De zitziekte: 4 manieren waarop zitten ons ongelukkig maakt

De zitziekte: 4 manieren waarop zitten ons ongelukkig maakt

311 Shares

De ‘zitziekte’ is een fenomeen dat sterk in opkomst is onder kantoorwerkers. Niet alleen op ons werk zitten we, thuis gaan we vrolijk verder. Dit heeft niet alleen vervelende gevolgen voor ons lijf, maar ook voor ons mentale welzijn – zo is nu gebleken. Dit zijn de 4 manieren waarop zitten ons ongelukkig maakt. En als bonus: hét medicijn tegen de zitziekte.


minder zittenZitten is niet alleen slecht en zelfs dodelijk voor je lichaam, het is een aanslag op je psyche. Beter gezegd: zitten maakt je dood-ongelukkig. Dit fenomeen wordt ook wel de ‘zitziekte’ genoemd. Een ware aandoening, met ziektebeeld, symptomen en een razendsnelle verspreiding in onze Westerse zit-cultuur.

De zitziekte

Je zit met gemak zo’n 8 tot 11 uur per dag. Eerst van 9 tot 5 op kantoor in je bureaustoel, dan thuis – om zes uur aan tafel en daarna lekker op de bank tot je naar bed gaat.

Tip: altijd haast en stress? Volg onze 1-daagse cursus time management!
Meer weten?

Zit je nu bijvoorbeeld? Grote kans. Let eens op je houding. Heb je je benen over elkaar gekruist? Je nek een beetje naar voren gebogen om de letters op het scherm goed te kunnen zien en je rug iets gebogen? Grote kans.

Dat ziet er ongeveer zo uit, van binnen:

zitziekte

Schokkend? Is het ook. Daarom wil ik – voordat je verder leest – de schade voor de komende 10 minuten in elk geval beperken: probeer terwijl je dit artikel leest eens op je houding te blijven letten. Houd je rug recht, nek recht, benen naast elkaar. Houd die houding vol, hoe lastig het ook is!

Hoe zitten je ongelukkig maakt

Zit je goed? Zet je dan schrap voor de 4 manieren waarop zitten je ongelukkig maakt:

1. Een slechte doorbloeding is slecht voor je brein

Je gebrekkige doorbloeding is de eerste reden waarom zitten je ongelukkig maakt. Je brein is namelijk afhankelijk van een goede bloedtoevoer en glucosestofwisseling, die hapert wanneer je zit. Als je in elkaar gedoken zit, zoals op het plaatje hierboven, krijg je ook nog eens te weinig zuurstof binnen doordat je longen zich niet volledig kunnen uitzetten.

Bij een gebrek aan zuurstof, bloed en/of glucose valt je brein in slaap. Je voelt je suf, kan niet helder denken en oplossingsgericht of creatief werken is er al helemaal niet bij. Om die aanslag op je brein en je productiviteit te minimaliseren ga je zo recht mogelijk zitten, zoals je zojuist beloofd hebt te doen.

zitziekte

2. Stress-niveau stijgt zittenderwijs

Dit onderzoek dat in Australië onder ruim 3300 ambtenaren werd uitgevoerd, toont aan dat lang zitten hogere niveau’s van psychologische stress veroorzaakt.

Diegenen die langer dan 6 uur zaten op een gemiddelde werkdag hadden matige tot hoge stress-niveau’s volgens een stress-test. De ambtenaren die minder dan 3 uur achtereen zaten tijdens hun werk scoorden beduidend lager op de stress-test.

Opvallend detail: de resultaten bij beide partijen waren onafhankelijk van de tijd die ze buiten hun werk aan sport en activiteiten besteedden.

3. Gebrek aan emotioneel en sociaal contact maakt ongelukkig

Of je nu op kantoor zit en je staart naar je computerscherm of je zit thuis op de bank naar je tv-, tablet- of smartphonescherm te turen: je bent niet erg sociaal bezig. En van die serie of hersenloze tv-show word je ook nog eens niet bepaald intellectueel uitgedaagd.

Als kuddedieren hebben wij mensen van nature behoefte aan emotioneel en sociaal contact. Het maakt ons gelukkig. Een gebrek aan menselijk contact maakt ons omgekeerd evenredig ongelukkig.

Vervang die tv-avond daarom eens met een bezoekje aan een vriend. En loop op kantoor tussendoor naar de kantine of het koffie-apparaat en klets wat met je collega’s. Goed tegen zitten, goed voor je mentale gezondheid en je maakt ook nog eens vrienden. Niks mis mee!

4. Veel zitten & weinig bewegen veroorzaakt depressie

zitten is slecht voor je

Uit dit grootschalig gezondheidsonderzoek naar de effecten van zitten in je vrije tijd is gebleken dat mannen en vrouwen die in hun vrije tijd veel tv keken, achter hun pc zaten, onderweg waren of zelfs zaten tijdens sociale activiteiten hadden een beduidend lagere mentale gezondheid en daardoor een grotere kans op depressie. Oftewel: ze waren ongelukkiger.

Tip: meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'

Volgens dit onderzoek onder bijna 9000 dames van middelbare leeftijd hebben vrouwen die zo’n 7 uur per dag zitten en weinig sporten 3 keer zoveel kans op een depressie ten opzichte van vrouwen die minder dan 4 uur per dag zitten en die wel met enige regelmaat hun renschoenen aantrekken of de sportschool bezoeken.

Het is dus niet alleen van belang dat je je zit-tijd minimaliseert op je werk én thuis, maar dat je daarnaast ook regelmatig fysiek actief bent. Dat kan in de sportschool, maar je kunt ook met de fiets naar je werk gaan of een rondje stofzuigen.

cursus time management

In de bonus: het medicijn

Zit je er nog lekker bij? Beetje rechtop ook? Mooi zo. Dan mag je nu even opstaan en rondwandelen. Dit is namelijk het enige medicijn tegen ‘de zitziekte’: 1½ minuut per half uur bewegen. Geen 100 push-ups, geen 50 jumping jacks, geen half uur trappen op en neer rennen. Het maakt allemaal geen verschil. Je hoeft alleen maar even elk half uur even op te staan en rond te lopen.

Is dit lastig om te onthouden of verlies je tijdens je werk vaak het gevoel van tijd? Een handige manier om dit medicijn tijdig in te nemen is de add-on voor je browser Strict Workflow (gebaseerd op de Pomodoro-techniek), die je in kunt stellen om je elk half uur te herinneren aan je zitziekte-medicijn.

311 Shares
Mis geen enkele tip!
Meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'
Maximaal 2x per maand. Geen spam, beloofd!
Over de auteur

Gerald Essers • samen met mijn team bij Time Management.net help ik mensen en organisaties om met onze cursus time management hun tijd zo optimaal mogelijk te benutten door slimmer te werken. We inspireren vele grote en kleine organisaties in binnen- en buitenland waaronder: Shell International, Vodafone, Siemens, RTL Nederland, Rabobank, HP, L’Oréal, Heineken, diverse ministeries en universiteiten.

Comments

 1. Jan-Hein Carree reageert:

  Bij zo’n schokkende artikel moet ik wel even gaan zitten om het te verwerken!

 2. Marjolein reageert:

  Kun je een link/ bron geven van het plaatje? Ik kan de tekst in het plaatje namelijk net niet lezen en ben wel heel benieuwd wat er staat!

 3. Beste Marjolein, dank voor je reactie. Dit is de originele maat van het plaatje, ik heb helaas geen groter bestand waarop de tekst wel duidelijk leesbaar is.

 4. Jan-Hein, ik hoop dat je inmiddels bent bijgekomen en weer in staat bent om uit je stoel te komen 🙂

 5. Peter Fleurkens reageert:

  Beste Gerald, precies mijn mening. Mijn sta-bureau vindt langszaam navolging binnen het bedrijf. Peter

 6. Peter, wat leuk om van je te horen en top dat je meeleest. Ik kan me je zelfgemaakte sta-bureau nog goed herinneren, heb er zelfs nog een foto van :-). Ik loop hier tegenwoordig een deel van de week de nodige km’s op een treadmill-desk, geeft nog een extra dimensie aan het staand werken. Tot gauw!

Trackbacks

 1. […] is levensgevaarlijk en het maakt ons doodongelukkig. Het vergroot de kans op onder andere darmkanker en diabetes, het verslecht de doorbloeding in ons […]

 2. […] Misschien doe je het niet zo vaak als goed voor je is, maar toch wel eens. Terwijl je loopt, probeer je te letten op wat je voeten voelen zodra ze de […]

 3. […] twijfels over dat zitten slecht is? Nee toch? Zorg dan dat je overdag vaker uit je bureaustoel komt en begin klein door op kantoor […]

 4. […] Een fijn hulpmiddel om dat overdag op kantoor wat terug te dringen, is de 20-20-20 regel. Het werkt simpel: kijk elke 20 minuten, 20 seconden op 20 meter afstand. Uit het raam, bijvoorbeeld. Of even opstaan, rondwandelen en rondkijken. Helpt gelijk mee om aan je 10.000 stappen te komen tegen de zitziekte. […]

 5. […] je mensen wil laten bewegen voor hun gezondheid (kan ik me voorstellen), kun je ze beter wat vaker naar de koffiepot laten lopen. Wil je dat ze creatiever en productiever […]

 6. […] met het feit dat je met z’n allen zit tijdens een traditionele vergadering. En we weten allemaal hoe slecht dat is. Vooral in […]

X