In deze wereld waarin we constant overspoeld worden door piepjes, bliepjes en pingen, is het lastig om voldoende rust en stilte te vinden. Laat stilte nu juist zo belangrijk zijn voor je brein om je gedachten op orde te houden en productief te blijven. Tijd voor meer stilte in je omgeving én meer rust in je hoofd.

Wat komt aan bod:

  1. Wat geluid & stilte met je brein doen
  2. Breng de stilte daarom in je dagelijks leven terug

We zijn in ons dagelijkse leven gewend geraakt aan een chronische stortvloed van geluidsprikkels. Al die geluiden zijn meestal een oproep om iets te doen. Terwijl je al met zoveel dingen bezig bent. Je hoofd loopt zo gemakkelijk over, omdat het non-stop lastiggevallen wordt door geluiden en acties. Bovendien is een teveel aan geluid en lawaai zelfs bewezen gevaarlijk voor je gezondheid.

Het probleem is niet dat je te veel aan je hoofd hebt, het probleem is dat er geen stilte-tijd meer bestaat waarin even helemaal niets is. Terwijl dat juist is wat je hoofd af en toe nodig heeft om de drukte te compenseren en op volle kracht te kunnen blijven functioneren.

Wat geluid & stilte met je brein doen

Stilte is het enige alternatief voor geluid en lawaai, die onze gezondheid flink aantasten.

Constant geluid om ons heen verhoogt de bloeddruk, tast je slaap aan en vergroot de kans op oorsuizen en hartaandoeningen aanzienlijk. Volgens onderzoek van de Europese Unie tast het constante lawaai van onze moderne levens de gezondheid van 25% van de bevolking aan. Zo’n 16 miljoen mensen hebben bijvoorbeeld last van slaapproblemen, door constant geluid – overdag, niet eens ‘s nachts!

Het voedt je creativiteit en innoverend denken, volgens onderzoek.

Niet voor niets heeft Google in zijn kantoren een overdaad aan stilte-ruimtes. Alleen met voldoende ruimte voor stilte kon Google tot de meest innovatieve ideeën van onze tijd komen.

Hoofd loopt over. los het op

Stilte en stilstaan helpen je te verwerken wat je allemaal meemaakt in je drukke en volle leven, in plaats van eraan voorbij te razen.

Psycholoog en innovatief onderwijsdeskundige John Dewey claimt dat stilte-tijd ná een drukke periode of leerzame ervaring, net zo belangrijk is als de periode of leerervaring zelf. Je verwerkt je ervaringen, wat cruciaal is voor je brein om ze op een zinvolle manier te kunnen opslaan in het geheugen.

Een belangrijke reden voor meer stilte en stilstaan in je leven, bevestigt ook wereldreiziger en auteur Pico Lyer in zijn interessante TED-talk ‘The Art of Stillness’.

Stilte brengt je brein tot rust en groei, waardoor je hoofd minder chaotisch en vol aanvoelt.

Uit neurologisch onderzoek van arts Luciano Bernardi in 2006 naar het effect van muziek en geluiden op ons brein, is iets wonderlijks gebleken. Terwijl de focus van de onderzoekers in eerste instantie op het effect van geluiden lag, verschoof deze naarmate het onderzoek vorderde naar het effect dat de afwezigheid van geluiden op het brein had. Dit bleek veel interessantere onderzoeksresultaten op te leveren.

Bernardi’s uiteindelijke paper van het onderzoek ‘The Sound of Silence is Music to the Heart’ werd dat jaar het meest gedownloade onderzoeksverslag van het medisch wetenschappelijk blad ‘Heart’.

Volgens een ander onderzoek van biologe Ime Kirste van Duke University ‘Is Silence Golden?’ bevordert 2 uur stilte per dag zelfs de aanmaak van cellen in de hippocampus, het gedeelte in je brein dat gerelateerd is aan het geheugen en de zintuigen.

Hoofd loopt over. paar tipsjpg

Breng de stilte daarom in je dagelijks leven terug

Oké, teveel geluid en lawaai is dus niet goed en zelfs gevaarlijk. Stilte daarentegen helpt je brein met verwerken en het doet je brein zelfs groeien waardoor je beter functioneert.

Het is dus de moeite waard om alle geluiden uit je dagelijks leven zo nu en dan in te ruilen voor wat stilte-tijd. Dat hoeven geen 2 lange uren te zijn, zoals genoemd in het onderzoek van Duke University. Dat kan veel simpeler; door je omgeving stilte-vriendelijk te maken, maar ook door je hoofd af en toe op wat stilte te trakteren. Zo pak je dat aan:

1. Maak je omgeving ‘sound design’-proof

Het begrip sound design, dat onderzoeker Julian Treaure in deze TED-talk naar voren haalt, staat voor het stilte-vriendelijk maken van je omgeving. Minder geluiden om je heen dus.

Wanneer je er wat vaker bewust bij stilstaat wat je allemaal in je omgeving hoort, kom je er pas achter hoeveel je brein eigenlijk de hele dag door te verwerken krijgt. Veel van die geluiden kies je helaas niet zelf, maar worden (ongemerkt) aan je opgedrongen. Gelukkig zijn er ook veel geluiden waar je zelf wél iets aan kunt doen.

Maakt je verwarming geluid? Ontlucht hem en kijk of de CV-waterpomp misschien aan vervanging toe is. Blijft je koelkast of vriezer maar zoemen om koud te blijven? Zet hem een tandje lager, als het kan. Piept de deur, telkens wanneer iemand de ruimte binnenkomt of verlaat? Smeer die scharnieren. Tikt het uurwerk van de klok op de achtergrond, wanneer je ‘s avonds eindelijk rustig met een boek op de bank zit? Vervang je klok door een exemplaar met een uurwerk dat niet tikt.

Blijft de vriezer maar zoemen of wil je werkgever geen klusjesman inhuren? Dan zijn er altijd nog de noise-cancelling headphones of oordoppen die omgevingsgeluiden grotendeels uitbannen. Hiermee kun je er zelf voor kiezen welke geluiden je wil horen, zoals muziek, of wanneer je gewoon even stilte aan je hoofd nodig hebt.
Stuk voor stuk kleine aanpassingen die een groot verschil gaan maken in het breinvriendelijk maken van jouw dagelijkse omgeving.

2. Mediteer je brein tot stilte

Heb je een rustig moment ingebouwd na een drukke werkdag, zoals Dewey en Lyer eerder al aanbevolen, maar heb je voor je gevoel nog niet voldoende rust en stilte gevonden? Niet gek hoor. Je brein is namelijk van nature geprogrammeerd om nooit stil te zijn.

Terwijl minder geluid voordelig uitpakt op onze gezondheid, kan je brein nog steeds doen alsof het geluid aan het verwerken is – zelfs in de complete afwezigheid van geluid in je omgeving. Zoals wanneer je een liedje continu hoort afspelen in je brein nadat je de radio al uitgezet had.

“Er bestaat eigenlijk niet zoiets als absolute stilte”, zegt Robert Zatorre, expert in de neurologie van geluid. “In de afwezigheid van geluid, produceert het brein interne vertegenwoordigingen van geluid.”

De standaard-modus van je brein is dus niet stilte, maar activiteit – en geluid.

Interne stilte is daardoor de lastigste van de twee, wat niet wil zeggen dat het niet haalbaar is. Je brein tot (relatieve) stilte brengen doe je met behulp van meditatie. Het is de enige en de meest effectieve manier, zoals bewezen volgens talloze onderzoeken.

Hoofd loopt over. gebruik stilte

Meditatie betekent gelukkig niet in monnikenkledij met je benen gekruist in een hoek zitten hummen. Het is veel toegankelijker dan dat:

• Je kunt tijdens je werkdag, wanneer je merkt dat je hoofd vol dreigt te raken, 2 minuutjes een simpele meditatieoefening doen.
• De Mindfulness app is een moderne en praktische manier om onder begeleiding elke dag 10 minuutjes (of natuurlijk meer als het goed bevalt) meditatie en interne stilte in je dag te implementeren. Terwijl je in de trein zit, op weg naar je werk of naar huis bijvoorbeeld.
• Het boek ‘Leer Denken Wat Je Wil Denken – basisboek zentraining’ van Rients Ritskes is een echte aanrader wanneer je de praktische kant van mediteren wil ontdekken, die helemaal past (en realistisch is) in onze vlugge en drukke samenleving.

Bewaar dat bezoek aan een silent retreat nog even en probeer eerst eens deze praktische tips uit om je dagelijks leven richting een oase van stilte, rust, groei, innovatie, creativiteit en productiviteit te brengen…

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog