Hij was een grootheid. Een koning in de bokswereld, een vredesactivist in hart en nieren en een burgerrechtenvoorvechter in een tijd waarin rassendiscriminatie nog geaccepteerd was: Muhammad Ali. Naast een controversiële man met een bewogen leven, was hij ook een bijzonder productief en veelzijdig man waarvan je veel kunt leren over het beste uit jezelf halen.

Wat kun je van wereldkampioen Ali, geboren Cassius Marcellus Clay, en zijn gevecht in de wereld leren? Veel meer dan je op het eerste oog zou denken. Hij vond naast zijn intensieve trainingsschema als bokser namelijk ook tijd om tijdens de Vietnamoorlog (hij weigerde de dienstplicht vanwege zijn nieuwe geloofsovertuigingen) universiteiten te bezoeken en zijn wereldbeeld te verkondigen, werd Islamiet, bracht een lied uit, schreef gedichten en vocht openlijk tegen racisme en discriminatie.

Daarnaast verpakte hij zijn boodschappen als een echte woordkunstenaar in pakkende zinnen en raps. Zo gaf hij voor een gevecht in een interview aan de pers aan hoe sterk hij was:

‘I done wrestled with an alligator, I done tussled with a whale; handcuffed lightning, thrown thunder in jail; only last week, I murdered a rock, injured a stone, hospitalised a brick; I’m so mean I make medicine sick.’

Arrogant. Zo werd hij meer dan eens genoemd en dat Ali blaakte van het zelfvertrouwen, is dan ook niemand ontgaan. Maar daar heeft hij in zijn leven meer mee bereikt dan menig ander in vijf levens zou doen. Wat kun je – ook na zijn overlijden – nog van hem leren over het beste uit jezelf halen?

beste uit jezelf halen zoals ali

1. Je tijd is kostbaar, haal er uit wat er in zit

“The man who views the world at 50 the same as he did at 20 had wasted 3 years of his life.”

‘Zorg ervoor dat iedere dag telt,’ dat was Ali’s motto. En dat zat niet alleen in het verbeteren van zijn prestaties in de boksring, maar ook op zijn eigen ontwikkeling. Ali was geen academicus, hij was een jongen van de straat, maar hij was wel erg geëngageerd en trok zich de ongelijkheid van de jaren ‘60 in Amerika sterk aan.

Ook zijn werkethiek was bijzonder en volledig gebaseerd op de gedachte om altijd het beste uit jezelf te halen. Ali:

‘Als ik vuilnisman was geweest, dan had ik het vuil sneller en netter opgepakt dan alle anderen ooit hadden gedaan. Als ik een journalist was en de kans kreeg om een interview te houden met Muhammad Ali dan had ik intensief nagedacht over wat alle andere journalisten Ali ooit hadden gevraagd en ik had ieder stuk dat ooit was verschenen ook gelezen, zodat ik zeker wist dat ik iets vernieuwends kon vragen.’

Terwijl hij ouder werd, bleef hij zichzelf ontwikkelen aan de hand van een nieuwe kijk op de wereld, een nieuw geloof, gesprekken met anderen met wie hij het soms wel maar vaker niet eens was en hij liet zich inspireren door andere denkbeelden. Die open geest en bereidheid om te blijven ontwikkelen past bij zijn manier om zijn leven zo effectief, waardevol en zinvol in te richten. Het maakt niet uit wat je doet, als je het maar 100% doet, alleen dan kijk je er met plezier op terug.

2. Heb zelfvertrouwen en straal het uit

“I’m the greatest. I said that even before I knew I was.”

Zelfvertrouwen is een van die dingen die we allemaal graag willen, maar wat vaak lastig is, zeker op de momenten dat je dat het beste kunt gebruiken. Niemand wil onzeker zijn, maar zo zelfverzekerd als Ali, is misschien ook het tegenovergestelde en grenst aan arrogantie.

Toch heeft juist deze eigenschap geleid tot alles wat Muhammad heeft bereikt: het hielp hem tijdens zijn training, tijdens zijn wedstrijden en tijdens zijn zakelijke onderhandelingen.

Zelfvertrouwen komt voort uit allerlei dingen, maar voor Ali had zelfvertrouwen alles te maken met het nemen van risico’s. In een interview zei hij daarover:

‘Hij die niet moedig genoeg is om risico’s te nemen, zal nooit iets bereiken in het leven’.

Risico’s nemen is volgens Ali dus de manier om je zelfvertrouwen een boost te geven en het beste uit jezelf te halen. Twijfel je of je iets wel of niet moet doen of wel of niet kan? Neem dan de gok. Lukt het vervolgens niet, dan krijg je een boost door je eigen durf en probeer je het opnieuw, lukt het wel dan groeit je zelfvertrouwen alleen maar meer.

Hulp nodig? Een eendaagse cursus kan je vooruit helpen om het beste uit jezelf te halen door meer zelfvertrouwen!

3. Zet door, ook als het moeite kost

“I hate every minute of training, but I said ‘Don’t quit. Suffer now and live the rest of your life as a champion.

Ali had een hekel aan trainen. Hij zei:

‘Mensen denken dat ik het leuk vind om te trainen omdat ik Muhammad Ali ben. Natuurlijk niet. Of je nu oefent voor je eerste 5 kilometer hardlopen of traint voor het wereldkampioenschap, training blijft zwaar. Hoe sneller je dat accepteert, hoe beter.’

Toch lukte het Ali om zich over die afkeer van training heen te zetten. In een interview met Newsweek in 1978 zei hij:

‘Ik haatte iedere minuut van de training, maar ik zei tegen mezelf: ‘Lijd nu en leef de rest van je leven als een kampioen.’

De kans dat jij bokskampioen wil worden is klein, maar Ali’s principe is ook buiten de ring of de sportschool van toepassing. Heb je een passie en wil je graag een doel bereiken, ga er dan voor, volledig. Natuurlijk is het soms afzien, maar als je doorzet, komt de beloning vanzelf.

beste uit jezelf halen

4. Zorg dat je tegen je verlies kan

“I never thought of losing, but now that it’s happened, the only thing is to do it right. Tat’s my obligation to all the people who believe in me. We all have to take defeats in life.”

Ali had een indrukwekkende carrière waarin hij 56 keer won (een record) en slechts 5 keer verloor. Dat is een enorme prestatie en toch kunnen die 5 verloren partijen zwaarder voelen dan alle overwinningen.

Als het op verliezen aankwam, dan reageerde Ali daar erg constructief op. In een interview na het legendarische gevecht met George Foreman in 1973 vertelde hij tegen de pers:

‘Ik had nooit gedacht dat ik zou verliezen, maar nu dat is gebeurd, kan ik dat alleen maar goed doen en het later weer rechtzetten. Dat is mijn verplichting tegen iedereen die in mij gelooft. Iedereen wordt af en toe verslagen, dat is het leven.’

Heb je moeite met verliezen? Zorg dan dat je jezelf traint in het omgaan met teleurstellingen.

5. Durf te dromen en gebruik je fantasie

“The man who was no imagination had no wings.”

Ali was naast een doener ook een dromer. Daar begon zijn passie en zijn zegetocht. Aan ieder ‘wat’ en ‘hoe’ ligt immers een ‘waarom’ ten grondslag dat je naar de zege leidt. Dat weet management goeroe Simon Sinek als geen ander en hij legt het nog even uit:

Durf dus te dromen. Hoe je dat doet? Gebruik Simon’s gouden cirkel: pak een vel papier en schrijf op wat echt het allerbelangrijkste voor je is, wat je het liefste wilt bereiken en waarom je dat wilt.

Heb je dat staan, begin dan met het invullen van het hoe. Gedaan? Ga terug naar je doel, het ‘waarom’ in Sineks cirkel. Dit doel schrijf je op een blaadje dat je op de badkamerspiegel, de koelkast of je nachtkastje plakt. Meer van de digitale reminders? Maak er dan de bureaublad achtergrond van je computer van.

Het beste uit jezelf halen: aan de slag!

Wil je ook het beste uit jezelf halen, geïnspireerd door het levensverhaal van Muhammad Ali? Begin na het vaststellen van je doel met het opbouwen van je zelfvertrouwen, neem af en toe een risico, train hard en intensief, leer tegenslagen incasseren, maak van iedere dag het beste en werk naar je droom toe.

Muhammad Ali was een uitzonderlijke man met een levensrecept dat voor iedereen haalbaar is en zo wilde hij ook herinnerd worden.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog