Thank God Its Friday! Deze kreet vliegt je met de hashtag #TGIF vanaf donderdagmiddag al om de oren op social media. Broeit dat TGIF-gevoel bij jou ook al vroeg in de werkweek? Dan doe je toch iets helemaal verkeerd, want je geliefde weekend is met 2 dagen ook zo weer voorbij. Kan het dan anders? Natuurlijk! Hou dat fijne weekendgevoel de hele week vast met deze 3 tips.

‘Weekend is de leukste dag van de week!’ – Archana Haarnack

De reden waarom we volgens onderzoek van de universiteit van Vermont op een doordeweekse dag minder gelukkig zijn dan in het weekend is simpel: werk. Geen verrassing. Het slechte nieuws is dat je daar voorlopig (waarschijnlijk) nog niet mee kunt stoppen. Het goede nieuws is dat werk veel minder tijd in beslag neemt, dan je waarschijnlijk denkt. Kijk de cijfers er maar eens op na.

Bij een fulltime baan ben je 40 uur per week kwijt aan je werk. Een week heeft 168 uur. Dat betekent dat je nog geen 25% van je tijd op aarde aan werk besteedt. Dat valt best mee, toch? 75% van je tijd kun je dus besteden aan andere dingen. Natuurlijk wil je ook af en toe lekker slapen, moeten de boodschappen gedaan worden en gaat er tijd op aan eten en verzorging, maar dan nog, het grootste deel van je vrije tijd (55%) zit niet in het weekend, maar door de week. Tijd om daar iets mee te doen!

Waarom hebben we dan toch meer moeite met die doordeweekse dagen? Amerikaans onderzoeker van Arthur Stone van de Stony Brook University zegt er dit over:

Ondanks dat de hele wereld gelooft in belabberde maandagen, kunnen we concluderen dat de mythe dat maandag de beroerdste dag van de week is, niet klopt. De enige reden waarom we de maandag als vervelend beschouwen, is vanwege het grote contrast tussen het weekend en de eerste werkdag.’

Als we meegaan met Stone’s bevindingen, dan zit de ellende dus niet in de werkdagen zelf, maar in het contrast met dat fantastische weekend. Onze maandagen zijn volgens Stone qua geluksgevoel exact gelijk aan dinsdagen, woensdagen en donderdagen, maar toch voelen ze anders. Dat komt volgens onderzoek omdat het contrast tussen de zondag en maandag zo groot is. Op zondag geniet je nog van het weekend, op maandag wacht de sleur.

Er is dus geen reden om maandag een rotdag te vinden. De enige reden die je gevoel beïnvloedt, is het contrast. Door het verkleinen van dat contrast, verdwijnt de antipathie voor de doordeweekse dagen vanzelf. En we willen niet van die fijne weekenden af, tijd dus om je week wat leuker te maken!

toe-aan-weekend

1. Beloon jezelf, plan ook door de week GENOEG leuke dingen

We zijn geneigd om alle leuke dingen in het weekend te plannen: een avondje bioscoop, een etentje, een stad bezoeken, winkelen, naar de speeltuin met je kinderen, een dagje naar de sauna of met vrienden naar de kroeg.

Maar waarom prop je alles in dat toch al leuke en korte weekend? Door op dinsdagavond een keer naar de bioscoop te gaan, kun je zitten waar je wilt en als je op woensdagavond uiteten gaat, heb je op maandag al iets om je op te verheugen als het even tegen mocht zitten op het werk.

Uit onderzoek van de Harvard Business Review blijkt dat je productiever werkt als je een beloning in het verschiet hebt, stel die beloning daarom niet uit tot het weekend, maar plan doordeweekse beloningen in. Zo heb je altijd iets om naar uit te kijken en wordt dat contrast tussen het weekend en een doordeweekse avond kleiner.

Je hoeft niet eens de deur uit om je weekendgevoel langer vast te houden. Vind je weekenden fijn omdat je dan in bed ontbijt? Wie zegt dat dat niet op donderdag kan? Sta iets eerder op en neem dat moment voor jezelf. Een betere start van de donderdag kun je jezelf niet geven.

2. Verander je focus en plan de leuke dingen EERST

Is jouw agenda standaard volgepropt met zakelijke afspraken, bezoekjes aan de tandarts, vergaderingen en sociale verplichtingen? Logisch, want die mag je niet vergeten. Maar hoe zit het met de leuke dingen in jouw leven? Is daar dan nog ruimte voor en plan je die ook in in je agenda?

Door op zondag niet te beginnen met het plannen van de ‘moetjes’ voor de komende week, maar door te starten met het plannen van de leuke dingen om je werk heen, verander je je focus en is het veel makkelijker om met meer zin te beginnen aan de week die voor je ligt.

Productiviteitsdeskundige Neil Fiore beschrijft het als volgt met zijn ‘Unschedule-aanpak’:

‘Het Unschedule-systeem stelt niet je werktijd, maar je vrije tijd veilig. Begin met het plannen van je beloning na een dag hard werken: dat kan een uurtje sporten of tv kijken zijn, maar ook een lekkere maaltijd of een avond vrij met je partner. Plan je werk in, dan is de kans dat je gaat uitstellen groot. Plan je leuke dingen, dan is de kans dat je gaat uitstellen klein: sterker nog: je gaat je best doen om ernaar toe te werken. Je bent niet gefocust op de lange werkdag, maar op de beloning aan het eind.’

Begin dus met het plannen van een leesuurtje, een frisse avondwandeling met je partner gelijk na het eten, een middagje naar de speeltuin met je kinderen, een avond naar de sportschool, de bioscoop of gewoon lekker uiteten. Plan je het niet, dan is de kans dat je het niet doet en die kostbare vrije tijd door je vingers glipt, heel groot. En plan je het wel? Leer dan ook écht van je vrije tijd te genieten.

Een bijkomend voordeel van het bewust inplannen van leuke dingen vóórdat je je week begint is dat er minder tijd over blijft voor verplichtingen waar je minder naar uitkijkt. Waarom is dat een voordeel? Je verkleint zo de ruimte om die ‘moetjes’ uit te stellen. Ben jij ‘van nature’ een uitsteller? Dan helpen deze tips je nog verder met het aanpakken je uitstelgedrag.

toe aan weekend

3. Maak je werk leuker: doe aan JOBCRAFTING

Je vrije tijd heb je dankzij tip 1 en 2 beter ingedeeld door leuke dingen óók door de week te plannen én niet alleen in het weekend, zo ben je al een heel eind op weg naar een kleiner contrast tussen week en weekend.

Maar hoe zit het met die 40 uur die je wel (noodgedwongen) aan werk moet besteden? Zijn daar ook nog mogelijkheden voor verbetering? Meer dan je denkt! Zo hoef je niet meteen van baan te wisselen als je je werk leuker wilt maken.

Volgens HR-adviseur Jorn van Wijk is jezelf ontwikkelen binnen je eigen bedrijf zelfs een must: ‘Als je je als werknemer anno 2016 niet blijft finetunen, streeft de rest van het bedrijf je voorbij en lig je eruit.’

De beste manier om je werkplezier te optimaliseren, is ‘jobcrafting’. Jobcrafting is een methode om je werk beter te laten passen bij wat je echt leuk en belangrijk vindt. Je vormt je baan als het ware naar jezelf en legt de focus op waar je goed in bent en energie van krijgt. Dit doe je door creatief naar je functie én breder – naar je werkomgeving en hobby’s – te kijken.

Ben je jurist en ben je in je vrije tijd goed in het maken van filmpjes? Wie weet heeft jouw organisatie wel filmpjes nodig voor de website en mag je één dag in de week als cameraman en editor aan de slag voor je werkgever.

Coach je het jeugdvoetbalteam in het weekend en word je daar blij van? Die kwaliteiten kunnen op je werk ook van pas komen. Misschien ben jij – ondanks dat je in het dagelijks leven iets anders doet – wel de aangewezen persoon om jonge talenten te begeleiden.

Van Wijk: ‘We moeten allemaal nog door tot ons 67ste, het is dus zaak om goed voor jezelf op een rijtje te hebben waarvoor jij je bed uitkomt. Door jobcrafting verhoog je je duurzame inzetbaarheid en zorg je ervoor dat je straks niet zuur achter je bureau zit. Hoe je dat bespreekbaar maakt met je baas? Zorg ervoor dat je je wensen specifiek, meetbaar, acceptabel en realistisch maakt. Kijk ook altijd hoe een nieuwe functieomschrijving resultaat oplevert: zowel voor jou, als voor de organisatie.’

Is het nog lang geen weekend? Wees blij! Een dag is maar een dag, het gaat erom wat jij ervan maakt. Door je werk zo leuk mogelijk te maken, je vrije tijd bewust voordat je begint aan de week te plannen met leuke dingen die je energie geven én die leuke activiteiten in je vrije tijd over de hele week te verdelen, hoef jij nooit meer te wachten op het weekend en houd je dat fijne gevoel de hele week vast. Laat die anderen maar #TGIF roepen, jij weet beter.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog