Jij wil een marathon rennen? Een business opzetten? Een kaketoeplaatjesverzamelaarsvereniging beginnen? Het gaat ein-de-lijk gebeuren, nu je weet dat al je ideeën en ambities nog maar 3 stappen van je verwijderd zijn: dromen, durven, doen – maar dan praktisch!

Je wilt zoveel en je hebt zoveel ideeën. Maar in de praktijk worden ze altijd naar de achtergrond gedreven door praktische alledaagse zaken en taken. Bovendien weet je niet zeker of je idee wel zo goed is, of dat je het wel kán.

Faalangst en een vals gevoel van tijdgebrek blijven vooruitgang in de weg zitten, terwijl al die dingen door je hoofd blijven spoken…

Maar wat denk je dat er gebeurd was als Thomas Edison zijn ideeën alleen in z’n hoofd was blijven afspelen? En The Beatles? En Beethoven? En Obama? En Henry Ford?

Juist; helemaal niks was er dan gebeurd. Geen verandering in muziek, industrie, transport, cultuur noch politiek zou er zijn als iedereen zijn ideeën en ambities maar voor zich hield en zich gewoonweg liet meevoeren door de alledaagse stroom met zijn alledaagse dingen.

Soms moet je iets doen om écht iets gedaan te krijgen.

Nu hoef je jezelf niet meteen aan het formaat van bovenstaande grootheden te meten. Je hoeft geen electriciteit, auto’s of wereldveranderende muziek te maken. Je ambitie hoeft niet eens ‘president worden’ te zijn. Het mag heel klein. Maar ook groot, hoor. Precies zoals jij het in je hoofd hebt – maar dan in het echt.

Dromen durven doen, in 3 stappen

Tijd voor actie! Of liever gezegd: tijd voor stappen. 3 om precies te zijn – die je achtereenvolgens uitvoert om nu eindelijk eens ‘wensen / ambities / dromen / ideeën waarmaken’ in je agenda te kunnen zetten.

Stap 1 – zegt het voort

Vertel je idee of plan aan iedereen die het horen wil. Vertel het op kantoor aan je collega’s, wanneer je gevraagd wordt wat je goede voornemens zijn. Vertel het op de koffie bij je oma aan al je ooms en tantes (en aan je oma). Vertel het je vrienden tijdens de pokeravond. Vertel het je sportleraar, je buurman, de postbode en dat vreemde duivenvrouwtje op het plein.

Dromen durven doen

Waarom? Omdat zij je stok achter de deur zijn. Zodra het ‘de wereld in geholpen is’, moet er ook echt iets tevoorschijn komen. Wat je niet wil is namelijk dat je buurman er over een paar weken naar vraagt en jij dan met een mond vol tanden staat. Jij wil hem over een tijdje zeggen:

“Jazeker, ben ik mee bezig. En het verloopt al heel gestaag.”

Stap 2 – maak (de eerste) notities van je droom

Waar je moet beginnen: koop een notebook en een pen. Of maak een digitaal documentje aan, natuurlijk. Dit is je startkanon. Start met schrijven. Werk je idee uit. Maak het concreet.

Voor mijn part sla je dus aan het ‘free writen’, zolang je in eerste instantie maar iets uit je hoofd en op papier krijgt. Zo krijg je de bal in elk geval aan het rollen.

Als je er dan klaar voor bent, mag je het concreter gaan noteren (maar nog steeds kernachtig):

  • Beschrijf je hoofddoel (kaketoeplaatjesverzamelaarsvereniging met minimaal 10 leden opzetten),
  • subdoelen (officieel geregistreerd staan, een website hebben, leden werven)
  • en eerstvolgende acties die daarvoor nodig zijn.

Dromen durven doen_

Stap 3 – van notitie naar agenda

Ga van notitie naar agenda. Vergezel je doelen, subdoelen en eerstvolgende acties van (haalbare) deadlines. Dit is dus wat er in je agenda komt te staan:

Elke dag of week: “Actie X uitvoeren”

Aan het einde van de maand: “Subdoel Y behaald”

Aan het eind van het jaar: “Doel Z behaald!”

Bijvoorbeeld: aan het eind van het jaar moeten er 10 mensen lid zijn van je kaketoeverzamelplaatjesvereniging. Aan het eind van deze maand moet de inschrijving als organisatie rond zijn en de eerste plaatjes verzameld. Daarvoor moet ik morgen bellen met het KVK en overmorgen ‘kaketoeplaatjes’ op Ebay zoeken. De dag daarna… etcetera.

dromen-durven-doen

Plan de eerstvolgende acties en taken echt constant in, om je flow en vooruitgang te behouden. Elke dag 1 ding bijvoorbeeld. Of elke week 1 uur.  

Alleen zo kun je je subdoel aan het eind van de maand afvinken. En dat voelt goe-hoéd!

Het enige wat je wil wanneer je buurman vraagt of het ooit nog wat geworden is met dat dromen-durven-doen, is toch antwoorden met:

“Jazeker, daar ben ik mee bezig. De inschrijving is rond en de eerste leden hebben zich al aangemeld.”

Bonustip

GoFuckingDoIt. Nee, geen grof bevel, maar een briljant platform waar je jezelf een handje helpt om je aan je doelen te houden. Vul in wat je wil bereiken, stel een ‘supervisor’ in die je aan je doel herinnert en koppel een zelfgekozen geldbedrag (vanaf €5) dat je moet betalen wanneer je de boel verzaakt.

Dromen durven doen doe je zo Screenshot van de site gofuckingdoit.com

Gewoon een extra (financiële) stok achter de deur, om je te behoeden van een gevalletje ‘bij de pakken neerzitten’. Onthoud de wereld niet langer je geniale ideeën en mooie ambities, al is het een kaketoeplaatjesverzamelaarsvereniging! Go Fucking Do It!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog