Go big or go home” is de heersende gedachte wanneer het op doelen stellen aankomt. Klopt dit wel? Bereik je je doelen sneller wanneer je groots en ambitieus denkt of kun je je toch beter bescheiden opstellen? Reik je naar de sterren of blijf je met beide voeten op de grond? Het antwoord:

Past het stellen van ambitieuze doelen het beste bij je?

Stel dat je als doel hebt om binnen 5 jaar niet alleen leidinggevende te worden, maar het bedrijf ook internationaal te doen uitgroeien. Best een ambitieuze droom, nietwaar?

Allereerst zul je de carrièreladder binnen het bedrijf zelf moeten beklimmen. Een hele klus op zich. Vervolgens zul je nieuwe strategieën moeten verzinnen om je onderneming om te toveren tot een multinational. Ook niet bepaald een peuleschil. Ben je nou erg optimistisch ingesteld dan kun je beargumenteren dat niet heel lastig is.

Ik ben pas 5 jaar werkzaam binnen het bedrijf en heb me in die tijd ook opgewerkt tot regiomanager — waarom zou het me dan niet nog eens lukken?

Hoewel je zeker geen gebrek aan motivatie hebt, is dat helaas niet hoe het werkt. De dingen die je hebt moeten doen om die functie te bemachtigen, zullen niet hetzelfde zijn als de dingen die je moet doen om je nieuwe ambitie waar te maken.

Met andere woorden: je gewoonten, strategieën en overtuigingen die jou in het verleden hielpen een doel te bereiken, zijn niet vanzelfsprekend voldoende om een een groter, ambitieuzer doel te bereiken.

De lat extreem hoog leggen dwingt je beter je best te doen. Je zal je vaardigheden moeten verbeteren, je denkniveau moeten verhogen en uit je comfortzone moeten treden. Dat is lastig en bovendien best eng

Vergelijk dit nu eens met het stellen van minder uitdagende doelen. Hier bestaat geen gigantische druk om je weten en kunnen te doen groeien. In principe kun je blijven wie je nu bent en zo toch je meer haalbare doelen bereiken. Veel makkelijker.

Toch zul je hier niet dezelfde motivatie vinden. Het onmogelijke proberen te bereiken, triggert nou eenmaal meer passie en doorzettingsvermogen dan wanneer je de lat laag legt. Daarnaast dwingt het je jezelf te ontwikkelen.

Zoek je dus naar een manier om niet alleen je doel te behalen, maar ondertussen jezelf te overstijgen, dan is het stellen van grote, angstaanjagende doelen de optie voor jou. 

… of ga je toch voor de meer realistische optie?

De reden waarom je misschien toch liever voor een meer realistisch doelt kunt kiezen, schuilt in het beseffen van de harde waarheid:

In de meeste gevallen zul je, 9 van de 10 keer, je droom niet waarmaken. Sorry.

Dit heeft twee redenen. Allereerst hebben wij mensen de vervelende gewoonte om onszelf te overschatten — het ‘Dunning-krugereffect’. Daarnaast hebben we er ook een handje aan om de tijd die iets nodig heeft te onderschatten — ‘Planning Fallacy’. Hierdoor blinken we wel uit in het stéllen van doelen, deze behálen wordt wat lastiger.

Na een paar weken is de motivatie die je hebt namelijk uitgewerkt. We merken hoe ver we nog van ons einddoel af zijn en hoeveel er nog moet gebeuren — we gooien de handdoek in de ring. Hierdoor gebeuren twee dingen: we bereiken het doel niet en nog veel erger: we stoppen met het najagen van het doel in zijn totaliteit.

Stel je daarentegen realistische, kleinere doelen dan ontkom je meestal aan die ‘gebrek-aan-motivatie’-valkuil. Doordat je kleine stapjes neemt zie je dat je voortgang boekt. Hierdoor voelt je doel minder intimiderend en houdt je het najagen ervan langer vol.

Val je dus snel ten prooi aan het gebrek aan motivatie en raak je juist gestimuleerd door het zien van voortgang, stel dan realistische doelen in plaats van ambitieuze. Zo heb jij minder snel last van dat ‘Dunning-krugereffect’ én die vervelende ‘Planning Fallacy’.

… maar wacht.

Nog beter: ga voor het beste van twee werelden

Toch hoeft doelen stellen niet zo zwart-wit te zijn. Kiezen voor het grijze gebied is namelijk ook een optie:

Combineer die grote, angstaanjagende doelen met kleine, realistische doelstellingen. Zodra je deze samenvoegt heb je de perfecte cocktail van persoonlijke groei, prestaties en succes.

Om deze ‘sweet spot’ te bereiken, zul je doelen doelen moeten stellen die ambitieus genoeg zijn om je buiten je comfortzone te trekken, voldoende passie aanwakkeren én je dwingen jezelf te ontwikkelen.

Daarentegen zullen ze realistisch genoeg moeten zijn, zodat dat jij gelooft dat je ze kunt waarmaken — vooral wanneer die eerste paar weken vol motivatie zijn overgewaaid.

Om zulke doelen te stellen, sta je bij een paar punten stil:

  • Wat wil ik bereiken?
  • Waarom wil ik dit bereiken?
  • Wie moet ik erbij betrekken?
  • Welke middelen heb ik nodig om het uit te voeren?
  • Waar vind het plaats of waar voer ik het uit?
  • Welke resultaten wil ik gaandeweg zien?
  • Wat zijn de voordelen als ik dit doel behaal?
  • Wat zijn de nadelen als ik dit doel achterna jaag?
  • Ben ik er zeker van dat de voor- en nadelen tegen elkaar opwegen?
  • Vóór welke datum wil ik mijn doel gerealiseerd hebben?

Maak nu een lijst waarop je al deze punten beantwoordt. Wees eerlijk. Maak het concreet. Maak het haalbaar.

Door zowel ambitieus te denken (“The sky is the limit…”), maar ook realistisch te blijven (“.. but how do I get there?”) heb je het beste van twee werelden: je daagt jezelf de doelen die je hebt gesteld te bereiken, maar je weet wel dat er het nodige moet gebeuren voordat het zo ver is. 

Doelen stellen voor jezelf_

Ga nu aan de slag

Doelen stellen is één ding, ze bereiken is iets totaal anders. Ga daarom nu aan de slag. Bedenk een doel dat je binnen 6 tot 12 maanden wil afvinken. Schrijf het op en beantwoord de bovenstaande vragenlijst. Maak het ambitieus genoeg zodat je jezelf uitdaagt, realistisch genoeg zodat je in jezelf blijft geloven.

Doen, want:

“A dream without a plan is just a wish.”

Wil je nou meer lezen over hoe je doelen stelt, lees dan verder:

Hulp gebruiken?

Zoals je nu weet is het stellen van zeer ambitieuze doelen leuk en aardig, maar wanneer je geen realistische aanpak hebt, strandt het geheid. Met die aanpak kunnen wij je helpen.

Werken aan je doelen vereist tijd — en tijd krijgt je alleen wanneer je daar ruimte voor maakt. Plannen, dus. Volg je onze training Time Management dan leggen we je haarfijn uit hoe dat werkt.

Kom dus eens langs.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog