2 keer per jaar trekt Microsoft topman Bill Gates zich terug in zijn retraite-mansion voor een ‘Think Week’. Hoe zo’n week er exact uit ziet heeft Gates lang geheim gehouden, tot 1 journalist recentelijk exclusief toegang kreeg… 

Het begon als een excuus om tijd te maken voor bezoekjes aan zijn oude omaatje, bij wie hij rustig kon lezen en strategieën uitdenken. In de loop van de tijd groeide dit concept van rust en denkruimte uit tot Gates’ befaamde ‘Think Week’.

Sinds de jaren ‘80 houdt Bill Gates zich aan zijn tweejaarlijkse Think Week, in zijn eigen mansion, ergens verborgen in de Olympic Mountains in de VS. Een plek waar hij zich moederziel alleen (oké, alleen zijn kok mag mee) terugtrekt om te kunnen denken over zijn werk en bedrijf, in plaats van alleen maar aan het werk te zijn.

Top time management, want zo laat hij zich niet leiden door de waan van de dag, maar neemt hij het roer telkens heel bewust over. 

En dat heeft de wereld geweten: ontwikkelingen die ons (digitale) leven zoals het nu is voor altijd hebben gevormd, zijn hier begonnen. 

Zo inspireerde een Think Week in 1995 Gates – na het lezen van een paper genaamd ‘The Internet Tidal Wave’ Gates – om Microsoft’s browser Internet Explorer (wie kent hem niet) te ontwikkelen en Netscape (voormalig grootste webbrowser) te verpletteren. Andere Think Weeks leverden onder andere Microsoft’s Tablet PC, veiligere PC software en Microsoft’s online game-business op. 

Hoe deze briljante ingevingen precies tot Gates kwamen in deze specifieke weken zijn lang een raadsel gebleven voor de buitenwereld. Totdat hij de mystiek besloot te doorbreken en een journalist uitnodigde in zijn retraite.

Deze onthulde alle mysterieuze dingen die Gates in die week uitvoerde… Dingen die helemaal niet zo mysterieus of gecompliceerd bleken te zijn. En die we zelfs zélf zouden kunnen toepassen om net zulke revolutionaire denkers te worden. Of om gewoon beter in ons (kantoor)werk te worden.

Bill Gates think week

Het geheim onthuld: wat er precies gebeurt tijdens Gates’ retraite (en wat jij daar mee kan)

Lezen, denken, eten, slapen. Ongeveer in die volgorde. O, en af en toe een wandeling. Dat is wat er precies gebeurt tijdens Gates’ Think Week. Waarbij het belangrijkste onderdeel lezen is – en denken.

In zijn eerste Think Week’s las Gates alle papers met ideeën van al zijn werknemers door (die hij aanspoorde om hun creatieve en innovatieve hersenspinsels uit te schrijven en met hem te delen). Nu laat hij dat grotendeels over aan de 50 beste ingenieurs van Microsoft. Alleen de papers over technologische trends en ontwikkelingen bewaart Gates nog voor zichzelf, om tijdens de Think Weeks in te duiken.

Deze vindt hij namelijk “het meest relaxed” om te lezen, in zijn eigen woorden. “Omdat ze zelden zeggen ‘we zijn gedoemd, geef me 100 miljoen dollar en we zullen niet gedoemd meer zijn’, zoals veel van de andere papers die alleen vragen om meer mensen en meer geld voor hun projecten.”

 Naast deze selectie aan interessante papers van zijn werknemers leest hij tegenwoordig voornamelijk inspirerende artikelen en literaire grootwerken. “The Great Books of the Western World”-serie met alle literaire klassiekers is bijvoorbeeld door de journalist op Gates’ leesplank gespot.
Een leesplank die zich begeeft op een complete leesverdieping. Dé plek waar hij het grootste deel van zijn tijd doorbrengt. Om die (lees)tijd te maximaliseren is er zelfs een toilet en kleine koelkast op deze verdieping geïnstalleerd, “zodat Mr. Gates niet telkens naar beneden hoeft te lopen voor zijn eerste levensbehoeften”.

Tussen het lezen en denken door gaat Gates ook wel eens wandelen (en denken), voor de afwisseling. Als hij lezen moe is, na een paar dagen, dan trekt hij zijn wandelschoenen aan en maakt een rondje van 30 minuten over het strand waar hij het leeswerk rustig op zich in kan laten werken. 

“Ik ga buiten wandelen om, eerlijk gezegd, te denken over video’s op internet”, bekende Gates aan de journalist die vroeg wat hem dan bezighield tijdens zijn strandwandelingen.

De invulling van Gates’ Think Week is dus eigenlijk vrij basic: alleen ‘denk-werk’. Allemaal (min of meer) werkgerelateerd, maar géén ‘werk-werk’. Hij leest en overdenkt, hij bedenkt plannen, hij denkt strategieën uit. Allemaal manieren om zijn werk, zijn bedrijf en de digitale wereld een beetje beter te maken – en ons te blijven verrassen met Microsoft’s revolutionaire technische ontwikkelingen.

Minstens zo belangrijk: de week ná de Think Week

Wat er ná de Think Week gebeurt is zeker ook de moeite waard om te noemen. Gates laat zijn ideeën en bedenkingen namelijk niet in zijn hoofd rondzweven. Hij implementeert ze meteen als acties in de praktijk. Hij bepaalt namelijk niet alleen de koers, hij bestuurt ook het schip – volle vaart vooruit!

In eerstvolgende week op kantoor plant hij alleen maar besprekingen met zijn werknemers om bepaalde ideeën ook daadwerkelijk te gaan doorvoeren, en te bepalen hoe en wanneer dat moet gebeuren. Essentieel, om alle goede ingevingen niet verloren te laten gaan in de woestenij van taken en klussen waar een gemiddelde kantoordag mee overspoeld wordt.
Jouw eigen Think Week (of ‘Think Day’ – ‘Think uurtje’ misschien?) Andere grote CEO’s als Mark Zuckerberg (Facebook), Michael Karnjanaprakorn (Skillshare) en wijlen Steve Jobs (Apple) hebben Gates’ goede gewoonte in de loop van de tijd overgenomen.

“Twee keer per jaar onderbreek ik mijn normale routine en verlaat ik kantoor voor mijn broodnodige ‘Think Weeks’. Door actief af te schakelen en alles van een letterlijke afstand te bekijken, kan ik effectief reflecteren en mijn doelen en aspiraties helder overdenken.” – Michael Karnjanaprakorn, CEO Skillshare (links)

Stap in de voetsporen van Gates en deze grootmeesters om jouw werk ook naar een nieuw niveau te tillen, jouw persoonlijke en zakelijke koers te behouden en slimmer te blijven werken in plaats van alleen maar hard werken. Houd eens je eigen Think Week. Of begin met een Think Day, als een week in jouw planning vrijmaken echt op het moment onmogelijke toekomstmuziek is. 

Neem die tijd om over je werk te denken, inspiratie op te doen en gewoon even af te schakelen. Alleen zo komen de creatieve ideeën, de juiste koers en slimme oplossingen tot je.

Focus tijdens jouw Think Week of Day puur op zakelijke en persoonlijke ontwikkeling, creëer lange termijn doelen, doe research, lees en… denk!

Ben je geen eigen ondernemer of zal je baas vreemd opkijken als je een dag alleen maar lezend en denkend doorbrengt? Benadruk bij hem dan het belang van al dat gedenk en leg hem uit hoe jij en je functie daar direct beter van worden, en hoe daarmee het bedrijf er van profiteert. Denkt hij met je mee? Dan heb je de juiste werkgever te pakken? Heeft hij er nog moeite mee? Laat hem dan dit artikel maar eens lezen.

Wat je ook doet, doe je denk-werk in elk geval niet aan je bureau, is het belangrijkste wat ik je kan meegeven van Gates’ verhaal. Een advies dat groot denker, creatieveling en kantoorwerker James Victore ook aanbeveelt. Je hoeft namelijk geen enorm mansion te hebben of een tropisch eiland te bezoeken om je denk-werk te verrichten (zou leuk zijn, maar haalbaar is het waarschijnlijk niet). Begin eens bij de koffiebar om de hoek. Maak een wandeling als je vastloopt met je werk. Of ga met je rapport in het dichtstbijzijnde park zitten om het daar rustig te kunnen doorlezen en overdenken. 

Boek, als dat bevalt, komend laagseizoen een afgelegen vakantiehuisje op de Veluwe (of Tenerife, voor mijn part) en trek je helemaal terug – Bill Gates style.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog