door Redactie TIJDwinst.com
Slimme tips voor ieder druk bezet mens.

Persoonlijke effectiviteit verbeteren? Vind je mojo, met het Goldsmith model

Je persoonlijke effectiviteit verbeteren betekent doen waar je goed in bent, waardevolle resultaten boeken en daar voldoening van krijgen. Utopia? Nee, hoor. Je moet alleen ontdekken waar jouw “mojo” ligt, volgens Marshall Goldsmith – in 4 stappen, via zijn model.

Wat je in dit artikel leert

Je leert je persoonlijke effectiviteit verbeteren, wat betekent dat je je “mojo” gaat vinden. Je persoonlijke effectiviteit is het kruispunt van doen waar je goed in bent, doen waar je energie van krijgt, en waardevolle resultaten boeken met je input. Het meeste en beste uit jezelf halen, dus, in je ideale baan.

Tip: altijd haast en stress? Volg onze 1-daagse cursus time management!
Meer weten?

Wat je daar aan hebt

Het beste uit jezelf halen maakt dat je prettiger werkt en met een beter gevoel thuiskomt na het werk. Goed voor jou – je leeft er leuker van – en goed voor je baas – je werkt er beter van.

Hoe dat werkt

Je hoeft niet meteen van baan te gaan switchen, of alles overboord te gooien om een schattig hotelletje in Frankrijk te openen – omdat je dat zo leuk lijkt. Doen waar je goed in bent en wat je leuk vindt, kun je gewoon hier doen. Binnen je huidige baan, zelfs. Wat je daarvoor nodig hebt, is het Goldsmith model – met z’n 4 elementen om in te vullen – waarmee je precies het kruispunt van jouw “mojo” vindt om te implementeren in je baan.

Maar allereerst – het enige correcte antwoord op de vraag: wat ís persoonlijke effectiviteit?

Wat is persoonlijke effectiviteit?

Je manager heeft het misschien al eens geroepen, met als doel om jou productiever te laten werken. En dat is eigenlijk de verkeerde context, en niet het directe doel. Persoonlijke effectiviteit draait niet om meer werk gedaan krijgen, maar om beter werken. Werk doen dat perfect bij jou past, in plaats van jou geforceerd in een functie proppen, ook al wil het niet passen, hoe flexibel je je ook opstelt. “Job crafting” heet dat ook wel.

Persoonlijke effectiviteit draait niet om meer werk gedaan krijgen, maar om beter werken.Click To Tweet

De volledige en correcte persoonlijke effectiviteit betekenis – om onder je manager’s neus te duwen bijvoorbeeld – vind je hier.

Logisch dus, dat je met meer persoonlijke effectiviteit wil werken. Je werkt er fijner van. Maar we waren niet om hem te definiëren, maar om hem te verbeteren. Hoe je dat doet, weet Marshall Goldsmith.

De man die uitgeroepen werd tot de nummer 5 grootste denker ter wereld, op het gebied van management en business. Met een van zijn eerste en grootste bestsellers op dat gebied; “mojo” – dat alles te maken heeft met je persoonlijke effectiviteit verbeteren.

Hoe je persoonlijke effec… – eh “mojo” vergroot

Wij noemen het “persoonlijke effectiviteit” – nogal een gecompliceerde term die vatbaar is voor misinterpretaties. Goldsmith noemt het liever “je mojo”. Klinkt net wat frisser, en iedereen weet wat je bedoelt. Je mojo is waar je helemaal lekker in je vel zit, doordat je “motivation” en “joy” helemaal in balans zijn.

Mojo, volgens Goldsmith’s boek:

“Mojo komt op het moment dat we iets doen dat betekenisvol is, dat krachtig is, en dat positief is – en dat de rest van de wereld zo erkent. [..] Mojo is die positieve energie die we krijgen van wat we doen, dat start van binnen, en uitstraalt naar buiten. Mojo piekt, wanneer we zowel geluk als betekenis ervaren in wat we doen.”

Klinkt goed. Dus houden we het op Goldsmith’s term. Hij heeft namelijk niet alleen het juiste woord ervoor, maar ook de juiste aanpak om je mojo te vinden – en je effectiviteit vergroten!

“Je mojo piekt, wanneer je zowel geluk als betekenis ervaart in wat je doet” – Goldsmith. Click To Tweet

Wees gerust: z’n aanpak is simpel. Je hoeft niet aan de slag met persoonlijke effectiviteit leerdoelen, zoals je (HR) manager misschien denkt. Of omslachtige persoonlijke ontwikkelingsplannen – “pop” zoals insiders het noemen – te maken. Het enige dat je moet doen is de 4 persoonlijke effectiviteit onderwerpen van Goldsmith leren kennen, en ze vertalen naar je eigen karakter en situatie.

Het Goldsmith model, noemen we het even voor het gemak. Moet jij alleen nog even invullen. Pak je pen en papier er maar bij!

persoonlijke effectiviteit verbeteren

Het Goldsmith model

Bestaat uit 4 onderdelen – of vragen – om in te vullen: over je identiteit, je prestaties, je reputatie en de dingen in je werk die rijp zijn voor acceptatie. De magische 4-eenheid die jou naar je mojo gaat leiden, voor die betere baan. Beantwoord ze dus één voor één, voor jezelf:

1. “Wat is je identiteit?”

Deze is belangrijk. Hij gaat over jouzelf. Je ideaal vormgegeven functie voor maximale effectiviteit moet tenslotte bij jou passen. Bij je talenten en je karakter. Bij je voorkeuren en je beste kanten. Om die te onthullen, moet je even graven in jezelf:

 • Wie ben je?
 • Wat drijft je?
 • Waar ben je goed in?
 • Welke waarden kreeg je mee in je opvoeding?
 • Welke dingen vind je belangrijk?
 • Met welk soort mensen omring je je?
 • Wat is je beste karaktertrek?
 • Wat is je slechtste?
 • Waar kan jij niet tegen?

Probeer jezelf zo te definiëren en omkaderen, binnen de kaders van je professionele zelf. Dat je van sanseveria’s houdt, mag je even buiten beschouwing laten. Denk vooral aan wat relevant is binnen je werk.

2. “Wat zijn je prestaties?”

Deze gaat over datgene waar jij positieve energie van krijgt. En dat ontdek je, door terug te gaan naar je beste zakelijke prestaties uit het verleden:

 • Wat zijn de meest waardevolle resultaten die je geleverd hebt?
 • Wat maakt dat jij in een ‘flow’ komt op het werk (gedachten op nul, volledig gefocust in een taak, terwijl de tijd verdwijnt)?
 • Op welke prestatie ben je het meest trots?
 • Van welke werkzaamheden word je het meest enthousiast?

Denk gerust aan alle prestaties en werkzaamheden uit het verleden, en welk effect ze hadden op jou en op het afgeleverde resultaat. Denk groot, denk klein. Denk ver terug, misschien zelfs naar een vakantiebaantje, of een stageplek waar je ooit zo helemaal in je element was omdat je daar zulke toffe prestaties hebt neergezet waar iedereen van onder de indruk was, inclusief jijzelf.

persoonlijke effectiviteit verbeteren

3. “Wat is je reputatie?”

Deze zag je misschien niet aankomen. Maar je mojo en daarmee je persoonlijke effectiviteit vinden, doe je niet alleen door binnenin jezelf te graven. Daar kun je oneindig blijven rondscheppen, maar die bron geeft je geen referenties of kaders. Bovenstaande 2 elementen zijn alleen gebaseerd op wat jij denkt. Nu is het tijd om die inzichten te staven, aan de rest van de wereld.

Want – weet je nog – volgens Goldsmith is mojo “iets doen dat betekenisvol is, dat krachtig is, en dat positief is – en dat de rest van de wereld zo erkent”.

Richt je dus tot een collega met wie je goed kan opschieten, van wie je weet dat hij of zij eerlijk tegen je kan zijn, en bij wie je je op je gemak en vertrouwd voelt. Kies er zo een paar uit. Misschien inclusief je HR manager? Of favoriete teamleider? Laat hen je bovenstaande 2 lijstjes zien, en vraag hen wat zij ervan denken:

 • Komt het overeen met hoe zij jou zien, en wat zij van je gezien hebben?
 • Heb je het ergens mis, volgens hen?
 • Ontbreekt er nog iets?
 • Zijn er waardevolle aanvullingen?

Benadruk dat eerlijkheid en openheid gewenst is, omdat ze je alleen met oprechte opbouwende feedback verder helpen – niet met aardig blijven en een vlugge “ja, dat klopt zo ongeveer wel, denk ik”. Vraag door, zet ze aan het denken, en haal er zelf zo het meeste uit.

4. “Wat moet je accepteren?”

Dit is het minst gezellige, maar ook het meest realistische gedeelte van Goldsmith’s 4-eenheid. Je blijft, zolang je voor de baas werkt, afhankelijk van de grenzen die hij of zij stelt aan je functie. En het ene bedrijf is flexibeler in functie-vormgevingen dan het ander. Werk je voor jezelf, dan telt het zelfs. Je blijft namelijk altijd afhankelijk van menselijke en praktische grenzen. Accepteer de grenzen die er zijn.

Bespreek je wens om je persoonlijke effectiviteit te vergroten, door echter te focussen op datgene dat wél bij jou past binnen je functie. Geef aan welke voordelen het oplevert – meer energie, betere resultaten – wanneer jij maximaal binnen jouw mojo werkt.

Vraag daarbij om de grenzen of kaders die er zijn:

 • Hoever wil je leidinggevende of (HR) manager gaan om jou te laten ontdekken waar jij optimaal kan shinen?
 • Zijn er mogelijkheden om onderdelen van je functie los te laten, of juist op te pakken?
 • Is er ruimte voor trainingen en persoonlijke ontwikkeling in de door jou gewenste richting?

Wees voorbereid op het antwoord: er zullen altijd onderdelen bij je functie blijven horen waarbij je niet direct aan zonneschijn en bloemengeur denkt, maar eerder aan donderwolken en mineur-concerten. Dit is het acceptatie-gedeelte, dat Goldsmith niet voor niets in z’n model incorporeerde. Het hoort erbij:

persoonlijke effectiviteit verbeteren

Samengevat

Je vergroot je persoonlijke effectiviteit door je “mojo” te vinden. Je vindt en verbetert het, via het slimme model van Marshall Goldsmith. Je bepaalt daarin: wat je identiteit is, wat je prestaties zijn, staaft je reputatie en sluit uit wat onmogelijk is. Wat er overblijft, is waar jouw mojo zich bevindt, en waar je persoonlijke effectiviteit optimaal is. Dát is waar je naartoe werkt, binnen je functie.

Tip: meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'

Meer weten over de toepassing van het model? Lees hier hoe je er een toepasbaar actieplan van maakt.

Dus: Ontdek je mojo, peil ‘m bij je collega’s, leg ‘m voor aan je manager – en werk daar naartoe. Focus je op datgene dat jou blij maakt en motiveert: motivation en joy. Mojo.

Persoonlijke effectiviteit

Al gedaan? Wat heb je ontdekt? Bleek het te kloppen? Hoe reageerde je manager? We zijn erg benieuwd! Deel het in de comments, hier beneden.

De volgende stap

Klaar om verder te ontwikkelen, om echt de focus te vinden van jouw functie, en daar je werkdag praktisch omheen te draaien? Het enige dat je daarvoor nu nog nodig hebt, is een goede training time management, waarin je in 1 dag het overzicht leert creëren en je je informatiesysteem zo inricht, dat je je ook daadwerlijk kúnt focussen op die mooiste onderdelen van je werk. Zonder dat je bezig blijft met alle prullaria daaromheen. Managen die handel, voor jouw ideale baan!

Lees alles over onze populaire 1-daagse open trainingen bij jou in de buurt

Lees alles over een 1-daagse in-company training bij jou op locatie

Mis geen enkele tip!
Meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'
Maximaal 2x per maand. Geen spam, beloofd!
© Copyright 1999 – - SRS Consulting B.V. / TIJDwinst.com B.V.
X