Thuiswerken met kinderen is een hele uitdaging. Niet alleen omdat jij je normale werkzaamheden moet uitvoeren. Ineens krijg je ook te maken met de  ‘mama-mag-ik-een-appel’, de ‘pap-mag-ik-buiten-spelen’, of de ‘auw-hij-begon’-onderbrekingen. Onmogelijk — of toch niet? 4 tips.

Thuiswerken en kinderen gaan niet samen — of toch wel?

Laten we met de deur in huis vallen: iedere keer dat jij wordt gestoord, duurt het tot wel 25 minuten voordat jij je concentratie volledig hervonden hebt.

En die onderbreking gaat verder dan een collega die je kantoor binnenstormt met een dringende vraag: zelfs wanneer je maar een bliepje of een vibratie van je telefoon hoort, is het gebeurd: jij bent je concentratie kwijt.

Voeg aan die kennis één eetlepel spelende kinderen en een snufje thuiswerkende-partner toe, en voilà: een thuiswerkdag bomvol afleiding staat in een handomdraai op tafel.

Een recipe for disaster — voor je concentratie en productiviteit dan:

Verlies jij gedurende je werkdag namelijk je focus, dan zorgt dit ervoor dat je meer fouten in je werkt maakt. Daarnaast kom je niet in een flow terecht, om nog maar te zwijgen over de stress en tijdsdruk die je hierdoor voelt. 

Des te belangrijk dus dat je hier mee om leert gaan. Want ondanks dat thuis werken vanwege de corona crisis zeker een uitdaging is, kun jij je het niet langer veroorloven om je werk hieronder te laten lijden.

Het is jouw verantwoordelijkheid om thuiswerken professioneel en efficiënt te laten verlopen, ongeacht of je wel of geen kids thuis hebt.

Dat lukt zo:

thuiswerken met kinderen tips

1. Plan werkzaamheden op kids-vrije momenten

Nu je thuiswerkt geniet je de flexibiliteit om je uren in te delen. Maak daar gebruik van. Plan je werkzaamheden zoveel mogelijk in voor de momenten waarop je kinderen naar school zijn. Hierbij is het verstandig om gedurende die tijd je zo veel mogelijk te richten op concentratie werk of meetings.

Mocht je het nou fijner vinden om overdag tijd en aandacht aan je kids te checken, prima: kies ervoor om desnoods een uur eerder op te staan of ‘s avonds of in het weekend langer door te werken.

Jij hebt de verantwoordelijkheid dat je werkzaamheden worden uitgevoerd. Hoe en wanneer je dat doet, maakt een leidinggevende vaak niet uit. Zolang de kwaliteit van je werk er maar niet onder lijdt.

2. Elimineer zoveel mogelijk afleiding

Daarnaast ben je vele malen productiever wanneer jij je werkzaamheden verricht in een stille werkomgeving. Dat geldt op kantoor, maar ook zeker thuis. Heb je dus de mogelijkheid om niet in dezelfde ruimte te werken als waar je kinderen wonen en spelen, doe dat dan.

Mocht je die luxe niet hebben, creëer dan een plek. Richt een thuiswerkplek in die enkel bedoeld is om te werken en die jou de mogelijkheid biedt opperst geconcentreerd aan de slag te gaan.

Zorg er daarnaast voor – ongeacht waar je werkt – dat je omgeving opgeruimd en rustig is. Je wil namelijk niet eerst een berg legoblokjes van je bureau of eetkamertafel moeten vegen, voordat je aan de slag kunt.

Door daarnaast een noise cancelling headset te dragen en je eigen mobiele devices op stil te zetten, voorkom je dat je onnodig wordt afgeleid door omgevingsgeluid.

3. Zorg voor voldoende vermaak voor je kinderen

… zoals buiten spelen, knutselen of speelafspraakjes. Maar mocht dat er niet inzitten, wees dan niet te streng — naar jezelf toe bedoelen we doen.

Want we begrijpen het: je bent doorgaans terughoudend zodra het op televisie, tablets en andere elektronisch vermaak aankomt. Toch hoef jij jezelf niet af te straffen zodra je deze vormen van entertainment inzet om je kids een uur zoet te houden.

Zodra jij hierdoor namelijk ongestoord een skype-call kunt plegen of gefocust aan een verslag kunt werken, doe dat dan. Besef dat deze corona tijd voor iedereen onwennig is, en dat je nu tijdelijk niet die ‘pinterest-perfect mom of dad’ kunt zijn. Dat is oké. Wees realistisch.

4. Maak afspraken met je thuisomgeving

Tot slot kun jij je een hoop kopzorgen besparen wanneer je duidelijk afspraken rondom thuiswerken maakt — met je partner én je kinderen.

  • Zo kun je bijvoorbeeld met je partner afspreken dat jullie de verantwoordelijkheid over de kids afwisselen. Op dat dagen dat hij of zij vrij heeft ligt de zorg bij hem of haar. De dag daarna wisselen jullie het om.Indien jullie werkdagen overlappen en jullie beide vanuit huis werken, spreek je af dat jij ‘s ochtends de kids zoet houdt (zodat hij of zij aan dat project kan werken) en jullie dit ‘s middags omwisselen (zodat jij die meeting kunt bijwonen).
  • Zie ook zeker je kids niet over het hoofd bij het maken van deze beslissingen. Want ongeacht hoe jong ze nog zijn, vaak kan het ophelderen van een aantal zaken al een hele hoop interrupties schelen. Zo zullen kleine kinderen niet snel begrijpen waarom mama of papa niet kan spelen, ook al zijn ze thuis. Geef je echter aan dat je er wel bent, maar dat dit niet hetzelfde is als de weekenden of schoolvakanties — jij moet werken, en kan dus niet samen knutselen.Geef dat aan en spreek desnoods een tijd af waarop je er “wel weer bent”.

“Mama moet tot de grote wijzer op de 12 staat nog iets lezen. Daarna kunnen we een ommetje maken, en dan mag je je step meenemen. Goed?”

thuiswerken met kinderen hoe

Kortom: thuiswerken met kinderen is een uitdaging…

… maar niet een onmogelijke. Mits je afspraken met het thuisfront maakt en je bewust bent van je werkomgeving kun je in principe even productief zijn als voorheen. Misschien zelfs productiever.

Heb je nou alle tips toegepast en ondervind je nog steeds problemen met thuiswerken, dan is het verstandig om kritisch naar je workflow te kijken. Wellicht verloopt de bereikbaarheid tussen jou en je collega’s onvoldoende of vind je het lastig om verwachtingen van klanten of leidinggevenden te managen. Dat kan. En dat valt op te lossen.

Door onze 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams te volgen bijvoorbeeld. Daar leren we je navigeren tussen alles dat te maken heeft met werken op afstand. Handig voor jezelf, handig voor je collega’s. Zeker nu.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog