Geef je smartphone een frisse dosis ZEN

Geef je smartphone een frisse dosis ZEN

24 Shares

Moet jij het ook per se weten: hoeveel nieuwe mails, berichten op Facebook, of Whatsapp-jes op je wachten? Denk dan de volgende keer eerst na voordat je naar je smartphone grijpt. Je stopt je hoofd op deze manier namelijk ongewild vol met informatie waar je misschien helemaal niet aan wilt denken. En dit levert een gevoel van meer werkdruk op. Ervaringsonderzoek heeft uitgewezen dat mensen 97 procent van de e-mails die binnenkomen in hun werk-e-mailinbox ervaren als energievretend. Let er de volgende keer maar eens op wanneer je de e-mail op je smartphone opent: krijg je energie van de mail op je smartphone of voedt het je gevoel van werkdruk? Je zult zien dat de kans heel klein is dat er nieuw bericht op je staat te wachten waar je energie of inspiratie van krijgt. Waarschijnlijk staat er alleen maar meer werk op je te wachten.

e-mail badge iphone

E-mail met en zonder badge, ervaar het verschil

Tip: altijd haast en stress? Volg onze 1-daagse cursus time management!
Meer weten?

Hoe ga je die verleiding om constant te controleren op nieuwe berichten dan tegen? Simpel! Verhuis alle apps waarvan je geen energie krijgt naar de tweede bladzijde (of verder) op het bureaublad van je smartphone. Elke keer als je je smartphone aanzet, moet je dan bewust de keuze maken om je e-mail te openen of je whatsapp-berichten te bekijken. Schakel ook de ’app badge’ uit van je e-mail app – dat is het rode bolletje waarin het getal staat vermeld met het aantal nieuwe e-mailberichten – en je zult meteen merken dat dit je meer rust geeft en minder aanleiding om je mailbox te pas en te onpas te openen.

homescreen-gerald-essers

Een opgeruimd homescreen met alleen de app Braintoss

Tip: meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'

Zoals je ziet op de afbeelding hiernaast, ben ik behoorlijk ver gegaan in het leegruimen van mijn homescreen. Alleen de app Braintoss heeft een prominent plekje onderaan op de taakbalk. Met behulp van Braintoss kun je razendsnel gedachten uit je hoofd halen door jezelf een e-mail te sturen. Over Braintoss en alternatieven voor Android en Windows Phone, schrijf ik binnenkort meer. Pas op de tweede en derde bladzijde staan alle apps die ik regelmatig gebruik. Dit maakt dat ik nooit ongewild getriggerd wordt door nieuwe berichten bij het aanzetten van mijn smartphone. Noem het ZEN of gewoon lekker opgeruimd, het is de moeite waard om eens uit te proberen.

cursus time management

Ben je bang dat dit te ver gaat en je belangrijke e-mailberichten gaat missen? Download dan de app Boxcar (iPhone) of Pushover (Android & iPhone). Deze apps zorgen dat je van door jouw geselecteerde informatiebronnen een pushnotificatie (directe melding) krijgt bij het ontvangen van nieuwe berichten. Bijvoorbeeld: e-mails van een bepaald persoon of berichten die voldoen aan andere specifieke criteria (onderwerpregel, inhoud etc.). Deze apps werken trouwens handig in combinatie met de functie regels of filters in je favoriete e-mail programma (bijvoorbeeld: Outlook of Gmail). Zo kun je bepaalde berichten automatisch laten filteren en doorsturen naar Boxcar of Pushover zodat deze je hiervan een melding geven op je smartphone. Een kwestie van eenmalig instellen.

Wat doe jij om de invloed van je smartphone binnen de perken te houden? Deel je ideeën of tips hieronder.

24 Shares
Mis geen enkele tip!
Meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'
Maximaal 2x per maand. Geen spam, beloofd!
Over de auteur

Gerald Essers • samen met mijn team bij Time Management.net help ik mensen en organisaties om met onze cursus time management hun tijd zo optimaal mogelijk te benutten door slimmer te werken. We inspireren vele grote en kleine organisaties in binnen- en buitenland waaronder: Shell International, Vodafone, Siemens, RTL Nederland, Rabobank, HP, L’Oréal, Heineken, diverse ministeries en universiteiten.

Comments

 1. Michele Beunen reageert:

  Vandaag heb ik de ultieme ZEN dag wat betreft de invloed van mijn smartphone: ik heb hem een dagje niet. Gisteren heb ik hem per ongeluk laten liggen, vanavond krijg ik hem pas terug.
  Jouw tip om de badges van de mailapp uit te schakelen ga ik gebruiken. En als ik dan toch bezig ben, ook die van twitter en facebook.

 2. Dank voor je leuke reactie Michele. Slim dat je ook de Facebook en Twitter-badges uitschakelt. Vooral als je weet dat je daar nogal eens door verleid wordt. De enige badges die ik persoonlijk wel altijd graag zie, zijn die van de telefoon (gemiste oproepen), sms en Whatsapp. Via deze laatstgenoemde communicatiekanalen willen er nog wel eens dringende zaken bij mij binnenkomen. E-mail en de meeste andere sociale media-kanalen zijn niet bedoeld voor dringende zaken en kunnen dus prima even wachten.

 3. Dag Gerald,

  Als maker van Braintoss werd ik vandaag getipt over je artikel. En ik voel me zeer gevleid 🙂 Nog niet eerder heb ik deze ‘drastisch mooie’ oplossing gezien. Ook ik ben heel streng over badge counts op mijn iPhone (bijv facebook niet op mijn iphone maar wel op mijn ipad thuis). Echter deze Zen oplossing gaat verder en ik ben trots dat Braintoss een rol krijgt in het ontlasten van afleidingen en houden van focus.

  Ik zal je artikelen zeker volgen en houdt graag contact over dit onderwerp (ps kijk uit naar 2.0 later deze maand 😉

  Vriendelijke groet, Richard

 4. @Richard, wat een leuke verrassing 🙂 zojuist is er een nieuw artikel online gegaan waarin Braintoss verder aan bod komt: http://bit.ly/ZP00jY. Ik krijg af en toe de vraag of ik aandelen heb in je app, hierbij de bevestiging dat dit niet zo is ;-). Ook in onze trainingen en congressen komt Braintoss regelmatig aan bod, waar enthousiast op gereageerd wordt met veel downloads. Ik stuur je binnenkort graag een bericht met wat feedback om de app wellicht verder te verbeteren.

Trackbacks

 1. […] ik veel waarde hecht aan de gewoonte om mijn hoofd helder te houden, heeft de app Braintoss een prominente plek op het homescreen van mijn iPhone. Hierop zijn verder geen andere apps te vinden (zoals e-mail, Facebook, Whatsapp […]

 2. […] nog: maak je smartphone anti-FoMO. Dat kan door hem een flinke dosis ZEN mee te geven. Oftewel, alle onnodige prikkels […]

 3. […] hier bij timemanagent.nl. Dat had je misschien al gemerkt. Zo hadden we het lang geleden al over het opruimen en zen maken van je telefoon, legden we uit hoe je het spam-circus temt (oftewel: je inbox, Facebook-feed en andere digitale […]

X