Wat is Gamification & wat kun je ermee?

Spelletjes spelen vs. je werk gedaan krijgen. Het was ooit het één of het ander, maar nu kan het beide. Leer hoe gamification de productiviteit van jezelf en je collega’s verhoogt.

Wat is gamification?

Gamification is geen spel. Het is meer dan dat. Het is een manier om je werk uitdagender te maken en aanzienlijk meer werk gedaan te krijgen. Gamification op het werk boost de productiviteit van werknemers met maar liefst 40%. Hoe? Door de drie simpele elementen van een spel – uitdaging, motivatie & beloning – toe te voegen aan taken en projecten.

Wat doen die spel-elementen dan met je?

Tip: altijd haast en stress? Volg onze 1-daagse cursus time management!
Meer weten?

Wanneer je een spel speelt, komt er Dopamine vrij. Dat creëert de drive of motivatie waar we het over hebben. Je combineert het aangename (spel) met het nodige (werk), wat de sleutel is tot motivatie.

Niet alleen je motivatie krijgt een boost. Gamificiation doet ook wonderen voor je concentratie.

Wat kun je met gamification?

Moeten kantoorwerkers nu massaal een Playstation aanschaffen? Nee. Maar we kunnen wel het concept oppakken en inzetten in ons dagelijks werkleven.

Wat is Gamification wat kun je ermee_jpg

Je gebruikt het spel-element in je werktaken en -processen om productief aan de slag te gaan, met meer concentratie te werken, van slechte gewoontes af te komen of zelfs om je collega’s te bewijzen dat jij de beste bent (mocht dat nog nodig zijn).

Dat gamification de toekomst heeft, geniet weinig twijfel:
“De toepassing van spelelementen in professionele omgevingen zoals kantoor zal blijven groeien, omdat organisaties blijven zoeken naar manieren om de betrokkenheid van hun personeel te vergroten, hun vaardigheden te testen en nieuw talent aan te trekken. Om gewenst gedrag – zoals gezonder leveren en persoonlijke ontwikkeling – te stimuleren, zal het gebruik van puntensystemen, medailles, scoreborden en andere competitieve elementen naar verwachting toenemen.” -Vertaald uit BusinessNewsDaily.com

Ook jij kunt (met je collega’s of alleen) aan de slag met gamification. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn of veel tijd te kosten.

5 suggesties om gamification toe te passen en je productiviteit te boosten:

#1 Rescue Time

Gebruik met het hele team de app Rescue Time, die zonder gedoe bijhoudt hoeveel tijd je je met productieve zaken en niet-productieve zaken bezighoudt. Bekijk elke week de statistieken en bepaal wie het meest productief was deze week. Voor wie een stapje verder wil gaan: maak een (letterlijke) wisselbeker. Een mok die elke week aan de productiviteitswinnaar wordt toegekend. Dit maakt het spelelement beloning net wat meer concreet.

#2 ToDoIst

Gebruik de app ToDoist om taken en projecten te managen tijdens je werk. In deze app zit het unieke concept van Todoist Karma ingebouwd: een puntensysteem dat je productiviteit beoordeelt. Het maakt je gretig om taken en acties gedaan te krijgen en geeft je een extra goed gevoel wanneer je ze afvinkt.

#3 Chains.cc

Veranker nieuwe gewoontes in je brein met Chains.cc, gebaseerd op de ‘Don’t break the chain’ methode van Jerry Seinfeld. Deze wetenschappelijk bewezen methode helpt je bij het aanleren van nieuwe gewoontes zoals: hardlopen, mediteren, dagelijks je calorieën bijhouden of het gebruik van je favoriete nieuwe productiviteitsapp volhouden. Chains.cc stelt je in staat om je vorderingen te vergelijken met anderen die zich dezelfde gewoonte willen eigenmaken.

#4 The Email Game

Speel The Email Game. Gemaakt om het verwerken en productief werken met e-mail leuk te maken. Het biedt je beperkte tijd voor het verwerken van een mail en beoordeelt je resultaat. Niet voor niets is de slogan Conquer Your Inbox.

The Email Game maakt mail verwerken leuk. Wie had dat ooit kunnen denken.

Tip: meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'

#5 Foursquare

Ga aan de slag met Foursquare check-ins voor je kantoorgebouw of bepaalde ruimtes in het gebouw, de app die punten toekent aan het bezoeken van bepaalde plekken. Krijg bijvoorbeeld extra punten voor het regelmatig inchecken in de vergaderruimte (of het vermijden daarvan…) of wordt ‘koning’ van je kantoor.

Aan de slag met Gamification

Enthousiast om gamification eens uit te proberen?

Let er op dat collega’s zich niet verplicht voelen om ‘spelletjes te spelen’ of dat bepaalde collega’s doorslaan en te competitief worden. Leg verder uit waarom gamification zin heeft, wees selectief met beloningen en kritisch op de spelregels. Stel een professioneel game-plan op voordat je grootschalig begint aan gamification binnen jouw bedrijf.

Gamification op individueel niveau kan daarentegen nooit kwaad, want: “Verander de wereld, begin bij jezelf”. Dus: aan de slag met een of meerdere van de bovenstaande tips!

Welke mogelijkheden zie jij om individueel of in teamverband gamification toe te passen? Deel je gedachten in een reactie of volg onze cursus:

In onze 1-daagse cursus Timemanagement gaan we dieper in op het effectief samenwerken binnen een team – ook zonder gamification. Volg ‘m dus eens samen met je collega’s (alleen mag natuurlijk ook) en ontdek hoe jij met een paar simpele technieken de samenwerking kunt verbeteren.

Lees alles over onze populaire 1-daagse open trainingen bij jou in de buurt

Lees alles over een 1-daagse in-company training bij jou op locatie

Mis geen enkele tip!
Meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'
Maximaal 2x per maand. Geen spam, beloofd!
© Copyright 1999 – - SRS Consulting B.V. / TIJDwinst.com B.V.
X