Groepsapp: 3 slimme tips om er niet meer gek van te worden

Ping-ping-ping! Daar komt weer een lading groeps-appjes binnen – Waar was nu dat ene berichtje gebleven, aan jou gericht? – En hoe zit het nou met ‘de blauwe vinkjes’ in een groepsapp?! Gebruik deze slimme tips om dat groeps-WhatsAppen nu eindelijk eens goed voor elkaar te krijgen.

Het is een beetje een vreemd sociaal fenomeen, als je het goed bekijkt. Sinds de intrede van WhatsApp in 2010 kwam daarmee niet veel later ook de ‘groepsapp’ in ons leven. Een gouden vondst, maar soms ook een inbreuk op je rust en concentratie als de Whatsapp-groep volzit met praatgrage mensen.

Tip: altijd haast en stress? Volg onze 1-daagse cursus time management!
Meer weten?

Want wat doe je als je uitgenodigd wordt in een groep waar je eigenlijk geen zin in hebt of die voor jou weinig prioriteit heeft? En wat te beginnen tegen constant gekakel in een groep, waardoor je telefoon almaar pingt en tringt?

Maak je WhatsApp leven een stuk makkelijker met de volgende groepsapp regels, inclusief een paar heel slimme tips om ze na te leven.

Groepsapp regels (ééntje maar)

Eigenlijk is het heel simpel. Behandel de groepsapp zoals je ook een ‘live’ groep qua communicatie zou behandelen. Laat anderen uitspreken wanneer ze aan het woord zijn. Spreek niet voor je beurt. Begin geen één-op-één gesprek met een ander, midden in een groep. En reageer netjes op degene die spreekt.

Dat kan vaak lastig zijn, ik weet het. Vooral die laatste. Wanneer iedereen door elkaar heen aan het kwebbelen is, is het lastig om nog terug te komen op iets dat inmiddels al 43 berichten geleden gezegd is.

Gelukkig is daar een oplossing voor.

Groepsapp

1. De quote-functie

Je scrollt naar een ouder bericht in de groepsapp (werkt trouwens ook gewoon in een één-op-één app) en quote dit bericht in je eigen bericht, om te laten zien waar je precies op reageert.

Dat werkt zo:

 1. Houd je vinger een paar seconden op het bericht waar je op wil reageren. Er komt een zwart balkje tevoorschijn
 2. Klik in de zwarte balk op ‘antwoord’
 3. Je kunt nu je antwoord typen. Het gequoteerde bericht komt automatisch boven je antwoord te staan.

2. Zo check je wie wat gelezen heeft

Nog zo’n typisch groepsapp euvel. Je stuurt een bericht de groep in, maar niemand reageert. Of sommige mensen reageren niet. Negeren ze je vraag? Of hebben ze het gewoon nog niet gelezen?

De groepsapp vinkjes werken wel, maar ze werken net even anders dan de vinkjes in een één op één gesprek. Ze worden namelijk pas blauw wanneer iedereen in de groep je bericht gelezen heeft. Maar vóór die tijd kun jij al zien wie hem wel en wie niet gelezen heeft.

Dat werkt zo:

 1. Blijf wederom met je vinger op het bericht plakken en wachten tot het zwarte balkje verschijnt
 2. Klik daar op ‘Info’
 3. Je ziet dan een rijtje ‘Read by’ of ‘Gelezen door’ met blauwe vinkjes en een rijtje ‘Afgeleverd aan’ met degenen die je bericht nog niet gelezen hebben.

Groepsapp. 3 tips

3. Groepsapp op stil zetten!

Je wordt helemaal gek van het gekwetter, maar de groepsapp verlaten is ook alweer zoiets. Komt niet echt sociaal over. En je wil sommige dingen toch wel mee krijgen. Vóór je de groepsapp verlaten overweegt, heb ik daarom nog een andere optie voor je. Eentje die de lieve vrede bewaart in de groep en in jouw leven.

Inderdaad. Je kunt één enkele groepsapp op ‘stil’ zetten. Je krijgt dan geen meldingen meer, geen gepingel en geen getringel van die ene -op de zenuwen werkende- groep. Hoef je er niks mee te doen, word je er niet meer door gestoord en kun je er gewoon af en toe – wanneer het jou kan bekoren – de app checken of er nog iets boeiends tussen al het gekwebbel door is gekomen.

Tip: meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'

Een bepaalde groepsapp op stil zetten hoeft niet meteen voor altijd, trouwens. Je kunt dit ook voor eventjes instellen, wanneer je je even volop wil concentreren op je werk bijvoorbeeld. Of je een week op vakantie bent en je collega’s je even niet hoeven storen, ook niet via de groepsapp.

Een groepsapp (tijdelijk) op ‘stil’ zetten werkt zo:

 1. Klik op de groepsnaam, boven in het scherm
 2. Hier vind je de optie ‘Stil’ of ‘Mute’
 3. Kies ‘8 uur’, ‘1 week’ of ‘1 jaar’

Dus

Wil je dus gezond groepsappen, dan is het een kwestie van:

 • De normale sociale regels ook digitaal toepassen. Anderen laten uitpraten, niet voor je beurt spreken en geen één op één gesprek starten met anderen erbij.

Een paar praktische tips kunnen je daarbij helpen:

 1. Als je ergens naar terug wil refereren om later nog te kunnen antwoorden op een ouder berichtje, dan ‘quote’ je dat bericht – met de WhatsApp ‘antwoord’-functie.
 2. Wil je weten wie je bericht wel en niet gezien heeft, dan klik je op het bericht en kijk je bij ‘info’.
 3. Wil je (even) geen last meer hebben van het gekwebbel? Een groepsapp verlaten is niet meteen nodig en vaak ook niet de beste sociale keuze. Je kunt ook die ene drukke groep op stil zetten, voor enkele uren een week of zelfs een heel jaar.

Opgelost! Happy apping 😉

Groepsapp. tips

Lees alles over onze populaire 1-daagse open trainingen bij jou in de buurt

Lees alles over een 1-daagse in-company training bij jou op locatie

Mis geen enkele tip!
Meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'
Maximaal 2x per maand. Geen spam, beloofd!
© Copyright 1999 – - SRS Consulting B.V. / TIJDwinst.com B.V.
X