Zittend werk is levensgevaarlijk: dit is het medicijn

Zittend werk is levensgevaarlijk: dit is het medicijn

89 Shares

De hele werkdag door op je kont zitten kan je fataal worden. Niet meteen, maar de langetermijnrisico’s zijn wel groter dan je zou denken. Leer meer over de gevaren van zittend werken én wat je er aan kunt doen. Er bestaat maar één medicijn, dat je elk zittend uur moet toepassen.

Dat zittend werk niet goed voor je lichaam is, daar had je waarschijnlijk al eens van gehoord. Maar dat de hele dag op je kont zitten je fataal kan worden, is voor mij ook nieuws. Schokkend nieuws zelfs.

Een recente publicatie die 43 verschillende studies nader bekeek, heeft namelijk uitgewezen dat veel zitten de kans op een aantal chronische ziektes aanzienlijk vergroot, zoals kanker, diabetes en hart- en vaatziektes.
Om preciezer te zijn: volwassen die de helft of een groter deel van hun dag zittend doorbrengen, hebben bijvoorbeeld elke 2 uur die ze zitten 8% meer kans op darmkanker en 5-23% meer kans op diabetes (afhankelijk van omstandigheden).

Tip: altijd haast en stress? Volg onze 1-daagse cursus time management!
Meer weten?

onderzoek zittend werken

Een voorzichtige conclusie die ik uit deze gegevens durf te trekken: zitten is misschien wel het roken van dit decennium.

Wat wil ik daar mee zeggen? In de jaren zestig en zeventig pafte een groot deel van de bevolking de ene na de andere sigaret weg. De industrie en het wetenschappelijk onderzoek waren nog niet zo ver om de ware gevolgen van regelmatig roken aan het licht te brengen.

Inmiddels kennen we de gevolgen en springen we een stuk zorgvuldiger om met onze rook-gewoontes.

zitgewoonte veranderen

De voorspelling die deze publicatie steeds aannemelijker maakt is dat te veel zitten over een tijd net zo gevaarlijk wordt geacht als te veel roken, en dat we heel anders moeten omgaan met onze zit-tijd.

Daarom is het des te belangrijker om te weten wat we kunnen doen om de voorspelde zit-gevaren voor te zijn.

Zit ik te veel?

Ga maar eens na hoeveel jij op een dag zit. En dan heb ik het niet alleen over de 8 uurtjes op kantoor. Wat doe je als je thuiskomt? Aan tafel zitten om te eten. Wat doe je vaak daarna? Op de bank zitten om een serietje te kijken of een boek te lezen (ik in elk geval wel).
Daar heb je het: grote kans dat je veel meer dan de helft van je dag zittend doorbrengt. Misschien op een gemiddelde dag wel driekwart van je tijd. Levensgevaarlijk, volgens 43 studies.

Als je nu denkt dat je je zit-tijd kunt verantwoorden doordat je 3 keer per week naar de sportschool gaat, tennist of een rondje gaat rennen – dan moet ik je helaas teleurstellen. Dat gaat het verschil niet maken.
Natuurlijk blijft sporten en actief zijn gezond voor je lijf, zeker blijven doen. Maar met lange aaneengesloten periodes van zitten, gaat het er om om deze te onderbreken met een activiteit. 8 uur zitten hef je niet op met een half uur rennen. Een half uur zitten met 1½ minuut beweging wel.

cursus time management

Het anti-zitmedicijn: heb je 1½ minuut?

Jazeker. Een dikke 1½ minuut is alles wat je nodig hebt. Die kan je baas je toch niet ontzeggen? En jij jezelf al helemaal niet. Het enige dat je volgens dit onderzoek moet doen is elk half uur opstaan en een stukje rondlopen.
Naar de koffie-automaat, naar een collega op een andere afdeling, of even buiten een ommetje maken is het beste (hoewel dit waarschijnlijk niet elk half uur haalbaar is).

Geen zin om die collega op te zoeken en is je caffeïne-gehalte in je bloed al hoog genoeg? Dan kun je ook op andere manieren naar 1½ minuut per half uur kijken.
• Door een loop-bureau aan te schaffen bijvoorbeeld (ik heb er al een);
• Of een wandelende vergadering te houden, net zoals ze bij Apple doen;
• Of iets extremer: ga eens een maand lang niet zitten, zoals Dan Kois van New York Magazine dat deed.

loopband bureau

Tip: meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'

Probeer één van deze opties eens uit of zoek een andere vorm van beweging die voor jou werkt. Ik weet dat het lastig is om elk half uur opstaan in je dagelijkse routine in te bouwen, maar maak het alsjeblieft mogelijk.

Aan de slag

Wat je ook doet, doe het. Zet desnoods elk half uur een timer, of werk met de pomodoro techniek om deze beweeg-gewoonte aan te leren. 1½ minuut per half uur kan je leven redden. Zonder grappen. Misschien niet vandaag, maar wel over jaren en jaren – wanneer we de gevolgen van excessief zit-gedrag gaan zien.
Zo. Nu ga ik mijn laptop dichtklappen en een ommetje maken. Hopend dat goed voorbeeld doet volgen.

Bonustip: Als je dan toch zit, doe het dan alsjeblieft zo:

werkhouding

89 Shares
Mis geen enkele tip!
Meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'
Maximaal 2x per maand. Geen spam, beloofd!
Over de auteur

Gerald Essers • samen met mijn team bij Time Management.net help ik mensen en organisaties om met onze cursus time management hun tijd zo optimaal mogelijk te benutten door slimmer te werken. We inspireren vele grote en kleine organisaties in binnen- en buitenland waaronder: Shell International, Vodafone, Siemens, RTL Nederland, Rabobank, HP, L’Oréal, Heineken, diverse ministeries en universiteiten.

Comments

 1. Flexchair reageert:

  Stil zitten kun je bestrijden door actief te zitten.
  Het bureau moet iets hoger staan, maar verder is het een laagdrempelige verandering van zitgewoontes, omdat het eigenlijk vanzelf gaat.
  (De eerste 2 weken zal het nog lukken niet voltijd op een Flexchair te zitten: je merkt dan dat de kleine spieren in de rug te lang stilgezeten hebben.)

  Een slimme oplossing dus voor een groot probleem.
  https://www.linkedin.com/pulse/5-redenen-om-actief-te-zitten-op-kantoor-wim-don

Trackbacks

 1. […] dat je nu eenmaal elk uur even naar de kantine of de kraan moet lopen, omdat dat goed is voor je lichaam en je brein. Maar in de praktijk is dat misschien lastiger vol te houden dan het klinkt. Daarom is […]

 2. […] heeft gelijk. We weten al dat ons zittend beroep letterlijk dodelijk kan zijn en dat de enige remedie regelmatige beweging is (anderhalve minuut per half uur om precies te […]

 3. […] Forenzen is niet bepaald een pretje voor de meesten onder ons. Het betekent vaak: filerijden, vroeg opstaan, later dan verwacht thuis zijn en genoeg tijd om te malen over de dag die je voor de boeg of achter de rug hebt. Bovendien is forenzen funest voor je lijf; je doet het namelijk zittend. […]

 4. […] Zitten is niet alleen slecht en zelfs dodelijk voor je lichaam, het is een aanslag op je psyche. Beter gezegd: zitten maakt je dood-ongelukkig. Dit fenomeen wordt ook wel de ‘zitziekte’ genoemd. Een ware aandoening, met ziektebeeld, symptomen en een razendsnelle verspreiding in onze Westerse zit-cultuur. […]

 5. […] Zitten is levensgevaarlijk en het maakt ons doodongelukkig. Het vergroot de kans op onder andere darmkanker en diabetes, het verslecht de doorbloeding in ons brein (waar we moe en onproductief van worden), we krijgen er stress van, het veroorzaakt depressies en is in het algemeen slecht voor onze fysieke toestand. Daar staat inderdaad niets goeds tussen. […]

 6. […] niet alleen goed is voor energie-vernieuwing, maar ook helpt bij het focussen en extra gezond is omdat je elk half uur even opstaat en rondloopt (Bewijsstuk D). En: mijn persoonlijke favoriet als ik uit deze 3 zou moeten […]

 7. […] het niet meteen denken, omdat de één regelmatig door de modder kruipt en de ander pijntjes heeft van het eeuwige zitten, maar er zijn ook genoeg […]

 8. […] Zitten is niet alleen slecht en zelfs dodelijk voor je lichaam, het is een aanslag op je psyche. Beter gezegd: zitten maakt je dood-ongelukkig. Dit fenomeen wordt ook wel de ‘zitziekte’ genoemd. Een ware aandoening, met ziektebeeld, symptomen en een razendsnelle verspreiding in onze Westerse zit-cultuur. […]

X