Een van de grootste schrijvers aller tijden is F. Scott Fitzgerald. Je kent ‘m vast, van The Great Gatsby bijvoorbeeld. Dit genie had één concreet levensadvies om zorgen maken te stoppen, voor zijn dochter ‘Scottie’. Wat dat was?

Als er iémand advies over ‘hoe het leven te leven’ en hoe je met je tijd omgaat kon geven, dan was het F. Scott Fitzgerald wel. De beste man kende aan de ene kant roem en faam. Hij wordt inmiddels zelfs gezien als één van de helden van zijn glorieuze tijd, the roaring twenties. Maar dat was maar één kant van zijn leven. Er ging, aan de andere kant, namelijk ook een hoop mis. Laten we zeggen: hij had genoeg reden tot zorgen maken.

zorgen-maken-stoppen-6

Zorg #1 – zijn vrouw

Zelda Sayre wilde Francis Scott niet trouwen. Niet voordat hij kon aantonen dat hij haar en een eventueel gezin zou kunnen onderhouden. Van zijn schrijversbestaan kon dat destijds niet. Ze zegde de verloving af en verliet hem. Tot hij zijn eerste kaskraker ‘This Side of Paradise’ schreef. De dollars stroomden binnen en Sayre voegde zich weer aan zijn zijde. Ze trouwden, maar gelukkig getrouwd waren ze maar even.

Hoewel ze in eerste instantie “de prins en prinses van hun generatie” werden genoemd, bleek het leven dat ze leidden alles behalve sprookjesachtig. Sayre bleek behoorlijk labiel. Vriend van het stel – je kent ‘m vast wel – Hemingway noemde haar zelfs onomwonden:

“Gek.” en “Een afleiding van het schrijfwerk van haar man.”

Later bleek ze schizofreen en verliet sinds haar eerste opname in 1930 de verschillende instituten niet meer.

Zorg #2 – zijn alcoholisme

Zelf had Francis Scott het ook zwaar. Hij leed aan depressies, vooral rondom het uitkomen van nieuw werk. Langzaam maar zeker raakte hij aan de drank, wat zijn schrijverscarrière niet bepaald verder hielp. Een zelfruïnerende cirkel.

Zorg #3 – zijn carrière

Dat alles kwam zijn carrière, buiten de twee meesterwerken van zijn hand ‘This Side of Paradise’ en later ‘The Great Gatsby’, niet bepaald ten goede. Zijn eerste boek, de voorloper van ‘This Side of Paradise’, werd keihard afgewezen.

zorgen-maken-stoppen-5

Frances Scott Fitzgerald

Toen hij, ondanks het gebrek aan nieuwe meesterwerken, geld in het laatje van hun peperdure extravagante levensstijl wilde brengen – besloot hij de wereld van de screenwriters te betreden. Filmscripts schrijven, dus. Hij werkte mee aan verschillende films, wat genoeg betaalde om zijn enorme schulden te beginnen aflossen. Maar zijn eigen geschreven werk voor films faalde op ongekende wijze. Niemand wilde iets van Fitzgerald als scriptschrijver weten.

Fitzgerald, na zijn geflopte carrièremove als scriptschrijver: “Ik was gewoon niet goed genoeg. Het vergt, net als alles, een bepaalde kwalitatieve ervarenheid.”

Toen hij een comeback als boekenschrijver wilde maken – wat hem zeker gelukt was met dit nieuwe werk, zeggen kenners achteraf – overleed hij plotseling. Een serie hartaanvallen werd hem op 44-jarige leeftijd fataal.

Zorg #4 – zijn vriendschappen

Ernest Hemingway werd een van de enige vrienden die de schrijver had. Maar ook die relatie ging verloren. Ze ontmoetten elkaar in Parijs in 1925 en bleken een goede match, ook al waren ze uiteenlopende types: de een (Hemingway) een wilde macho en de ander (Fitzgerald) een nette stadsjongen.

zorgen-maken-stoppen-4

Ernest Hemingway, een verloren vriendschap

Ze waren beiden literaire grootheden van hun tijd en dat is waarschijnlijk ook precies wat ze uit elkaar dreef. Terwijl Hemingway en andere collega-schrijvers van steeds meer succes genoten, moest hij het zelf doen met steeds minder. Hij dreef ‘het wereldje’ uit.

zorgen-maken-stoppen-3

Fitzgerald en zijn vrouw Zelda

Misschien leden zijn vriendschappen ook onder het feit dat hij zelden lang op dezelfde locatie bleef. Om de paar jaar verhuisde hij. Eerder door de wispelturigheid van hem en zijn vrouw. Later om in de buurt van Zelda te blijven, die meer dan eens werd overgeplaatst naar verschillende psychiatrische inrichtingen.

Noch uit liefde, noch uit succes, noch uit tevredenheid en noch uit vriendschappen kon F. Scott Fitzgerald het geluk van het leven halen.

O, en dan was hij ook nog eens dyslectisch. Niet handig, voor een schrijver.

Zorgen maken leek logisch. Maar wat deed hij?

Samengevat: redenen tot zorgen maken genoeg, voor de heer Fitzgerald. Toch deed hij dat met mate. Hij hield zijn leven uiteindelijk op de rails, tegenslag na tegenslag.

Hoe?

Met één slimme visie. Heel praktisch ook. En behoorlijk optimistisch, voor iemand die dit allemaal te verduren kreeg. Deze bijzondere visie over stoppen met zorgen maken deelde hij met zijn dochter, als levensles, in één van de vele brieven aan haar – die later gepubliceerd werd in The New York Times van 1958.

Wat hij haar in die brief vertelde?

zorgen-maken-stoppen-2

Zorgen maken stoppen: Fitzgerald’s levensles

Hou het heft over je hoofd en je tijd in eigen handen. Verdoe je tijd niet met zorgen maken over zaken die er niet toe doen. Wat er wel en niet toe doet, bepaal je zélf.

Dat is ongeveer de strekking van de belangrijkste levensles die hij zijn dochter meegeeft om slim om te gaan met haar levensdagen.

Of, in zijn letterlijke woorden (vrij vertaald):

“Dear Pie,

Als de halve gare die ik ben, zal ik afsluiten. Dingen om je zorgen over te maken:

Maak je zorgen over dapperheid
Maak je zorgen over schoonheid
Maak je zorgen over efficiëntie
Maak je zorgen over rijkunst…

Dingen om je geen zorgen over te maken:

Maak je geen zorgen over publieke opinie
Maak je geen zorgen over het verleden
Maak je geen zorgen over de toekomst
Maak je geen zorgen over opgroeien
Maak je geen zorgen over anderen die je vóór zijn
Maak je geen zorgen over triomf
Maak je geen zorgen over falen, behalve wanneer het je eigen schuld is
Maak je geen zorgen over muggen
Maak je geen zorgen over vliegen
Maak je geen zorgen over insecten in het algemeen
Maak je geen zorgen over ouders
Maak je geen zorgen over jongens
Maak je geen zorgen over teleurstellingen
Maak je geen zorgen over pleziertjes
Maak je geen zorgen over voldoeningen

Dingen om over te denken:

Waar doel ik precies op?

Hoe goed ben ik werkelijk, in vergelijking met mijn tijdgenoten, als het aankomt op:

  1. Geleerdheid
  2. Begrijp ik andere mensen en kan ik goed met ze overweg?
  3. Probeer ik van mijn lichaam een bruikbaar instrument te maken of verwaarloos ik het?

With dearest love”

Zorgen maken heeft hij in zijn leven vast en zeker een hoop gedaan. Maar zo te lezen heeft hij een manier gevonden om zijn dochter dat lot te besparen. Met niet meer dan een ander perspectief op de zaken die je zorgen baren.

Doe als Fitzgerald: maak je eigen geen-zorgen-lijst

Zet jouw zorgen ook op de niet-waard-om-zorgen-over-te-maken lijst. Het lost natuurlijk geen grote problemen op als depressies en alcoholisme, dat heeft Fitzgerald himself in zijn leven wel aangetoond. Maar het is een goed middel om de kleine dingen in het juist perspectief te zetten:

“Het is maar een promotie. Het zorgen maken niet waard.” Of: “Het is maar een nare ex. Het zorgen maken niet waard.”

Krijg jij je hoofd toch maar niet stil? Verdoe jij nog steeds veel waardevolle tijd in het leven met zorgen maken, al heb je bepaald wat het wel en niet waard is?

Was getekend,

zorgen-maken-stoppen

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog