Verschillende studies wijzen er op dat slaap ons succes kan maken of breken. Maar wat is de succesformule voor slaaprituelen? Neem een kijkje in de slaapkamer van beroemdheden uit het heden en verleden en slaap jezelf succesvol.

Succes en slaap: gaat het gelijk op? Volgens verschillende wetenschappelijke studies wel. Althans; je hebt slaap nodig om productief en alert te blijven, de juiste beslissingen te maken, er goed uit te blijven zien en je lijf topfit te houden.

Allemaal factoren die in dienst staan van een succesvol leven, op het werk en thuis. Daarom is het noodzakelijk om niet alleen overdag optimaal te werken, maar ‘s nachts ook optimaal te rusten.

Een paar succesvolle slapers, op hun geheel eigen manier:

1. Isaac Newton: hij kreeg zijn enorme productiviteit voor elkaar met slechts twee uurtjes slaap per nacht.

2. Marissa Mayer:
 de CEO van Yahoo slaapt vier tot zes uur en haalt slaap in tijdens haar week vakantie die ze elke vier maanden inlast.

3. Obama: voormalig president van de Verenigde Staten slaapt van 1 uur ‘s nachts tot 7 uur ‘s ochtends, zonder wekker! De White House secretary wekt hem.

4. Donald Trump: hij tukt nachtelijks 3 uurtjes aan een stuk, waar hij de hele dag op door kan – net zoals Thomas Edison (die zelfs in essentie tegen ‘slaap’ was).

5. Winston Churchill: het slaapritme van de beroemde Britse staatsman was geen ritme te noemen, doordat zijn bedtijden extreem verschilden per dag. Wel hield hij dagelijks een siësta om vijf uur, nadat hij zijn favoriete aangelengde whiskey naar binnen had gewerkt.

6. Leonardo Da Vinci: dit multitalent volgde een polyfasisch slaapritme, waarin hij elke vier uur een dutje van 20 minuten deed – net als uitvinder Nikola Tesla. Volgens Tesla werkte dit slaapsysteem doordat zijn passie voor uitvinden hem deed ‘vergeten’ om te slapen.

Beter slapen tips lees je hier

Leuk om te weten, die gewoontes van deze vaak net zo succesvolle als vreemde vogels. Maar wat kun jij er mee? Het geheim achter de beste slaapformule ontdekken: er ís geen beste slaapformule, geen vast patroon of recept dat gevolgd moet worden om succes te bereiken.

Succesvol zijn betekent de slaappatronen volgen die bij jouw leven en lijf passen. En daar kun je achter komen, om de optimale slaapgewoontes te ontdekken voor jou:

Beter slapen tips – in 3 stappen naar jouw slaapformule

Je moet jouw ideale slaapomstandigheden vinden om optimaal te slapen en leven. Want, zoals eerder genoemde studies al bewezen, helpt optimale slaap je aan een optimaal leven.

Probeer daarom eens deze 3 beter slapen tips uit om jouw slaapformule voor succes te vinden:

1. Meet je slaap en vind jouw ritme

Zo kom je er achter of jij, net als Newton, met twee uurtjes slaap uitkomt of dat je, net als Obama, tevreden bent met zes uur tukken. Hoeveel slaap je nodig hebt is genetisch bepaald, afhankelijk van jouw natuurlijke melatonine-aanmaak. Over het algemeen zijn bovenstaande snuiters uitzonderingen. Een ‘normaal’ mens heeft zo’n 7,5-8 uur slaap per nacht nodig.

Je vindt je ideale slaapritme door een paar keer zonder wekker te gaan slapen en te zien wanneer je wakker wordt. Vindt je baas dit geen goed excuus om te laat op je werk te komen? Doe het dan bij voorkeur in het weekend en behoud je baan. Het beste is om terwijl je slaapt de lengte van je slaap en je slaapgedrag te meten.

Dat doe je met apps als SleepCycle voor Apple en Sleep as Android.

2. Maak je hoofd leeg

Je wil, om de uren die je pakt zo effectief mogelijk te slapen, niks aan je hoofd hebben wat je wakker houdt.

Schrijf daarom alles op dat je bezighoudt vóór je gaat slapen: zorgen, taken en herinneringen – bij voorkeur op een vaste plek die je later terug kunt vinden (bijvoorbeeld met Todoist). Schrijf ook eens op wat je vandaag allemaal voor elkaar hebt gekregen en zie hoe dat voor jouw slaapritueel werkt. Zo sluit je de dag netjes af en kun je zorgeloos naar dromenland.

Beter slapen tips. slaap beter jpg

3. Stop met snoozen!

Helemaal niet goed voor je productiviteit, noch je gezondheid. Met snoozen ben je overdag 30% vermoeider. Een absolute no-go als je een succesvolle dag wil hebben, dus.

Al een beetje beter in bed geworden? Probeer de tips vanavond nog uit en slaap je weg naar succes, met jouw eigen slaapformule. Welterusten!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog