“Je moet bewegen op het werk om de zitziekte tegen te gaan.” Die ken je al. Maar hoe doe je dat, op een vol kantoor? Push-ups op je bureau zien er zo gek uit. En rondjes rennen in de vergaderkamer is ook niet bepaald praktisch. Wat je wél kunt doen – en wat net zo’n goed effect heeft – is ‘deskercisen’.

Je hebt vast al eens gehoord over het levensgevaarlijke effect van een zittend beroep op je gezondheid. En dat bewegen niet alleen goed is voor je lijf, maar ook voor je brein en productiviteit. Maar weet je ook al hoe je deze kennis in de praktijk moet toepassen? Hoe je voldoende beweging op kantoor – realistisch – kunt toepassen?

Dat is nog best lastig, niet? Je zit namelijk met:

  • een volle agenda, die het makkelijk maakt om maar gewoon door te werken,
  • een kudde collega’s die je vreemd aankijken wanneer je midden op de werkvloer 15 jumping jacks begint te doen
  • én wellicht heb je ook nog eens een lichte weerzin tegen opstaan van je luie bureaustoel om actief te worden.

Toch is er een oplossing voor onopvallend doch effectief bewegen op het werk, eentje die al deze bezwaren opheft.

Deskercise!

Deskercise is een term die oefeningen (exercise) en je bureau (desk) samenbrengt: desk-ercise. Oftewel: workouts doen aan je bureau. Zonder dat je op hoeft te staan om te beginnen met bewegen alsof je een performance aan je collega’s gaat brengen, zonder dat je je in het zweet werkt en zonder dat je telkens datzelfde rondje naar de koffie-automaat en terug moet lopen, omdat het nu eenmaal goed is om elk half uur even te bewegen.

Deskercisen doe je dus niet ‘en plein public’ zoals je buiten of in de sportschool beweegt – maar stiekem, terwijl je werkt en zonder enige moeite.

En het is nog gevarieerd ook. Kies er ongeveer elk half uur eentje uit onderstaande lijst, en jij gaat die zitziekte keihard te lijf met wat vers bloed door al je ledematen (en een kleine energiekick cadeau):

Bewegen op het werk

1. De kontenknijper

Nee, je gaat geen collega seksueel intimideren. De kontenknijper doe je bij jezelf (klinkt misschien niet minder vreemd). Blijf gewoon rustig in je bureaustoel zitten en knijp die billen eens even flink samen. Knijpen, knijpen, knijpen, hou ‘m vast, nog eventjes… En laat los! Herhaal de kontenknijper tot je gluten moe van je worden, telkens zo’n 5 tot 10 seconden.

2. De leg-strek

Je kunt nog altijd rustig op je stoel blijven zitten. Zorg even dat je netjes rechtop zit en strek vervolgens beide benen. Pas op voor de knieën van de collega tegenover je! Gelukt? Hou je benen hier 5 seconden en laat weer los. Herhaal 15 keer.

Appeltje eitje? Dan ben je klaar voor de leg-strek extreme. Plaats je tas, koffer of een flink pak printerpapier op je enkels en richt je tenen naar het plafond. Strek je benen opnieuw op dezelfde manier. Goed bezig!

3. De heilige handdruk

Klaar voor een wat meer verheven workout op het werk? Plaats je handen dan met de handpalmen tegen elkaar voor je borstkast, alsof je ‘namasté’-gebaar maakt of een schietgebedje doet. Druk de handpalmen zo stevig als je kunt tegen elkaar. Voel je de druk in je bovenarmen en tussen je schouderbladen? Dan zit je goed. Laat weer los na zo’n 20 seconden.

4. De knieën knijper

Heb je dat pak printerpapier nog bij de hand? Plaats het tussen je knieën terwijl je zit en knijp ze stevig samen, zodat het pak blijft steken. Hou 30 tot 60 seconden vast terwijl je ondertussen rustig door je inbox scrollt.

5. De pennen plakker

Aan deze deskercise komt geen pen of tape te pas. Het enige wat je moet doen is visualizeren dat je een pen tussen je schouderbladen geplakt houdt door je schouderbladen zo ver mogelijk samen te knijpen. Je schouders en ellebogen reiken dus helemaal naar achteren, tot de denkbeeldige pen blijft plakken. Houd 5 seconden vast en herhaal totdat je merkt dat de typische ‘kantoorspanning’ tussen je schouderbladen is verdwenen.

6. De prima ballerina

Heb je genoeg gezeten, geknepen en gestrekt? Tijd voor (toch) wat actie buiten de bureaustoel! Sta je te wachten bij de koffie-automaat of sta je bij de printer om kopietjes? Doe dan meteen even de prima ballerina. Goed voor de benen, de bloedcirculatie en de balans – en zo simpel dat de meest ongracieuze stijve hark hem kan uitvoeren.

Je hoeft alleen op de plaats op je tenen te staan terwijl je je beenspieren aanspant. Houd dit 15 seconden vast en kom weer gewoon terug op je platte voeten. Voor de prima ballerina pro’s: sta op één been per keer.

Dus, kies maar:

bewegen-op-het-werk-5

Of: bonus-deskercise ‘de wééé wheelie’

Dit is de deskercise die iedereen die een bureaustoel met wieltjes heeft al eens heeft willen doen, maar zich desondanks heeft ingehouden: de wééé wheelie. Grote kans dat je nu al weet waar ik het over heb… Afzetten met je armen vanaf je bureau of met je voeten vanaf de grond om vervolgens op topsnelheid door kantoor te sjezen op je bureaustoel. Houd je rug recht en til je voeten van de vloer (sowieso nodig om snelheid te houden) en zzzzzoef daar ga je!

En onthoud: als je werkgever of een collega in het voorbijgaan vraagt waar je in hemelsnaam mee bezig bent, is er maar één antwoord dat alles verantwoordt:

“Aan het deskercisen! Goed voor mijn gezondheid en productiviteeeeeeit!”

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog