Zit jouw hoofd ook zo nu en dan (of heel regelmatig) vol met gedachten aan allerlei ‘onaffe zaken’?

Ons brein heeft van nature de neiging om ons te pas en te onpas aan losse eindjes te blijven herinneren. Extra vervelend is het dat hiermee onnodig kostbare mentale energie verloren gaat op belangrijke momenten: tijdens gesprekken, in vergaderingen of wanneer je ’s avonds net ontspannen thuis op de bank zit. Toch kunnen we ons brein helpen. Er zijn namelijk twee praktische stappen waarmee je elke afleidende gedachte uit je hoofd kunt krijgen én houden.

De eerste stap op weg naar een helder hoofd is elke gedachte die geen relevantie heeft met waarmee je nu bezig wilt zijn uit je hoofd te krijgen. Aangezien een ruime meerderheid van de mensen tegenwoordig een smartphone heeft, is de slimste manier om dit te doen jezelf een e-mail sturen met daarin het losse eindje. Omdat je je e-mailinbox waarschijnlijk elke dag wel even ziet, kun je erop vertrouwen dat je je notitie niet over het hoofd zult zien. Natuurlijk kun je ook een papieren notitieboekje of notitie-app gebruiken, maar dit soort hulpmiddelen vragen wel om het aanleren van een extra gewoonte: niet vergeten om te controleren of er nog notities zijn die verwerkt moeten worden. Anders vergeet je de zaken die om aandacht vragen alsnog. Daarom geef ik de voorkeur aan mezelf een e-mail sturen.

Wil je afleidende gedachten snel van je af kunnen mailen? Zorg er dan voor dat het proces om dit te doen weinig weerstand oplevert. Voor sommige mensen is mailen via de smartphone al teveel gedoe. En misschien ook wel terecht, het zijn immers best wel wat handelingen die je uit moet voeren. Zo moet je de e-mail app openen, een nieuw bericht aanmaken, jezelf als ontvanger invoeren, het bericht typen en daarna pas versturen. Je zult zien dat je dit allemaal niet doet op momenten dat je weinig tijd hebt. En zo zit je hoofd straks nog steeds vol met energievretende gedachten.

Onrust in je hoofd Tackel het met deze handige apps

Mijn favoriete manier om afleidende gedachten aan mezelf te mailen is via een van de volgende handige apps: Braintoss (iPhone en Android) of Note2Mail (Windows phone). Deze apps helpen om jezelf razendsnel een e-mail te sturen met zo weinig mogelijk handelingen. Omdat ik veel waarde hecht aan de gewoonte om mijn hoofd helder te houden, heeft de app Braintoss een prominente plek op het homescreen van mijn iPhone. Hierop zijn verder geen andere apps te vinden (zoals e-mail, Facebook, Whatsapp etc.) die mogelijk nieuwe afleidende gedachten genereren.

Zoals aangegeven bestaat je hoofd vrijmaken van afleiding uit twee stappen, waarvan dit de eerste belangrijke stap is. De tweede stap om je losse eindjes te sluiten lees je binnenkort op timemanagement.nl.

Meer leren?

In onze training Timemanagement gaan we hier verder op in. Binnen 1 dag leren we je meer van zulke technieken en ontdek je hoe je nog efficiënter kunt werken. Dat kan in onze open training (waarbij je een cursus bij jou in de buurt volgt) of tijdens onze In-Company training (waarbij je samen met je collega’s bij jou op locatie leert).  Doen!

Wat is jouw favoriete manier om afleidende gedachten uit je hoofd te halen? Deel je tips en ideeën in de reacties.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog