Die lekkere trek die rond een uur of elf en nog eens om vier de kop opsteekt. Hoe fix je die op kantoor,  zonder de snoepautomaat of de lokale supermarkt te gaan plunderen? De top 5 lekkerste en meest gezonde tussendoortjes op het werk, die je gewoon in je kantoorla bewaart!

Je brein de hele dag aan het werk zetten is te vergelijken met topsport. En wat doen topsporters? Die letten nauwkeurig op hun voeding en gaan slim om met hun lijf om hun energieniveau op pijl te houden. Dat geldt voor kantoorwerkers dus niet minder. Om je brein optimaal te laten presteren ga je bewust om met alles wat je in je mond stopt. En wanneer.

Je eetgewoontes bepalen namelijk je productiviteit. Zo simpel is het. Je brein kan niet optimaal functioneren wanneer je niet gezond, voldoende en slim eet en drinkt. Alle andere time management tips en technieken, hebben pas écht nut wanneer je eerst goed voor je brein en je lijf hebt gezorgd – door het goed te voeden.

tussendoortjes-op-het-werk-4

Je begint de dag bijvoorbeeld met een gezond breinontbijt en je gaat slim met je lunchpauze om. Maar wat doe je de rest van dag? Op de momenten dat je trek hebt. Geen honger, maar wel zin in iets lekkers.

Ik zal niet de ‘captain obvious’ uithangen en je vertellen dat een mars uit de snackautomaat in de kantine geen goed idee is. Dat wist je al, dat suiker heel slecht voor je is. Maar toch laat je je wel eens verleiden, omdat er verder zo weinig opties zijn.

Fout!

Er zijn juist heel veel opties voor je tussendoortje op het werk. Gezonde opties, slimme opties, smakelijke opties, verantwoorde opties en zelfs praktische opties. Tussendoortjes op het werk die je het juiste (langdurige) energieniveau geven door de juiste Glycemische Index, met voldoende vezels, vitaminen, proteïnen en calcium om je brein op volle toeren te laten werken.
En zelfs tussendoortjes op het werk die je gemakkelijk meeneemt en bewaart in je bureaula – gewoon tussen je nietmachine en noteblock – voor alle kantoorwerkers die niet bedeeld zijn met een bruikbare keuken of openbare koelkast.

Tussendoortjes op het werk – top 5

Er zijn zoveel opties, dat ik de top 5 beste alternatieve tussendoortjes voor op het werk heb uitgekozen – om het overzichtelijk te houden:

1. Fruit met pindakaas

Natuurlijk, fruit is een gezonde snack. Die wilde ik dus niet nog eens aan je mededelen. Maar fruit met pindakaas – dat is iets nieuws. Besmeer je appelpartje met een laagje pindakaas en je hebt een magische combinatie van goede koolhydraten, proteïnen en vezels. Lekker? Probeer het gewoon eens.

2. Popcorn!

Niet alleen ideaal wanneer je ‘s avonds op de bank naar een film aan het kijken bent. Popcorn is dé snack in (weder)opkomst. Want: gezond (zonder suiker althans), simpel en smaakvol.

Wanneer je geen magnetron op kantoor hebt of wanneer je je collega’s niet wil lastigvallen met een walm van gepopte maïs, dan kun je je popcorn ook gemakkelijk thuis ‘voorpoppen’. Neem mee in een boterhammenzakje of bakje en leef je uit tijdens je lekkere trek!

Tussendoortjes op het werk

3. Rozijnen

Nog een fruittip, maar weer net even anders. Gedroogd fruit is sowieso altijd goed: rozijnen, dadels, abrikozen – allemaal gedroogd verkrijgbaar in reguliere supermarkten.

Wil je toch liever vers fruit, maar heb je geen zin in het geknoei van een sinaasappel pellen of appel schillen en snijden? Doe dit alvast van tevoren thuis en dip de partjes in water met honing (of een beetje citroensap) en ze blijven langer goed zonder bruin te worden of te verleppen in je trommeltje.

4. Gekookt eitje

Gemakkelijk van tevoren thuis te koken, om daarna mee te nemen naar je werk. Een gekookt ei kun je namelijk gerust buiten de koelkast bewaren, in je bureaula dus bijvoorbeeld.

Tip: twijfel je of dat ei dat je afgelopen maandag in je la hebt gelegd nog goed is? Leg het in een bakje met water. Blijft het ei drijven? Dan wil je dit volgens het Voedingscentrum niet meer eten. Zakt het naar de bodem? Ga gerust je gang!

Gezonde snacks

5. Rijstwafels

Veel vezels, weinig calorieën. Wissel gerust af, met plakjes banaan erop. Of pindakaas. Of met een laagje pure chocola, voor extra (gezonde) energie.

Ook fijn: fruit-service

Fruit is én blijft voor de meeste mensen natuurlijk de meest simpele breinsnack op kantoor. Wil je het dus liever wat verser houden dan deze houdbare snacks? En lusten je collega’s ook wel een banaantje of peertje op zijn tijd? Stap samen naar jullie werkgever en vraag om een wekelijkse fruitservice voor op kantoor, zoals Fruitful Office (geen aandelen).

Hoef je zelf niet meer met die banaan in je tas te slepen, die de weg van huis naar kantoor meestal niet eens overleeft. Of je probeert zo’n handige banaantrommel. Heb je ook voor appels. Maar deze niet te lang in je la laten liggen, hè! 😉

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog