8 uur zitten op je werk is dodelijk. Daar is de wetenschap al over uit. Maar staand werken is niet de oplossing, al dachten we van wel. Geen ingewikkeld zit-sta-bureau, maar een wekker is het enige dat je nodig hebt tegen de zitziekte…

Zitten is dodelijk!’, ‘Zittend werk is levensgevaarlijk’ en ‘de zitziekte’ – het zijn omschrijvingen die we hier eerder al eens gebruikten om het gevaar van zittend werken en leven te benadrukken.

Daarin benoemde ik al eens dat:

 • Al die uren zitten per dag qua gezondheidsrisico gelijk staat aan roken.
 • Veel sporten, buiten je zittijd, geen verschil maakt.
 • Zitten gerelateerd is aan verschillende vormen van kanker, waaronder een vergroot risico op darmkanker.
 • Zitten stress bevordert en gebrek aan doorbloeding door zitten je zo’n moe gevoel geeft.
 • De kans op depressie bij 7 uur per dag zitten en weinig sporten wel 3 keer zo groot is.
 • Nederlanders “kampioen zitten” zijn, volgens TNO-onderzoek met gemiddeld 7,1 uur per dag.

Slecht nieuws, waarvan je waarschijnlijk al op de hoogte was. Had je het niet op deze plek gelezen, dan had je er vast al op een andere plek van gehoord. Het fenomeen van de zitziekte ging de wereld over en bedrijven en overheden grepen in.

De grote ‘staand werken revolutie’

Bij grote voorbeeld-organisaties als Facebook, Yahoo en Google – waar ze over het algemeen qua innovatie en werknemerswelzijn behoorlijk voorop lopen – introduceerden meteen de zogenaamde ‘standing desks’. Juist ja: iets hogere bureaus, waardoor staand werken mogelijk is.

En ze waren er dól op. Bij Google werd dit vernuftige bureautje zelfs meer gewaardeerd dan de bekende glijbaan naast de trappenhal en de andere bijzondere voordeeltjes van werken bij de bekende internetgigant.

Steeds meer bedrijven volgden en breidden dat pakket bovendien uit met steeds gekker kantoormeubilair dat de zitziekte moest tegengaan met staand werken. Zo kwam er de leanchair, waarin je net iets naar achteren leunt, in plaats van met je volle gewicht op je benen staat. De deskbike werd ook redelijk gebruikelijk, waarbij je onder je zitbureau twee trappers hebt zitten om je benen in beweging te houden. De balance ball ken je misschien ook wel, zo’n fitnessbal waar je constant je evenwicht op moet bewaren in plaats van achterover leunend in je stoel werken.

Later kwamen daar nog de voethangmat – “voor een betere houding” – en het zelfs hamsterwiel-bureau bij. Echt waar, het bestaat. Allemaal in reactie op die grote boze zitziekte.

Groot en boos is de zitziekte. En staand werken lijkt een heel prima oplossing. Het is op z’n minst mooi om met je collega’s bij te staan lachen, dat hamsterwiel. Of om creatieve oplossingen te bedenken om je bureau te verhogen, zoals deze programmeur.

Maar de zitziekte bestrijd je op geen van bovenstaande manieren, omdat je de zitziekte eenvoudigweg niet bestrijdt met staand werken.

Daar hebben we het dus even flink mis, met z’n allen.

Waarom staand werken niet werkt

Jack Callaghan is voorzitter van de onderzoeksafdeling ‘Spine Biomechanics and Injury Pevention’ voor de Canedese overheid. Hij weet waar hij het over heeft, als hij het over zittend en staand werken en de effecten op je gezondheid heeft.

Jack en zijn collega’s onderzochten voor het eerst in een laboratorium hoe zit-sta werkstations werken. Wat zij ontdekten: 50 procent van de deelnemers aan zo’n zit-sta-werkwijze kreeg pijn in de onderrug nadat hen gevraagd was om 2 uur aan een ergonomisch sta-bureau te werken. Geen van de deelnemers was daarvoor al rugpatiënt.

Kortom: staand werken lost de problemen van zittend werk niet op, maar voegt er alleen maar problemen aan toe. Rugklachten, én nog een paar andere dingen – volgens Cornell University Ergonomics:

 • Het is vermoeiender voor je lijf – staand werken kost 20% meer energie.
 • De druk op het bloedvatenstelsel wordt enorm vergroot, waardoor het de kans op spataderen aanzienlijk vergroot en het ronduit gevaarlijk is voor mensen met een bypass.
 • De fijne motoriek is minder fijn bij staand werken, ten opzichte van zittend werken.

Misschien zijn deze gezondheidsproblemen of -beperkingen niet allemaal even relevant of schokkend voor jou, maar het punt is dat we – net zoals we niet gemaakt zijn om lang te zitten – dus óók niet gemaakt zijn om lang te staan!

Staand werken

Logisch dus, dat we van veel zitten niet zomaar naar veel staan moeten gaan.

Zitten is gedemoniseerd door de media, waardoor de intuïtieve reactie van mensen is om te proberen om de hele tijd te staan”, licht Jack toe. “Er is geen twijfel mogelijk dat zittend werken en leven negatieve impact heeft op de gezondheid, maar je kunt niet zomaar stoelen van mensen gaan wegpakken. Dat gaat pijn opleveren, en niet het soort pijn dat zo weer weg is.”

Je stoel op de brandstapel gooien en starten met staand werken om de zitziekte tegen te gaan, is dus nonsens. Dat gaat je alleen maar meer bezoekjes bij de fysio opleveren, vanwege je onderrug.

Bovendien hebben de meeste kantoorwerkers helemaal geen zin om de hele dag te staan. Zo lyrisch als ze er bij Google over zijn, zo matig enthousiast is de gemiddelde kantoorwerker. Een maand. Dat is de gemiddelde termijn dat iemand het volhoudt om staand te werken, volgens Cornell University Ergonomics – wereldwijd erkend instituut als het op ergonomisch werken aankomt.

Een paar weken houden we het dus maar vol. En dat terwijl de productiviteitswinst van staand werken in plaats van zittend, pas na een maand optreedt. Ja, het heeft wel voordelen voor je productiviteit – staand werken – maar je betaalt ermee met rugklachten. Dat kan ook weer niet de bedoeling zijn.

We zijn er dus niet voor gemaakt, we krijgen er fysieke klachten van en houden staand werken überhaupt niet vol. Een maand is de max.

Dan is het dus van de zotte om door te zetten met deze ‘staand werken revolutie’, inclusief onnodige (en vaak dure!) kantoormeubels die staand werken of zittend werk met beweging moeten bevorderen.

Weg met het hamsterwiel. Kom maar door met die: wekker.

staand-werken-6

Hoe een wekker zitziekte oplost

Nog een keer Cornell University Ergonomics aan het woord:

“Ga zitten om computerwerk te doen.  Zit aan een bureau dat aangepast kan worden aan jouw hoogte, werk met een naar voren hellend toetsenbord voor de beste werkhouding…”

En nu komt het:

“…en sta vervolgens elke 20 minuten op om 2 minuten te bewegen.”

Bewegen. Dat is het toverwoord. Niet zitten, noch staan, maar bewegen is wat je moet doen om gezond te werken. En dat hoeft dus niks extreems te zijn. Zolang je maar éven beweegt, op regelmatige basis, tussen het werk door.

“Deze tijd is niet absoluut, zolang je maar elke 20-30 minuten een pauze neemt om te staan, bewegen en van houding te veranderen. Gewoon staan voldoet niet. Beweging is belangrijk om de bloedcirculatie door de spieren te activeren.”

En, voegen ze daar nog aan toe (goed punt):

“Bewegen is GRATIS! Onderzoek laat zien dat je geen rigoureuze oefeningen hoeft te doen (jumping jacks o.i.d.) om de vruchten te plukken van bewegen. Gewoon wat rondlopen is voldoende. Bouw dus een patroon in om meer beweging te creëren in jouw werkplek. Loop bijvoorbeeld naar de printer of de kraan, hou staande vergaderingen, neem de trap of loop een rondje over de afdeling.”

Hoe je dat patroon vervolgens met de juiste regelmaat voor elkaar krijgt, is waar de wekker om de hoek komt kijken. Het hoeft geen kookwekker te zijn, die iedereen op kantoor wakker schudt. Da’s nogal afleidend en irritant voor je collega’s.

Een wekker op je computer of telefoon is voldoende. Eentje die werkt volgens de Pomodoro techniek. Dat is het idee dat je 25 minuten aan een stuk gefocust werkt (past mooi tussen de aanbevolen 20 en 30 minuten), om vervolgens 5 minuten pauze te nemen van je werk. Bewezen goed voor je productiviteit, voor je hoofd en dus ook dé oplossing voor je zittende lijf, als je die paar minuten pakt om je bloedcirculatie weer op gang te krijgen met een stukje lopen.

staand-werken-7Even bewegen om koffie te halen. Hét medicijn, en nog gezellig ook.

Lees hier welke (digitale) wekkers het beste werken om met de Pomodoro techniek je tijd in de gaten te houden, lees je hier. Psst: persoonlijke favoriet is de knop die je in je internetbrowser kunt instellen.

Stap dus van je hamsterwiel (of ander gek bureau) af en ga rustig zitten om één van deze Pomodoro wekkers te installeren. En nog maar 1 ding onthouden: bewegen, bewegen bewegen – op tijd.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog