De beste resultaten komen uit zorgvuldig bemeste, bewaterde en verzorgde projecten – net zoals de Chinese bamboeboom, die iets verrassends doet na 5 jaar onafgelaten verzorging. Over de kracht van doorzettingsvermogen, geloof in je project en succes door consequentie.

We leven in een ‘quick-fix’-maatschappij. We hebben nog maar weinig geduld, wachten op een groen stoplicht is al een frustrerende opgave. Laat staan wachten op het succesvol worden van een persoonlijk of zakelijk project. We kunnen niet wachten. We moeten resultaten laten zien aan onze baas, targets halen, vooruitgang boeken. Als er geen schot in de zaak zit, is het een verloren zaak. Queen heeft nog altijd gelijk: we willen alles, en we willen het nu.

En dat terwijl de beste resultaten en de grootste beloningen pas komen wanneer je ergens lang, gericht, zorgvuldig en consequent aan werkt. De Chinese Bamboeboom leert ons dit opnieuw – een gegeven dat we vergeten lijken te zijn.

De Chinese Bamboeboom

De Chinese Bamboeboom is niet zomaar een plantje. Het is één van de meest wonderbaarlijke planten ter wereld. Deze boom heeft namelijk het snelste groeiproces ter wereld, dat pas tot uiting komt na jaren van consequente verzorging.

De Chinese Bamboeboom moet elke dag bemest en bewaterd worden om te kunnen voortbestaan. 5 jaar lang moet deze bamboesoort dagelijks onderhouden worden, zonder dat er iets lijkt te gebeuren. Wanneer de boom 1 dag niet verzorgd wordt, sterft hij in de grond. Wanneer hij met zorg, consequentie en toewijding verzorgt wordt, ontspringt hij na 5 jaar uit de grond.

Zodra de Chinese Bamboeboom boven de grond uitkomt, groeit hij binnen een paar maanden zo’n 25 meter hoog. Ja, je leest het goed. 25 meter. Binnen een week of 8. Het snelst dat een bamboeboom ooit gegroeid heeft is zelfs 2,5 meter in 24 uur.

De vraag die terecht wordt gesteld is: “Groeit de boom 25 meter in 8 weken of in 5 jaar?”. Het enige goede antwoord is: “In 5 jaar.”

De vruchten plukken van een investering, een project, een uitgewerkt idee, een begonnen droom, doe je niet meteen. Hier bestaan geen ‘quick-fixes’. Het enige dat je moet doen om die vruchten na verloop van tijd te kunnen plukken is consequent actie ondernemen. Elke dag doe je iets om dichterbij je doel te komen – hetzelfde principe als dat van Jerry Seinfeld’s ‘chain-methode’.

Bouw daarom een gewoonte op die je elke dag uitvoert. Heb geduld, doorzettingsvermogen, toewijding en raak vooral niet ontmoedigd wanneer er niet meteen iets concreets gebeurt. Wanneer er niet instant vruchten uit je geplante zaadje groeien die je kunt plukken. De grootste veranderingen gebeuren
namelijk geleidelijk, zonder dat je het doorhebt. Pas na jaren komen de vruchten, en kun je ze plukken.

Dat is dé time management les die de Chinese Bamboeboom ons kan leren. Datgene dat we vergeten leken te zijn. Nu weet je het weer!

Jouw bamboeboom

Begin daarom vandaag nog met het planten van iets dat je graag over 5 jaar zou willen hebben, willen kunnen of wil zien gebeuren. Begin met een klein zaadje, maar blijf je consequent, doelgericht en gemotiveerd toewijden aan de groei.

Onthaasten_

Leer jezelf een nieuwe goede gewoonte aan, start een project, begin aan een droom of een idee. Geef elke dag een beetje van je tijd aan dit zaadje en bouw zo gestaag aan je bamboeboom. Schrijf elke dag iets aan je boek, leer elke dag een woord van een nieuwe taal, verbeter elke dag iéts in je bedrijf. Bouw het op.

Verloren bamboebomen

Anderen zullen zich een paar weken na het planten van hun zaadje afvragen of ze het wel goed doen. Ze willen het zaadje misschien opgraven en het ergens anders planten. Of ze houden er na een paar maanden bewateren mee op, want “het heeft toch geen zin”. Ze zien andere bomen bij de buren ontspringen en denken “als ik nu een Citroenboom had, had ik allang vruchten kunnen plukken”. Ze geloven er niet meer in en geven op.

Dit zijn de mensen die hun projecten maar nooit tot een succes weten te brengen. Omdat ze de rit niet uitzitten. Omdat ze geen geduld hebben en niet genoeg toewijding. Het zijn de mensen die terugkeren naar hun oude baan met een illusie minder. Ze lopen weg van hun droom voor een ‘zeker bestaan’, maar gelukkig worden ze er niet van. Waarschijnlijk denken ze dagelijks aan hun verloren bamboeboom en vragen ze zich af waar het toch mis ging.

Bamboebomen uit het verleden

Nog niet overtuigd dat een plantje iets te maken heeft met ‘het echte leven’? Dat dit in de praktijk niet zo werkt? Dan zijn er deze levende legendes die je alsnog van het tegendeel kunnen overtuigen:

Henry Ford verloor 5 bedrijven voordat Ford Motor Company in 1903 opgericht werd en succesvol bleek. Zo succesvol dat Ford Motor Company 3 jaar later al het grootste autoproductiebedrijf in de Verenigde Staten was.

Harland David Sanders’ beroemde kiprecept werd exact 1009 keer afgewezen in restaurants, voordat het bij 1 restaurant geaccepteerd werd. Dit groeide later uit tot Kentucky Fried Chicken. Ooit van gehoord?

Oké, nog eentje dan.

Walt Disney werd bij de krant waar hij werkte ontslagen, omdat hij “een gebrek aan verbeeldingskracht en geen goede ideeën had”. De verschillende bedrijven die hij daarna opzette leidden stuk voor stuk tot faillissement en mislukking. Tot het tij keerde en Walt Disney 59 keer genomineerd werd voor een Academy Award, waarvan hij er 22 won met een record van 4 oscars in 1 jaar en later nog 3 ere-oscars. Dit maakte hem tot de persoon die de meeste Oscars ooit heeft gewonnen.

Onthaasten zoals in de natuur

Over een grote bamboeboom gesproken.