Voor iedereen die door inbox-overload nooit toekomt aan de leuke mails, zoals écht interessante nieuwsbrieven: kwestie van je inbox opschonen (met ‘Unroll.me’) en dat ontspannende-nieuws-doorneem-momentje terug claimen (met ‘Pocket’).

Ooit kochten we de laatste nieuwsupdates rechtstreeks van de straat, bij de schreeuwende nieuwsjongen op de hoek. Één gazet, waar je die dag nog doorheen bladerde en je in één klap volledig op de hoogte bracht. De volgende dag deed je hetzelfde. Een prettige en overzichtelijke gewoonte.

geen-tijd-voor-nieuws-lezen-0

Vandaag de dag wordt het nieuws uit alle hoeken en gaten op je afgevuurd. De plek waar alles bij elkaar komt is niet meer één overzichtelijk krantje, maar je e-mail inbox. Een plek waar niet alleen alle nieuwsbrieven waar je je ooit op hebt geabonneerd om je aandacht schreeuwen, maar de rest van je mails ook nog eens vrolijk mee doen met de ‘ik-moet-het-eerst-gelezen-worden’ wedstrijd. En dan hebben we het nog niet eens gehad over al je social media nieuwsfeeds die op hun beurt alleen al genoeg zijn om een burn-out te veroorzaken.

Een beetje alsof er op elke straathoek – wat zeg ik? – op elke meter een andere nieuwsjongen staat te schreeuwen met zijn nieuws.

Geen wonder dat je nieuwsbrieven blijven liggen, in die kakafonie om aandacht in je inbox. Wat we nu doen, in plaats van het rustige ‘nieuws-doorneem-momentje’ op een dag, is onze inbox non-stop vol laten lopen, om vervolgens maar wat zombie-achtig rond te klikken op de mails die om het hardst schreeuwen.

Het is een beetje alsof je die krant telkens dwangmatig oppakt, openslaat – en weer weglegt. Hem even later weer openslaat, er vluchtig doorheen scant – en weer weglegt. Telkens als die krant ziet liggen (je inbox opent) doe je weer hetzelfde.

geen-tijd-voor-nieuws-lezen-1

Voorbeeld uit de statistieken van onze eigen nieuwsbrief. Sommige fanatieke lezers openen dezelfde nieuwsupdate steeds maar weer opnieuw voordat ze hem ‘uitgelezen’ hebben, tot wel 82 keer! Dat kan efficiënter.

Zo kom je niet alleen niet aan je nieuwsbrieven toe; het versnippert je aandacht en focus en het haalt dat rustmoment van het nieuws ontspannen -én met aandacht- doornemen weg. Haal dat terug.

Nieuwsbrieven wél lezen (en je inbox fris houden)

Om wél aan je nieuwsbrieven toe te komen en je inbox weer een gezonde, overzichtelijke informatieplek te maken gaan we terug in de tijd… Naar de tijd van de krantenjongen op de hoek, die al het nieuws fijn overzichtelijk voor je gebundeld heeft – en dat jij in alle rust kunt doornemen.

Om dat voor elkaar te krijgen, kunnen de volgende 2 slimme hulpmiddelen je goed van pas komen: Unroll en Pocket.

1. Scheid razendsnel kaf van koren, met ‘Unroll.me

Om aan de interessante nieuwsbrieven toe te komen, moeten eerst de oninteressante varianten er tussenuit geplukt worden.

Niet moeilijk, met de dienst Unroll.me. Hij geeft je in een paar klikken inzicht in al je nieuwsbrieven abonnement (niet schrikken, het zijn er altijd meer dan je denkt!) en laat je ter plekke kiezen welke je wil uitschrijven en behouden.

geen-tijd-voor-nieuws-lezen-2

Zo, dat maakt de boel al wat overzichtelijker om mee te beginnen.

Maar dan blijft de rest van de stapel nog over. Categorie: wél interessant, maar (nog) niét de tijd om aan toe te komen. Daar is gelukkig een praktische oplossing voor, zodat je geen enkel interessant nieuwtje meer hoeft te missen door tijdgebrek.

2. Lees interessant nieuws wél, gebundeld in ‘Pocket’

Dit is wat er over is gebleven; de nieuwsbrieven die je wel wíl lezen. Daarom gaan we er nu voor zorgen dat dat gebeurt, ongeacht de drukte in je inbox – en die in je planning.

Wat je namelijk doet is interessante artikelen uit verschillende nieuwsbrieven waarop je nog geabonneerd bent snel bundelen en klaarzetten om op een later geschikt moment te lezen. Waar je ze klaarzet? Wanneer een geschikt moment is? De antwoorden:

Zet alleen interessante artikelen uit nieuwsbrieven klaar: in Pocket!

Pocket helpt je om alles wat je online tegenkomt en graag (later) leest of bekijkt, bij elkaar te houden voor dat juiste moment dat je er wél tijd voor hebt.

Heel fijn: je hoeft maar één enkele gratis knop in je browser te installeren om alle (nieuwsbrief)artikelen, video’s en andere info vanaf nu op te slaan in Pocket. Dit kun je doen met de genoemde knop in je browser, of door (nadat je de knop hebt geïnstalleerd) op de link naar een interessant artikel te klikken met je rechtermuisknop ingedrukt en vervolgens ‘Opslaan naar Pocket’ te kiezen.

geen-tijd-voor-nieuws-lezen-4

Nadat je de interessante artikelen uit een nieuwsbrief vlot hebt geselecteerd en direct opgeslagen in Pocket, kun je de nieuwsbrief verwijderen of archiveren, zodat hij niet meer in je inbox rondslingert.

Vergeet overigens niet dat je naast ontspannen lezen met de Pocket app op je smartphone of tablet, ook eenvoudig artikelen wanneer je onderweg bent kunt opslaan in Pocket. Dit doe je door het selecteren en kopiëren van de link naar het artikel en deze vervolgens te plakken in de Pocket app op je smartphone. Dus of je nu iets interessants tegenkomt in een e-mailnieuwsbrief of je Facebook nieuwsfeed, Pocket is vanaf nu je beste vriend.

Zodra de interessante artikelen in Pocket staan, kun je er later zó doorheen scrollen vanaf al je apparaten waarop Pocket staat geïnstalleerd (computer, tablet of smartphone) en kiezen wat je lezen wil.

Maar wanneer dan?

geen-tijd-voor-nieuws-lezen-3

Léés je interessante artikelen: volgens planning!

Lezen doe je op een vast moment, net zoals met dat krantje. En dat betekent soms, als je er een druk (werk)leven op na houdt, dat je daar tijd voor moet maken. Het is nu eenmaal een belangrijk onderdeel van je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Aan het einde van je werkdag telkens een kwartiertje bijvoorbeeld. Of op zondagochtend, bij de koffie, pak je er even Pocket op je tablet, smartphone of laptop bij. Extra fijn: Pocket maakt al je artikelen automatisch heel prettig leesbaar in één heldere look zonder visuele afleiding van advertenties.

Zelf vind ik het heerlijk om Pocket er ’s avonds op de bank een half uurtje bij te pakken, in plaats van TV kijken. Dit is voor mij een vaste gewoonte geworden.

“Only Handle It Once”

Hoe je het ook doet, en wat je ook weggooit of opslaat voor later – houd je altijd aan die ene gouden inbox regel:

Only Handle It Once. Of: ‘OHIO’, voor kenners.

Dat wil zoveel zeggen als: “Blijf in vredesnaam niet eindeloos je e-mails openen, wegklikken, in je inbox bewaren, wéér aanklikken, tóch maar weer wegklikken om er nog een paar dagen (of weken, maanden) tegenaan te kijken.”

Only. Handle. It. Once. Verwerk. Het. In. Één. Keer. Dus: openen van een e-mail betekent GELIJK VERWERKEN. Oftewel:

  • Geen interessante nieuwsbrief? Meteen in de prullenbak of uitschrijven die handel, bijvoorbeeld met Unroll.me als je nog geabonneerd bent op veel nieuwsbrieven die geen waarde meer voor je hebben.
  • Bevat de nieuwsbrief wél interessante artikelen? Selecteer ze stuk voor stuk en stuur ze naar Pocket en lees later.

Geniet van je frisse inbox én je nieuwe relaxte-en-inspiratie-brengende-lees-momentjes.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog