Van de man die ons in 1772 al de voor- en tegen lijst bracht om tot een beslissing te komen: Benjamin Franklin’s beste time management lessen en -wijsheden. Word net zo’n productieve levenskunstenaar als Franklin in 3 stappen.

Wat komt aan bod:

  1. Stel algemene leefsregels op
  2. Creëer een dagelijkse routine
  3. Maak de tussenscore op
  4. Bonus: Franklin’s wijze woorden top 5

Je kent hem van: de voor- en tegenlijst, de zwemvinnen, bifocale glazen, de schommelstoel, de koelkast en de bliksemafleider. En dan hebben we het nog niet eens gehad over zijn wereldveranderende natuurkundige theorieën over electriciteit, licht en meteorologie, zijn oceanografische ontdekkingen, muzikale uitspattingen en schaakkwaliteiten. Oja, en hij was één van de ‘founding fathers’ van de Verenigde Staten.
In de tijd die overbleef – ja er bleef nog tijd over – schreef hij verschillende boeken, verbleef hij bij zijn vrouw en kinderen, zette hij discussiegroepen op, bracht hij de ‘Pennsylviania Gazette’ uit en probeerde hij het alfabet te herschrijven (geen grap). Geen wonder dat er een meer dan 40-delige Wikipediapagina aan de beste man gewijd is.

Hoe was het mogelijk dat één man al deze dingen voor elkaar kreeg in één leven? En is het nog mogelijk, vandaag de dag, om aan de slag te gaan als Benjamin Franklin? Jazeker, want time management is van alle tijden.

Daarom is het van belang om zijn manier van time management te achterhalen. Gelukkig is die minder uitgebreid en vertakt dan al zijn bezigheden. Franklin’s systeem is namelijk terug te brengen tot 3 simpele stappen:

#1 Stel algemene leefsregels op

Stel een lijst van algemene normen, waarden en afspraken op, waar jij je leven lang (of in elk geval voor nu) aan vast wil houden. Dit is het fundament voor je time management.

Dat kunnen lange termijn afspraken met jezelf zijn, zoals elk jaar minimaal één nieuw land ontdekken, goede voornemens zoals vóór je veertigste een boek geschreven hebben, of algemene normen en waarden zoals vriendschappen behouden of familie in ere houden.

Franklin’s lijst telde 13 algemene leefregels, die voornamelijk bestond uit persoonlijke normen en waarden.

time management Benjamin Franklin

#2 Creëer een dagelijkse routine

Franklin startte geen enkele dag zonder dat hij wist wat er elk uur ging gebeuren. Zelfs zijn slaap-uren plande hij in. Klinkt misschien eentonig, maar dat is het niet. Zijn exacte planning bood voor hem juist ruimte voor de fijne dingen die hij graag deed, zoals schaken of muziek maken. Bovendien plande hij zijn bezigheden zo in, dat er genoeg speling bestond voor ad hoc zaken of om hier en daar nog te kunnen schuiven.

Gelukkig hoeven we op vandaag niet meer op een vergeeld stukje papyrus te werken. Daar is gewoon een app voor! Plan net als Ben Franklin je dag, met de handige Metakite app.

#3 Maak de tussenscore op

Opvallend aan Franklin’s dagschema, buiten het feit dat hij hier mee óók al een voorloper was in Quantified Self, zijn de twee vragen aan de linkerzijde. Twee vragen die hij zichzelf dagelijks stelt. Één in de ochtend: “Wat (voor goeds) ga ik vandaag doen?”, en één in de avond: “Wat (voor goeds) heb ik vandaag gedaan?”.

“What good shall I do today?” – Benjamin Franklin

Reflectie op de eerste twee stappen is een zeer belangrijk onderdeel van Franklin’s enorm hoge productiviteitsniveau. Het motiveerde hem, bracht overzicht in zijn planning en hoe die correspondeerde met zijn algemene leefregels, inzicht in zijn dagelijkse bezigheden én het gaf hem voldoening aan het eind van zijn dag.

“A man’s story is not told solely by a list of his grand accomplishments, but rather by his smaller, daily goods” – Benjamin Franklin

De derde stap is één van de belangrijkste, terwijl deze juist door de meesten van ons wordt overgeslagen. Doe daarom als Franklin en reflecteer dagelijks op je werkzaamheden, maak de tussenscore op, weet waar je naartoe aan het werken bent in je leven en krijg meer gedaan.

Bonus: Franklin’s wijze woorden top 5

Franklin’s time management wijsheden waren net zo voltallig als zijn bezigheden. Uit die brei aan quotes en levenslessen heb ik een top 5 geselecteerd van de meest briljante, toepasbare en vooral actuele uitspraken van Sir B. Franklin – vrij vertaald:

1. “Verloren tijd krijg je nooit meer terug”
2. “Toewijding is de moeder van geluk”
3. “Vroeg naar bed en vroeg weer op, maakt een man wijs, op en top”
4. “Slapende vossen vangen geen kippen”
5. “Een leven van ontspanning en een leven van luiheid zijn twee verschillende dingen”

Doe er je voordeel mee!

Meer weten over Benjamin Franklin, zijn leven, zijn bezigheden en zijn enorme productiviteit? Lees Franklin’s autobiografie hier als gratis e-book (EPUB-formaat) of beluister het hier als gratis audioboek.

time management Benjamin Franklin tips

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog