Geluk klinkt groots en ongrijpbaar. Een tikkeltje zweverig ook. We antwoorden massaal “gelukkig” op de vraag wat we later willen worden. Maar een definitie van geluk geven, lijkt haast onmogelijk. Daarvan getuigt ook het feit dat jij nu bij dit artikel terecht bent gekomen in de hoop antwoord te krijgen op die ene vraag: wat is geluk? Het goede nieuws: wij zijn er voor je ingedoken. Dit is geluk volgens de wetenschap.  

De vraag der vragen: wat is geluk?

Wat is geluk? Het gemiddelde artikel dat je tegenkomt over die vraag gooit er wat gezellige Happinez-tips tegenaan, waar je waarschijnlijk helemaal niet op zit te wachten.

Volgens de vele vrolijke lifestyle-websites moeten we vooral streven naar geluk in onze eigen levens. Dat betekent: zoveel mogelijke positieve gevoelens. Bij geluk denk je dan ook misschien automatisch aan de blije plaatjes waar de gemiddelde Libelle of Margriet vol mee staat. Dansende mensen in een veld met paardenbloemen of van die typische stockfoto’s van gezinnetjes die verbazingwekkend blij kijken voor een stel met twee rebelse koters in de peuterpuberleeftijd.

Maar geluk is echt niet dat wat de gezellige magazines je laten geloven. De definitie van geluk is voor iedereen anders. En dat die peuterpuberouders nooit eens hun kinderen achter het behang willen plakken en elke dag dankbaarheidslijstjes afvinken is een totale illusie. Niemand blaakt elke dag van het geluk. Zelfs de perfecte stockfoto-stelletjes niet.

Wat is dé geluk-betekenis?

Tja, die is er dus niet, zo lijkt het. 

De betekenis van gelukkig zijn verschilt per persoon. Iedereen zal een totaal ander antwoord geven op de vraag ‘Wat betekent gelukkig zijn voor jou?’. Voor de één is samenzijn met het gezin ultiem gelukkig; een ander wordt gelukkig van een afgeronde takenlijst en weer een ander wordt gelukkig als hij zich op nieuwe uitdagingen mag storten.

Er zijn dan ook meerdere manieren om uit te drukken wat geluk is. Of beter gezegd: er zijn meerdere soorten geluk. Iedereen koppelt weer een andere betekenis aan geluk.

Wij spraken Josje Smeets hierover. Josje is gelukspsychologe, spreker en schrijfster van het boek ‘Happy in 100 dagen‘. In dit boek wijst ze je naar een bewezen shortcut naar meer geluk. Natuurlijk wilden we alles te weten komen over dit onderwerp. Daarom spraken we haar in deze aflevering van de Tijdwinst Podcast!

Welke soorten geluk zijn er?

Geluk kun je op allerlei manieren opvatten. Naast de mensen die niet veel verder komen dan “Tja, geluk is een gevoel” (dáár kunnen we wat mee – not!), zijn er ook beter gelukte pogingen tot een definitie van geluk.

Een paar voorbeelddefinities:

  • Geluk betekent mazzel hebben (bijvoorbeeld in de vorm van een winnend Staatslot).
  • Geluk gaat over je vrolijk voelen.
  • Geluk betekent ontspanning: voldoende rust nemen en weinig stress ervaren.
  • Geluk betekent dingen doen die je altijd al eens had willen doen (van bungeejumpen tot je eigen bedrijf beginnen).
  • Geluk betekent dat de mensen om je heen gelukkig zijn.
  • Gelukkig is alle spullen hebben die je wilt hebben (of op z’n minst het geld om ze te kopen).
  • Geluk betekent dat je van waarde bent voor de mensen om je heen.

En die lijst van mogelijke geluk-betekenissen is bij lange na niet compleet. Kortom: geluk is niet in één definitie te vangen.

Of toch wel?

Wat is geluk volgens de positieve psychologie?

Wij van Tijdwinst.comhouden van praktisch. Jij hebt niet gegoogeld op ‘Wat is geluk?’ om vervolgens met tien mogelijke gelukkig-betekenissen te worden doodgegooid. Je wilt weten wat geluk nu echt is. Een concrete definitie waar wij ons goed in kunnen vinden, is die uit de positieve psychologie.

De positieve psychologie gaat ervan uit dat geluk (ook wel ‘well-being’) gaat over hoe je tevreden bent met hoe je leven is. Zij maken de mate waarin iemand gelukkig is, meetbaar door vragen te stellen over:

  • hoe tevreden iemand is met zijn leven;
  • hoeveel positieve emoties je ervaart;
  • hoeveel negatieve emoties je daarnaast hebt.

Hoe meer tevredenheid en positieve emoties en hoe minder negatieve emoties je hebt, hoe hoger je geluksniveau volgens deze simpele rekensom ligt.

Klinkt logisch.

wat is geluk

Hoe bereik je dan geluk?

Van positieve gevoelens wil je er dus meer; van negatieve juist minder. Dat maakt je over het algemeen gelukkiger. Maar hoe krijg je dat voor elkaar?

Deels is het geen kwestie van dingen doen. Geluk zit voor een deel in je genen, zo beweert Sonja Lyubomirsky. Zij is psycholoog aan de Universiteit van Californië en schreef ‘De maakbaarheid van het geluk’.

In haar boek vertelt ze dat al bij je geboorte voor 50% vastligt (in je genen) hoeveel vermogen jij hebt om een gelukkig leven te leiden. Daarnaast wordt 40% van je geluk bepaald door acties die je doelbewust neemt en 10% komt door de omstandigheden.

Gelukkig zijn is dus misschien niet zo maakbaar als sommige gelukscoaches ons laten vermoeden. Maar het positieve nieuws is dat jouw omstandigheden maar voor een klein deel bepalend zijn voor hoe gelukkig jij kunt zijn.

Kun je dan helemaal niets doen om jezelf gelukkig te maken? Zeker wel, die 40% ligt in jouw handen.

Dé ingrediënten voor geluk volgens een geluksprofessor

Hoe je precies gelukkiger wordt? Daar weet Patrick van Hees wel raad mee. Hij staat bekend als dé geluksprofessor van Nederland. Voor zijn boeken ‘De geluksprofessor’ en ‘Geluk is D.O.M.’ verdiepte hij zich in tal van onderzoeken naar geluk.

Op basis van zijn onderzoek concludeert hij dat geluk ‘m zit in drie dingen (die samen de letters D.O.M. vormen):

  1. Doelen stellen en die behalen
  2. Oplaadpunten waaruit jij energie en positieve gevoelens haalt (samenzijn met vrienden, een uitdagend werkproject, een lunch met je collega, etc.)
  3. Mensen om je heen (en de tijd die je met hen doorbrengt)

Dus: door haalbare doelen te stellen en te realiseren voor dingen die jou een positief gevoel geven, door dingen te doen waar je blij van wordt en door je te omringen met de juiste mensen komt geluk een stuk dichterbij.

wat is geluk

Concreet: hoe word je gelukkig?

Nog één ding vooraf: het is een utopie dat je altijd gelukkig kunt zijn. Ook die goedlachse stellen op Instagram hebben heus weleens discussies over rondslingerende onderbroeken en verschillende opvoedstijlen. En zo blij als je oud-studiegenoot lijkt te worden van haar baan, als je al haar enthousiaste LinkedIn-posts mag geloven, zo chagrijnig zal ze er soms ook bijzitten als ze omkomt in het werk of weer eens een klagende klant aan de lijn heeft.

Geluk betekent niet dat je in het dagelijks leven altijd met een big smile aan het werk bent of dat alles – werk en privé – op rolletjes loopt. Het gaat er meer om dat je over de hele linie tamelijk blij wordt van waar je je mee bezighoudt. Of beter gezegd: tevreden – zoals de positief-psychologen dat noemen.

Maar wil je werk maken van je geluk? Dan kun je de gouden drie-eenheid van Patrick van Hees toepassen. We hebben ze voor je doorvertaald naar een paar praktische tips.

Doelen

  • Maak een lijst met dingen die jij wilt bereiken, zowel op werkgebied als privé.
  • Kies één doel uit waar je op dit moment aan kunt werken.
  • Vertaal je doel naar concrete stappen, die meetbaar en realistisch zijn (SMART dus). Koppel er ook een tijdsplanning aan.
  • Bepaal welke concrete stap jij vandaag al kunt zetten (en zet die ook).

Oplaadpunten

  • Stel een lijst samen met dingen die maken dat jij je gelukkig voelt. Kan van alles zijn! Van een wandeling tot een snackpauze op het werk. Noteer vooral kleine dingen die je elke dag kunt realiseren.
  • Schrijf ook op wat jou juist veel energie kost, zowel privé als werkgerelateerd (denk aan: ellenlange videocalls of collega’s die maar niet to the point komen).
  • Houd een week bij op welke momenten jij je uitgeblust voelde en noteer waar dat door kwam. Vul op basis daarvan je lijst met energievreters aan.
  • Plan elke dag minimaal één ding dat voor jou een oplaadpunt is.
  • Staat er iets op de planning wat je veel energie kost? Zorg dan dat je naderhand een oplaadpunt creëert.
  • Kijk ook naar je werk-privébalans. Hoe ziet die er voor jou uit? Mag er volgens jou best iets van één van beide kanten afgesnoept worden? Of lopen ze te veel door elkaar heen? Noteer waar voor jou verbetering te behalen valt.

Tips nodig om je werk-privébalans beter te bewaken? Volg Tijdwinst en Björn op Instagram voor inspiratie om in minder tijd meer gedaan te krijgen en je grenzen aan te geven als het te veel is.

Mensen

  1. Vraag je af: welke mensen geven je energie? Zie je die mensen genoeg?
  2. Ken je ook negatieve mensen die in je irritatiezone zitten? Waarom is dat zo? Helpt het als je die mensen feedback geeft over wat jou aan hen stoort?
  3. Zie je je collega’s voldoende of spreken jullie elkaar te weinig? Bekijk ook onze tips om het teamgevoel (ook bij thuiswerken) te vergroten.
  4. Hoe vaak zie je de mensen in je privéomgeving? En hoe kun je je tijd anders indelen om meer tijd met deze mensen door te brengen? Tip: Björn weet daar wel wat op en geeft je in zijn boek ‘Elke Dag Om 15.00 Uur Klaar’ veel tips om minder tijd kwijt te zijn aan randzaken op het werk, waardoor je tijd overhoudt voor leuke dingen.

Dus: wat is nou echt geluk?

gelukkig-betekenis verschilt van persoon tot persoon. Maar een in onze ogen goede definitie is dat gelukkig gaan over zoveel mogelijk positieve en zo min mogelijk negatieve gevoelens ervaren. 

Dat betekent bijvoorbeeld weinig stress, veel tijd voor leuke dingen en ook de rust hebben om daar volledig met je hoofd bij te zijn.

In grote lijnen vereist geluk volgens geluksprofessor Patrick van Hees drie dingen:

  1. persoonlijke (geluks)doelen stellen en daaraan werken;
  2. ontdekken wat jou energie geeft en daar tijd voor nemen;
  3. tijd doorbrengen met mensen bij wie je een positief gevoel hebt.

En nogmaals: je kunt niet altijd gelukkig zijn. Al beweren lifecoaches en anderen dat dat mogelijk is, het is een utopie dat er nooit vervelende dagen tussen zitten.

Zo, dat scheelt weer een onhaalbaar streven.

Mensen vroegen ook

Hoe omschrijf je geluk?

Iedereen geeft een ander antwoord op de vraag ‘Wat betekent gelukkig zijn?’. Maar de positieve psychologie geeft er een concrete draai aan waar wij ons in kunnen vinden: geluk betekent zoveel mogelijk positieve gevoelens ervaren en zo min mogelijk negatieve gevoelens. Oftewel: je bent over het algemeen tevreden, los van momenten en ervaringen die wat minder zijn.

Wat is geluk: voorbeelden?

Iedereen zal andere voorbeelden geven als antwoord op de vraag ‘Wat is geluk?’. Zo zal de één zeggen dat geluk gaat over het bereiken van dingen die je graag wilt; een ander gelooft eerder dat geluk ‘m zit in tijd doorbrengen met dierbaren. Weer een ander zoekt het in kleine momenten, zoals het laatste vinkje van de dag zetten op de to-do-list.

Meer tijd overhouden voor gelukkig-makende dingen? Volg een training!

Geluk gaat over positieve gevoelens ervaren in je werk én privé. Dus doen wat je leuk vindt, assertief communiceren als een collega iets doet wat je vervelend vindt en niet meer tijd dan nodig kwijt zijn aan de dagelijkse moetjes op het werk.

Benieuwd hoe jij in minder tijd meer werk gedaan krijgt en daardoor meer tijd en energie overhoudt voor je privéleven? Meld je aan voor onze training timemanagement. Volg deze training bij jou in de buurt of online en leer om meer rust te ervaren door weer grip te krijgen op je agenda. Dát maakt sowieso gelukkig.

Verder lezen over geluk?

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tijdwinst.com (@tijdwinst)

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog