Easycratie is – sinds de uitgave van het e-book in 2010 Easycratie – de toekomst van werken en organiseren – de tegenhanger van bureaucratie en hiërarchie binnen bedrijven en organisaties. Maar wat is het precies? En wat hebben we er nu aan in 2014?
Wat komt aan bod:
- Wat is Easycratie
- Wat kun je met Easycratie?
- Hoe je Easycratie implementeert
- Dagelijks handige inzichten?
Wat is Easycratie
De essentie van Easycratie is dat men collectieve intelligentie optimaal moet gebruiken door deze op de juiste manier te structureren. Twee weten er meer dan één; daar komt het op neer.
Easycratie lijkt de nieuwe koning van de bedrijfsstructuur. Easycratie als tegengeluid tegen bureaucratie en hiërarchie klonk in 2010 uit de pennen van Martijn Aslander (introduceerde Lifehacking ‘officieel’ in Nederland) en Erwin Witteveen (journalist, schrijver, spreker) in het gratis e-book ‘Easycratie – de toekomst van werken en organiseren’.
Easycratie gaat over het delen en vrij toegankelijk maken van gezamenlijke kennis en krachten, over hoe samenwerkingen leiden tot ontwikkeling en innovatie, en over de macht van het sociaal kapitaal. Het gaat over hoe je via je netwerk overal kunt komen (volgens de theorie van Six Degrees) en daardoor alles binnen handbereik is.
Easycratie bepleit daarom het bottom up en het open source werken, het laten gaan van hiërarchische structuren binnen een bedrijf, en het gebruik maken van frisse ideeën en goede netwerken.
Wat kun je met Easycratie?
Ís Easycratie ‘de toekomst van werken en organiseren’ gebleken, vier jaar na dato? Het e-book heeft veel stof doen opwaaien. Bedrijven en personen werden aan het denken gezet over hun manier van werken. Critici noemden het ‘oud nieuws’, anderen noemden het ‘revolutionair’. Is het één van beiden? Nee. Het zit er tussen in: oude kennis verzameld in een toepasbare theorie op het heden. Precies waar een theorie moet zitten om stand te kunnen houden.
Kunnen we er dus nog wat mee? Ja. Easycratie is een theorie die zijn incubatietijd nodig heeft. En die duurt een tijd. Jaren – zo blijkt.
Maar Easycratie behoort nog steeds in het heden en de toekomst thuis. Je moet het alleen nog op de juiste manier toepassen. Geen revolutionaire omslag, maar stapje voor stapje. Zodat jij en je collega’s aan deze nieuwe bedrijfscultuur kunnen wennen en zo op een steeds efficiëntere manier kunnen werken.
Hoe je Easycratie gemakkelijk en zonder radicale veranderingen kunt implementeren in jouw bedrijfscultuur om efficiënter te werken? Zo:
- Breng de sterke vaardigheden van elke werknemer in kaart. Probeer deze in te zetten op het moment dat ze van pas komen, ongeacht welke functie de werknemer uitoefent. Is Esther van de receptie creatief aangelegd? Nodig haar uit voor de team-brainstorm en ontlok haar een paar nieuwe innovatieve ideeën.
- Stel krachtige teams samen op basis van verschillende karakters en vaardigheden. Geef je werknemers geen taakjes meer, maar geef teams gezamenlijke doelen en verantwoordelijkheden. Hoe? Ga aan de slag met Holacracy waar een soortgelijke aanpak centraal staat.
- Verzamel de juiste mensen om je organisatie heen. Niet alleen intern, maar ook extern. Maak gebruik van het netwerk dat elke werknemer heeft. Daardoor ontstaat één groot netwerk van mogelijk interessante en bruikbare personen qua kennis of kracht.
- Probeer het netwerk dat je om je organisatie opbouwt niet alleen op oproepbasis beschikbaar te houden, maar probeer hen te boeien en te binden. Hoe? Werk als bedrijf aan je imago, je reputatie, wees zichtbaar, wees transparant en bereikbaar.
- Halveer het budget voor dat ene project en probeer op deze manier noodgedwongen (samen!) naar simpele, creatieve en innovatieve oplossingen te zoeken.
- Maak optimaal gebruik van jong talent. Zet de nieuwe stagiair of werknemer niet de eerste maanden in de koffiehoek, maar betrek hem juist bij brainstorms en planontwikkelingen. Geef hem de ruimte om mee te denken. Jong staat in de regel namelijk voor frisse ideeën en energieke acties.
Heb je het niet voor het zeggen in je organisatie? Hang zelfstandig de easycraat uit en werk efficiënter:
- Maak gebruik van handige easycratische platformen als: Fiverr (waar je bijna elke dienst kunt opvragen voor 5 dollar), Konnektid (waar kennis gedeeld wordt), Quora (waar je op bijna elke vraag het antwoord vindt), Kickstarter (crowdfund je creatieve project) en SkillShare (waar je nieuwe vaardigheden kunt leren).
- Crowdsource je ideeën of vragen. Maak gebruik van sociale media en kanalen, offline en online.
- Leer je collega’s kennen en vraag ze om hulp wanneer nodig, ook Lars de conciërge of Richard van de ICT-afdeling. In onze 1-daagse cursus Timemanagement leer hoe je dit in de praktijk toepast – alleen, of samen met je team. De keuze is aan jou.
- Doe inspiratie over Easycratie op: kijk de film ‘Moneyball’ (waargebeurd verhaal over een baseball-team dat op een creatieve manier zonder geld kampioen wordt), lees het gratis e-book ‘Flipping the Funnel’ (Seth Godin over hoe je netwerk laat spreken) en ‘The Whuffie Factor’ (Tara Hunt over sociaal kapitaal).
Wees niet bang om de early adopter te zijn. Wanneer collega’s zien dat het werkt zullen ze je nieuwe werkwijze waarschijnlijk voorzichtig gaan overnemen. Voorbeeld doet volgen. Houd er rekening mee dat dit tijd nodig heeft. Heb geen haast en probeer het Easycratisch werken vooral aan niemand op te dringen.
Heb je zelf ervaring met (elementen uit) Easycratisch werken? Deel je gedachten in een reactie.
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij? | Cursus Time Management
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog