“De grootste fout die uitstellers maken is proberen te stoppen met uitstellen.” Heb je ook last van uitstelgedrag en ben je benieuwd hoe dat zit? En wat het te maken heeft met het feit dat jij altijd je boekenkast of bureaulade gaat sorteren, juist vlak voor een deadline? Volgens breinwetenschappers kun je dit uitstelgedrag eenvoudig in het voordeel van je productiviteit laten werken.
Belangrijke grote taken vervangen met kleine onbenullige taakjes is een manier om je brein voor de gek te houden dat je wel degelijk met iets nuttigs bezig bent – terwijl je je tijd veel nuttiger zou kunnen besteden. De bekendste vorm van uitstelgedrag, waar award-winnend psychologisch wetenschapper dr. John Bargh uitvoerig onderzoek naar instelde.
Dr Bargh: “Voordat we beginnen aan grote projecten, probeert ons brein echt productief werk te simuleren door te focussen op kleine, onnozele taakjes die de tijd verdrijven – en die ons consequent tegenhouden om écht iets gedaan te krijgen.”
Denk bij zijn woorden nog even terug aan de laatste keer dat je Facebook opende, terwijl je een vergadering moest voorbereiden. En elke keer dat je huis piekfijn gepoetst was, was dat opvallend vaak vlak voor een grote deadline waar je tegen op keek? Daar heb je het: Bargh’s theorie in de praktijk, bewezen. Hij noemt het de ‘high-performance-goal priming condition’.
Het is niet de bedoeling om je te corrigeren als een schoolmeester in je uitstelgewoonte, die nu misschien nog wat slecht aanvoelt. Dat is juist niet het geval. Je gewoonte is prima, zolang je hem maar slim inzet.
Deze typische gewoonte waar veel mensen last van hebben, kun je namelijk omzetten in een heuse productiviteitshack. En die omslag is verbazend simpel!
Wanneer je het slim speelt, kun je je brein – dat je voor de gek probeert te houden met kleine taakjes – op jouw beurt voor de gek houden. Volg je het nog?
Last van uitstelgedrag? Tijd om je brein te belazeren
Je doet je brein dus denken dat je productief bezig bent, wanneer je je bezighoudt met kleine taakjes. Wanneer je deze uitkomst van Bargh’s onderzoek in een groter geheel plaatst, dan kun je jezelf dus aan het werk zetten – zolang je altijd maar iets nog groters op je takenlijst hebt staan.
Je gaat die aller grootste taak dan uitstellen door een kleinere taak te doen, die ook nog steeds groot en belangrijk is. Dan heb je die taak in elk geval gedaan! Die aller grootste laat je gewoon nog even liggen. Gewoon voor de motivatie.
Of, nog makkelijker uitgelegd, datzelfde verhaal in beeld:
Zie je het?
Geen hogere wiskunde, wél effectief – en zo simpel dat je bijna wou dat je het zelf bedacht had als je last van uitstelgedrag hebt.
Maar dat was John Perry, gepensioneerd professor van Stanford University. Hij schreef er zelfs een compleet boek over: “De kunst van het uitstellen: waarom doelgericht nietsdoen tot betere resultaten leidt”.
‘Gestructureerd uitstelgedrag’ noemt hij het. (Hoewel ‘doelgericht nietsdoen’ uit de titel ook al heel goed klinkt.)
“Uitstellen betekent dat je niet aan het doen bent wat je eigenlijk zou moeten doen,” zegt Perry. “Gestructureerd uitstellen betekent dat je je tijd niet aan het verdoen bent; terwijl je een andere taak aan het ontwijken bent, doe je iets anders van belang.”
Hoe ‘gestructureerd uitstelgedrag’ werkt
Het enige wat je als je last van uitstelgedrag hebt moet doen is je prioriteiten iets slimmer op een rijtje zetten: kies voor een grote hoge prio-taak die je uitvoert in plaats van een nóg grotere taak, door zelf een groot overkoepelend (bijna onmogelijke) taak te creëren.
Neem jezelf bijvoorbeeld serieus voor om Chinees te gaan leren, Mandarijn. Binnen een jaar. Een knoepert van een project dat je bovenaan je takenlijst laat staan en waar je elke dag minimaal 2 uur aan zult moeten werken (of het nu druk of niet druk is) om je doel te bereiken. Om dit uit de weg te gaan zul je eerst de eerstvolgende taken uit gaan voeren voor die dag. Taken die eigenlijk minstens zo belangrijk zijn, maar anders zouden blijven liggen omdat ze zo groot leken. Tegenover Chinees leren lijken ze opeens zo groot niet meer – en kun je ze best even oppakken voordat je dáár mee aan de slag gaat.
Zie je wat je hier doet? Je gebruikt je eigen uitstelgedrag – in plaats van het proberen tegen te werken – en je maakt er een motiverend middel van, in plaats van een onproductieve gewoonte waar je last van hebt.
Perry: “Het voelt misschien tegennatuurlijk, maar de grootste fout die je als je last van uitstelgedrag hebt kunt maken, is proberen te stoppen met uitstellen. Het verpest je belangrijkste bron van motivatie. Als je maar één ding te doen hebt, krijg je waarschijnlijk niks gedaan – en lig je alleen maar op de bank om het te vermijden.”
Als gestructureerd uitsteller krijg je dus al je belangrijke taken gedaan, zolang je de allergrootste taak maar gestructureerd blijft uitstellen. En wie weet pik je ook nog wat Chinees op hier en daar. Altijd mooi meegenomen gelet op de economische vooruitzichten in de komende decennia.
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij? | Cursus Time Management
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog