Ooit wil je die marathon lopen en die wereldreis maken, maar dat kan nog even wachten — je bent gewoonweg te druk met het leven van ‘nu’ om je over ‘later’ te bekommeren. Jammer eigenlijk — er is namelijk niet veel nodig om al die doelen te ‘crushen’. Je hoeft alleen maar deze simpele vragen te beantwoorden!
Het stellen van doelen is dan misschien wel leuk en inspirerend — achterover leunen en het overlaten aan de ‘toekomstige jij’ leidt enkel tot uitstelgedrag. Tijd dus om die doelen bij de lurven te grijpen, er aan te werken én ze uiteindelijk met een voldaan gevoel te bereiken.
Hoe?
- Door eerst te kijken naar het verleden — wat deed je goed, wat kun je ervan leren?
- Vervolgens zul je moeten bedenken wat dan hetgeen is dat jij precies wil — hoe ziet jouw ideale leven eruit?
- Daarna ga je doelen stellen die aansluiten bij dit ideaalbeeld.
- Tot slot bekijk je welke veranderingen moeten plaatsvinden in jouw levensstijl, wil jij al deze doelen bereiken.
En hoe je daar allemaal achter komt? Door het beantwoorden van een aantal vragen en die te verwerken in een overzichtelijke mindmap! Op die manier kun je later met een grijns op je gezicht terugkijken en zeggen “Ik heb het toch maar even geflikt!”
Aan de slag, dus!
Stap 1. Leer van het verleden
We beginnen bij het verleden — er valt namelijk een hoop van te leren. Hier kritisch naar kijken, zorgt ervoor dat je niet weer dezelfde fouten maakt.
Stel jezelf de volgende 3 vragen:
1.“Wat waren vorig jaar mijn hoogte- en dieptepunten?”
Welke dingen hebben jouw leven vorig jaar verbeterd of waar werd jij nu echt blij van? Kreeg je een promotie of ging je er een lang weekend tussenuit? Natuurlijk waren er ook momenten waarbij niet alles op rolletjes liep. Wat gebeurde er, had je het kunnen voorkomen en vooral hoé had je het kunnen voorkomen?
2. “Wat waren de beste én slechtste keuzes die ik vorig jaar heb gemaakt?”
Heb je vorig jaar een aantal knopen moeten doorhakken? Hoe heb je dat gedaan en waaruit bleek dat je de juiste – of juist foute – keuze hebt gemaakt? Waren deze keuzes bewust?
3. “Wie bleken de belangrijkste mensen in mijn leven en welke relaties kan ik beter beëindigen?”
Zijn er personen die je vorig jaar te weinig aandacht hebt geschonken. Waardoor kwam dat? Daarnaast heb je wellicht te veel energie gestoken in de verkeerde relaties en is het beter om deze te beëindigen.
Reflecteer over deze vragen en schrijf bij iedere vraag voorbeelden op. Dit kan heel goed in een mindmap — het geeft je de mogelijkheid de vragen overzichtelijk te beantwoorden zonder dat je jezelf kwijt raakt in allerlei lijstjes. En nog leuker? Je kunt je mindmap later naar hartelust aanvullen, bijvoorbeeld met inspiratiefoto’s of quotes.
Hier lees je uitgebreid hoe je dat doet, maar voor nu helpen we je op weg met een heuse template zodat jij aan de slag kunt! Waar je die vindt en hoe je dat doet, vertellen we je later.
Stap 2. Bedenk wát jij wil
Vervolgens denk je na over wát datgene dan is dat jij graag wil. Hoe ziet jouw ideale werkdag eruit, wat doe je in je vrije tijd, welk leven wil jij leiden?
1.“Hoe wil ik het liefst mijn geld verdienen?”
Haast iedereen zal een zakcentje moeten verdienen om rond te kunnen komen — hoe zou jij dat het liefste doen? Vergeet daarbij de traditionele manieren – een part- of full time baan – en ‘think outside the box’.
2. “Onder welke omstandigheden wil ik werken?”
Werk jij bijvoorbeeld het liefst op kantoor zodat je met collega’s kunt brainstormen of toch het liefst thuis? Kortom, hoe ziet jouw ideale werkdag eruit?
3. “Hoe zijn mijn financiën geregeld?”
Dit gaat verder dan beslissen dat je het liefst een vette bak op de oprit hebt staan en een bijpassend salaris; welke middelen heb jij nodig om jezelf te voorzien van jouw ideale levensstijl — kun je tevreden zijn met je huidig inkomen, of zal er iets moeten veranderen.
4. “Hoe ziet de ideale relatie voor mij uit?”
Welke eigenschappen vind je belangrijk in een toekomstige partner en ben je in jouw ‘ideale leven’ getrouwd of houd je het liever toch iets losser? Bevind jij je op dit moment in een relatie, vraag je dan of welke aspecten er beter kunnen — zou je bijvoorbeeld vaker een weekendje samen weg willen?
5. “Hoe spendeer ik mijn vrije tijd?”
Hoeveel vrije tijd heb je per week te besteden en wat zou je daarin het liefst doen? Breng je veel tijd door met je familie, blink jij uit in een speciale hobby of zou je het liefst veel reizen. Waar word jij het gelukkigst van?
6. “Hoe ziet een gezonde levensstijl voor mij uit?”
Gezondheid is niet voor iedereen hetzelfde — de één vindt het voldoende om lekker in zijn vel te zitten, de ander is pas tevreden zodra hij zijn lichaam tot het uiterste heeft gepusht.
Hoe ziet dat voor jou uit? Zul je aanpassingen moeten maken in je eetpatroon, meer moeten bewegen of zijn er bepaalde fitness-doelen die je wil bereiken?
7. “Leef ik volgens mijn eigen overtuigingen?”
Bedenken hoe jij jouw spirituele leven inricht, is alles behalve zweverig. Het gaat eerder om het reflecteren over hoe jij op dit moment je leven inricht: leef je volgens jouw eigen overtuigingen? Je zou misschien willen dat je vaker mediteert, meer de rust op zoekt, of sneller je eigen mening laten horen. Bedenk wat spiritualiteit voor jou betekent en hoe dat binnen jouw ‘ideale leven’ past.
8. “Hoe ziet mijn optimale sociale leven eruit?”
Hoeveel tijd spendeer jij aan familie en vrienden. Zijn de avonden in jouw ‘ideale leven’ gevuld met sociale activiteiten en vrienden of ben je liever op jezelf of met je gezin?
Je hoeft hierbij niet uit te gaan van de situaties hoe ze op dit moment zijn, maar hoe jij ze zou willen. Een situatie zal namelijk niet zo snel omslaan binnen één maand, maar het is onvoorstelbaar wat binnen tien jaar of zelfs één jaar kan gebeuren — laat je fantasie dus de vrije loop!
Noteer ook dit weer in jouw mindmap.
Stap 3. Stel concrete doelen
Nu je hebt nagedacht over wat jij wil, ga je het tastbaar maken — jij gaat doelen stellen.
Eerst een paar dingen waar je op moet letten:
- Werk in categorieën. In principe kun je dezelfde aanhouden als in de vragen die je hierboven hebt beantwoord — ‘werk’, ‘financiën’, ‘relaties’, ‘vrije tijd’, ‘gezondheid’, ‘spiritualiteit’ en ‘sociaal leven’.
- Geef iedere categorie een cijfer — hoe tevreden ben jij op dit moment met dit gebied. Een gebied dat slecht scoort, zal om meer verandering vragen. Hierbij zul je dan ook waarschijnlijk meer doelen moeten stellen.
- Je begint dan ook met het stellen van doelen bij het gebied dat op dit moment het laagste cijfer heeft – bijvoorbeeld ‘sociaal leven’ – en bouwt vanuit hier verder tot je op het eind bij de categorie komt waar je het meest tevreden mee bent – bijvoorbeeld ‘werk’.
- Het is belangrijk dat je deze concreet houdt, wil jij je doelen bereiken.
Stel de categorie waar jij op dit moment het minst tevreden over bent ‘gezondheid’ is — je zit niet lekker in je vel, eet ongezond en sport te weinig. In de vorige stap heb je nagedacht over hoe je het liefst deze categorie zou willen zien: een gezond lichaam, een gezonde levensstijl en meer energie.
Dat is natuurlijk een ontzettend vaag doel — op die manier doelen bereiken zal dan ook niet lukken. Daarentegen is een doel zoals “13 kilo afvallen binnen één jaar” wél concreet en dus sneller haalbaar.
Doelen stellen volgens de SMART-methode is dan ook zeker een aanrader — kijk er eens naar.
- Tot slot is het belangrijk om per categorie te beginnen met één doel — zo houd je het realistisch, haalbaar en overzichtelijk.
Je zal nu een aardige lijst hebben met doelen waaraan jij wil werken. Dit zou een voorbeeld van jouw opzet kunnen zijn:
Je zou nu natuurlijk direct aan de slag kunnen gaan, maar wij weten beiden hoe dat afloopt — zoals die nieuwjaarsvoornemens; het blijft bij voornemens, maar daadwerkelijk die doelen bereiken, lukt niet.
Je zal daarom je levensstijl moeten aanpassen op basis van de opgestelde doelen per categorie;
Stap 4. Verander je levensstijl!
Stel je nu bij elk concreet doel dat jij hebt gesteld, de volgende vragen:
1. “Welke gewoonten zal ik moeten aanleren om dit doel te bereiken?”
Het is belangrijk om te kiezen voor goede gewoontes die jou op de lange termijn dichterbij je doel brengen. Wil jij bijvoorbeeld die 13 kilo afvallen, dan zal sporten en gezonder eten een structureel onderdeel van je leven moeten worden.
2. “Welke slechte gewoonten houden me tegen?”
Hetzelfde geldt voor slechte gewoonten — wat houd je tegen je doelen te bereiken? Heb jij er bijvoorbeeld een handje aan om ‘s avonds laat nog te snoepen, dan zul je deze slechte gewoonten moeten overwinnen.
Een simpele manier om deze te bedenken is door je voorstellen wat de beste versie van jezelf in bepaalde gevallen zou doen.
3. “Wat moet ik hiervoor leren voordat ik de eerste stap kan zetten?”
Heb jij op dit moment elk stukje informatie dat jij nodig hebt om te beginnen of zijn er nog zaken die je moet onderzoeken. Wil je bijvoorbeeld een gezondere levensstijl, dan kan online research je helpen met het vinden van een geschikt eetpatroon.
4. “Wie kan ik om hulp vragen?”
Daarnaast kan het hebben van een mentor of voorbeeld een gigantisch verschil uitmaken in hoe snel jij jouw doel bereikt. Ken jij bijvoorbeeld iemand die hetzelfde doel heeft bereikt als wat jij wil bereiken, vraag hem of haar dan om advies. Wie weet welke deuren het opent…
5. “Hoe maak ik hier tijd voor vrij?”
Je zal daarnaast kritisch moeten kijken naar je planning — bepaalde doelen vragen eenmaal een stukje van je tijd.
Klagen dat je géén tijd hebt, is daarbij niet toegestaan. Je zal tijd moeten ‘stelen’ uit andere activiteiten — dat eindeloos scrollen op je telefoon, series bingewatchen en al die andere tijdvreters kunnen hier makkelijk plaats voor vrijmaken.
6. “Welke hulpmiddelen heb ik nodig?”
Bekijk of je alles hebt om je doel te kunnen bereiken, denk bijvoorbeeld aan een laptop, een kantoorruimte, een atelier of simpelweg visitekaartjes. Daarnaast heb je misschien ook bepaalde financiële middelen nodig om je project in werking te zetten — als dat zo is, kan een van je doelen van financiële aard zijn.
7. “Welke obstakels zou ik kunnen tegenkomen?”
Tot slot zul je rekening moeten houden met onvoorziene omstandigheden. Denk aan Murphy’s Law; alles dat fout kán gaan, zál fout gaan.
Je kunt dit dan wel niet volledig vermijden, je kunt je wel zo goed mogelijk indekken door vooraf te bedenken welke personen of omstandigheden roet in het eten zouden kunnen gooien.
Schrijf ook weer hierbij al jouw antwoorden op, in die mindmap.
En nu?
Je zult zien dat wanneer jij alle vragen hebt beantwoord, je uiteindelijk een ontzettend handige leidraad hebt waarin jij al jouw doelen en aspiraties staan — je weet nu wat hetgeen is dat jij wil, wát je ervoor moet doen én welke obstakels je tegen kunt komen.
En hoe je dat ook alweer deed?
- Jij deed dit door allereerst te kijken naar het verleden — wat deed je goed, wat heb je van kunnen leren?
- Vervolgens bedacht je welk leven je zou willen leiden — hoe ziet jouw ideale leven – en al zijn gebieden – eruit?
- Daarna bedacht je doelen die aansloten bij dit ideaalbeeld — wat moet jij doen wil jij dat leven binnen handbereik hebben?
- Tot slot bekeek je welke veranderingen in je levensstijl je zou moeten doorvoeren, zou je die doelen willen bereiken.
Het is nu aan jou om deze doelen waar te maken, want je doelen in beeld brengen is dan wellicht de eerste stap — daadwerkelijk uit je luie stoel komen is de volgende stap. We hebben daarom voor jou een aantal interessante artikelen op een rij gezet, zodat jij kunt leren hoe je doe die doelen in werking stelt.
- Het beste uit jezelf halen? Doe het als Muhammad Ali
- Smart doelstellingen — de beste manier om jouw doelen te behalen (5 stappen)
- Dromen, durven, doen — in 3 stappen (met alleen een notebook en agenda)
- Doelen stellen werkt niet. Dit wel. (zegt Tour de France winnaar)
- Zweedse professor: “Jezelf ontwikkelen tot expert — vergeet de 10.000 uren regel”
Onthoud echter dat het niet makkelijk zal zijn — je doelen zullen veel van je vragen, je zal geregeld op je gezicht gaan, maar zodra jij helder voor ogen hebt welk leven jij wil leiden, maak je het jezelf al een stuk makkelijker.
Jij kunt dus nu jouw ideale leven gaan leiden — ons vertrouwen heb je in ieder geval!
En waar je die handige mindmap vindt?
Wil je nou gebruik maken de ontzettend handige opzet die wij hebben gemaakt, dan kan dat! Je hoeft alleen maar hier te klikken.
Om hem zelf te bewerken klik je eerst op ‘deel’, en vervolgens op ‘Delen Instellingen…’. Klik tenslotte op ‘Integreer map…’.
Maak er wat moois van!
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij? | Cursus Time Management
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog