Het wasmachine-schuim staat tot aan het plafond. Probleem. Je moet een nieuwe, voordat je wasmachine en je wasmand ontploft. Maar wat weet jij nou van de beste koop wasmachine? Of headphones? Of grasmaaiers? Of de beste cadeaus…? Oplossing: één platform vertelt het je, in een minuut.

Het assortiment wasmachines bestaat uit meer dan 1000 verschillende exemplaren. Bij digitale camera’s heb je zelfs keuze uit duizenden. In ear koptelefoontjes tellen er meer dan 37.000. En dan nog het aantal webwinkels waar je keuze uit hebt: dat is in de afgelopen tien jaar verzesvoudigd, volgens het CBS.

Over keuzestress gesproken.

Héél vroeger was er van elk product meestal maar één keuze in merk en uitvoering. Simpel. Overzichtelijk. Altijd de beste koop, want er was maar één koop. Later, niet zo heel vroeger, was er de vertrouwde winkelier om de hoek die je kon vertellen welk product in zijn assortiment de beste koop was. Dat werden grote concerns die steeds minder van hun eigen enorme assortiment wisten en zelfs die zijn langzaam aan het uitsterven.

De toekomst heet online shoppen. Maar wie moeten we daar in vredesnaam vertrouwen, op dat wereldwijde web, om de beste aankoop te doen uit al die varianten en opties?

Iedereen. Naar de massa. Naar de big data, die is voortgekomen uit al die online shoppers. Via Amazon(.de), omdat dat het grootste platform is. Nee, geen aandelen hier. Het is gewoon écht een goede tip. Hoe die werkt – en je daar dan in een minuut de beste koop vindt?

Slim online shoppen

In 1x de beste (online) koop, via Amazon.de

“Amazon?”– “punt d e?” Oké. Laat ik die twee één voor één uitleggen.

Amazon

Het online warenhuis Amazon groeide in relatief korte tijd tot de grootste op het internet uit. In Amerika zonder twijfel, en inmiddels wint de keten ook markt in landen om ons heen zoals Frankrijk en Duitsland. Amazon bestaat ook al in Nederland, maar wij moeten het vooralsnog alleen doen met hun e-books aanbod. In Duitsland daarentegen is Amazon al ter grootte van het Amerikaanse moederbedrijf uitgegroeid, qua collectie.

Waar de V&D’s en Blokkers van onze tijd markt verliezen, groeit de online variant Amazon als paddestoelen in de herfst. Ongeveer álles wat je je kunt bedenken, kun je hier online shoppen. En vaak ook nog tegen de beste prijs.

Maar de prijs is niet het grootste voordeel van deze online warenwinkel, als het op time management aan komt. Je kunt er vooral slim shoppen, doordat je meteen de beste koop wordt voorgeschoteld op basis van gebruikerservaringen.

Dr. Horn-yeu Shiaw – software ontwikkelaar, big data expert en professor in de Business Intelligence master aan de Full Sail University – legt uit waarom dát slim online shoppen is, voor zowel de koper als de verkoper:

“Als Amazon wil ik jou juist niet álle opties aanbieden die we hebben. Dat zijn er te veel en ze variëren te sterk. Ik wil je de béste koop aanbieden, zodat ik weet dat jij als klant tevreden zult zijn.”

Meteen de beste koop voorgeschoteld krijgen op basis van een zo groot mogelijk aantal gebruikersbeoordelingen, dus. En dat is waar ‘.de’ zijn intrede doet:

.de

slim-online-shoppen-11

Waarom Amazone.de? Een paar redenen:

 1. Het Duitse koopgedrag ligt (letterlijk en figuurlijk) dicht bij dat van ons Nederlanders.
 2. De site springt automatisch over op het Nederlands voor jou…
 3. …En bezorgt moeiteloos (vaak zelfs gratis!) in ons land.
 4. Duitsland heeft bovendien ruim 80 miljoen inwoners. Dat is bijna 5 keer zoveel als Nederland. En daarmee dus 5 keer zoveel gebruikers en online shoppers.

Al die gebruikers van Amazon.de leveren daarom ook een enorme berg aan big data op. Aha, daar is het! Ik zei toch dat het terug zou komen? Big data is in Duitsland pas écht big.

Als volgens Duitse big data een bepaald product op Amazon vaak gekocht of goed beoordeeld is, dan kun je er met 5 keer zoveel zekerheid van uit gaan dat het ook echt een goed product is. Precies waarom de bestsellerlijsten, gebaseerd op gebruikersbeoordelingen, van Amazon.de zo betrouwbaar zijn. Zeker weten dat je daar de beste koop mee doet.

En bestellen kun je daar ook meteen doen, want ze verschepen alles voor niks naar Nederland! Bovendien zijn veel artikelen, met name apparaten, in Duitsland een stuk goedkoper. Driedubbele winst op je aankoop, dus. Dat noem ik nog eens slim online shoppen.

Slim online shoppen via Amazon.de – werkt zo

 1. Ga naar Amazon.de
 2. Zet de taal van de site rechts bovenin het menu op Nederlands, als dat niet al automatisch is gebeurd.
 3. Zoek wat je nodig hebt (in Duitse of Nederlandse zoekterm).
 4. Bekijk de bestsellerlijst, op basis van al die Duitse gebruikersbeoordelingen.
 5. Schaft de beste koop aan…
 6. … en laat hem gratis bij je thuis in Nederland bezorgen, als je artikelen met het Prime vinkje kiest:

slim-online-shoppen-8

Je hoeft dus nooit meer het web af te struinen naar de beste én de voordeligste wasmachine (bijvoorbeeld). Die vind je hier rechtstreeks, aanbevolen door duizenden – nee, miljoenen – anderen die je in die zoektocht vóór gingen en al ontdekten wat nu werkelijk de beste koop wasmachine is. Scheelt uren en euro’s.

Kijk maar:

Beste koop wasmachine

Om hem slim online te shoppen ga je dus naar Amazon.de, met Nederlandse taalinstelling en je zoekt op ‘wasmachine’:

slim-online-shoppen-7

De bestseller staat in dit geval meteen bovenaan. Het blijkt er eentje die meteen boven het maaiveld uitsteekt, met meer dan 2000 beoordelingen en bijna het maximaal aantal sterren.

slim-online-shoppen-6

Wil je het hele lijstje bekijken, dan klik je op het oranje bestseller vinkje. Mocht je nog willen vergelijken, specificeren of verder rond kijken in het bestseller menu (geen actuele data):

slim-online-shoppen-5

Zo zie je meteen maar dat het beste product niet altijd het duurste hoeft te zijn. Heb je in een minuut zoekwerk al gauw honderden euro’s op je wasmachine bespaard. Hetzelfde geldt ook voor andere grote aankopen. Je nieuwe digitale camera, bijvoorbeeld.

Beste koop digitale camera

Slim online shoppen is ook op het gebied van digitale camera’s een kwestie van gebruik maken van de expertise van die grote groep mensen die op Amazon.de hun ‘big data’ hebben achtergelaten. Zo blijkt op het gebied van digitale camera’s ook een heel duidelijke beste koop te bestaan die met kop en schouders boven de rest uit steekt.

Je zoekt op ‘digitale camera’ in de amazon.de zoekbalk en komt dan in dit overzicht terecht. De beste koop digitale camera is in dit geval niet meteen zichtbaar.

slim-online-shoppen-4

Om daar achter te komen, klik je op het eerste exemplaar en vervolgens op ‘bestsellers’ in het menu erboven:

slim-online-shoppen-3

Hier kun je verkoopcijfers vergelijken met prijs en sterrenbeoordelingen van gebruikers (geen actuele data):

slim-online-shoppen-2

Let goed op aantal beoordelingen in combinatie met het aantal gegeven sterren! Hier zie je bijvoorbeeld dat de blauwe camera op #2 staat qua verkoopcijfers, maar dat #7 in verhouding de beste beoordeling krijgt. Qua prijs-kwalititeitverhouding is het roze exemplaar op #9 de beste koop digitale camera.

Bij de aankoop van je tv werkt dat net zo.

Beste koop tv

Als je ook hier weer zoekt op ‘tv’ en je klikt op het eerste exemplaar om linksboven in het bestseller menu te komen, krijg je deze lijst te zien (geen actuele data):

slim-online-shoppen-1

Ook hier weer goed opletten dat #1 er goed uitziet qua verkoopcijfers en beoordeling, maar dat #4 minstens zoveel goede beoordelingen heeft gekregen en qua prijs veel voordeliger is! Scheelt bijna €100. Makkelijk meegenomen in een minuutje.

Trouwens

Ben je ondernemer? Extra tip. Als je je BTW nummer invoert in je Amazon account, shop je meteen al zonder BTW. Scheelt dubbelop.

Het is dus allemaal behoorlijk de moeite waard: dat slim online shoppen in Duitsland. Maar als je het prettiger vindt, kán het ook in Nederland. De review-volumes zijn hier stukken kleiner, dus wat minder betrouwbaar, maar het principe werkt nog altijd hetzelfde. Een goed voorbeeld van een Nederlandse verkoper die volgens het Amazon-principe werkt is Coolblue (nee, ook hier geen aandelen – gewoon een goede tip).

Hoe je het ook doet, probeer het online shoppen in elk geval eens op deze manier. Het is de toekomst. Een toekomst die groot, groter, grootst aan het worden is. Wat big, bigger, biggest data betekent. En dat is weer mooi voor ons: de consument, die gewoonweg in één keer de beste koop wil hebben.

Kunnen we het wasmachineschuim van het plafond deppen, en meteen een nieuw – optimaal werkend – exemplaar neerzetten. Zo snel gepiept: de wasmand zal het niet eens merken.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog