Nadat workaholic Brad Feld’s leven langzaamaan in de soep liep, vond hij dé oplossing voor minder stress in zijn drukke werkleven, een gezondere balans en een beter huwelijk. Hij noemt het: de kwartaalvakantie.

Brad Feld, technoloog en multi-zakenman, mag zichzelf geestelijk vader van ‘de kwartaalvakantie’ noemen. Het redde zijn huwelijk én zichzelf toen het dreigde te verzuipen in zijn enorme werkdruk. Hij moest en zou een oplossing vinden voor het eeuwige balansprobleem: hard werken én (proportioneel) ontspannen – dat moest toch kunnen?

“Bijna een decennium geleden waren mijn vrouw Amy en ik bijna 10 jaar samen. We worstelden ontzettend met de intense werkdruk die ik had. Ik benaderde het toen als de ingenieur die ik ben, ik vroeg haar: “Geef me wat regels”.”

En zo zag de kwartaalvakantie het daglicht. Een concept dat voortkwam uit noodzaak en nu al 10 jaar is blijven hangen, omdat het zó goed werkt. Voor zijn vrouw Amy, maar ook voor Brad – die nu eenmaal graag veel werkt en dat met het algoritme van de kwartaalvakantie voor elkaar krijgt zonder dat werk en privé in de soep lopen.

Hét algoritme van Feld: de kwartaalvakantie

Feld’s gouden formule is dus de kwartaalvakantie: een week die hij samen met zijn vrouw heeft – zónder contact met de buitenwereld! Of in zijn woorden: “Quarterly Off The Grid”.

Zie je wat hij bedoelt? Elke 3 maanden een week weg, en dan ook écht weg. Weg van je werk, weg van de dagelijkse beslommeringen, weg van je takenlijst, weg van je rinkelende telefoon, weg van je mailbox, weg van alles.

Om alleen nog maar helemaal op elkaar en op jezelf te focussen. Ontspanning, heet dat. En opladen. Opladen om er daarna weer 3 maanden lang zo hard als je wil tegenaan te kunnen op het werk.

En de prachtige bonus die je erbij krijgt is dat je het hele jaar door voorpret beleeft, in plaats van alleen in de paar weken voordat je in augustus naar Zuid-Frankrijk gaat.

Klinkt mooi, toch? Is het ook. En zelfs voor alle critici onder jullie die nu denken “Die Brad Feld kan me vanalles vertellen, maar wat weet hij er van?” heb ik een geruststellend antwoord. Brad Feld weet er alles van. Hij is namelijk flink door de wol geverfd als het op hard werken, balans verliezen en balans weer hervinden aankomt.

Workaholic Brad Feld

Wat Brad er vanaf weet

Weet je nog dat ik (en Brad zelf, in het filmpje) daarstraks noemde dat hij en zijn huwelijk bijna aan zijn werkdruk onderdoor gingen? Daar zit nog een hele hoop meer achter. Wat Brad Feld allemaal op zijn naam en bio heeft staan, is bijna ongelofelijk te noemen.

Brad is al meer dan 20 jaar een early adopter, investeerder en ondernemer. Hij is verantwoordelijk voor:

 • de oprichting van Foundry Group
 • oprichting Mobius Venture Capital
 • oprichting Intensity Ventures
 • en de oprichting van Feld Technologies (één van de grootste software consulting bedrijven in Boston)

Daarnaast is/was hij:

 • Chef technologie voor AmeriData Technologies (dat later Feld Technologies overnam)
 • Lid van de Raad van Bestuur van onder andere Gold Systems, Judy’s Book, NewsGator, Rally Software en StillSecure

Naast zijn ondernemers activiteiten is Brad ook altijd actief gebleven in verschillende non-profit organisaties:

 • als voorzitter van het National Center for Women & Information Technology
 • als bestuurslid van de Community Foundation Serving Boulder Country
 • als lid van het Colorado Conservation Trust
 • als Raad van Bestuurslid van de Young Entrepreneurs Organization (waar hij ook franchises van opzette in Boston en Colorado)

Hij heeft verder:

 • een Bachelor en een Master op het gebied van Management Science van het Massachusetts Institute of Technology
 • een aardige kunstverzameling
 • en 8 marathons op zijn naam staan (het is zijn missie om in elke staat van Amerika een marathon te rennen)

In de tijd die hij over heeft is hij erkend spreker op het gebied van investeringen en ondernemerschap. Daarnaast schrijft hij de populaire blogs www.feld.com en www.askthevc.com (eigen initiatieven).

Een aardig CV, vind je niet? Het zal je niets verbazen dat hij meermalen moeite heeft gehad in zijn leven om de balans te houden tussen werk en privé. Tussen inspanning en ontspanning. Tussen keihard werken en weer opladen, en weer keihard werken. Maar nu is het dan zover met zijn ‘Quarterly Off The Grid’-concept.

Ben je nog niet half zo’n werkmaniak als Brad? Kan ik me voorstellen. Maar weet dat het kwartaalvakantie-concept dan óók werkt. Het gaat namelijk altijd om balans, hoe hard je ook werkt. 

Ook een optie: het ‘Go Dark Weekend’, de ‘Downshift’ & het ‘Life Dinner’ 

Werk je wél zo hard als Feld en kan je je niet voorstellen dat je daar tussenin 4 keer per jaar een hele week vrij geregeld krijgt? Probeer het toch maar eens, denk in mogelijkheden, het zal zich terugbetalen. Is het nog steeds echt onmogelijk? Probeer dan eens Feld’s andere ideeën: ‘Go Dark Weekend’, ‘Downshift’ of ‘Life Dinner’.

Workaholic Brad Feld tips

Go Dark Weekend

Dit is een weekend waarin Brad zijn pc en smartphone op vrijdagavond om zes uur uitzet en niet meer aanzet tot 5 uur op maandagochtend. Hij annuleert alles dat gepland staat voor dat weekend en doet gewoon precies waar hij zin in heeft.

Brad: “Altijd als ik aanvoel dat ik uitgeput begin te raken, neem een ‘Go Dark Weekend’. Meestal doe ik dit een paar keer per jaar. Soms wat vaker, afhankelijk van hoe druk ik het heb.”

Downshift

De Downshift duurt wat langer dan het Go Dark Weekend, maar is daarnaast ook wat minder intens qua absolute isolatie van zijn werk en sociale leven. Dat kabbelt wel gewoon verder, maar op een wat lager pitje.

Hij en Amy blijven tijdens een Downshift 10 dagen achter elkaar gewoon thuis. Vrienden komen langs, waardoor er veel sociale interactie is. Daarnaast reserveert Brad elke dag één blok om alle telefoontjes te plegen die gepleegd moeten worden (van 10 uur ‘s ochtends tot het middaguur).

Brad: “Er zijn geen bestuursvergaderingen, geen persoonlijke afspraken; alleen maar willekeurige denk-/lees-/chill-tijd. Voor belangrijke zaken ben ik direct bereikbaar, maar zelf onderneem ik niets substantieels in deze week.”

Life Dinner

De Life Dinner’s zijn vooral bedoeld voor Brad’s tijd met zijn vrouw Amy. Ze zijn er om even samen stil te staan bij het moment, terug te kijken én vooruit te kijken. Elke eerste dag van de maand staat dit romantische dinertje gepland, standaard, al 10 jaar lang.

Brad: “Het hoeft niet chique te zijn. We geven elkaar een cadeautje, variërend van een klein sieraad of kunstwerk tot een op afstand bestuurbare scheetmachine. Het is niet echt gestructureerd verder. We doen het al 10 jaar zo.”

Brad Feld is inmiddels meer dan 20 jaar samen met Amy – en het werkt nog steeds. Naast ál zijn andere activiteiten weet Brad wat ‘leven’ en wat ‘werken’ is. Soms loopt het in elkaar over, en soms heb je even iets nodig om je werk én je leven (en je huwelijk) duidelijk apart en gezond te houden.

Workaholic Brad Feld life dinner

Overweeg de kwartaalvakantie, het Go Dark Weekend, de Downshift of de Life Dinners eens serieus en bedenk wat het voor jouw balans zou kunnen doen. Pas het zo nodig aan op jouw behoeftes en mogelijkheden – of laat Brad’s benadering je op zijn minst aan het denken zetten en inspireren om de balans in je leven te verbeteren.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog