Time management: net zo productief als Benjamin Franklin in 3 stappen

Time management: net zo productief als Benjamin Franklin in 3 stappen

Van de man die ons in 1772 al de voor- en tegen lijst bracht om tot een beslissing te komen: Benjamin Franklin’s beste time management lessen en -wijsheden. Word net zo’n productieve levenskunstenaar als Franklin in 3 stappen.

franklin uitvinding

De allereerste zwemvinnen, gebaseerd op (één van) Franklin’s uitvindingen en zoals we die vandaag de dag nog gebruiken.

Je kent hem van: de voor- en tegenlijst, de zwemvinnen, bifocale glazen, de schommelstoel, de koelkast en de bliksemafleider. En dan hebben we het nog niet eens gehad over zijn wereldveranderende natuurkundige theorieën over electriciteit, licht en meteorologie, zijn oceanografische ontdekkingen, muzikale uitspattingen en schaakkwaliteiten. Oja, en hij was één van de ‘founding fathers’ van de Verenigde Staten.
In de tijd die overbleef – ja er bleef nog tijd over – schreef hij verschillende boeken, verbleef hij bij zijn vrouw en kinderen, zette hij discussiegroepen op, bracht hij de ‘Pennsylviania Gazette’ uit en probeerde hij het alfabet te herschrijven (geen grap). Geen wonder dat er een meer dan 40-delige Wikipediapagina aan de beste man gewijd is.

Tip: altijd haast en stress? Volg onze 1-daagse cursus time management!
Meer weten?

Hoe was het mogelijk dat één man al deze dingen voor elkaar kreeg in één leven? En is het nog mogelijk, vandaag de dag, om aan de slag te gaan als Benjamin Franklin? Jazeker, want time management is van alle tijden.

Daarom is het van belang om zijn manier van time management te achterhalen. Gelukkig is die minder uitgebreid en vertakt dan al zijn bezigheden. Franklin’s systeem is namelijk terug te brengen tot 3 simpele stappen:

#1 Stel algemene leefsregels op

Stel een lijst van algemene normen, waarden en afspraken op, waar jij je leven lang (of in elk geval voor nu) aan vast wil houden. Dit is het fundament voor je time management.

Dat kunnen lange termijn afspraken met jezelf zijn, zoals elk jaar minimaal één nieuw land ontdekken, goede voornemens zoals vóór je veertigste een boek geschreven hebben, of algemene normen en waarden zoals vriendschappen behouden of familie in ere houden.

Franklin’s lijst telde 13 algemene leefregels, die voornamelijk bestond uit persoonlijke normen en waarden.

#2 Creëer een dagelijkse routine

Franklin startte geen enkele dag zonder dat hij wist wat er elk uur ging gebeuren. Zelfs zijn slaap-uren plande hij in. Klinkt misschien eentonig, maar dat is het niet. Zijn exacte planning bood voor hem juist ruimte voor de fijne dingen die hij graag deed, zoals schaken of muziek maken. Bovendien plande hij zijn bezigheden zo in, dat er genoeg speling bestond voor ad hoc zaken of om hier en daar nog te kunnen schuiven.

Dat zag er zo uit:
franklin's schema
Gelukkig hoeven we op vandaag niet meer op een vergeeld stukje papyrus te werken. Daar is gewoon een app voor! Plan net als Ben Franklin je dag, met de handige Metakite app.

#3 Maak de tussenscore op

Opvallend aan Franklin’s dagschema, buiten het feit dat hij hier mee óók al een voorloper was in Quantified Self, zijn de twee vragen aan de linkerzijde. Twee vragen die hij zichzelf dagelijks stelt. Één in de ochtend: “Wat (voor goeds) ga ik vandaag doen?”, en één in de avond: “Wat (voor goeds) heb ik vandaag gedaan?”.

franklin time management

© joyamartin.com

Reflectie op de eerste twee stappen is een zeer belangrijk onderdeel van Franklin’s enorm hoge productiviteitsniveau. Het motiveerde hem, bracht overzicht in zijn planning en hoe die correspondeerde met zijn algemene leefregels, inzicht in zijn dagelijkse bezigheden én het gaf hem voldoening aan het eind van zijn dag.

De derde stap is één van de belangrijkste, terwijl deze juist door de meesten van ons wordt overgeslagen. Doe daarom als Franklin en reflecteer dagelijks op je werkzaamheden, maak de tussenscore op, weet waar je naartoe aan het werken bent in je leven en krijg meer gedaan.

cursus time management

Bonus: Franklin’s wijze woorden top 5

Tip: meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'

Franklin’s time management wijsheden waren net zo voltallig als zijn bezigheden. Uit die brei aan quotes en levenslessen heb ik een top 5 geselecteerd van de meest briljante, toepasbare en vooral actuele uitspraken van Sir B. Franklin – vrij vertaald:

1. “Verloren tijd krijg je nooit meer terug”
2. “Toewijding is de moeder van geluk”
3. “Vroeg naar bed en vroeg weer op, maakt een man wijs, op en top”
4. “Slapende vossen vangen geen kippen”
5. “Een leven van ontspanning en een leven van luiheid zijn twee verschillende dingen”

Doe er je voordeel mee!

Meer weten over Benjamin Franklin, zijn leven, zijn bezigheden en zijn enorme productiviteit? Lees Franklin’s autobiografie hier als gratis e-book (EPUB-formaat) of beluister het hier als gratis audioboek.

Mis geen enkele tip!
Meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'
Maximaal 2x per maand. Geen spam, beloofd!
Over de auteur

Gerald Essers • samen met mijn team bij Time Management.net help ik mensen en organisaties om met onze cursus time management hun tijd zo optimaal mogelijk te benutten door slimmer te werken. We inspireren vele grote en kleine organisaties in binnen- en buitenland waaronder: Shell International, Vodafone, Siemens, RTL Nederland, Rabobank, HP, L’Oréal, Heineken, diverse ministeries en universiteiten.

Comments

 1. Patrick Nijhuis reageert:

  Een inspirerend verhaal waar ik meteen mee aan de slag ben gegaan! Bedankt voor de tip. Hierbij nog een mooie aanvulling. Ik heb deze zelfs aangekocht: http://bit.ly/daytickets

  PS. Aardig om te weten is dat Benjamin Franklin ook een zeer actieve vrijmetselaar was.

 2. Leuke tip en aanvulling! Nog belangrijker: goed om te horen dat je ermee aan de slag bent gegaan: niet alleen inspiratie, maar ook transpiratie 🙂

 3. Patrick Nijhuis reageert:

  Het is inderdaad, zoals je zo mooi weer geeft, heel hard werken om de planning op order te krijgen. Maar ook om hem zo te houden dat je nog plezier blijft houden in je werk.
  De methode van Benjamin werkt al aardig door in het bewustzijn. Vraag mij wel af of hij kinderen, een vrouw, een hond, 113 socialfriends en een hypotheek had?

Trackbacks

 1. […] gril van de laatste tijd, geen takenlijst 2.0 en geen trend die maar even aan komt waaien. Nee, de ‘gedaan’-lijst dateert al van de 18e eeuw toen Benjamin Franklin deze lijst in zijn dagelijk… – in combinatie met zijn takenlijst (die mag je dus houden, geen zorgen). Hij zette elke dag […]

 2. […] gebruiken om te reflecteren op je dag. Stel jezelf de vraag ‘Wat heb ik gedaan vandaag?’, zoals time management meester Benjamin Franklin zich dat elke avond afvroeg. Goed voor een gevoel van voldoening en voor je […]

 3. […] normen en waarden. Wat vind jij belangrijk in het leven en hoe past dit werk of deze taak daar in? Benjamin Franklin vond dit onderdeel zo belangrijk, dat hij zichzelf deze vraag elke dag stelde. En de man was productief als een topsporter, dat kan ik je wel […]

 4. […] nog maar niet te spreken van andere grootheden als Benjamin Franklin, Oprah Winfrey, Mark Zuckerberg , Charles Darwin, Mark Twain, Beethoven, Winston Churchill, Newton, […]

 5. […] Posted on 2015-08-08 14:24 by Dexterius Comment Zoals iedere ochtend begin ik mijn werkdag met een gebed van http://www.gewijderuimte.org. Dat is van de Jezuïeten. Je wordt uitgenodigd om na te denken over jezelf, je omgeving, God. Deze ochtend was de eerste regel: ‘Alles wat me overkomt, heeft invloed op wie ik word’. Een waar woord. Het betekent ook dat ik moet sturen op wat me overkomt. Ik kan niet alles beïnvloeden, maar veel dingen ook wel. Niet mijn ouders, het gezin waar ik opgroeide en nog veel meer niet. Maar ik kan wel keuzes maken. Wil ik een eerlijk mens zijn? Een kwaadspreker? Een oplichter of een mens met compassie? Met welke mensen wil ik omgaan? Daar is nog veel te doen en dat kan op veel manieren. Zelf ben ik gecharmeerd van de benadering van Benjamin Franklin, zie deze site. […]

X