Nieuwe telefoon in auto functie redt je leven (in 1 klik)

Liever niet aanschuiven bij de bijna 26.000 brokkenpiloten die ons land jaarlijks rijk is? Apple bedacht iets superslims voor de telefoon in auto. Je hebt het al; alleen nog even activeren! Zo kun je veilig rijden (en bellen!) – met smartphone, zonder ongelukken.

Het aantal verkeersongelukken blijft oplopen. Vorig jaar stond de teller op bijna 26.000, een stijging van 27%. Volgens Stichting Incident Management Nederland is deze stijging te wijten aan ons smartphone gebruik tijdens het rijden. Oftewel: telefoon in auto = ongelukken. Als je hem niet slim gebruikt tenminste. Laten we dat ‘smart’ terug in smartphone brengen,  moet iPhone’s Apple gedacht hebben.

Tip: altijd haast en stress? Volg onze 1-daagse cursus time management!
Meer weten?

Hoewel… Waarschijnlijk heeft het feit dat ze in Texas aangeklaagd zijn voor een dodelijk ongeluk er ook mee te maken. Bovendien heeft voormalig minister Schultz van Infrastructuur en Milieu – samen met verkeersministers van verschillende landen – bij telecomfabrikanten aangeklopt met het dringende verzoek om software op telefoons zo te ontwikkelen dat ze veilig gebruikt kunnen worden in de auto.

Minister Schultz:

“Als je een paar seconden op je toestel kijkt, ben je zo een paar voetbalvelden verder met je auto. Toch zie je nu automobilisten die voortdurend de aandacht op de telefoon in de houder richten in plaats van op de weg. (…) Ik heb liever dat we slimme technologie krijgen, waardoor je telefoon tijdens de rit compleet wordt overgenomen door je auto. Of dat bepaalde functies uitgaan als je rijdt.”

Een betere oplossing dan haar andere idee: smartphones helemaal verbieden in de auto.  Gelukkig hebben technologische ontwikkelingen drastische politieke gevolgen als deze voorkomen. Dubbel geluk, want diezelfde technologische ontwikkeling redt ook nog eens je leven. We kunnen namelijk helemaal niet appen en rijden tegelijkertijd.

Waarom je niet kunt appen en rijden

Belangrijk, want ons brein kan smartphone-gebruik en autorijden niet zo goed combineren.

Jorrit Kuipers, onderzoeker aan TU Delft, legde het RTL Nieuws uit:

“Als we aan het autorijden zijn, gebruiken we ons langetermijngeheugen, waar geautomatiseerd gedrag in opgeslagen is. Daar hoef je niet over na te denken. Maar als er iets onverwachts gebeurt, en je moet anticiperen, dan gebruik je je kortetermijngeheugen of werkgeheugen. [..] Dat geheugen gebruiken we ook op het moment dat we een bericht krijgen of aan het intikken zijn op onze smartphone. Als je dat werkgeheugen daarvoor inzet, kun je het niet meer gebruiken voor het verkeer. En dan gaat het vaak fout.”

De beste oplossing voor dit probleem is volgens hem “om een ongeval mee te maken [..] om te zien hoe gevaarlijk het is”. Wil je dat liever niet, en geloof je hem zo ook wel? Let dan even op wat Apple (en Android heeft ook wat opties) bedacht om je levend en wel te houden in de auto – mét smartphone!

Apple’s nieuwe telefoon in auto functie

Apple introduceerde daarop haar en nieuwste –  en een behoorlijk slimme – telefoon in auto functionaliteit. ‘Niet storen tijdens autorijden’.

Hij zit al in je smartphone. (Let wel: alleen mogelijk op toestellen vanaf iPhone 5S.) Het enige wat je hoeft te doen is hem activeren, met één klik. Oké, twee of drie. Waar je dan moet klikken? Hier:

telefoon-in-auto-1

  1. Ga naar Instellingen > Niet Storen
  2. Scrol omlaag naar Niet storen tijdens autorijden
  3. Activeer door Automatisch te selecteren
  4. Kies welk bericht (Automatisch antwoord) welke contacters (Automatisch antwoord aan) ontvangen tijdens je rit

Wat daar zo mooi aan is

telefoon-in-auto

  • Ten eerste: het werkt vanaf nu allemaal vanzelf. Zodra je telefoon in beweging is op meer dan 20 kilometer per uur wordt de functie vanzelf ingesteld. zodra je aan het rijden bent dus.
  • Ten tweede: de functie schakelt alle  apps uit die je kunnen storen tijdens het rijden,  zoals WhatsApp en Berichten. Andere niet-storende apps, zoals navigatie of muziek apps, werken wel nog steeds. Tip: wel even instellen voordat je gaat rijden, zodra de functie is ingesteld kun je je telefoon niet meer bedienen.

Het grote verschil met de oude niet storen functie? Het volgende (deze is goéd)!

En bellen in de auto dan?!

Voor iedereen die zich nu zorgen maakt over bellen in de auto… Ook dat is geregeld –  veilig en wel. Is je telefoon namelijk aangesloten op een carkit of Bluetooth set, dan kun je gewoon bellen in de auto. Heb je die luxe niet, dan is bellen in de auto uitgesloten omdat het nu eenmaal niet veilig is.

Aan ongeduldige collega’s of bezorgde partners is in dit geval wel gedacht. Zij krijgen, als je dat wil, automatisch een berichtje:

“Ik ben aan het rijden met ‘Niet storen tijdens autorijden’ ingeschakeld. Ik zie je bericht wanneer ik op mijn bestemming aankom.”

Wie zo’n bericht ontvangt en wat er precies in het bericht staat, kun je zelf bepalen via ‘automatisch antwoord aan’ en ‘automatisch antwoord’ onder ‘niet storen tijdens autorijden’.

En Android dan?!

De niet-Apple-gebruikers onder ons hoeven zich geen zorgen te maken. Met een Android gestuurd apparaat (dat minimaal op Android 5 draait) kun je ook veilig rijden, mét telefoon in auto. Niet zo übersimpel en geïntegreerd als bij Apple – daar wordt aan gewerkt – maar met een app, gemaakt door Samsung.

De ‘In Traffic Reply’ app doet eigenlijk zo ongeveer hetzelfde als de telefoon in auto functie van Apple.

Tip: meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'

Extra leuk: je kunt kiezen voor een standaard reactie (voor de zakelijke contacten), een grappige reactie met animatie (voor je vrienden) of een persoonlijke reactie (voor je partner of je moeder bijvoorbeeld).

Samsung, over dit initiatief op het gebied van verkeersveiligheid:

“In-Traffic Reply werkt heel simpel. Je geeft toegang tot je notificaties en je GPS. Je kiest welke social apps je wilt koppelen en welke reacties de app moet versturen. De rest gaat vanzelf. Elke keer als je fietst of auto rijdt schakelt de app automatisch in, zet je notificatie geluiden op mute en reageert namens jou. Zo houd jij je aandacht op de weg.”

Slim! Net als hun slogan:

Stuur vast, smartphone los.

Onthouden, als je niet bij die 26.000 ongelukkige brokkenpiloten wil horen – maar liever veilig en slim rijdt, mét smartphone.

telefoon in auto

Lees alles over onze populaire 1-daagse open trainingen bij jou in de buurt

Lees alles over een 1-daagse in-company training bij jou op locatie

Mis geen enkele tip!
Meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'
Maximaal 2x per maand. Geen spam, beloofd!
© Copyright 1999 – - SRS Consulting B.V. / TIJDwinst.com B.V.
X