Beter slapen tips – 3 stappen naar succesvolle nachtrust

Beter slapen tips – 3 stappen naar succesvolle nachtrust

44 Shares

Verschillende studies wijzen er op dat slaap ons succes kan maken of breken. Maar wat is de succesformule voor slaaprituelen? Neem een kijkje in de slaapkamer van beroemdheden uit het heden en verleden en slaap jezelf succesvol.

Succes en slaap: gaat het gelijk op? Volgens verschillende wetenschappelijke studies wel. Althans; je hebt slaap nodig om productief en alert te blijven, de juiste beslissingen te maken, er goed uit te blijven zien en je lijf topfit te houden.

Tip: altijd haast en stress? Volg onze 1-daagse cursus time management!
Meer weten?

Allemaal factoren die in dienst staan van een succesvol leven, op het werk en thuis. Daarom is het noodzakelijk om niet alleen overdag optimaal te werken, maar ‘s nachts ook optimaal te rusten.

Een paar succesvolle slapers, op hun geheel eigen manier:

beter slapen tips

1. Isaac Newton: hij kreeg zijn enorme productiviteit voor elkaar met slechts twee uurtjes slaap per nacht.

2. Marissa Mayer:
 de CEO van Yahoo slaapt vier tot zes uur en haalt slaap in tijdens haar week vakantie die ze elke vier maanden inlast.

3. Obama: voormalig president van de Verenigde Staten slaapt van 1 uur ‘s nachts tot 7 uur ‘s ochtends, zonder wekker! De White House secretary wekt hem.

4. Donald Trump: hij tukt nachtelijks 3 uurtjes aan een stuk, waar hij de hele dag op door kan – net zoals Thomas Edison (die zelfs in essentie tegen ‘slaap’ was).

5. Winston Churchill: het slaapritme van de beroemde Britse staatsman was geen ritme te noemen, doordat zijn bedtijden extreem verschilden per dag. Wel hield hij dagelijks een siësta om vijf uur, nadat hij zijn favoriete aangelengde whiskey naar binnen had gewerkt.

6. Leonardo Da Vinci: dit multitalent volgde een polyfasisch slaapritme, waarin hij elke vier uur een dutje van 20 minuten deed – net als uitvinder Nikola Tesla. Volgens Tesla werkte dit slaapsysteem doordat zijn passie voor uitvinden hem deed ‘vergeten’ om te slapen.

En wat dacht je van het aantal uren dat grootheden uit het verleden hebben aangehouden om hun productiviteit optimaal te benutten? Die zijn op zijn zachts gezegd ook ‘opvallend’ en ‘gevarieerd’ te noemen :

slaapritme

Leuk om te weten, die gewoontes van deze vaak net zo succesvolle als vreemde vogels. Maar wat kun jij er mee? Het geheim achter de beste slaapformule ontdekken: er ís geen beste slaapformule, geen vast patroon of recept dat gevolgd moet worden om succes te bereiken.

Succesvol zijn betekent de slaappatronen volgen die bij jouw leven en lijf passen. En daar kun je achter komen, om de optimale slaapgewoontes te ontdekken voor jou:

Beter slapen tips – in 3 stappen naar jouw slaapformule

Je moet jouw ideale slaapomstandigheden vinden om optimaal te slapen en leven. Want, zoals eerder genoemde studies al bewezen, helpt optimale slaap je aan een optimaal leven.

sleep well feel better

Probeer daarom eens deze 3 beter slapen tips uit om jouw slaapformule voor succes te vinden:

1. Meet je slaap en vind jouw ritme

Zo kom je er achter of jij, net als Newton, met twee uurtjes slaap uitkomt of dat je, net als Obama, tevreden bent met zes uur tukken. Hoeveel slaap je nodig hebt is genetisch bepaald, afhankelijk van jouw natuurlijke melatonine-aanmaak. Over het algemeen zijn bovenstaande snuiters uitzonderingen. Een ‘normaal’ mens heeft zo’n 7,5-8 uur slaap per nacht nodig.

[Last van (langdurig) slaaptekort? Ontdek hier hoe je die uren inhaalt, zelfs met terugwerkende kracht!]

Je vindt je ideale slaapritme door een paar keer zonder wekker te gaan slapen en te zien wanneer je wakker wordt. Vindt je baas dit geen goed excuus om te laat op je werk te komen? Doe het dan bij voorkeur in het weekend en behoud je baan. Het beste is om terwijl je slaapt de lengte van je slaap en je slaapgedrag te meten.

Dat doe je met apps als SleepCycle voor Apple en Sleep as Android.

2. Maak je hoofd leeg

Je wil, om de uren die je pakt zo effectief mogelijk te slapen, niks aan je hoofd hebben wat je wakker houdt.

Tip: meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'

Schrijf daarom alles op dat je bezighoudt vóór je gaat slapen: zorgen, taken en herinneringen – bij voorkeur op een vaste plek die je later terug kunt vinden (bijvoorbeeld met Todoist). Schrijf ook eens op wat je vandaag allemaal voor elkaar hebt gekregen en zie hoe dat voor jouw slaapritueel werkt. Zo sluit je de dag netjes af en kun je zorgeloos naar dromenland.

3. Stop met snoozen!

Helemaal niet goed voor je productiviteit, noch je gezondheid. Met snoozen ben je overdag 30% vermoeider. Een absolute no-go als je een succesvolle dag wil hebben, dus.

[Ben jij een echte snooze-knop fanaticus? Snoozen afleren doe je zo.]

Al een beetje beter in bed geworden? Probeer de tips vanavond nog uit en slaap je weg naar succes, met jouw eigen slaapformule. Welterusten!

cursus time management
44 Shares
Mis geen enkele tip!
Meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'
Maximaal 2x per maand. Geen spam, beloofd!
Over de auteur

Gerald Essers • samen met mijn team bij Time Management.net help ik mensen en organisaties om met onze cursus time management hun tijd zo optimaal mogelijk te benutten door slimmer te werken. We inspireren vele grote en kleine organisaties in binnen- en buitenland waaronder: Shell International, Vodafone, Siemens, RTL Nederland, Rabobank, HP, L’Oréal, Heineken, diverse ministeries en universiteiten.

Trackbacks

 1. […] Zorg er daarom voor dat je beter omgaat met jouw Slaap Management, als je deze situaties wil voorkomen en meer succes wil boeken in je werk en je leven. Hoe je dat doet? Leer het van de besten in Naar bed met beroemdheden: 6 slaaprituelen voor succes. […]

 2. […] dat jij bijvoorbeeld 8 uur slaap per nacht nodig hebt (Heb je geen idee hoeveel dat bij jou is? Zo kom je er achter.) bouw je na een nacht van 7 uur slaap al een achterstand van 1 uur op. Slaap je de nacht erna maar […]

 3. […] zin is onze energie-voorraad afhankelijk van een aantal factoren: • je manier van ademhalen; • de kwantiteit en kwaliteit van je slaap; • het aantal herstelmomenten gedurende de dag; • de fitheid van je lichaam; • en je […]

 4. […] dat jij bijvoorbeeld 8 uur slaap per nacht nodig hebt (Heb je geen idee hoeveel dat bij jou is? Zo kom je er achter.) bouw je na een nacht van 7 uur slaap al een achterstand van 1 uur op. Slaap je de nacht erna maar […]

 5. […] jij bijvoorbeeld 8 uur slaap per nacht nodig hebt (Heb je geen idee hoeveel dat bij jou is? Zo kom je er achter.) bouw je na een nacht van 7 uur slaap al een achterstand van 1 uur op. Slaap je de nacht erna maar […]

 6. […] losse eindjes voor Obama dus, zodat hij met een gerust hart en een (relatief) leeg hoofd kan gaan pitten. En hij de volgende dag fris kan […]

 7. […] Natuurlijk zijn er zat (bekende) mensen in topbanen die zeggen dat ze met een paar uur slaap toekunn…. Vooral politici, zoals Margareth Thatcher, William Churchill en Bill Clinton stonden erom bekend met een paar uur slaap toe te kunnen. […]

 8. […] goed gedaan: je hebt je smartphone goed afgericht, viel meteen in slaap met deze truc en je hebt er de aanbevolen uurtjes op zitten en sliep hartstikke goed door een oeroude […]

 9. […] Een bonustip. Op tijd naar bed gaan kan nooit kwaad als je oververmoeid bent. Een goede nachtrust laadt zowel je fysieke als mentale energie op. Goed om jezelf even aan te herinneren wanneer de zoveelste Netflix-aflevering ingestart wordt: beter duik je je nest in op de juiste tijd. Deze mag wel wat langer duren dan 10 minuten; 8 uur ongeveer. […]

 10. […] Slaap – dat doet namelijk het grootste regenerende werk, elke nacht opnieuw. […]

 11. […] Slaap – dat doet namelijk het grootste regenerende werk, elke nacht opnieuw. […]

X