Je hebt weleens weinig motivatie in je werk? Omdat je energie op is of je de moed bent verloren? Kun je nagaan hoe teneergeslagen en niet-gemotiveerd het SpaceX team was toen hun 3 raketlanceringen – waar ze met 350 mensen 6 jaar lang 70 à 80 uur per week aan gewerkt hadden – allemaal mislukt waren. En ga dan eens na hoe wonderbaarlijk hun leider Elon Musk hen met een paar (specifieke!) woorden binnen 1 minuut weer oppepte, volgens één medewerker. Met succes.

De hele missie van het bedrijf – het hele bedrijf an sich zelfs – was afhankelijk van één moment. Het moment vlak na de derde gefaalde raketlancering. Dit was het einde van de lijn. Financiën dekten 3 lanceringen, alle 3 waren reddeloos verloren. Hadden honderden mensen nu jarenlang voor niets gewerkt? Of was er nog iets te redden?

Elon Musk – CEO en oprichter van (o.a.) SpaceX en degene die hun roemruchte missie “de eerste private organisatie worden die een raket in een baan om de aarde lanceert” introduceerde – had er privé 100 miljoen dollar in zitten. Yes, $100.000.000 aan eigen centen (bijna letterlijk) naar de maan. Zijn ruim 350 werknemers hadden er járen tijd, energie, creativiteit, motivatie, bloed, zweet, tranen en o – hun baan in zitten.

Een cruciaal punt, mag je wel zeggen.

Het punt waarop men logischerwijs compleet aan de grond zit qua motivatie en doorzettingsvermogen. Bij de pakken neer. Het punt waarop weinig tot niets meer mogelijk is om jezelf bij elkaar te rapen, die motivatie terug te krijgen en (wéér) door te gaan. Bijna onmogelijk.

Motivatie-2

Hoe Musk motiveert, als alle motivatie op is

Dolly Singh was Hoofd Acquisitie in de tijd dat SpaceX zijn eerste lanceringen (of pogingen daartoe) deed. Ze kreeg van dichtbij mee hoe hard honderden mensen werkten, en hoe iedereen erbij zat toen dat voor niets leek te zijn geweest:

“Het was een slopende emotionele ervaring. Ik stond tussen de plusminus 350 werknemers en we juichten toen het voertuig opsteeg. Toen we plotseling niets meer zagen op de video, wisten we dat er iets goed fout was gegaan.”

En dat was niet erg bevorderlijk voor de sfeer:

“De sfeer in het gebouw was vol van wanhoop. Iedereen had zoveel gegeven, en was mentaal en fysiek uitgeput – en had écht even een succes nodig om hun motivatie bronnen weer aan te vullen. Deze nacht zou voor altijd impact hebben op de toekomst van de organisatie. Het had de potentie om het in een neerwaartse spiraal te storten, waar het nooit meer uit was gekomen.”

Het mes was op het scherpst van de snede, en Elon Musk was nu degene die het in handen had. Hij kwam uit de trailer waar hij de missie zojuist aangestuurd had, om te spreken over wat er zojuist gebeurd was tijdens die derde lancering. Meer dan 350 paar ogen – en die van de wereldpers – keken naar hem.

Wat hij deed, volgens Dolly:

“Hij liep rechtstreeks uit de trailer, langs de pers, en stond allereerst zijn eigen werknemers te woord.”

Motivatie

Meteen al 10 punten voor Musk. Maar wat hij daarna zei maakte pas echt het verschil:

1. Hij erkende dat het pittige materie was

Geparafraseerd door medewerkster Dolly:

“We wisten dat dit lastig zou worden – het is tenslotte ‘rocket science’.”

2. Hij benadrukte wat er wél goed was gegaan

Dolly:

“Hij noemde een half dozijn landen op die gefaald hadden in het überhaupt lanceren van een raket – iets dat ons wel al gelukt was die dag.”

3. Hij herinnerde iedereen aan het gezamenlijke einddoel, en hoe ze daar gingen komen

“Elon was voorbereid op de mogelijkheid dat er problemen zouden zijn met deze vlucht, door een investering aan te nemen die SpaceX de mogelijkheid gaf om nog 2 lanceringen uit te voeren. Hij zei dat we onszelf moesten oprapen en afstoffen, omdat er nog een hoop werk te doen was. Toen riep hij met zoveel daadkracht en standvastigheid als mogelijk is na meer dan 20 uur wakker zijn:

‘Als het aan mij ligt, geven we nooit op – en dan bedoel ik ook echt nooit. Als je bij ons blijft, zullen we succes hebben. En nu op naar vlucht 4!’”

 

En dat maakte indruk.

Wat er toen gebeurde, qua motivatie

Dolly:

“Ik denk dat de meesten van ons hem daarna, al zonneolie dragend, tot de poorten van de hel waren gevolgd. Binnen enkele momenten ging de energie in het gebouw van wanhoop en verslagenheid naar een massale ‘buzz’ van vastberadenheid; mensen gingen vooruit kijken in plaats van achteruit. Deze verschuiving gebeurde tegelijkertijd bij meer dan 300 mensen, en binnen wat niet meer dan 5 seconden kunnen zijn geweest.”

En wat er daarna gebeurde, qua daadkracht: het hele team ging meteen weer aan het werk.

Ze kamden massaal alle mogelijke data over de lancering door. Binnen enkele uren kon de puzzel gelegd worden; het was precies duidelijk wat er was misgegaan bij deze lancering. Enkele dagen na de laatste mislukte lancering kon het rapport gedeeld worden met de wereld. Zo’n foutenanalyse duurt normaal gesproken weken tot maanden.

Vervolgens had het team binnen 7 weken een compleet nieuwe raket gefabriceerd, geïntegreerd en op locatie – klaar om gelanceerd te worden. Een proces dat normaal gesproken in niet minder dan 6 maanden mogelijk is, hoeveel mensen of financiën je ook hebt. SpaceX deed het allemaal in weken, met minder dan 400 man en een beperkt budget.

Motivatie-4

  • Op 2 augustus 2008 faalde Falcon 1 om in een baan rond de aarde te komen.
  • Binnen enkele minuten sprak Elon Musk het team toe.
  • Binnen enkele dagen – op 6 augustus – toonde het team een compleet foutrapport.
  • Binnen enkele weken – op 28 september – ging een nieuw gebouwde raket de lucht in.

Met succes. De nieuwste versie van de Falcon 1 raket voltooide die dag de SpaceX missie en einddoel: “een door een private organisatie gebouwde en gelanceerde raket in een baan om de aarde krijgen.”

Het einddoel waar oprichter, CEO en leider Elon Musk zijn team even aan moest herinneren op het moment dat het motivatie niveau onder het nulpunt was gedaald – maar dat daarna binnen seconden iedereen weer helder voor de geest stond, en hen naar de uiteindelijke overwinning leidde.

Dus

Belangrijkste les, te trekken uit deze ongekende mate van motivatie – wanneer alle hoop op motivatie verloren is:

  • Erken dat je taak pittig is,
  • Vier alle (kleine tot grote) ‘wins’ die je tot nu toe wél bereikt hebt,
  • En herinner jezelf (of je team) altijd aan het einddoel, wanneer er even weinig hoop gloort aan de horizon.

(Deze Tour de France winnaar heeft zelfs een naam voor die kleine wins: de 1% marge van verbetering – omdat elke procent verbetering vooruitgang is, wat motiveert!)

Het maakt de kleinste tot grootste taken en projecten haalbaar, qua motivatie. Voelt beginnen (of doorzetten) even ongemakkelijk of vervelend, dan zit je juist goed, leerde Dolly van Elon:

“Hij pusht zichzelf harder en harder, en hij pusht de mensen om zich heen op precies dezelfde manier. In die ongemakkelijkheid zit wel het soort groei dat je nergens anders kunt krijgen, en dat elke druppel bloed en zweet waard is.”

Motivatie-5

Wat (ook) helpt

Helder verhaal. Maar je bent misschien niet zo’n keiharde push-machine als Elon Musk is, of het er één in je managementteam. In dat geval zijn er een paar time management technieken die helpen om te beginnen en de motivatie te blijven vinden om door te zetten – ook helemaal in je eentje, zonder Elon aan je zijde:

  • Bereid voor – met helder plan. Ken je project, en weet welke losse taken elkaar opvolgen. Musk wist wat de stappen waren (financiën regelen, mensen motiveren, foutrapport maken, nieuwe raket bouwen, lanceren) en had ze paraat vóór hij begon/doorzette.
  • Begin – met de ‘eerste stap methode’ of de ‘5 minuten methode’: spreek met jezelf af dat je 1 taak van je project gaat afronden, of 1 stap zet in de eerste taak, of 5 minuten aan de slag gaat. Maak het jezelf zo makkelijk dat het bijna onmogelijk is om niet te doen. De rest volgt vanzelf.
  • Zet door – met de ‘chain methode’: maak er een ononderbroken gewoonte van, door dit (1 stap, 1 taak, 1 pomodoro-blok) dagelijks te doen – zonder onderbreking!

(Lees hier alles samengevat, over hoe je doorzettingsvermogen krijgt en motivatie behoudt door die ‘motivation wave’ te besurfen.)

En vergeet vervolgens je (kleine tot grote) wins niet te vieren, en het einddoel in de smiezen te houden. Zo gaat je motivatie niet meer naar de maan – maar (mogelijk letterlijk) naar de sterren en terug 😉

Motivatie-6

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog