“Always look on the bright side of life” en “I’m so happy”. De vrolijke liedjes schallen door de speakers op kantoor terwijl jij je focust op je werktaken. In werkelijkheid is een positieve mindset creëren zo simpel nog niet. Hoe krijg je dat voor elkaar als je alsmaar druk-druk-druk bent en gek wordt van de lange meetings en zeurende collega’s? Met deze tips lukt het je zelfs op maandagmorgen.

Na het weekend ga jij standaard goedgemutst naar het werk. Met je weekendbelevenissen nog vers in je geheugen ga je er een fijne nieuwe werkweek van maken. Dát weet je zeker. Laat de taken, overleggen en mailtjes maar komen!

Hoe anders is je humeur na de lunch! Het begon al met de overvolle mailbox op maandagmorgen. Terwijl je de eerste mailtjes probeerde weg te werken, stond je collega naast je bureau. Of je even kon helpen bij een spoedje. Je was nog maar koud terug van dat spoedgeval of er werd je een onverwachte vergadering in de schoenen geschoven voor een volgend issue dat je moest fixen. Tot overmaat van ramp had je om twaalf uur nog niets van je takenlijst kunnen doen, waardoor je je boterhammen maar achter je computer moest eten.

Wat een dag! Je weekendbelevenissen lijken alweer een eeuwigheid geleden en de positieve mindset is nergens te bekennen. Je kunt maar één ding denken: “Hoeveel uur nog tot het volgende weekend?”.

Het is maar hoe je ernaar kijkt

Laten we wel wezen: de situatieschets hierboven is niet onrealistisch. Als kenniswerker is het soms een kwestie van jongleren met alle spoedjes, vragende collega’s, oppoppende e-mailnotificaties en vervelende issues die op een dag op je afkomen.

Vervelende of stressvolle situaties kun je niet allemaal verbannen uit je werkleven. Wat je wél kunt doen? Je mindset veranderen. Oftewel: de manier waarop jij omgaat met alle dingen die op je af komen.

Laat je je volledig meeslepen door de vervelende situaties, waardoor je ook ‘s avonds aan tafel nog met een chagrijnige blik bij je partner klaagt over de ellende van de werkdag? Of kun je het van je af laten glijden en ben je na de lunch alweer je vrolijke zelf?

Met een positieve mindset verschuif je je focus sneller van het negatieve naar het positieve. Tuurlijk, je ervaart wel de stress en spanning en baalt er even van. Maar het lukt je eerder om in oplossingen te denken of om dingen te accepteren zoals ze zijn. Het was een vervelende werkdag, maar hoe kan ik ervoor zorgen dat het morgen niet zo vervelend en gestrest is?

positieve mindset

Waarom is een positieve mindset belangrijk?

Er is nog een reden dat een positieve mindset creëren een goed idee is: negatieve gedachten leveren stress op. Uit diverse onderzoeken blijkt dat positieve mensen beter omgaan met stress en ook minder vaak ziek zijn. Een positieve instelling heeft dan ook grote invloed op je gemoedstoestand.

Verder kun je beter ontspannen als je een positieve mindset hebt, doordat je minder wordt opgeslokt door negatieve gedachten. Als jij eenmaal thuis niet meer bezig bent met de stressvolle werksituaties van die dag, kun je met volle aandacht genieten van je Netflix-serie of andere ontspannende plannen. Dat is dan weer goed voor je werk-privébalans. Het zorgt ervoor dat je niet altijd aan staat.

Ja maar, kun je je mindset wel veranderen?

Ben je niet gewoon óf iemand bij wie het glas altijd halfvol is óf iemand voor wie het glas permanent halfleeg is?

Het antwoord op die vraag is: als je denkt dat je je mindset niet kunt veranderen, dan is dat vooral een kwestie van – jawel! – mindset.

Carol Dweck, die professor psychologie is aan Stanford University, ontdekte jaren geleden dat het verschil tussen goed en slecht presterende studenten hem vooral zit in hun mentaliteit. Ze maakt daarvoor onderscheid tussen een fixed mindset en een growth mindset. De studenten met een growth mindset presteerden in haar onderzoek zichtbaar beter dan de studenten met een fixed mindset.

Mensen met een fixed mindset geloven dat ze zichzelf en hun overtuigingen niet zomaar kunnen veranderen. Zij groeien minder en leren minder van fouten. Mensen met een growth mindset geloven dat verandering wel mogelijk is en presteren daardoor beter, staan meer open voor groei en leren ook meer van fouten die ze maken.

Dus: geloven dat je je mindset kunt veranderen is een eerste stap richting die gewenste mindset-switch. 

Jij kunt je mindset veranderen, zo doe je dat!

Ook als jij denkt als pessimist geboren te zijn, valt daar wat aan te doen. Volgens breinexpert Charlotte Labée is het een kwestie van je hersenen trainen. De manier waarop jij naar de wereld kijkt, hangt af van je neurale netwerken. Het klopt dat die voor het grootste deel zijn gevormd in je eerste acht levensjaren. Maar je hersenen zijn plastisch, waardoor je ook na je achtste verjaardag nog bestaande informatie kunt vervangen door nieuwe informatie. Daarbij geldt: oefening baart kunst.

Je moet beseffen dat jij de controle hebt over wat je denkt. Je kunt er dus zelf voor kiezen om negatieve gedachten minder de overhand te laten nemen en meer positief te denken. Is misschien niet van de ene op de andere dag gepiept! Maar door bewust je gedachten te trainen, kun je die ommezwaai wel maken.

Hoe verander je je mindset dan? Het is een kwestie van signaleren wat je denkt, en waar nodig bijsturen. Als jij steeds denkt “Wat een rotbaan!”, dan kun je een positieve mindset creëren door elke keer dat jij dat denkt die gedachte te vervangen door iets positievers. “Vandaag is niet de beste dag. Maar morgen begin ik de dag met een lege agenda en heb ik ruimte vrijgemaakt voor spoedjes.” bijvoorbeeld.

positieve mindset

5 praktische tips om je positieve mindset te trainen

Het goede nieuws heb je inmiddels vernomen: het is mogelijk om je mindset te veranderen. Met een aantal handige oefeningen voor een positieve mindset kun jij ook op die ene vervelende werkdag toch op een positieve manier aan de eettafel zitten ‘s avonds. Met deze 5 tips kun jij je positieve mindset trainen.

Tip 1. Krijg de grip terug op je agenda

Als jij voor je gevoel geleefd wordt door anderen, is het logisch dat je daar gestrest en gefrustreerd van raakt. Het lukt je misschien structureel niet om je hele takenlijst af te werken en je wordt gek van de vele mailtjes en belletjes op een dag.

Gelukkig is dát een praktisch probleem dat je met een knap staaltje timemanagement kunt oplossen. In het boek ‘Elke dag om 15:00 Uur Klaar’ vind je een heleboel praktische tips waarmee iedereen (ja, ook jij!) zijn werk in minder tijd gedaan krijgt. Simpelweg door niet meer al je kostbare tijd te verliezen aan randzaken zoals onnodige brandjes blussen, meetings bijwonen die compleet nutteloos zijn of eindeloos pingpongen via e-mail.

Zodra je van dat gestreste gevoel verlost bent, brengt dat sowieso een hoop positiviteit. Je gaat met een voldaan gevoel naar huis, gaat slimmer om met de tijd die je hebt en bent daardoor misschien ook een uur (of twee) eerder thuis.

Een paar tips om de grip op je agenda terug te krijgen:

  • Ontwikkel een waterdicht planningssysteem. Wen jezelf aan om je taken direct in je agenda te zetten. Ruim tijd in voor alles wat meer dan een half uur kost. Zo voorkom je dat dingen “blijven hangen”.
  • Laat elke dag minimaal één uur tijd vrij voor onverwachte dingen. Dan kom je niet meteen in de knel met je takenlijst als er een collega aan je bureau staat.
  • Wees kritisch op de vergaderingen die je wel/niet bijwoont. Geef het eerlijk aan als je denkt hier niets te kunnen toevoegen.
  • Ga bij “spoedjes” na of die werkelijk dringend zijn. Soms kunnen ze best een dag of zelfs een week wachten.
  • Neem pauzes. Zo houd je je concentratie op peil en blijf je creatiever en productiever.
  • Zet overbodige notificaties uit, bijvoorbeeld voor je e-mail, WhatsApp en social media.
  • Maak afspraken over wanneer je wel/niet bereikbaar bent. Geef bijvoorbeeld aan dat je op vrije dagen alleen voor spoeddingen te bereiken bent en dat mensen je dan het beste kunnen bellen.

Meer tips voor slim plannen?

Is je overvolle agenda voor jou dé reden dat je vaak in de stress schiet of geïrriteerd bent? Naast de bovenstaande tips hebben we nog een heleboel praktische tips & tricks voor je. Je hoeft je er niet voor te abonneren op mailings of er ingewikkelde enquêtes voor in te vullen. Volg Tijdwinst en Björn Deusings gewoon op Instagram. Dan zie je onze productiviteitstips vanzelf in je feed voorbijkomen.

Tip 2. Oefen met meditatie voor positieve mindset

Harvard-onderzoek van geluksexpert Shawn Achor bewijst: mediteren maakt je 10% gelukkiger en draagt bij aan een beter (werk)leven.

Misschien twijfel je nog. Mediteren, is dat niet iets voor zweverige mensen die moeiteloos hun benen in hun nek kunnen leggen? Nee hoor! Iedereen kan mediteren. Ook zonder yogamatjes, wierook en lenigheid in de benen. Mediteren is niets meer en niets minder dan je aandacht een aantal minuten focussen op één ding en daardoor even niet bezig zijn met je negatieve gedachten. Laat dat laatste net zijn wat je nodig hebt als je een positieve mindset wilt creëren.

Tip 3. Maak voor jezelf een positiviteitslijstje

Zeg eens eerlijk: herinner jij je op een stressvolle werkdag aan het eind van de dag nog steeds het compliment dat je die ochtend van je baas kreeg? Bij de meeste mensen is die positieve informatie ergens tussen de hoofdbrekende spoedjes en de frustraties over vervelendes meeting verloren gegaan.

Wie zijn mindset wil veranderen, doet er goed aan om positieve gedachten langer vast te houden. Dat doe je door ze simpelweg te noteren. Creëer één vast moment op de dag waarop je 3 dingen noteert waar je die dag dankbaar voor bent. Dat kan het compliment van je leidinggevende zijn, maar ook je zelfgemaakte risotto die verrassend goed smaakte of wat grappige prietpraat van je peuterdochter. Wat het ook is, schrijf het op!

Maak er bijvoorbeeld elke dag voor het slapengaan een vaste prik van of doe het vlak voor je after-lunchdip. Dat helpt je om, zelfs na die helse maandagochtend, je mindset te shiften.

Tip 4. Eet gezond

Snickers en roze koeken zijn niet het beste eten als het op je mindset aankomt. Hoewel je er misschien heilig van overtuigd bent dat die heerlijke reep uit de automaat je een gelukkiger mens maakt, is het effect op lange termijn precies het tegenovergestelde.

Als je te vaak op een dag snackt, dan schommelt je suikerspiegel de hele dag door. Een lage suikerspiegel maakt je minder gefocust en sneller geïrriteerd. Je herkent misschien wel de hangry buien bij jezelf. Die wil je voorkomen om niet in de chagrijnige, hongerige versie van jezelf te veranderen.

Is een kwestie van afkicken en wat hangry buien uitzitten, maar het werkt. Door minder suikers en transvetten te eten en vaker gezond te eten, schommelt je suikerspiegel minder en blijven zowel je concentratie als je humeur stabieler. 

Een goede reden om die Snickers toch in de automaat te laten liggen, niet?

Tip 5. Communiceer assertief over jouw wensen

Misschien voel je je in vervelende werksituaties slachtoffer van “al die collega’s die steeds maar iets van je willen”. Je hebt het er zelfs ‘s avonds aan tafel in geuren en kleuren over. In zo’n geval helpt het om te bedenken dat jij de regie kunt nemen. Stop met subassertief of passief agressief zijn en communiceer duidelijk wat jij vindt en wilt. Assertief communiceren heet dat en het kan een wereld van verschil maken.

Je zult merken dat een werkdag je minder “overkomt” als je duidelijker bent in wat je wel en niet doet. Als jij bijvoorbeeld vaker aangeeft dat je nu met iets anders bezig bent of eerlijk zegt dat iets vandaag niet meer lukt, dan geeft dat een hoop ruimte. In je agenda en in je hoofd.

positieve mindset

Mensen vroegen ook | Veelgestelde vragen over een positieve mindset

  • Wat is een positieve mindset?

    Je mindset is de manier waarop je naar de wereld kijkt. Wie een positieve mindset heeft, denkt in oplossingen en heeft meer aandacht voor positieve dan voor negatieve gedachten. Als er iets vervelends gebeurt, laat je daardoor niet je hele dag beïnvloeden.

  • Hoe krijg ik een positieve mindset?

    Dat is een kwestie van je mindset trainen. Je kunt je mindset veranderen, dat is het goede nieuws. Het helpt daarbij bijvoorbeeld om de grip op je agenda terug te krijgen, assertiever te communiceren over wat je wilt en dagelijks positieve gedachten te noteren.

  • Hoe kun je je mindset veranderen?

    Het helpt om te bedenken dat je zelf verantwoordelijk bent voor je gedachten. Oefen met regelmatig mediteren en leer zo hoe je je focus verlegt. Ook helpt het om positieve dingen bij te houden op een structureel moment op de dag. Verder doe je er goed aan om de grip op je agenda terug te krijgen en zo een betere werk-privébalans te creëren. Ontspanning bevordert je positieve mindset.

Leer bij een cursus timemanagement om je werkdag opgeruimder door te komen

Kom jij regelmatig met een gefrustreerd gevoel terug van werk, omdat je alwéér je takenlijst niet af hebt en structureel omkomt in het werk? Kom dan naar onze cursus timemanagement (ook online te volgen) en ontdek hoe je afkomt van onrealistische to-do-lists en je planning handiger inricht.

Je gaat met een slim timemanagementsysteem, handige tools voor je planning en e-mailverwerking en een hoop praktische tips naar huis. Genoeg om aankomende maandag wel met een voldaan gevoel en afgevinkte takenlijst terug te komen van werk!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog