De kunst van het beginnen: de eerste-stap-methode

Buddha zei het ooit al: starten is essentieel om dingen gedaan te krijgen. Klinkt logisch, maar waarom is het zo lastig? Maak starten vanaf nu makkelijk met de eerste-stap-methode. Het mooie is: je hoeft er maar één ding voor te doen.

De meeste projecten gaan ten onder aan het gebrek aan een start. Het is simpelweg nooit van de grond gekomen. Hoeveel mooie projecten zouden hierdoor het daglicht nooit gezien hebben? Zonde.

Tip: altijd haast en stress? Volg onze 1-daagse cursus time management!
Meer weten?

Of denk eens aan al die keren dat je bij jezelf dacht: ‘vandaag ga ik écht mijn renschema weer oppakken’, terwijl je dat al weken denkt en het er nog steeds niet van gekomen is. Ook een kwestie van beginnen.

Het sleutelwoord is dus ‘beginnen’, wanneer we zaken van de grond willen krijgen. Maar hoe doen we dat dan?

De eerste-stap-methode

“Vertrouwen hebben is de eerste stap zetten, zelfs als je de rest van de trap niet kunt zien.” – Martin Luther King

Martin Luther King, nog zo iemand die weet waar hij het over heeft. En hij heeft gelijk. De eerste stap is waar het om draait wanneer je wil beginnen. Klinkt – wederom – logisch, maar er zit meer achter dan je denkt.

Die eerste stap is er namelijk niet zomaar één. Het is er een die je op een speciale manier moet benaderen. Dat doe je zo:

De eerste is de meest lastige stap van ze allemaal, maak hem daarom zo simpel mogelijk.

Dat is de kunst van het begin, dat is het grote geheim: die allereerste stap afbreken in de meest simpele handeling die je je maar kunt bedenken. Al is het één klik om dat document te openen, al is het één renschoen aantrekken: het is een begin.

Zorg dat deze eerste stap niet langer dan een minuut duurt. Of een halve, nog beter. Maak het jezelf zo makkelijk dat je het niet aan jezelf verkocht krijgt om deze eerste handeling niet te verrichten.

moeite met beginnen

Zodra je deze eerste laagdrempelige handeling verricht hebt, neem je even de tijd om te bedenken hoe dat voelde. En hoe je je nu voelt. Heb je zin om nog een handeling te verrichten? De inleiding van het document doorlezen, of je andere renschoen ook aantrekken? Ga dan door, jouw motor is nu warm gelopen!

Is dat alles?

Bijna! Er is nog één essentiële toevoeging.

Houd de optie om niet verder te gaan met een volgende handeling altijd als optie. Dit is essentieel om de eerste stap simpel en zo laagdrempelig mogelijk te maken: het gevoel dat je daarna niet nog meer hoeft te doen.

Dus: Geen zin om verder te gaan met een volgende handeling? Trek je renschoen dan gewoon weer uit en probeer het morgen nog een keer. Of over een uur. Sluit het document af en open het op het moment dat je denkt klaar te zijn voor de volgende stap.

Niet eerder,
want je gaat jezelf tegen de haren in strijken waardoor je motivatie juist daalt.

Heb je een deadline waarop je dat document gelezen moet hebben (vóór de vergadering van vanmiddag bijvoorbeeld), dan kun je natuurlijk niet tegen jezelf zeggen dat je het morgen nog een poging waagt.

Probeer in dit geval sowieso die eerste stap te zetten en bedenk dan nog een supersimpele handeling die daar op kan volgen. De eerste zin lezen bijvoorbeeld. Of even door het document heen scrollen en de plaatjes en kopjes bekijken.

Probeer verschillende van deze oppervlakkige kickstarters uit om je taak van de grond te krijgen en jezelf te verleiden verder te lezen.

Tip: meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'

Lukt het nóg niet om te beginnen?

Laat het los. Vergeet het stappenverhaal even, vergeet je taak even. Sta op, zet een kop koffie en keer na een minuut of 5 weer terug. Bedenk je in die tijd waarom je de taak gedaan wilt krijgen (denk in positieve termen: ik wil een fitter lichaam krijgen, ik wil goed geïnformeerd zijn zodat ik in de vergadering ook iets in te brengen heb).

moeite met beginnen los je zo op

Keer terug naar je taak met deze hervonden rationele motivatie en bedenk opnieuw wat een eerste simpele stap zou kunnen zijn.

Aan de slag

Probeer deze methode eens in je dagelijks leven te implementeren en zie hoe veel eerste stappen je kunt zetten. En tweede stappen. En derde. Tot je jezelf kunt feliciteren met een succesvolle vergadering of een lijf dat in topvorm is omdat je vandaag weer zo lekker gerend hebt.

Wat zou jouw eerste super-simpele-stap-zonder-weerstand zijn om iets dat al heel lang ligt van de grond te krijgen?

Lees alles over onze populaire 1-daagse open trainingen bij jou in de buurt

Lees alles over een 1-daagse in-company training bij jou op locatie

Mis geen enkele tip!
Meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'
Maximaal 2x per maand. Geen spam, beloofd!
© Copyright 1999 – - SRS Consulting B.V. / TIJDwinst.com B.V.
X