Wat is Holacracy – en wat kun je ermee?

Wat is Holacracy – en wat kun je ermee?

Holacracy: geen term die dagelijks om je oren geslingerd wordt, maar die wel een voorzichtige opkomst lijkt te maken in het Nederlandse bedrijfsleven. Meer over deze bedrijfsfilosofie – en 5 praktische tips om er vandaag al mee aan de slag te gaan!

Holacracy komt niet bepaald uit de lucht vallen. Of eigenlijk juist wel. Bijna letterlijk, zelfs – als we het over de oorsprong van dit kantoorfenomeen hebben.

Tip: altijd haast en stress? Volg onze 1-daagse cursus time management!
Meer weten?

Brian Robertson, geestelijk vader van Holacracy, is ex-piloot. Hij negeerde tijdens een vlucht een klein rood brandend lampje, omdat alle andere lampjes aangaven dat er niks aan de hand was. Het vliegtuig stortte bijna neer.

Dit voorval heeft hem de inspiratie gegeven voor de Holacracy bedrijfsfilosofie. Elk lampje binnen een bedrijf is even belangrijk en wanneer er één gaat branden moet er een actie worden ondernomen. Onderhoud van de lampjes is daarnaast noodzakelijk om het vliegtuig in de lucht te houden.

Wat is Holacracy?

Bekijk deze video voor de beknopte versie van Robertson zelf, gebaseerd op de naam ‘Holacracy’:

De definitie van Holacracy is dat er zo communicatief mogelijk gewerkt wordt door effectief te overleggen en een strakke toepassing van time management. Dat betekent dat elk ‘brandend lampje’ in behandeling wordt genomen.

Om dat voor elkaar te krijgen, is er geen sprake van een top-down of bottom-up aanpak, maar een samenwerking in gelijkwaardige cirkels. Zo zijn er bijvoorbeeld geen teams met managers en hebben werknemers geen taken of functies, maar verschillende rollen. Deze manier van werken vergroot de transparantie (open communicatie) en het aanpassingsvermogen (flexibel en agile werken).

Wat kun je met Holacracy?

“Leuk en aardig, dat Holacracy – zul je nu denken. Maar is het een realistische optie om in te voeren in mijn organisatie?”

Wanneer het principe van Holacracy volledig overgenomen wordt, vergt dat flink wat veranderingen. Veranderingen waar waarschijnlijk lang niet elke werknemer klaar voor is. Ook is het de vraag of je organisatie er klaar voor is.

Holacracy zou alleen realistisch toepasbaar zijn in kleinere bedrijven waar de directeur nog vrij toegankelijk is, volgens critici. Dat zou betekenen dat slechts een klein deel van de organisaties geschikt is voor Holacracy.

wat is holacracy

Zappos kantoor – de multinational die compleet overging op Holacracy, met succes

Er bestaan nog meer redenen waarom overstappen naar Holacracy alleen zou werken voor een selectief aantal organisaties. Holacracy werkt volgens kenners in elk geval het gemakkelijkst te implementeren bij:

 • Zoals hierboven genoemd – kleinere organisaties waar de directeur vrij toegankelijk is.
 • Een organisatie die vrij is van stugge werknemers, een bepaalde flexibiliteit moet al aanwezig zijn.
 • Een organisatie zonder complexe lagen, omdat je de hiërarchie er compleet uit gaat halen. Wanneer deze sterk verweven is in een organisatie kan dit toch chaos leiden.
 • Een organisatie met een relatief klein aantal werknemers.
 • Een organisatie zonder klantenservice, of eentje die in elk geval niet prominent aanwezig is.
 • Een organisatie waar werknemers niet hopen ‘hogerop’ te komen en er geen haantjesachtig gedrag voorkomt.

Aan de slag met Holacracy

Dat klinkt als een hoop voorwaarden voor een volledige omslag naar Holacracy. Maar je kunt ook beginnen met kleine stapjes. De fijne deeltjes eruit halen en op die manier de vruchten van Holacracy al plukken zonder grote omslagen in de bedrijfscultuur. Dat is dan meteen een goede test om te zien je bedrijf klaar is voor een volledige overstap.

wat is holacracy

Achter de schermen bij Zappos, dat volledig overstapte op Holacracy

Hoe je in kleine stapjes binnen jouw organisatie kunt doen aan Holacracy:

 1. Breng vergaderingen terug naar mededelingen doen en voortgang peilen, in plaats van zaken bespreken.
 2. Creëer langzaam een structuur waarin werknemers meer verantwoordelijkheden krijgen om te zien hoe ze hier mee om gaan.
 3. Sta open voor verschillende taken als werknemer. Probeer over een andere kwestie mee te denken in plaats het ‘schoenmaker blijf bij je leest’-principe.
 4. Wees toegankelijk en transparant als baas, stel je sociaal gelijkwaardig op aan je werknemers.
 5. Let als leidinggevende én als werknemer op brandende lampjes om je heen. Handel meteen bij deze ‘tensions’ door ze bespreekbaar te maken om ‘jullie vliegtuig’ in de lucht te houden.

cursus time management

Hoe groot of klein jij Holacracy ook aanpakt; het werkt. Dat is inmiddels al in de praktijk bewezen.

Waar Holacracy werkt

Inmiddels werken wereldwijd zo’n honderd bedrijven volgens Holacracy. Zappos is een voorbeeld van een grote international die compleet overgegaan is op deze vorm van werken. Ook Medium en het bedrijf van David Allen (de man achter Getting Things Done) zijn over.

wat is holacracy

Zappos kantoor, de Holacracy multinational

In Nederland zijn het er nog maar een paar: opleidingensite Springest, telecomprovider Voys, netwerkbeheerder Alliander, Concept 7 en Gemeente Venlo zijn een paar voorbeelden.

Een aantal medewerkers van Voys lijken in elk geval al tevreden:

“Door duidelijke regels zijn de overleggen effectief en worden alleen noodzakelijke spanningen besproken. Hierdoor worden de overleggen steeds korter en beter.” – Karlien.

“Wat ik vooral heel plezierig vind is dat Holacracy rollen en verantwoordelijkheden duidelijk maakt en acties en projecten inzichtelijk worden voor iedereen.” – Floor.

“Erg leuk om te zien hoe er uiteindelijk meer structuur in de organisatie komt” – Tom.

Springest was het eerste bedrijf in Nederland dat volledig volgens de Holacracy filosofie werkt. Het zag echter acht van de dertig werknemers afhaken sinds de invoering omdat ze niet volgens het systeem wilden werken.

“Geen probleem”, zegt Springest. “Op die manier blijft er een kern over die goed kan samenwerken op de Holacracy manier.”

Springest werkt inmiddels al een aantal jaren met Holacracy en lijkt zeker niet op haar beslissing terug te komen.

wat is holacracy

Tip: meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'

Springest oprichter Ruben Timmerman, in NRC over de Holacracy werkstructuur in zijn organisatie:

“Holacracy lijkt een tijdrovend proces, maar uiteindelijk is het heel efficiënt. In vergaderingen wordt vaak veel geneuzeld, iedereen vindt er wel iets van. Bij ons is het: Eva, dit is jouw verantwoordelijkheid, succes ermee.”

Nog meer over Holacracy

Meer weten? Lees voor een compleet beeld van Holacracy de Holacracy Constitution.

Denk je dat jouw bedrijf klaar is om op te stijgen met het Holacracy-vliegtuig zonder crash-gevaar? Bekijk de (anderhalf uur durende) instructievideo om te kijken hoe jouw bedrijf kan overstappen naar de Holacracy filosofie:

 

Mis geen enkele tip!
Meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'
Maximaal 2x per maand. Geen spam, beloofd!
Over de auteur

Gerald Essers • samen met mijn team bij Time Management.net help ik mensen en organisaties om met onze cursus time management hun tijd zo optimaal mogelijk te benutten door slimmer te werken. We inspireren vele grote en kleine organisaties in binnen- en buitenland waaronder: Shell International, Vodafone, Siemens, RTL Nederland, Rabobank, HP, L’Oréal, Heineken, diverse ministeries en universiteiten.

Comments

 1. Ministry of Vision reageert:

  Na dit jaar het boek ‘Holacracy’ te hebben gelezen, heb ik op basis hiervan een infographic met samenvatting gepubliceerd middels een blog. Deze wil ik graag delen: https://visueelhr.wordpress.com/2015/09/16/visie-op-holacracy/

Trackbacks

 1. […] • Stel krachtige teams samen op basis van verschillende karakters en vaardigheden. Geef je werknemers geen taakjes meer, maar geef teams gezamenlijke doelen en verantwoordelijkheden. Hoe? Ga aan de slag met Holacracy waar een soortgelijke aanpak centraal staat. […]

 2. […] last van een vlaag van FoMO, wanneer je collega’s het hebben over termen als Quantified Self en Holocracy – en jij het gevoel hebt dat je achter loopt. Of ben jij een extreme FoMO-er en heb je […]

 3. […] Wil je meer weten over Holacracy? Lees dit artikel maar eens. […]

 4. […] Wil je meer weten over Holacracy? Lees dit artikel maar eens. […]

 5. […] 0  Als je het over #retailmodellen hebt en je wil waardevol zijn voor je klanten, dan heb je in alle gevallen betrokken teams nodig. Alleen vanuit de liefde voor klanten en voor het werk kan je het beste naar boven halen en een visie ontwikkelen. Je moet goede ideeën hebben en ze ook perfect willen en kunnen uitvoeren. ‘Middle of the road’ presteren maakt je bedrijf kansloos. Zelfsturende teams hebben de toekomst. (Holacracy) […]

 6. […] je geen holocracy-model in je organisatie, maar wil je toch profiteren van de voordelen, geef mensen dan altijd de […]

 7. […] Compleet ingericht op continue en directe feedback, of ‘real time feedback’ zoals Goldman Sachs noemt. Zo kan iedereen – van collega tot leidinggevende – op elk gewenst moment feedback sturen naar een collega. Ook handig: andersom kunnen werknemers feedback aanvragen bij leidinggevende of collega’s, zodra ze daar behoefte aan hebben. Bijzonder detail is de ‘holacratische’ variant van Wirl, die zich richt op organisaties die werken volgens holacracy. […]

 8. […] manier van werken lijkt erg op de holacracy benadering van bijvoorbeeld het Nederlandse bedrijf Springest. Oprichter Ruben Timmerman is enthousiast over […]

 9. […] ‘agile’, ‘lean’, ‘holacracy’, ‘stand up’, ‘kanban’… Doet een belletje rinkelen? Geen nieuws voor jou? Of had ik net […]

 10. […] je op kantoor overgaan op holacracy en scrummen? Gooi het roer dan niet om, maar zet telkens heel kleine stapjes in de richting. Door […]

X