We houden allemaal wel van een reepje tussen de bedrijven door of een lekkere snack uit de kantine-automaat on the side. Erg gunstig voor je smaakpapillen, maar wat doet het met je brein? En daardoor met je werk en welzijn? Iets minder gunstig… Het schokkende suiker-dossier geopend, mét de beste alternatieven en oplossingen.

Dit is het effect van suiker op je brein volgens neurowetenschapper Nicole Avena, samengevat in 5 minuten:

Suiker werkt via je tong in je brein dus als een beloningssysteem, wat je aanmoedigt om alleen maar meer te eten. Een effect dat na verloop van tijd ‘een verslaving’ genoemd kan worden.

Onder andere dit feit is geen goed nieuws voor je werk en welzijn. Je brein maakt onder invloed van suiker kortsluiting, waardoor je tijdens een vergadering plots een black-out kunt krijgen of je niet kunt onthouden wat je net nog gelezen hebt.

Bovendien werkt het je middagdip in de hand, waardoor je na het middaguur nog minder presteert. Lees alle schokkende feiten over wat suiker met je brein, werk en welzijn doet – en wat je er aan kunt doen – in dit suiker-dossier:

Feit 1: Suiker heeft hetzelfde effect op ons brein als cocaïne en alcohol

Volgens het artikel ‘The toxic truth about sugar’, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Nature’, zou suiker in voeding aan banden gelegd moeten worden door de overheid zoals alcohol-, drugs- en tabakgebruik aan banden wordt gelegd. Het heeft namelijk eenzelfde effect in ons brein.

Bij de inname van cocaïne en suiker zie je dus dezelfde gedeeltes in het brein oplichten. Dit is het gedeelte dat het stofje dopamine vrijgeeft. Dopamine zorgt ervoor dat je dat belonende gevoel krijgt wanneer je gesuikerd voedsel eet. Hetzelfde belonende gevoel als bij een alcoholist die een glas gin achteroverslaat, een roker die een sigaret opsteekt en een drugsverslaafde die coke snuift.

suiker slecht voor je. eet dit liever

We kunnen dus wel degelijk verslaafd raken aan suiker.

Ja, ook jij. Ken je dat gevoel dat je snakt naar een zak m&m’s of een andere suiker-snack uit de automaat? Dat is het begin van een verslaving. Wanneer je je suikerbehoefte dan bevredigt door die m&m’s naar binnen te werken, verhoogt je dopamine-gehalte waardoor je snakt naar nog meer. Daarnaast geeft je brein serotine vrij, een hormoon dat je dat kalmerende gevoel geeft (de reden waarom zoetigheid ook wel ‘comfort-food’ wordt genoemd. Beide stofjes dragen bij aan de verslavende werking.

Tip

Heb je stress en voel je die behoefte voor gesuikerd comfort-food opkomen? Volgens Jeffrey Fortuna, docent aan de Universteit van Fullerton in Californië, kun je dan beter kiezen voor een portie havermout met bruine suiker. De havermout vult sneller waardoor je niet teveel eet en de bruine suiker is genoeg voor een serotine-opleving.

suiker slecht. eet dit

Havermout met bruine suiker: geeft dezelfde serotine-opleving, maar zonder schadelijke suikerinname

Feit 2: suiker veroorzaakt breinkortsluitingen (zoals black-outs, vergeetachtigheid en depressie)

Niet handig tijdens een presentatie of vergadering, wanneer je opeens niet meer weet wat je wilde zeggen of waar je naartoe aan het werken was. Grote kans dat een recente suikerinname de veroorzaker was.
“Suiker saboteert je brein’s membraan en zenuwcellen die je helpen communiceren. Dit heeft gevolgen voor hoe goed we dingen onthouden, ideeën verwerken en ons humeur stabiel houden.” – Fernando Gómez Pinilla, geheugenonderzoeker Universiteit Los Angeles

Dat komt doordat suiker de aanmaak van de stof BDNF of ‘zenuwcelstimulerende factor’ vermindert in je brein. Deze stof heb je nodig om nieuwe herinneringen aan te maken en leerprocessen te voltooiien.

Te weinig van deze stof veroorzaakt de kortsluiting die zich op verschillende manieren kan uiten: beginnend als een black-out of vergeetachtigheid, maar later ook als aanstichter van alzheimer, dementie en depressie.

Tip

Drink je koffie met honing, in plaats van met een paar scheppen suiker – wanneer je wil presteren op je werk. En laat die reep liggen voor een bakje yoghurt met blauwe bessen, walnoten en honing. Geeft dezelfde voldoening, maar is beter voor je brein.

suiker slecht. eet yoghurt

Yoghurt met blauwe bessen, walnoten en honing: stilt de suikerhonger zonder je brein te beschadigen

Feit 3: suiker is de drijvende kracht achter je middagdip (door de hoge Glycemische Index)

Voedsel met suiker heeft een zogenaamde hoge glycemische index, een gegeven dat Harvard uitvoerig onderzocht en verslagen heeft. Het betekent dat het omzetten van voedingstoffen naar glucose om je brein te voeden heel snel gaat. Je krijgt een korte heftige glucose-boost, waarna je een dip krijgt door de grote snelheid waarmee dat gebeurde.

Tip

Wil je van je middagdip af? Je suiker-crash opvangen met een koffieshot heeft weinig zin. Eet liever voedsel en snacks met een lage glycemische index die de glucose-energie langzaam en gelijkmatig aan je brein vrijgeven. Keuze genoeg!

Feit 4: zoetjes en (natuurlijke) zoetstoffen lossen niks op

“Zoetjes en zoetstoffen zijn net zo slecht en zorgen er juist voor dat je meer eet. Ze bereiken het gedeelte in je brein dat de behoefte aan suiker uitzendt wel, maar reiken niet tot aan het deel dat beloning en voldoening vrijgeeft.

Daardoor blijf je meer willen en eet je dus ook meer dan wanneer je iets met een hoog suikergehalte eet. Ook de rustgevende serotine-hormonen komen niet vrij, waardoor je met een onvoldaan gevoel blijft je brein snakken naar suiker.” – Dr. Gene-Jack Wang, onderzoeker Brookhaven National Labratory in New York.

Tip

Echt behoefte aan suiker, maar wil je zoiets slechts niet naar binnen werken? Neem geen cola light of thee met zoetjes. Zoet in plaats daarvan een flesje koolzuurhoudend water met stukjes fruit erin, zoals aardbeien of bessen. Die geven je wél die insuline-kick waar je brein naar snakt, zonder dat het je schaadt.

suiker slecht voor je

“Be the sugar-change”

Gezien hoe schadelijk suiker is voor je brein? Ik wilde je niet laten schrikken, maar het heeft hopelijk wel het beoogde effect: jezelf écht aanzetten tot verandering in je suiker-gebruik en alle ellende die het tot gevolg heeft uitbannen.

De overheid zal namelijk niets doen om de toegevoegde suikers in onze voeding aan banden te leggen – we zullen het zelf moeten doen volgens 3 academische professoren van de Universiteit van Californië in ‘The Toxic Truth About Sugar’ uit het wetenschappelijk blad ‘Nature’:
“Suiker reguleren zal niet makkelijk worden . We erkennen dat maatschappelijke interventies om suiker vraag en aanbod te reduceren tegen een politieke muur zal oplopen door de machtige suikerindustrie-lobby. Het zal volle inzet van alle betrokken groepen vereisen. Met voldoende ophef voor verandering kunnen tektonische verschuivingen in beleid mogelijk worden.”

suiker Cijfers onderzoek

Het beleid van bovenaf veranderen zal wereldwijd of zelfs landelijk dus niet gauw gaan gebeuren. Beter ben je zelf de verandering door je eigen suikergebruik aan banden te leggen. “Be the change you want to see”, zou Ghandi ook in dit suiker-geval gezegd hebben. Of zoals ik zou zeggen: “Be the sugar-change”.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog