Netwerken is meer dan visitekaartjes in het rond strooien. Maar het is gelukkig ook minder dan netwerkborrel na netwerkborrel afstruinen en je stembanden afbeulen. Dit is precies de juiste (verbazingwekkend vernieuwende!) tactiek, van niemand minder dan Hollywood’s oppernetwerker Adam Rifkin.
Adam wie? Oké, misschien ken jij hem niet. Maar zo ongeveer iedereen in Silicon Valley en omstreken, de wereldhoofdstad van business innovatie, kent hem wel. Hij organiseert er de grootste netwerkborrel – 106 Miles – en hij vervulde een groot deel van professor Adam Grant’s boek over de psychologisch-wetenschappelijke kant van netwerken – ‘Geven en nemen’. En het is niet eens figuurlijk bedoeld – hij is echt uitgeroepen tot beste netwerker onder de groten der aarde, met de mededeling:
“Ondernemer Adam Rifkin heeft netwerken naar een nieuw niveau getild.”
Een eersteklas netwerker, mag wel gezegd worden. Dé eersteklas netwerker, zelfs. En van wie kun je nog beter de beste netwerk tips krijgen dan van de beste netwerker?
Netwerk tips die je verder gaan helpen om te netwerken zonder dat je met visitekaartjes gaat strooien – da’s zo jaren ‘90 – en zonder dat je plotseling een kwebbelgrage kakelkip moet worden die moeiteloos met iedereen een praatje maakt. Zo werkt het namelijk niet – en zo hoeft het ook helemaal niet te werken, onthult professor Herminia Ibarra aan Harvard Business Review.
Als expert in organisatiekunde met een paar decennia aan ervaring in het begeleiden van mensen bij hun netwerkvaardigheden, merkt ze namelijk dat er nogal wat vooroordelen bestaan. Stereotype gedachten die (succesvol) netwerken dwarsbomen:
“Waarom je kennissenkring verbreden, wanneer er amper genoeg tijd is om het echte werk gedaan te krijgen? Wat als je denkt dat je er echt niet goed in bent? Of dat het uiteindelijk een beetje een smerig, of op z’n best een politiek spel is?”
Dan ben je dus verkeerd aan het denken. En misschien zelfs verkeerd aan het doen! Netwerken is namelijk wel altijd je tijd waard, levert zelfs meer op dan het ‘echte werk’ – en iedereen kan het, zonder dat je een ‘smerig spelletje’ speelt.
Als je je aan een paar netwerk tips houdt, dan doe je het namelijk wel goed – en je netwerkcirkel op die manier vergroten heeft zo z’n voordelen, volgens verschillende studies:
- Het is je grootste kans op een (nieuwe) baan (56% vindt hem op deze manier).
- Het helpt om je huidige baan te houden.
- Het levert je meer salaris op.
- Het levert meer werktevredenheid op.
- Hoe groter je netwerkcirkel, hoe beter je presteert op je werk.
- Het helpt een expert te worden in wat je doet (je netwerkcirkel telt voor 70% van het leerproces).
- En een grote netwerkcirkel maakt je vele malen innovatiever.
- Om nog maar niet te spreken van de vergaande sociale impact op je leven.
Één ding is praktisch zeker: Adam Rifkin zit nooit met een gebrek aan werk, salaris of vaardigheden en al zeker nooit met een gebrek aan gezelschap in de kroeg voor de vrijdagmiddagborrel!
Zijn netwerkcirkel leidde tot 2 huwelijken, honderden baanaanbiedingen, tientallen zakelijke financieringen en ongeveer 12 startup partners. O, en naast netwerken werkt hij zo’n 80 uur per week. Geen tijd voor tijdverspilling dus!
Tijd om te leren hoe hij dat voor elkaar kreeg – met zijn beste netwerktips.
Netwerk tips van de pro – dit zijn ze
Ga je je toch aan het netwerken wagen, doe het dan goed – is het devies van zowel professor Ibarra als ervaringsdeskundige Rifkin. En goed netwerken kan er wel eens heel anders uitzien dan jij het voor ogen hebt…
Je komt in de wandelgangen een concullega tegen van je business, je krijgt een verrassende Linkedin-connectie van een oud-klasgenoot uit je studententijd of je staat midden in een netwerkborrel: netwerk tips kunnen altijd van pas komen, want netwerken kan altijd van pas komen. Niet alleen op de geijkte momenten – elk moment.
Opletten dus! Want wat zeg je en wat doe je, als je tegen zo’n netwerk-moment aanloopt – digitaal of analoog – om goed over te komen en een waardevolle connectie te maken?
Dit zijn ze; de soms verrassende, met vlagen geruststellende en dan weer verhelderende – netwerk tips van Adam Rifkin himself, in volgorde van toepassing op zo’n moment.
1 – Vraag dóór
Dat doe je door gemeende interesse te tonen. Een geanimeerd gesprek voeren dat over de ander gaat. Les #1. Hoe je dat doet? Luisteren. En vragen stellen, zodra het kan. Op een warme, rustige toon – geen kruisverhoor. Luisteren, doorvragen, nog meer luisteren. Geen betere manier om binnen no-time een sterke band te vormen, is keer op keer bewezen.
Adam:
“In het algemeen geldt: stel meer vragen dan dat je uitspraken doet. Dit is ontzettend nuttig wanneer je iemand voor het eerst tegenkomt. Bill Nye zegt dat iedereen die je ontmoet iets weet dat jij niet weet.”
Glimlach, houd zacht oogcontact, knik af en toe, vluchtig lichaamscontact mag en hou de toon van je stem diep en rustig. Het maakt het grootste verschil in het oordeel van de ander over jou.
“Iedereen die je ontmoet weet iets dat jij niet weet”
2 – Geef iets!
Hier komt het gedeelte waar je het grote verschil kunt maken. Het punt waarop jij iets voor de ander doet (nog steeds volgens les #1!). Het hoeft maar iets kleins te zijn. En dan gaat het niet om een visitekaartje.
Adam:
“Het is beter om te geven dan om te krijgen. Kijk naar mogelijkheden om iets te doen voor de ander, zoals kennis delen of een kennismaking voorstellen met iemand die de ander niet kent maar wel interessant zou kunnen zijn om te kennen.”
Met één voorwaarde:
“Denk niet te zakelijk over netwerken. Bied nooit iets aan, omdat je iets terug wil krijgen.”
3 – Kom er op terug
Na zo’n kort gesprekje – waarbij je hebt geluisterd, gevraagd en zodra het kon een dienst hebt aangeboden – zit het (net)werk er nog niet op! Een belangrijk gedeelte dat vaak wordt overgeslagen is de follow up.
Je komt vlak na de ontmoeting nog even terug op hetgeen besproken is en geeft aan dat je het leuk vond om elkaar te leren kennen / weer eens te spreken. Los hier bijvoorbeeld ook je gulle belofte in: deel het telefoonnummer van die interessante connectie, of de link naar die handige app die je tipte in jullie gesprek. Doe dat bijvoorbeeld een paar dagen later, per mail of via een LinkedIn berichtje.
Adam:
“Omdat relaties ontwikkelingen zijn, zijn follow ups belangrijk. Het is oké om dat per e-mail te doen, maar hou er rekening mee dat iemands inbox waarschijnlijk al helemaal vol zit. Uiteindelijk is elke interactie een toevoeging aan een diepere relatie, zelfs wanneer er niet altijd een reactie komt.”
4 – Investeer (niet te vaak)
Naarmate je netwerkcirkel groeit, wordt het natuurlijk lastiger om contact met iedereen te houden. Het is dan zaak om goed te kijken wie de meest waardevolle connecties zijn. In hen ‘investeer’ je, door met enige regelmaat wat van je te laten horen.
Maar, ook weer met een paar voorwaarden, om het geen tijdverspilling te maken voor jou, noch voor de ander…
- Doe het alleen als je iets te bieden hebt, net als in stap 2. Een waardevolle connectie, of een tip.
“Prioriteer de mensen met wie je het liefst netwerkt en let op speciale mogelijkheden om met regelmaat contact met hen te leggen – niet alleen op verjaardagen en jubileumdagen maar telkens wanneer je wat informatie hebt; een vacature of een connectie die relevant voor hen zou kunnen zijn.”
- Doe het af en toe. Te vaak contact leggen komt opdringerig over.
“De meeste mensen proberen een relatie te snel uit te breiden. Vertrouwen bouw je heel langzaam op, met de tijd. Goede relaties worden beetje bij beetje gebouwd – er zijn geen shortcuts. Probeer een relatie dus niet te forceren om sneller te groeien dan natuurlijk is.”
Waarom?
Waarom je al die moeite zou doen, om alleen maar aan de ander te denken en te investeren? (Ik beloofde je geen tijdverspilling!)
“Mensen hebben de neiging om te bewezen gunsten te beantwoorden. Dus hoe meer je laat zien dat je er bent voor de ander, hoe aannemelijker het is dat de persoon ook aan jou gaat denken.”
En dat zou zomaar eens op het moment kunnen zijn dat het er toe doet: wanneer je een nieuwe baan zoekt, een hoger salaris of een uitdaging om nieuwe dingen te leren en nieuwe wegen in te slaan.
Want, zoals heel terecht in de eerste beeltenis van Adam Rifkins wonderlijke netwerk te zien was:
“Je kennissenkring, niet je kennis, is verantwoordelijk voor de grote dingen in je carrière.”
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij? | Cursus Time Management
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog