Je wéét dat er iets is dat je moet doen, maar je kunt je gewoon niet meer herinneren wat dat iets is! Zoiets maakt niet alleen rusteloos, het zorgt ook voor een hoop stress. Je hebt constant het idee dat je maar achter de feiten aanloopt, in plaats van dat jij regie over je (werk)leven hebt. Indien jij je hierin herkent, is de time management ‘bijbel’ “Getting Things Done®” van David Allen misschien iets voor jou. Wij lazen het boek en delen graag de beste inzichten – volgens ons – met jou!
Inhoudsopgave:
- Get things done en krijg (eindelijk) een geest als water
- 9 belangrijkste inzichten uit “Getting Things Done®” (volgens ons)
- Dat is de essentie van “Getting Things Done®”
- Eén belangrijk ding om te onthouden: durf ook verder te kijken
- Wat vind Tijdwinst.com van GTD®?
Get things done en krijg (eindelijk) een geest als water
“Getting Things Done®” of kortweg “GTD®” is al meer dan twintig jaar een ware time management parel. Geschreven door David Allen focust het boek zich op het wegnemen en organiseren van mentale onrust – “open eindjes” die in je hoofd ronddwalen – in een planningssysteem.
Door dit te doen, kun jij zaken loslaten! Je hoeft niet langer te stressen en kunt over werk nadenken in plaats van aan werk te denken — iets dat David Allen beschrijft als een ‘mind like water’:
“Geest als water: een mentale en emotionele toestand waarin je hoofd helder is, in staat om vrij te creëren en te reageren, niet belast met afleiding of verdeelde focus.”
Wie wil dat nou niet?
Gezien de indrukwekkende omvang van het boek, vergelijkbaar met bijbelse proporties, hebben wij het voor jou gelezen. Op die manier hoef jij alleen de essentiële stukken mee te nemen. We delen graag de meest inspirerende of cruciale inzichten die we uit het boek hebben opgedaan.
9 belangrijkste inzichten uit “Getting Things Done®” (volgens ons)
- Vanuit chaos kun je niet effectief plannen of strategisch denken
- Bedenk hoe het eindresultaat eruit ziet: waar werk je naartoe?
- Bewaar niet alles in je hoofd. Daar is het niet voor bedoeld
- Onderscheid taken van projecten, het zijn namelijk twee verschillende dingen
- Richt je op de volgende actie: ‘wat kan ik als eerste doen?’
- Get things done! Gebruik de twee-minuten-regel
- Gebruik lijsten om zaken waarmee jij nu niets hoeft te doen op te slaan
- Gebruik een betrouwbaar systeem dat jou aanmoedigt om actie te ondernemen
- Plan wekelijks tijd in om je systeem bij te werken en door te nemen
1. Vanuit chaos kun je niet effectief plannen of strategisch denken
“There is no reason ever to have the same thought twice, unless you like having that thought.”
Allen stelt dat jouw geest pas helder is, wanneer deze vrij is van wat hij “losse eindjes” noemt. Wanneer jij je namelijk overweldigd voelt door alles dat je nog moet doen, dan kun jij je niet focussen op the bigger picture. Je maakt verkeerde keuzes en hebt moeite met prioriteiten stellen.
Het is daarom belangrijk dat jij de regie houdt over je dagelijkse taken en werkzaamheden. Op die manier kun je mentale ruimte en energie vrijmaken om na te denken over werkelijk belangrijke dingen. Dit doe je als volgt:
Kernprincipes van Getting Things Done
- Verzamel (“Capture”) wat om jouw aandacht vraagt. Dit systeem kan variëren van notitieboeken en digitale apps tot spraakmemo’s en losse notities. Het belangrijkste is dat het betrouwbaar is en altijd beschikbaar.
- Verwerk (“Clarify”)! Schep duidelijkheid over wat er precies van je verwacht wordt en wat de volgende actiestap is. Je stelt je hierbij vragen als “wat moet ik hiervoor doen?” en “is dit uitvoerbaar?”.
- Organiseer (“Organize”) de taken en verplichtingen die daaruit voortvloeien in verschillende categorieën en lijsten. De Getting Things Done methode maakt onder andere gebruik van dingen zoals een “Inbox”, “Projectlijsten”, “Referentielijsten” en een “Agenda”.
- Beoordeel (“Reflect”). Neem regelmatig de tijd om je prioriteiten en klussen te herzien en te evalueren. Dat kun je doen tijdens de “Weekly Review”.
- Onderneem actie! (“Engage”) Uiteindelijk zul je iets moeten doen. Nadat je alles hebt vastgelegd, verduidelijkt en georganiseerd hebt, zet je ideeën om tot realistische doelen.
Dat zijn de basisprincipes die de kern vormen van Getting Things Done. Ze vormen de fundering waarop het hele “GTD®”-systeem is gebouwd.
2. Bedenk hoe het eindresultaat eruit ziet: waar werk je naartoe?
“Having a clear action outline prevents procrastination due to imagined complexity.”
De meeste taken die op jouw takenlijst staan, zijn onrealistisch en soms zelfs onuitvoerbaar. Het zijn verplichtingen of projecten waarvan je geen idee hebt wat je ermee moet of waar je moet beginnen. Hierdoor stel je belangrijke klussen uit of geef je onterecht voorrang aan andere zaken. Wanneer je echter de tijd neemt om zaken uit te werken, neem je deze weerstand weg.
- Definieer daarom altijd het doel. Stel jezelf de vraag “waarom doe ik dit?”
- Focus op het resultaat. Zorg ervoor dat alles waaraan je werkt een zeer duidelijk eindpunt heeft; een punt waarop jij weet dat het klaar is. Wanneer je niet weet hoe dat eruit ziet, zul je moeite hebben met vooruitgang boeken. Waar werk je naartoe?
- Brainstorm over ideeën en de benodigde stappen. Hoe kun jij van ‘hier’ naar ‘daar’ komen? Wat zul je daarvoor moeten doen? Welke stappen zul je moeten nemen?
- Organiseer de stappen. Sorteer, zet op volgorde en geef prioriteit aan. ‘Wat’ moet ‘wanneer’ gebeuren?
- Identificeer de eerste acties. Maak voor jezelf duidelijk met welke concrete actie je moet beginnen en welke acties daarop volgen.
Hiermee haal je de complexiteit uit de taak en gun jij jezelf mentaal overzicht.
3. Bewaar niet alles in je hoofd. Daar is het niet voor bedoeld
“Feelings of being overwhelmed, stress and anxiety are caused by mental overload. There is a limit to how much “unresolved stuff” the mind can hold.”
Jouw brein kan niet alles onthouden, hoe graag je dat ook wilt. Jouw hoofd is bedoeld om besluiten te nemen, niet als opslag. Probeer je dat nou toch – je wilt honderd-en-een zaken onthouden; van taken die je nog moet doen, meetings die je nog moet bijwonen of boodschappen die je nog moet kopen – dan wordt je horendol. Je raakt gestrest, het overzicht kwijt en werkt aan de verkeerde dingen.
De beste manier om rust te vinden, is daarom om niet op jouw brein te vertrouwen. Schrijf zaken op. Neem dagelijks enkele minuten de tijd om alles uit je hoofd te schrijven. Van gedachten tot aan taken; zet het op papier. Zodra het uit jouw hoofd is, kun jij veel makkelijker bepalen of en wat je ermee moet doen.
Probeer dat eens uit. Neem de tijd om je hoofd te legen en merk op hoe bevrijdend het voelt om eindelijk niet al die mentale bagage bij je te dragen.
4. Onderscheid taken van projecten, het zijn namelijk twee verschillende dingen
“The real problem is a lack of clarity and definition about what a project really is, and what the associated next-action steps required are.”
Een van de grootste time management fouten die je kunt maken, is projecten en taken samenvoegen tot één geheel. Je wilt deze zaken van elkaar scheiden. Waarom? De meeste projecten kun je niet in één keer uitvoeren; ze bestaan uit meerdere stappen. Uit meerdere taken, dus.
- Project: alles dat meer dan één stap vereist om te voltooien.
- Taak: alles dat in één stap kan worden gedaan, meestal in één sessie.
Maak je niet op deze manier onderscheid, dan raak je overweldigd. Je voert het niet uit of pakt het op de verkeerde wijze aan. Hak projecten daarom altijd in stukken: bedenk welke stappen je moet ondernemen om het project uit te voeren. Op die manier wordt een groot en intimiderend project behapbaar.
5. Richt je op de volgende actie: ‘wat kan ik als eerste doen?’
“Outcome thinking is one of the most effective means available for making wishes reality.”
Over die grote projecten gesproken: ze kunnen behoorlijk complex zijn. Om te voorkomen dat je overweldigd raakt, focus jij je alleen op de eerstvolgende concrete actie die jij moet ondernemen om het project vooruit te helpen.
Dit kan het opzoeken van informatie zijn, het plegen van een telefoontje, of het voltooien van een specifieke taak. Wat het ook is, het zal je stapsgewijs dichter bij de voltooiing van het project brengen. Maak je dus geen zorgen over al het andere – concentreer je alleen op wat je nu kunt doen.
6. Get things done! Gebruik de twee-minuten-regel
Je hoeft je geen zorgen te maken over het bijhouden van kleine taken, zegt David Allen. Als je een taak in minder dan twee minuten kunt afronden, doe het dan gewoon!
Het noteren van elk klein ding dat je moet doen, kost vaak meer tijd dan het de moeite waard is. Stel dat je een herinneringsmail naar iemand moet sturen (dit kost je hooguit dertig seconden), dan heeft het geen zin om twintig seconden te besteden aan het opschrijven ervan, als je het direct kunt regelen.
Het idee achter deze “twee-minuten-regel” is om dingen voor elkaar te krijgen, niet om elk klein detail vast te leggen in een super-perfect Getting Things Done-systeem.
7. Gebruik lijsten om zaken waarmee jij nu niets hoeft te doen op te slaan
Volgens Allen is het nutteloos om bepaalde informatie in je dagelijkse takensysteem te bewaren. Denk aan referentiemateriaal waarmee je nu niets hoeft te doen, maar wat je wel graag wilt bewaren; zoals bankafschriften, medische gegevens, verzekeringspapieren. Belangrijk, maar niet iets dat je dagelijks nodig hebt! Geef zulke dingen daarom een plek in een digitaal archief. Wij adviseren tools als Evernote, OneNote of OmniFocus.
Dan zijn er ook nog zaken waaraan je misschien later nog wilt werken, ooit. Denk aan het schrijven van een boek of het plannen van die reis. Om te voorkomen dat je deze dingen of ideeën vergeet, is het slim om ze ergens op te slaan. Hiervoor gebruik je een ‘Later/Misschien’-lijst. Alles wat op dit moment niet jouw aandacht nodig heeft, maar wat je zeker niet wilt laten ontglippen, leg je daarop vast.
Dan, later, wanneer de tijd rijp is om aan een nieuw project te beginnen, check je deze ‘Later/Misschien’-lijst. Wie weet welke goede ideeën het je oplevert.
8. Gebruik een betrouwbaar systeem dat jou aanmoedigt om actie te ondernemen
“Your conscious mind should be used as a focusing tool, not a storage place.”
Eigenlijk is het een simpel: wanneer jij geen rotsvast vertrouwen in jouw eigen systeem hebt, dan is het gedoemd om te mislukken. Jij wilt er namelijk vanuit kunnen gaan dat jouw takenlijst alle dingen bevat die jij moet doen. En jouw agenda bevat alle afspraken die je moet bijwonen.
Zodra er zaken ontbreken, lekt het systeem. Jouw brein gaat dan als ‘back up’ zaken proberen op te slaan. Zoals we al eerder vertelden, is je brein geen betrouwbare tool. Het vergeet zaken. Daarnaast vreet zoiets onnodige energie.
- Je moet onthouden dat je op dinsdag een verjaardag hebt…
- Die e-mail van Bas heb je nog steeds niet beantwoord…
- Je zou ook nog graag de sales lijst onder handen willen nemen…
- Het tuinhekje heeft nog een nieuwe lik verf nodig. Daar wil jij je partner naar vragen…
- Had je nou woensdag om twaalf die meeting? Of om twee?
Kortom: er is te veel gaande in je werk- en privéleven om te moeten vertrouwen op je brein. Dat is waarom Getting Things Done je aanspoort een extern systeem op te zetten: je zet zaken op “papier” zodat je het later kunt terugvinden en wéét wat er moet gebeuren.
De mentale ruimte die hierdoor ontstaat, kun je weer gebruiken om creatief te zijn of over zaken na te denken.
Om alles op te slaan dat jou bezighoudt, moet zo’n systeem uit de volgende zaken bestaan:
- Een lijst met actieve of lopende taken — (eerst)volgende acties die je de komende dagen moet uitvoeren.
- Een lijst met actieve of lopende projecten — een handvol projecten die je in de komende weken wilt oppakken
- Een agenda — afspraken en verplichten met andere mensen
- Een ‘Later/Misschien’-lijst — dingen die je ooit wilt oppakken of ideeën die je in de toekomst wilt verkennen, maar niet vandaag.
- Een ‘Referentie’-lijst — informatie, bestanden en documenten die je in de toekomst nodig zult hebben, maar niet vandaag.
- Een plek om zaken vast te leggen — dit alles vormt een betrouwbare plek waar je ideeën en acties vastlegt zodat je ze niet vergeet. Wat je hiervoor gebruikt, is aan jou. Sommige mensen vinden het fijn om met papieren systemen te werken, andere geven de voorkeur aan digitaal. Je zou volgens “GTD®” bijvoorbeeld kunnen kiezen voor:
- Een notitieboekje voor actieve taken
- Indexkaarten voor actieve projecten
- Een digitale agenda, zoals Outlook
- Een digitale archiefkast, zoals Evernote, voor je ‘Referentie’- en ‘Later/Misschien’-lijsten
- Een archiefkast voor papieren materiaal
- Een digitale oplossing om tussentijds notities of herinneringen vast te leggen
Het maakt dus niet uit wat je gebruikt, zolang jij er maar op kan vertrouwen dat je het altijd dáár opslaat.
9. Plan tijd in om wekelijks je systeem bij te werken en door te nemen
Je kunt alles nog zo goed plannen, het leven gaat gewoon door. Je zal daarom regelmatig je systeem moeten bijwerken om het up to date te houden, maar ook zodat je een beter beeld krijgt van wat jouw aandacht vraagt. Getting Things Done raadt jou aan dit wekelijks te doen, maar kijk vooral wat voor jou werkt:
“Best to not be too tied up in how often you “should” be doing a Weekly Review. Then, like avoiding writing your relatives because there’s just too much to catch up on, if you’re not getting to the Review regularly, you’ll just think it’s too much to catch up with, and you quit. Any time, any frequency, is better than not at all.”
In zo’n review-moment, check je grofweg een aantal dingen:
- Je organiseert en verwerkt alles dat je in de tussentijd hebt verzameld.
- Je bekijkt jouw actieve taken: wat loopt nog, zijn er zaken bij gekomen, moet daar nog iets mee gebeuren?
- Dit doe je ook voor actieve projecten en vergeet ook je agenda niet!
- Zijn er wellicht nog zaken die je ter ‘Referentie’ wilt opslaan? Of dingen die je misschien op je ‘Later/Misschien’-lijst wilt plaatsen?
- Kijk ook naar het grotere geheel: ben je goed bezig? Zit er vaart in? Zal je zaken anders moeten aanpakken?
In het boek “Getting Things Done®” wordt er natuurlijk grondiger op ingegaan. We raden het je zeker aan eens te lezen.
Dat is de essentie van “Getting Things Done®”
De belangrijkste les die Getting Things Done je volgens ons leert, is om alles uit je hoofd te houden. Hiermee zorg je er niet alleen voor dat je beter georganiseerd bent, maar ook dat je minder stress ervaart en in staat bent om efficiënt te functioneren.
Het opzetten van zo’n systeem kost misschien eventjes tijd en je zal hier en daar moeten experimenteren met wat voor jou werkt, maar Getting Things Done is niet voor niets een bestseller in de time management-wereld. Je zal merken dat wanneer je het boek leest en de inzichten van David Allen probeert toe te passen, je stukje bij beetje ontdekt hoe dingen efficiënter kunnen.
Het belangrijkste dat wij je willen meegeven, is dat jij je niet moet verliezen in het perfectioneren van je systeem. Eindeloos eraan sleutelen in plaats van productief te zijn, is juist het tegenovergestelde van wat je wilt. Houd het daarom simpel en eenvoudig, en richt je op de essentie.
Eén belangrijk ding om te onthouden: durf ook verder te kijken
“Getting Things Done®” van David Allen is ongetwijfeld één van de meest bejubelde time management methoden en -boeken van de afgelopen jaren. Het heeft velen geholpen om hun chaos aan taken te organiseren en productiever te worden. Maar laten we niet vergeten dat er meer wegen zijn die naar Rome leiden, en in het geval van time management, zijn er tal van verschillende benaderingen en technieken om hetzelfde doel te bereiken.
David Allen, hoewel vaak geprezen als dé goeroe van productiviteit, heeft zijn inspiratie namelijk óók ergens vandaan gehaald. Hij heeft, zoals iedereen, geleerd van anderen en zich laten inspireren door hun ideeën. Een belangrijke bron van inspiratie voor Allen was duidelijk Stephen Covey, auteur van ‘The 7 Habits of Highly Effective People‘. Covey’s filosofie heeft bijgedragen aan de vorming van enkele principes die ten grondslag liggen aan GTD®. Denk aan regel 2: Begin with the end in mind.
En laten we ook de invloed van David Allen’s mentor, Dean Acheson, niet vergeten. In eerdere boeken heeft Allen openlijk gesproken over de waardevolle lessen die hij van Acheson heeft geleerd en hoe deze zijn denken hebben gevormd.
Neem bijvoorbeeld het concept van de ‘next action‘, een kernprincipe van GTD®. Dit idee schreef Allen ooit toe aan Acheson, wat aantoont dat zelfs de meest iconische principes niet altijd uit het niets komen. Ze worden gevormd door voortbouwen op bestaande ideeën en inzichten.
Dus, terwijl GTD® ongetwijfeld effectief is, laten we niet vergeten dat er tal van methoden zijn die evenzeer de moeite waard zijn om te verkennen. Time management is namelijk een persoonlijke reis, en het kan de moeite waard zijn om verschillende benaderingen te ontdekken en aan te passen aan wat het beste bij jou past. Blijf dus nieuwsgierig en kijk wat voor jou werkt. Dat iets een bestseller is, wil namelijk niet zeggen dat het een one size fits all-method is.
Wat vind Tijdwinst.com van GTD®?
Het is een feit: in de wereld van productiviteit vliegen de ideeën je om de oren. Iedere goeroe beweert dat zijn of haar systeem het ultieme antwoord is op efficiënt werken. En ja, ook wij hebben zo onze ideeën.
Maar wij geloven niet dat er één heilig pad is naar productiviteit. Het is eerder een kwestie van persoonlijke voorkeur, de sector waar je in werkt, het land waar je in werkt en wat het beste bij jou past als persoon. Ons credo is dan ook simpel: kijk breed en vind wat werkt voor jou. Wij hanteren om die reden het multi goeroe principe.
Over het ‘Getting Things Done®’-systeem gesproken, laten we daar duidelijk over zijn. Hoewel velen erbij zweven, vinden wij het persoonlijk nogal omslachtig en tijdrovend. Wij zijn echt wel een fan van lijstjes maken, maar je kunt ook overdrijven. En dat mag best gezegd worden. Ook knappen we er op af dat ze nog altijd jaarlijks papieren takenmanagers uitbrengen. Dat voelt voor ons toch alsof je een beetje wereldvreemd bent geworden.
Dat betekent overigens niet dat we geen fan zijn, maar wel dat we de inzichten moeten combineren met andere methodes en onze eigen ervaringen. Dit vind je dan ook terug in onze eigen trainingen.
Meer weten over time management? Lees verder
- Weekplanning maken? Timemanagement expert deelt zijn 3 beste tips
- Braintoss: misschien wel de beste time management app
- 20 tips voor efficiënt e-mail management: zeg ‘bye bye’ tegen een overvolle inbox!
- Wat is time management en waarom is het belangrijk? Hét antwoord
- Plannen en organiseren als een pro: timemanagement bureau geeft zomaar hun beste tips weg
Zelf beter worden in time management? Leer van onze experts
Heb je regelmatig het gevoel gehad dat de tijd door je vingers glipt? Dat er niet genoeg uren in een dag lijken te zijn om alles gedaan te krijgen? Maak je je zorgen over deadlines die steeds dichterbij komen en de stress die dat met zich meebrengt? Krijg je dingen maar niet gedaan, hoe vaak je Getting Things Done ook hebt gelezen? We hebben goed nieuws voor je! Onze 1-daagse Time Management training kan je helpen om productiever, efficiënter en stressvrij te worden.
Wat leer je tijdens deze training? Laten we een kijkje nemen:
- Prioriteiten stellen: we leren je hoe je de belangrijkste taken kunt identificeren en prioriteren. Hierdoor kun je je energie richten op de dingen die er echt toe doen en vermijd je tijd te verspillen aan onbelangrijke zaken.
- Planning en organisatie: ontdek hoe je je dag effectief kunt plannen en organiseren. We delen handige technieken en tools waarmee je je taken overzichtelijk kunt beheren.
- Time management: leer hoe je je tijd kunt beheren als een pro. Ontdek hoe je onderbrekingen kunt verminderen, je concentratie kunt verbeteren en tijd kunt besparen.
- Stressbeheersing: stress kan een enorme productiviteitskiller zijn. We leren je strategieën om stress te verminderen en een gezonde werk-privébalans te behouden.
- Slimmer werken: Ontdek hoe je repetitieve taken kunt automatiseren en hoe je efficiënter kunt werken in plaats van harder.
Het resultaat? Een leven waarin jij de touwtjes in handen hebt, waarin je effectief je doelen kunt nastreven en waarin je je minder gestrest voelt! Met de Time Management training krijg je de vaardigheden en kennis die je nodig hebt om je dagelijkse taken beter te beheren, je productiviteit te verhogen en eindelijk die langverwachte vrije tijd te creëren.
Dus, waar wacht je nog op? Sluit je aan bij onze training en neem controle over je tijd! Tot snel!
Veel gestelde vragen rondom “Getting Things Done®”
-
Wat is “Getting Things Done®” (“GTD®”)?
“GTD®” is een time management methode ontwikkeld door David Allen. Het is bedoeld om je te helpen bij het organiseren van taken en projecten, zodat je efficiënter kunt werken en minder stress ervaart.
-
Wie is David Allen?
David Allen is een Amerikaanse productiviteits expert en de bedenker van het “Getting Things Done” (“GTD®”) systeem. Hij is een bekende auteur en spreker op het gebied van time management, persoonlijke en professionele effectiviteit. Hij heeft zijn carrière gewijd aan het ontwikkelen en verspreiden van zijn “GTD®”-methode, die mensen helpt bij het organiseren van hun taken, projecten en ideeën om efficiënter te kunnen werken en minder stress te ervaren.
-
Hoe begin ik met “Getting Things Done®”?
Je kunt beginnen met “Getting Things Done®” door een systeem op te zetten voor het vastleggen, verwerken en organiseren van al je taken, projecten en ideeën. Zo’n systeem bevat het gebruik van lijsten en handige tools.
-
Wat is het belangrijkste principe van “Getting Things Done®”
Het belangrijkste principe van “Getting Things Done®” is om alles wat je aandacht vereist uit je hoofd te halen en te noteren in een extern systeem. Dit zorgt ervoor dat je je hoofd leegmaakt en je kunt focussen op de taak die voor je ligt.
-
Welke tools kan ik gebruiken voor “Getting Things Done®”?
Er zijn veel digitale en fysieke tools beschikbaar die – naar eigen zeggen – gebaseerd zijn op “GTD®”, waaronder apps zoals Todoist, Evernote, en Trello, maar ook simpele systemen zoals notitieboekjes en mappen. GTD heeft zelf geen app gemaakt, voor zover wij weten. Kies wat bij jou past!
-
Hoe kan ik mijn taken organiseren in “Getting Things Done®”?
In “GTD®” organiseer je je taken op basis van context en prioriteit. Je maakt lijsten met taken die je thuis, op kantoor, of onderweg kunt doen, en je hebt een lijst met “Volgende Acties” die je op elk moment kunt oppakken. In het boek wordt daar uitgebreid op ingegaan.
-
Wat is het verschil tussen een project en een taak in “Getting Things Done®”?
Een project in “GTD®” is een verzameling gerelateerde taken die een specifiek resultaat vereisen. Een taak is een actie die je kunt ondernemen om een project voort te stuwen.
-
Hoe kan “Getting Things Done®” helpen bij stressvermindering?
“GTD®” helpt bij stressvermindering door je te helpen je taken en projecten te organiseren, zodat je duidelijkheid hebt over wat je moet doen en wanneer. Hierdoor hoef je niet constant te piekeren over wat er nog gedaan moet worden.
-
Wat is de wekelijkse review in “Getting Things Done®”?
De wekelijkse review is een essentieel onderdeel van “GTD®”, waarbij je al je taken, projecten en notities doorneemt om ervoor te zorgen dat alles up-to-date is en om je prioriteiten voor de komende week vast te stellen.
-
Kan “Getting Things Done®” gebruikt worden voor persoonlijke doelen naast werkgerelateerde taken?
Ja, “GTD®” kan zeker worden toegepast op persoonlijke doelen en projecten, zoals het plannen van vakanties, het beheren van financiën, of het managen van hobby’s. Het is een flexibel systeem dat kan worden aangepast aan verschillende aspecten van je leven.
-
Hoe kan ik “Getting Things Done®” volhouden op de lange termijn?
Om “GTD®” op de lange termijn vol te houden, is consistentie belangrijk. Zorg ervoor dat je regelmatig je systeem bijwerkt, je taken afhandelt en je wekelijkse reviews doet. Blijf ook flexibel en pas je systeem aan als dat nodig is.
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij? | Cursus Time Management
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog