Forenzen: 5 opties om je reistijd optimaal te benutten

Het kost tijd, energie, geld en je doet het terwijl je eigenlijk nog in bed wil liggen of al thuis wil zijn: forenzen – een noodzakelijk kwaad voor velen. Je kunt er daarom maar het beste van maken door eens een kritische blik op de invulling van je reistijd te werpen.

Forenzen is niet bepaald een pretje voor de meesten onder ons. Het betekent vaak: filerijden, vroeg opstaan, later dan verwacht thuis zijn en genoeg tijd om te malen over de dag die je voor de boeg of achter de rug hebt. Bovendien is forenzen funest voor je lijf; je doet het namelijk zittend.

Tip: altijd haast en stress? Volg onze 1-daagse cursus time management!
Meer weten?

Omdat forenzen nu eenmaal een noodzakelijk kwaad is, kun je maar beter roeien met de riemen die je hebt. Je kunt je reistijd ook zien als een kans; om iets te leren, je sociale contacten te onderhouden, te bewegen, te mediteren, te ontbijten, te plannen, te… Enfin, bekijk deze 5 opties maar eens om te zien of je er inspiratie uit haalt om jouw reistijd te optimaliseren:

reistijd optimaal benutten

1. Luisteren & leren

Veel mensen hebben de gewoonte om een muziekzender in de auto te beluisteren. Zeker niets mis mee! Maar wat dacht je er van om eens iets anders te beluisteren – en ondertussen ook nog eens slimmer te worden?

• Over elk mogelijk onderwerp of programma is wel een podcast te vinden. Van Holland Doc Radio bijvoorbeeld, of een podcast over wetenschap en natuur of een mooie TEDtalk-podcast! Dommer ga je er nooit van worden.

• En wat dacht je van audioboeken? Je brein ontspant helemaal na een drukke werkdag wanneer het een fictie-wereld wordt gesleept, of wordt aangescherpt door een informatief non-fictie luisterboek. In die dagelijkse uurtjes in de auto heb je bijvoorbeeld zo een basis-niveau Italiaans aangeleerd! Handig voor je vakantie. Of gewoon, omdat het kan.

• Stem je autoradio eens af op een informatieve radiozender, zoals BNR Nieuwsradio of Radio 1. Zo hoef je straks als je thuiskomt niet meer gelijk het nieuws aan te zetten, of – als je op weg naar kantoor bent – kun je zometeen gemakkelijk meepraten over de actualiteiten met je collega’s bij de koffieautomaat.

• Moet je voor je werk veel (Engelstalige) teksten en rapporten lezen? Zet ze met deze software om in spraak, en luister ze op je gemak in de auto. Over tijdwinst gesproken.

2. Socializen

Wij mensen zijn nu eenmaal sociale wezens. Informeel contact met onze soortgenoten doet ons goed. Het ontspant en heeft een positief effect op je mentale welzijn. Een ideale activiteit om tijdens je reistijd uit te voeren, dus. Dat kan op 2 manieren:

• Kijk eens of je met een collega kunt carpoolen, al is het maar een dag in de week. Niet alleen goed voor je sociale vaardigheden, maar ook nog eens voor het milieu.

Bel die vriend(in) op terwijl je in de auto zit. Niet met je telefoon aan je oor natuurlijk, maar met die handige carkit die tegenwoordig bijna standaard in elke auto zit of gewoon met mijn favoriete noise cancelling bluetooth headset: de Plantronics Voyager Legend.

3. Bewegen!

Hét moment om die 30 minuten per dag beweging in te lossen is van en naar je werk toe. Als de afstand het toelaat, trek dan alsjeblieft je fiets uit de garage in plaats van de auto weer te starten.

Dat stukje fietsen (of misschien zelfs lopen) is namelijk goed voor je lijf, je brein en je productiviteit van de rest van de dag. Op de terugweg zorgt het voor ontspanning en maakt het je hoofd helemaal leeg, nog voordat je thuis bent.

reistijd optimaal benutten.

4. Ontspannen

Natuurlijk hoef je tijdens je reistijd niet altijd met iets bezig te zijn. Je kunt dit moment ook prima gebruiken om even niets te doen. Behalve je auto aansturen dan. Zet alle andere prikkels uit: je telefoon, je radio. Pak dit momentje om een korte meditatie-sessie te doen, zonder je ogen te sluiten natuurlijk. Puur een kwestie van de spanning in je spieren loslaten, rechtop gaan zitten en bewust ademhalen: 2 seconden in – 5 lange seconden uit. Probeer zorgen, mijmeringen en hersenspinsels rustig de revue te laten passeren zonder erover te oordelen.

Deze wetenschappelijk opgestelde ontspanningspodcasts kunnen je daarbij een handje helpen.

Tip: Heb je ondertussen tóch last van hersenspinsels die je hoofd uit moeten? Spreek ze in op je telefoon met de handige Braintoss-app die ze als notitie naar je inbox stuurt. Uit je hoofd, in je inbox!

5. Treinen

Heb je het openbaar vervoer al eens overwogen, in plaats van je auto? Zeker wanneer je werkplek goed bereikbaar is met ov is het de moeite waard. In de trein zijn de productieve mogelijkheden namelijk eindeloos:

• Lees de artikelen voor die vergadering van vanmiddag alvast door

Plan je dag of je week in, nog voordat hij begint

• Kijk een ontspannend serietje op je tablet

• Verwerk je laatste mail na een dag vol met vergaderingen (alleen aan het eind van je dag aan te raden!)

• Doe alvast wat research voor het verslag dat je volgende week moet schrijven

Tip: meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'

• Niet voor iedereen weggelegd, maar toch de moeite waard om te noemen: houd je ochtendritueel in de trein. Eet je gesmeerde boterham of drink je shake relaxed in de trein, maak je op, lees je krantje en jij bent helemaal startklaar voor de dag – zonder dat je er vroeg voor bent opgestaan!

Werp eens een kritische blik op jouw reistijd

Al wat ideetjes opgedaan om jouw reistijd te optimaliseren? Misschien is dit dan het moment om je hele forens-ritueel te heroverwegen. Kijk er nog eens kritisch naar en bedenk wat er anders kan.

• Misschien kun je je reistijd wel verkorten door ‘s ochtends een uurtje eerder te vertrekken en ‘s middags eerder naar huis te gaan? Overleg het eens met je werkgever en zie wat er mogelijk is.

• En wat denkt hij van een dagje in de week thuiswerken? Scheelt je weer een dag reistijd en als je het goed aanpakt, ben je thuis nog productiever ook.

• Een dagje in de week met ov reizen, is dat een optie? Als dat een mogelijkheid is, zou je hier al een hoop werk gedaan kunnen krijgen. Of een ander transportmiddel, zoals een motor, is misschien een uitkomst voor jouw reis.

• Neem ook eens een andere route: wie weet ontdek je nog mooie stukjes Nederland waar je helemaal van tot rust komt na een drukke werkdag. Of vind je een sluiproute die je een paar minuten per dag oplevert, dat telt zich al gauw op! Time management op zijn best.

Lees alles over onze populaire 1-daagse open trainingen bij jou in de buurt

Lees alles over een 1-daagse in-company training bij jou op locatie

Mis geen enkele tip!
Meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'
Maximaal 2x per maand. Geen spam, beloofd!
© Copyright 1999 – - SRS Consulting B.V. / TIJDwinst.com B.V.
X