Tim Minchin; nooit van gehoord? Maakt niet uit, ik tot voor kort ook niet. De beste man kan ons desondanks het nodige leren over time-management. Zijn inmiddels legendarische speech vol levenslessen aan een stel afgestudeerde universiteitsstudenten is inspirerend, komisch en time-management technisch zeer verhelderend. De video, inclusief 3 lessen die we van Minchin kunnen leren, vind je hier.

Wat komt aan bod:

  1. Wees micro-ambitieus
  2. Beweeg!
  3. Stop met haasten

Tim Minchin, Australisch komiek en muzikant, gaf een legendarische speech tijdens de afstudeerceremonie van de Universiteit van West Australië. 9 Wijsheden bracht hij de vers afgestudeerden, klaar om de wereld te veroveren. 9 lessen die hij reeds uit het leven had getrokken en op eigen wijze wilde delen met deze studenten.

Zijn lessen, adviezen en wijsheden zijn net zo controversieel als ontzettend waar – gebracht in een komisch ontnuchterend jasje. Bekijk de video, lees het complete manuscript of zie hier beneden de 3 belangrijkste time-management lessen die ik uit zijn verhaal haalde.

1. Wees micro-ambitieus: pas op voor te-langetermijn doelen

Natuurlijk is het goed om te dromen. Maar wees voorzichtig met te grote dromen die altijd net iets te ver weg blijven en die je maar na probeert te jagen zonder er ooit te komen. Dit soort ’te-langetermijn’ doelen leiden je af van het dagelijks leven dat zich op dit moment voor je neus afspeelt. Je mist een hoop belangrijks wanneer je altijd maar met je hoofd in de wolken zit, of met je gedachten in de verre toekomst.

Er is namelijk geen weg naar geluk, geluk is de weg – zoals Buddha al verkondigde. Exact waar je nu bent, daar is je geluk te vinden. Bewandel die weg en haal daar jouw voldoening uit, in plaats van altijd maar reikhalzend uitkijken naar iets anders aan de horizon.

Wees micro-ambitieus; een term die Minchin in het leven roept. Werk met trots en ambitie aan dat wat nu hier is. Zie wat er nu om je heen is en werk daar aan. Je weet nooit wat er komen gaat. Werk aan het eerstvolgende project dat je al voor de voeten is geworpen. Haal daar je voldoening en motivatie uit – en werk jezelf zo stap voor stap vooruit.

2. Beweeg!

Al vaker bezongen en aanbevolen op deze plek: beweeg, beweeg, beweeg. Wandel, fiets, ren, zwem, doe aan yoga, fitness, fierljeppen voor mijn part. Maar wat je ook doet – beweeg! Sport. Wees actief.

Minchin: “You think, therefore you are… But also: you jog, therefore you sleep well, therefore you’re not overwhelmed by existential fear.”

time management Tim Michin tips

Minchin heeft gelijk. We weten al dat ons zittend beroep letterlijk dodelijk kan zijn en dat de enige remedie regelmatige beweging is (anderhalve minuut per half uur om precies te zijn). Maar beweging is ook goed – wat zeg ik? essentieel – voor je mentale gezondheid. Het maakt je gelukkig. Het verbetert je slaap en daarmee je welzijn overdag. Het vermindert je (onnodige) zorgen. Het zorgt dat je zaken in perspectief ziet en dat je je hoofd leeg kunt krijgen na een dolgedraaide dag op kantoor.

Niet alleen ik ben het eens met Minchin’s aanbeveling om te bewegen. De medische wetenschap ook. Je voedt je geluk wanneer je beweegt doordat er een dosis endorfine en dopamine in je hoofd vrijkomt. Beide ook wel ‘geluksstofjes’ genoemd, die niet voor niks ook in geestverruimende drugs voorkomen.

3. Stop met haasten: laat de touwen vieren

Heb geen haast om te leven. Probeer niet de (te-)langetermijn doelen vandaag nog te halen. Je hoeft niet te weten waar je over 10 jaar bent. Of waar je exact met je leven of je carrière op af stevent. Probeer je leven niet constant te sturen en te controleren. Laat de touwen eens vieren en zie hoeveel rust je dat brengt. Onthaast.

Want zoals Minchin het zegt: “You will soon be dead. Life will sometimes seem long and tough and, God, it’s tiring. And you will sometimes be happy and sometimes sad. And then you’ll be old. And then you’ll be dead.”

Wat hij probeert te zeggen is helemaal niet zo deprimerend als het in eerste instantie lijkt. Hij spoort juist aan om het leven niet te serieus te nemen, nu actief te leven en de dingen die je overkomen te laten gebeuren.

De rest van de tijd en de leegtes vul je met de dingen die er toe doen, de dingen die je gelukkig maken of gewoon blij: familie, je antiek porseleinverzameling, je oma bezoeken, reizen, boeken lezen, elpee-platen luisteren, dat soort zaken. Dus: meer van waar je blij van wordt, minder van dat gehaast en geforceerd controle willen hebben.

Neem Minchin’s time-management lessen tot je, deze 3 die ik er uit heb gehaald, maar zeker ook de andere 6 wijsheden die hij deelt met de studenten die aan het begin staan van hun volwassen leven. Zelfs al ben je dat punt voorbij: het is nooit te laat om te leren.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog