De ‘zitziekte’ is een fenomeen dat sterk in opkomst is onder kantoorwerkers. Niet alleen op ons werk zitten we, thuis gaan we vrolijk verder. Dit heeft niet alleen vervelende gevolgen voor ons lijf, maar ook voor ons mentale welzijn – zo is nu gebleken. Dit zijn de 4 manieren waarop zitten ons ongelukkig maakt. En als bonus: hét medicijn tegen de zitziekte.
Wat komt aan bod:
Zitten is niet alleen slecht en zelfs dodelijk voor je lichaam, het is een aanslag op je psyche. Beter gezegd: zitten maakt je dood-ongelukkig. Dit fenomeen wordt ook wel de ‘zitziekte’ genoemd. Een ware aandoening, met ziektebeeld, symptomen en een razendsnelle verspreiding in onze Westerse zit-cultuur.
De zitziekte
Je zit met gemak zo’n 8 tot 11 uur per dag. Eerst van 9 tot 5 op kantoor in je bureaustoel, dan thuis – om zes uur aan tafel en daarna lekker op de bank tot je naar bed gaat.
Zit je nu bijvoorbeeld? Grote kans. Let eens op je houding. Heb je je benen over elkaar gekruist? Je nek een beetje naar voren gebogen om de letters op het scherm goed te kunnen zien en je rug iets gebogen? Grote kans.
Schokkend? Is het ook. Daarom wil ik – voordat je verder leest – de schade voor de komende 10 minuten in elk geval beperken: probeer terwijl je dit artikel leest eens op je houding te blijven letten. Houd je rug recht, nek recht, benen naast elkaar. Houd die houding vol, hoe lastig het ook is!
Hoe zitten je ongelukkig maakt
Zit je goed? Zet je dan schrap voor de 4 manieren waarop zitten je ongelukkig maakt:
1. Een slechte doorbloeding is slecht voor je brein
Je gebrekkige doorbloeding is de eerste reden waarom zitten je ongelukkig maakt. Je brein is namelijk afhankelijk van een goede bloedtoevoer en glucosestofwisseling, die hapert wanneer je zit. Als je in elkaar gedoken zit, zoals op het plaatje hierboven, krijg je ook nog eens te weinig zuurstof binnen doordat je longen zich niet volledig kunnen uitzetten.
Bij een gebrek aan zuurstof, bloed en/of glucose valt je brein in slaap. Je voelt je suf, kan niet helder denken en oplossingsgericht of creatief werken is er al helemaal niet bij. Om die aanslag op je brein en je productiviteit te minimaliseren ga je zo recht mogelijk zitten, zoals je zojuist beloofd hebt te doen.
2. Stress-niveau stijgt zittenderwijs
Dit onderzoek dat in Australië onder ruim 3300 ambtenaren werd uitgevoerd, toont aan dat lang zitten hogere niveau’s van psychologische stress veroorzaakt.
Diegenen die langer dan 6 uur zaten op een gemiddelde werkdag hadden matige tot hoge stress-niveau’s volgens een stress-test. De ambtenaren die minder dan 3 uur achtereen zaten tijdens hun werk scoorden beduidend lager op de stress-test.
Opvallend detail: de resultaten bij beide partijen waren onafhankelijk van de tijd die ze buiten hun werk aan sport en activiteiten besteedden.
3. Gebrek aan emotioneel en sociaal contact maakt ongelukkig
Of je nu op kantoor zit en je staart naar je computerscherm of je zit thuis op de bank naar je tv-, tablet- of smartphonescherm te turen: je bent niet erg sociaal bezig. En van die serie of hersenloze tv-show word je ook nog eens niet bepaald intellectueel uitgedaagd.
Als kuddedieren hebben wij mensen van nature behoefte aan emotioneel en sociaal contact. Het maakt ons gelukkig. Een gebrek aan menselijk contact maakt ons omgekeerd evenredig ongelukkig.
Vervang die tv-avond daarom eens met een bezoekje aan een vriend. En loop op kantoor tussendoor naar de kantine of het koffie-apparaat en klets wat met je collega’s. Goed tegen zitten, goed voor je mentale gezondheid en je maakt ook nog eens vrienden. Niks mis mee!
4. Veel zitten & weinig bewegen veroorzaakt depressie
Uit dit grootschalig gezondheidsonderzoek naar de effecten van zitten in je vrije tijd is gebleken dat mannen en vrouwen die in hun vrije tijd veel tv keken, achter hun pc zaten, onderweg waren of zelfs zaten tijdens sociale activiteiten hadden een beduidend lagere mentale gezondheid en daardoor een grotere kans op depressie. Oftewel: ze waren ongelukkiger.
Volgens dit onderzoek onder bijna 9000 dames van middelbare leeftijd hebben vrouwen die zo’n 7 uur per dag zitten en weinig sporten 3 keer zoveel kans op een depressie ten opzichte van vrouwen die minder dan 4 uur per dag zitten en die wel met enige regelmaat hun renschoenen aantrekken of de sportschool bezoeken.
Het is dus niet alleen van belang dat je je zit-tijd minimaliseert op je werk én thuis, maar dat je daarnaast ook regelmatig fysiek actief bent. Dat kan in de sportschool, maar je kunt ook met de fiets naar je werk gaan of een rondje stofzuigen.
In de bonus: het medicijn
Zit je er nog lekker bij? Beetje rechtop ook? Mooi zo. Dan mag je nu even opstaan en rondwandelen. Dit is namelijk het enige medicijn tegen ‘de zitziekte’: 1½ minuut per half uur bewegen. Geen 100 push-ups, geen 50 jumping jacks, geen half uur trappen op en neer rennen. Het maakt allemaal geen verschil. Je hoeft alleen maar even elk half uur even op te staan en rond te lopen.
Is dit lastig om te onthouden of verlies je tijdens je werk vaak het gevoel van tijd? Een handige manier om dit medicijn tijdig in te nemen is de add-on voor je browser Strict Workflow (gebaseerd op de Pomodoro-techniek), die je in kunt stellen om je elk half uur te herinneren aan je zitziekte-medicijn.
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij? | Cursus Time Management
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog