Holacracy: geen term die dagelijks om je oren geslingerd wordt, maar die wel een voorzichtige opkomst lijkt te maken in het Nederlandse bedrijfsleven. Meer over deze bedrijfsfilosofie – en 5 praktische tips om er vandaag al mee aan de slag te gaan!

Holacracy komt niet bepaald uit de lucht vallen. Of eigenlijk juist wel. Bijna letterlijk, zelfs – als we het over de oorsprong van dit kantoorfenomeen hebben.

Brian Robertson, geestelijk vader van Holacracy, is ex-piloot. Hij negeerde tijdens een vlucht een klein rood brandend lampje, omdat alle andere lampjes aangaven dat er niks aan de hand was. Het vliegtuig stortte bijna neer.

Dit voorval heeft hem de inspiratie gegeven voor de Holacracy bedrijfsfilosofie. Elk lampje binnen een bedrijf is even belangrijk en wanneer er één gaat branden moet er een actie worden ondernomen. Onderhoud van de lampjes is daarnaast noodzakelijk om het vliegtuig in de lucht te houden.

Wat is Holacracy?

Bekijk deze video voor de beknopte versie van Robertson zelf, gebaseerd op de naam ‘Holacracy’:

De definitie van Holacracy is dat er zo communicatief mogelijk gewerkt wordt door effectief te overleggen en een strakke toepassing van time management. Dat betekent dat elk ‘brandend lampje’ in behandeling wordt genomen.

Om dat voor elkaar te krijgen, is er geen sprake van een top-down of bottom-up aanpak, maar een samenwerking in gelijkwaardige cirkels. Zo zijn er bijvoorbeeld geen teams met managers en hebben werknemers geen taken of functies, maar verschillende rollen. Deze manier van werken vergroot de transparantie (open communicatie) en het aanpassingsvermogen (flexibel en agile werken).

Wat kun je met Holacracy?

“Leuk en aardig, dat Holacracy – zul je nu denken. Maar is het een realistische optie om in te voeren in mijn organisatie?”

Wanneer het principe van Holacracy volledig overgenomen wordt, vergt dat flink wat veranderingen. Veranderingen waar waarschijnlijk lang niet elke werknemer klaar voor is. Ook is het de vraag of je organisatie er klaar voor is.

Holacracy zou alleen realistisch toepasbaar zijn in kleinere bedrijven waar de directeur nog vrij toegankelijk is, volgens critici. Dat zou betekenen dat slechts een klein deel van de organisaties geschikt is voor Holacracy.

wat-is-holacracy-4

Zappos kantoor – de multinational die compleet overging op Holacracy, met succes

Er bestaan nog meer redenen waarom overstappen naar Holacracy alleen zou werken voor een selectief aantal organisaties. Holacracy werkt volgens kenners in elk geval het gemakkelijkst te implementeren bij:

  • Zoals hierboven genoemd – kleinere organisaties waar de directeur vrij toegankelijk is.
  • Een organisatie die vrij is van stugge werknemers, een bepaalde flexibiliteit moet al aanwezig zijn.
  • Een organisatie zonder complexe lagen, omdat je de hiërarchie er compleet uit gaat halen. Wanneer deze sterk verweven is in een organisatie kan dit toch chaos leiden.
  • Een organisatie met een relatief klein aantal werknemers.
  • Een organisatie zonder klantenservice, of eentje die in elk geval niet prominent aanwezig is.
  • Een organisatie waar werknemers niet hopen ‘hogerop’ te komen en er geen haantjesachtig gedrag voorkomt.

Aan de slag met Holacracy

Dat klinkt als een hoop voorwaarden voor een volledige omslag naar Holacracy. Maar je kunt ook beginnen met kleine stapjes. De fijne deeltjes eruit halen en op die manier de vruchten van Holacracy al plukken zonder grote omslagen in de bedrijfscultuur. Dat is dan meteen een goede test om te zien je bedrijf klaar is voor een volledige overstap.

wat-is-holacracy-7

Achter de schermen bij Zappos, dat volledig overstapte op Holacracy

Hoe je in kleine stapjes binnen jouw organisatie kunt doen aan Holacracy:

  1. Breng vergaderingen terug naar mededelingen doen en voortgang peilen, in plaats van zaken bespreken.
  2. Creëer langzaam een structuur waarin werknemers meer verantwoordelijkheden krijgen om te zien hoe ze hier mee om gaan.
  3. Sta open voor verschillende taken als werknemer. Probeer over een andere kwestie mee te denken in plaats het ‘schoenmaker blijf bij je leest’-principe.
  4. Wees toegankelijk en transparant als baas, stel je sociaal gelijkwaardig op aan je werknemers.
  5. Let als leidinggevende én als werknemer op brandende lampjes om je heen. Handel meteen bij deze ‘tensions’ door ze bespreekbaar te maken om ‘jullie vliegtuig’ in de lucht te houden.

In onze training Timemanagement gaan we verder op deze stappen in. Dat kan in onze open training (waarbij je een cursus bij jou in de buurt volgt) of tijdens onze In-Company training (waarbij je samen met je collega’s bij jou op locatie leert). 

Hoe groot of klein jij Holacracy ook aanpakt; het werkt. Dat is inmiddels al in de praktijk bewezen.

Waar Holacracy werkt

Inmiddels werken wereldwijd zo’n honderd bedrijven volgens Holacracy. Zappos is een voorbeeld van een grote international die compleet overgegaan is op deze vorm van werken. Ook Medium en het bedrijf van David Allen (de man achter Getting Things Done) zijn over.

wat-is-holacracy-3

Zappos kantoor, de Holacracy multinational

In Nederland zijn het er nog maar een paar: opleidingensite Springest, telecomprovider Voys, netwerkbeheerder Alliander, Concept 7 en Gemeente Venlo zijn een paar voorbeelden.

Een aantal medewerkers van Voys lijken in elk geval al tevreden:

“Door duidelijke regels zijn de overleggen effectief en worden alleen noodzakelijke spanningen besproken. Hierdoor worden de overleggen steeds korter en beter.” – Karlien.

“Wat ik vooral heel plezierig vind is dat Holacracy rollen en verantwoordelijkheden duidelijk maakt en acties en projecten inzichtelijk worden voor iedereen.” – Floor.

“Erg leuk om te zien hoe er uiteindelijk meer structuur in de organisatie komt” – Tom.

Springest was het eerste bedrijf in Nederland dat volledig volgens de Holacracy filosofie werkt. Het zag echter acht van de dertig werknemers afhaken sinds de invoering omdat ze niet volgens het systeem wilden werken.

“Geen probleem”, zegt Springest. “Op die manier blijft er een kern over die goed kan samenwerken op de Holacracy manier.”

Springest werkt inmiddels al een aantal jaren met Holacracy en lijkt zeker niet op haar beslissing terug te komen.

wat-is-holacracy-9

Springest oprichter Ruben Timmerman, in NRC over de Holacracy werkstructuur in zijn organisatie:

“Holacracy lijkt een tijdrovend proces, maar uiteindelijk is het heel efficiënt. In vergaderingen wordt vaak veel geneuzeld, iedereen vindt er wel iets van. Bij ons is het: Eva, dit is jouw verantwoordelijkheid, succes ermee.”

Nog meer over Holacracy

Meer weten? Lees voor een compleet beeld van Holacracy de Holacracy Constitution.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog