Jezelf profileren: boost je carrière met 1 e-mail per week!

Vol goede moed ben je naar kantoor gegaan, heb jezelf dapper door een volle inbox geworsteld en ben je van vergadering naar vergadering gerend. Kortom, je doet je best en je bent uitgeput tegen de tijd dat het vrijdag is. Maar ziet je baas wel wat je doet? Met deze gouden e-mail werk je niet voor niets en kun je jezelf optimaal profileren.

Jezelf profileren, we zijn er als Nederlanders bar slecht in. ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ is het aloude devies en we houden niet van opscheppen. Nederlanders zijn van oudsher harde werkers en ondanks dat dat een kwaliteit is, doen we onszelf ermee tekort. De meeste leidinggevenden hebben namelijk geen idee waar hun medewerkers mee bezig zijn. Daarom is het tijd om je baas te laten zien wat je doet en daarmee jezelf beter te profileren!

Tip: altijd haast en stress? Volg onze 1-daagse cursus time management!
Meer weten?

Bescheidenheid is voor domme mensen

Bescheidenheid is een deugd, maar als je een ‘spookmedewerker’ bent, kan je dat op de werkvloer wel eens duur komen te staan.

Waar jij achter de schermen werk van collega’s overneemt, overwerkt, ‘s avonds je mail niet onaangeroerd laat en in onopvallende outfits de werkvloer betreedt, strijkt je collega met de eer. Niet wat je wilt.

Managementcoach Mirjam ten Cate, ziet dat vaak gebeuren:

‘Vaak weet je wel wat je ambities zijn waar al je harde werk toe zou moeten leiden. De truc is vervolgens om dat ook aan anderen te laten weten,’ aldus ten Cate.’

Zet daarom je bescheidenheid tijdelijk opzij

Natuurlijk, bescheidenheid is een belangrijke eigenschap die je niet uit het oog moet verliezen, sterker nog: de meest effectieve leiders zijn bescheiden. Uit recent onderzoek van van de Erasmus Universiteit in Rotterdam blijkt dat hoe machtiger een leider is, hoe relevanter het voor hem of haar is om bescheiden te zijn.

Maar hoe kom je op zo’n positie terecht? Volgens hetzelfde onderzoek helpt bescheidenheid je juist niet op weg naar de top. Onderzoeker Milton Sousa:

‘De weg naar de top is niet altijd geplaveid met bescheidenheid. Het mechanisme dat bescheidenheid goed is, geldt minder voor leiders van lagere rangen, waar traditionele aspecten van leiderschap zoals betrouwbaarheid en richting geven voldoende blijken te zijn. Pas zodra een leider in die machtspositie zit, is bescheiden zijn wél een effectief instrument.’

De resultaten van zijn bijzondere onderzoek naar het veranderende leiderschap in onze tijd legt hij uit tijdens zijn inspirerende TED-talk:

Zit jij nog niet in die toppositie? Dan zul je je bescheidenheid tijdelijk aan de kant moeten zetten om op die plek terecht te komen door jezelf beter te profileren.

Jezelf profileren in 5 minuten per week: 1 e-mail is voldoende

Maar hoe laat je jezelf op een professionele manier zien? Dé tip van networking coach Jan Vermeiren:

‘Laat je succes zien, zet jezelf in de spotlight!’

Moet je dan meteen gaan twitteren over je projecten of de krant bellen als je een goed resultaat hebt behaald? Natuurlijk niet. Wat je wel moet doen om jezelf te profileren, is je baas informeren over waar je mee bezig bent.

Waarom je baas, die weet toch wat je doet? Dat hoop je inderdaad. Nu flexibel werken steeds meer haar intrede doet binnen organisaties, weet je baas vaak niet wat je aan het doen bent en biedt de traditionele HR-cyclus niet genoeg ondersteuning.

Tip: meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'

De reden daarvan is geen desinteresse, maar vaak heeft hij of zij het al veel te druk met het eigen werk, waardoor jouw prestaties vanzelf uit het zicht verdwijnen. En dat terwijl hij of zij kan zorgen voor de volgende stap in jouw carrière.

jezelf-profileren

Hoe los je dat in 5 minuten per week op? Stuur op vrijdagochtend je baas een mail.

1 e-mail. Geen gigantisch boekwerk waar hij de rest van de vrijdag mee zoet is, maar een korte mail waaruit blijkt wat je hebt gedaan en wat je daarmee hebt bereikt. Zo simpel is jezelf profileren.

Door dat wekelijks te doen, heb jij door de tijd heen voor jezelf een mooie terugblik op je resultaten en nu je baas dat ook weet, zorg je ervoor dat je met een goed gevoel het weekend in gaat. Zie het als een goede gewoonte die je jezelf aanleert.

Het mooiste? Door je leidinggevende te informeren weet hij precies wat je doet en heeft hij meer overzicht over je resultaten. Zo snijdt het mes aan twee kanten en weet hij dat je een goede kandidaat bent op het moment dat er een promotiekans ontstaat, een voorzitter van een commissie wordt aangesteld of een projectleider wordt geselecteerd. Win-win!

Wil je je carrière dus boosten, geen spookmedewerker zijn en jezelf beter profileren? Zet dan nu gelijk in je agenda om elke week op je laatste werkdag in die week die ene mail te sturen!

Lees alles over onze populaire 1-daagse open trainingen bij jou in de buurt

Lees alles over een 1-daagse in-company training bij jou op locatie

Mis geen enkele tip!
Meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'
Maximaal 2x per maand. Geen spam, beloofd!
© Copyright 1999 – - SRS Consulting B.V. / TIJDwinst.com B.V.
X