Elon Musk. Topman van Tesla. Ruimte-ondernemer. Visionair en biljonair. Groot denker, maar ook verslaafd aan e-mail, Cola Light én aan zijn werk. Het buitenaardse werkethos van Elon Musk valt met 90 uur per week in de categorie ‘don’t try this at home’. Toch kunnen we iets van deze onconventionele topman leren: hij heeft hét geheime wapen om niet leeg te lopen op kantoor. En dat werkt voor ons ook!

Musk is een bijzonder man. Zo bijzonder dat Hollywoodregisseur Jon Favreau bij het maken van zijn Iron Man-films acteur Robert Downey Jr. naar hem toe stuurde om inspiratie op te doen voor zijn hoofdrol als Tony Stark.

Favreau: ‘Elon Musk is niet van deze wereld. Hij bruist van het enthousiasme, is geniaal, heeft humor en een onverwoestbare nieuwsgierigheid. Hij is een Renaissance-man in een tijdperk dat hem nodig heeft.’

Geen standaard type dus. Het leven van deze ‘Iron Man’ leest ook als een jongensboek: gepest en op de vlucht voor zijn militaire dienstplicht in de Zuid-Afrikaanse geboortestad Pretoria koos Musk op zijn negentiende voor een nieuw avontuur in Canada.

Afgestudeerd en wel ging hij het bedrijfsleven in. Niet om rijk te worden of vanwege het ondernemerschap, nee: hij had een groter doel, hij wilde de wereld veranderen. Vanuit die interesse wordt hij vaak vergeleken met andere grootdenkers als Gates of Jobs, maar de mensen die hem goed kennen, zijn het daar niet mee eens:

Dolly Sihng, hoofd van de Talenafdeling van SpaceX: ‘Elon is Werher von Braun, Howard Hughes, Henry Ford, Bill Gates, Steve Jobs en al die andere grootheden in een. Hij is meer dan zij ooit zijn geweest.’

Het begin van een reis

Musks zakelijke carrière begon met een bedrijf dat digitale stadsgidsen verzorgde en dat na een paar jaar de waarde van 307 miljoen dollar had. Bij verkoop kon hij maar liefst 22 miljoen op zijn eigen rekening bijschrijven. Niet gek voor een ventje van 24.

Waar de gemiddelde 24-jarige met 22 miljoen op de bank in de verleiding zou komen om een losbandig leven te gaan leiden – en niet veel meer zou willen zien dan de binnenkant van een hangmat – wakkerde dit succes Musks dromen alleen maar verder aan: want als je risico’s neemt en met passie werkt, komt je droom uit, had hij geleerd.

Elon Musk time management

Die nieuwe droom bracht hem bij PayPal, want online betalen, dat moest veiliger en gemakkelijker kunnen, volgens Elon.

Richard Branson: ‘Alles wat sceptici zeggen dat niet kan, maakt Elon realiteit. Denk eens terug aan de jaren ‘90 toen we vreemden opbelden en hen onze creditcardgegevens gaven. Elon bedacht een klein bedrijfje dat PayPal heette en veranderde daarmee de wereld van het betalingsverkeer voorgoed.’

Musk werkte hard aan PayPal, maakt het tot wereldspeler en verkocht het voor 1,5 miljard aan Ebay. Hij hield er zelf een riante 165 miljoen aan over. Tijd om met pensioen te gaan? Zeker niet. Musk zet door.

‘Na PayPal, dacht ik, welke andere problemen zal de mensheid in de toekomst tegenkomen? Ik keek niet naar de beste manier om geld te verdienen (waar ik overigens niets tegen heb), maar vanuit het perspectief ‘wat is onze grootste dreiging en hoe kan ik daar iets aan doen.’

Een schone wereld om van te genieten

En die dreiging vond hij in de vervuiling van onze planeet. Om het milieu te redden, verdiept hij zich in de mogelijkheden van schone energie, bouwt hij het grootste zonnepark van Amerika, investeert hij in batterijen om de opwarming van de aarde tegen te gaan en zet hij zonnedorpen op in derdewereldlanden.

Als klap op de vuurpijl investeert hij groots in het noodlijdende autobedrijf Tesla en wordt hij er directeur om de wereld te laten zien dat ‘schoon rijden’ ook in prachtige, betaalbare auto’s kan.

In het Amerikaanse tv-programma 60 minutes licht hij die keuze toe:

“Ik dacht helemaal niet dat Tesla succesvol zou worden. Ik schatte de kans hoog in dat het zou mislukken. Maar op zijn minst zouden we het idee kunnen wegnemen dat een elektrische auto lelijk en langzaam moest zijn als een golfkarretje.”

Je zou denken dat ‘het redden van de wereld’ een doel is waar je je leven lang zoet mee bent. Elon Musk niet. Zijn passie reikt verder. Na het schoner maken van de aarde heeft hij iets nieuws bedacht: het is ook wel handig als we naast de aarde nog een andere plek hebben waar we kunnen overleven: Mars.

Een back-up plan voor de aarde

Zelf vindt hij zo’n uitvalsbasis als Mars helemaal geen gekke gedachte.

Musk: ‘Is het niet vreemd dat we tevreden zijn met één plek waar we kunnen leven? Een computer heeft toch ook een back-up? Misschien moeten we ook een back-up hebben voor het leven. Er zijn al twee wereldoorlogen geweest, waarom zal er geen derde kunnen komen?’

Om die nieuwe droom – een kolonie van 80.000 mensen op Mars binnen nu en 50 jaar – uit te laten komen, is hij gestart met zijn meest recente bedrijf SpaceX. SpaceX werkt samen met de NASA, bouwt raketten en is van plan de commerciële ruimtevaart al binnen een decennium betaalbaar en toegankelijk te maken voor iedereen.

Je oude dag niet in Benidorm slijten, maar op Mars? Als het aan Musk ligt, gaat dat lukken.

Elon Musk time management

Maar hoe propt deze moderne superheld al dat werk in 90 uur per week? En hoe zorgt hij ervoor dat hij niet leegloopt als hij zoveel werkt? Dit zijn zijn time management tips waar ook wij ons voordeel mee kunnen doen:

1. Droom zonder beperkingen

Heb je op maandagochtend geen zin om naar kantoor te gaan, denk dan aan wat jij écht wilt bereiken: niet vandaag of morgen, maar op de lange termijn.

Waar wil je op terugkijken als je leven er op zit? Wat vind jij zo belangrijk dat je er alles voor wilt doen?

Denk eens voor jezelf na: wat is jouw grote droom en waar ligt je passie? Als je werkt zonder passie, vervliegt je brandstof razendsnel.

Dat vertelde Steve Jobs ook al tijdens zijn indrukwekkende eindexamenrede aan Stanford in 2005:

‘De enige manier om geweldig werk af te leveren is door te doen waar je gek op bent.’

Dus ga op zoek naar die passie en droom zonder beperkingen.

2. Neem risico’s

Of zoals Musk zelf zegt:

‘Als iets belangrijk genoeg is, dan moet je het proberen. Zelfs als de kans dat je faalt, groot is.’

Door te dromen alleen, krijg je niet meer zin om naar je werk te gaan. Door aan die dromen te werken juist wél. Vooruitgang voelt goed, het voedt je adrenaline en verhoogt je dopamine. Een doel behalen, laat je eigen motor draaien, terwijl een tekort aan dopamine zorgt voor een neerslachtig gevoel. Door dag in dag uit stappen in de juiste richting te zetten en door risico’s aan te gaan, loop je niet leeg en bereik je je doelen.

3. Durf kritisch te zijn

Niks is zo saai als chronologisch doorwerken. Je wordt er ook niet beter van. Daarom is Musk is groot voorstander van wat hij een ‘feedback loop’ noemt.

‘Ik denk dat het erg belangrijk is om een feedback loop te hebben, waarin je constant denkt over wat je hebt gedaan en hoe dit beter kan. Ik denk dat dat het beste advies is dat ik kan geven: bevraag jezelf en denk altijd: hoe kan dit in de toekomst beter.’

4. Wees niet egoïstisch

Geen enkele droom van Elon Musk wordt gedreven door persoonlijke gewin. Het gaat hem om het verschil maken. Over zijn patenten bij Tesla zegt hij:

‘Ik houd niet van patenten. Wanneer ik begon met het ontwikkelen van technologie had ik heel veel patenten. Totdat ik ontdekte dat een patent was als een loterijticket kopen tot een rechtszaak. Kijk naar het gevecht tussen Apple en Samsung. Wie wint er nu echt hier?’

5. Blijf dromen

Heb je je doel bereikt? Hou je eigen vuurtje dan brandend door nieuwe dromen te bedenken. Dat is volgens TED Talk-baas Chris Anderson wat Musk ‘de meest bijzondere ondernemer van de wereld maakt’. Dus denk groot en vanuit passie. Blijf dromen en doen. De aarde gered? Dan is het tijd voor iets nieuws. En datzelfde geldt voor jou!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog