Wil je iets doen of net laten? Uitstelgedrag voorkomen of mentaal sterker zijn? Werk dan aan je wilskracht. Door te leren van de crème de la crème wanneer het op mental toughness aankomt: Amerikaanse Navy SEAL’s. Zij blijken 5 manieren te hebben waarop ze hun doorzettingsvermogen en wilskracht ijzersterk maken.
Een sterke wilskracht en discipline kun je aanleren
Wilskracht — het lijkt een vaag concept. We linken het aan doorzettingsvermogen; aan het kunnen weerstaan van afleiding en verleiding; aan het bereiken van een bepaald doel. Een kenmerk waarmee je wel of geboren wordt. Toch?
Nou nee. Volgens onderzoekster Angela Duckworth is een ijzersterke wil iets dat je jezelf kunt aanleren, mits je het genoeg traint. De onderzoekster van de Universiteit van Pennsylvania volgde een groep kornetten tijdens hun ontgroening en kwam tot de volgende ontdekking:
Slechts 30% van iemand prestaties worden geleverd op basis van hun genetische kwaliteiten, zoals intelligentie. De rest lever je op basis van je drive: het hebben van een helder doel en de motivatie om dat doel te bereiken.
Talent, aanleg en geluk hebben daar niets mee te maken. Doelen, willen en doen — daarin schuilt het geheim. Geen genen dus, maar gewoonten.
… of zoals gewoonte-expert James Clear het omschrijft:
“Wilskracht is een abstracte kwaliteit, maar in het echte leven is het verbonden aan concrete acties. Je kunt niet op magische wijze je weg naar wilskracht dénken, je moet het aan jezelf bewijzen door iets échts te doen in het échte leven.”
En dat is goed nieuws; zeker voor de persoon die zijn of haar wilskracht wil versterken. Je kunt het jezelf dus gewoon aanleren. Door je handen vuil te maken. Door bloed, zweet en eventueel wat tranen te laten. En wie kan jou daar beter bij helpen dan bikkelharde Navy SEAL’s;
5 manieren waarop Navy SEAL’s mentaal sterk blijven
1. Denk alleen maar positieve gedachten
Een studie toont aan dat we 300 tot 1000 woorden per seconde tegen onszelf spreken. Dat is nogal wat. Het is dan ook niet vreemd dat Amerikaanse Navy SEAL’s ervan overtuigd zijn dat je deze gedachten het beste positief en opbeurend kunt houden — en zij weten waar ze over praten:
Tijdens hun training worden Navy SEAL’s overgeleverd aan de gevreesde “pool comp” — een oefening waarin ze twintig minuten onder water blijven met een zuurstoftank. Er is echter 1 probleem: een duiker doet er alles aan om dit te saboteren;
Van het dichtdraaien van de zuurstoffles, het in de knoop leggen van de zuurstoftoevoer, het proberen af te pakken van het zuurstofmasker: het merendeel van de tijd zullen de SEAL’s het moeten doen zonder zuurstof. En dat allemaal terwijl ze zo kalm mogelijk moeten blijven.
https://www.youtube.com/watch?v=AZ-24JtAFQw
Check vanaf 7:47 tot 10:25
De ideale stress-test dus — één die slechts 1 op de 5 SEAL’s succesvol doorloopt. Hoe? Door – terwijl je brein schreeuwt “Ik ga dood!” – positief te denken. Door niet verlamd te raken door een eventuele verdrinkingsdood, maar nuchter en opbeurende gedachten door je hoofd te laten gaan.
Dat kun jij ook. Zeker wanneer het ergste dat je vandaag moet doen een sales presentatie maken is, en geen zuurstoffles-saboterende-duiker van je af hoeft te slaan. Door je bewust te zijn van 3 zaken zodra je een obstakel tegenkomt:
- Dit probleem of obstakel is tijdelijk
Dus niet: “Dit gaat mij nooit lukken.”
Maar: “Ik heb vandaag mijn dag niet. Ik probeer het morgen opnieuw.” - Iets heeft altijd een oorzaak, het is nooit een algemeen feit
Dus niet: “Dat bedrijf staat bekend om hun gierigheid. Ze zullen dus niet… ”
Maar: Het past vast niet in de begroting voor dit kwartaal. Volgend jaar misschien wel.” - Het is niet altijd persoonlijk
Dus niet: “Hij zegt gewoon dat hij het te druk heeft omdat hij mij….”
Maar: “De afspraak is verzet omdat hij het te druk heeft.”
Zie je het dus even niet meer zitten met dat project en wil je de handdoek in de ring gooien, dwing je brein dan positieve gedachten te denken. Onthoud dat een probleem altijd tijdelijk is, een oorzaak heeft en niet persoonlijk op jou gericht is.
2. Geef niet direct op. Gebruik de 40%-regel
David Goggins, een Navy SEAL’s veteraan en daarnaast recordhouder van “de Meeste Pull-ups in 24 uur (4025)” claimed dat zijn geheim achter zijn ijzeren wilskracht de 40%-regel is.
“When your mind is telling you you’re done, you’re really only 40 percent done.”
En die uitspraak blijkt meer dan slechts een statement. Onderzoek toont namelijk aan dat we fysiek en mentaal vaak meer aankunnen dan dat ons brein laat geloven. Zo konden proefpersonen tig keer meer gewicht tillen dankzij een medicijn dat hen “sterker zou maken”. De pil bleek uiteindelijk en placebo.
Geef daarom niet gelijk op. Niet tijdens het hardlopen wanneer je benen haast als gelei aanvoelen; niet op de werkvloer wanneer je te moe bent om dat artikel nog af te ronden. Probeer echt nog even een paar minuten door te zetten en je brein dat laatste zetje te geven. Ineens merk je dat je toch nog een kilometer of een uurtje concentratie over hebt.
3. Creëer dagelijkse mini goals
Mark Spitz, een Amerikaanse Olympiër en gouden medaillewinnaar, zei:
“I’m trying to do the best I can. I’m not concerned with tomorrow, but with what goes on today.”
Het is vaak lastig; focussen op het grotere geheel. Zeker tijdens een SEAL’s training of wanneer je traint voor de Olympische spelen. Om zo’n moment wil je enkel kijken naar hetgeen dat direct voor je neus ligt. Velen stellen daarom geen grootste, ambitieuze doelen, maar kleine — één a twee zaken die ze vandaag willen bereiken en die hen dichter bij de eindstreep brengt.
En dat is een goede aanpak, zegt ook Harvard. Een studie toont aan dat mensen die doelen stellen tien keer succesvoller zijn dan die zonder. En de groep die hun doelen ook nog eens opschrijft, heeft drie maal zoveel kans op het daadwerkelijk bereiken ervan.
Doe dat ook. Houd je niet alleen bezig met die grootste en ambitieuze doelen, maar denk op de korte termijn: wat kun jij vandaag doen om dichterbij te komen? Schrijf dat op. Voer die actie uit. En vier het, zodra je dat mini doel bereikt. Dat telkens opnieuw doen vervult uiteindelijk zelfs het ambitieuste doel.
4. Visualiseer het uitvoeren van je doelen
De Romeinse keizer Marcus Aurelius deed het destijd al, evenals Amerikaanse Olympiërs vandaag te dag: visualiseren. Zo stellen ze zich voor hoe ze een marathon rennen – of in het geval van Aurelius – een veldslag winnen. Een uitstekende manier om je wilskracht te versterken — maar niet op de manier die je denkt;
Onderzoek toont namelijk aan dat enkel voorstellen hoe je over de (letterlijke) finishlijn sprint alles behalve effectief is. Het zou juist afdoen aan je motivatie en wilskracht.
In plaats daarvan kun je beter voorstellen hoe je de race ervaart. Welke uitdagingen kom je tegen, hoe voel je je erbij, zijn er onverwachte obstakels? Een wetenschappelijk bewezen manier om je wilskracht te versterken, of je nou horden loopt of dossiers afhandelt.
5. Zoek gelijkgestemden op
Brent Gleeson, Navy SEAL veteraan en motivational speaker, zei ooit:
“Wanneer je doelen stelt of succes achterna jaagt, zul je soms moeten leiden en anderen laten peddelen. Je kunt het niet allemaal alleen. Het moment waarop je realiseert dat je niet alles weet en hulp van anderen nodig hebt, is het moment waarop alles in een stroomversnelling terecht komt.”
Het is een misvatting dat sterke, zelfverzekerde mensen alles alleen af kunnen. Zij hebben hulp nodig en gekregen, en dat vergt moed. Wees daarom niet bang om om hulp te vragen of om aan te geven dat iets niet lukt.
Wil je namelijk groeien, zowel op het persoonlijke vlak als in je carrière, dan kun je niet zonder een helpende hand. Zoek daarom naar een mentor; iemand die je nieuwe dingen leert. Of iemand spreek de persoon aan die ooit dezelfde koers voer al jou; wat kun je van hem of haar leren? Welke obstakels kun je tegenkomen?
Kortom: wakker je innerlijke Navy SEAL aan
Of je jezelf nou wil aansporen vaker naar de sportschool te gaan of het grootser aanpakt door je wilskracht in te zetten om ambitieuze doelen te crushen: je hebt het voor beiden nodig; een ongekende drive om te doen wat nodig is, zonder je doel uit het oog te verliezen.
- Je doet het door positief te blijven, zelfs wanneer alles tegenzit.
- Door door te zetten, ook al schreeuwt je brein dat het op is. Vaak zit je pas op 40%.
- Door doelen te stellen en te kijken welke stap je vandaag kunt nemen om die te bereiken.
- Door je een voorstelling te maken van je aanpak en de eventuele obstakels die je tegenkomt.
- Door om hulp te vragen wanneer je iets niet weet.
Mocht je dan geen talent, aanleg of geluk hebben dan heb je altijd nog je wilskracht!
Meer weten? Volg een van onze cursussen
Dat je dit stuk leest betekent dat je jezelf graag verbetert. Dat je altijd op zoekt bent naar manieren om je persoonlijke ontwikkeling een boost te geven. Een cursus is wellicht een leuke aanvulling daarop. En of je nou geïnteresseerd bent in mentaal sterker worden, beter communiceren of slimmer werken, wij hebben altijd een cursus die bij jouw wensen aansluit:
- Neem bijvoorbeeld de cursus Assertiviteit — ideaal wanneer je sterker in je schoenen wil staan en wilt leren hoe je communiceert over wat je wél en niet wil.
- Of de cursus Time Management — wanneer je workflow het te wensen over laat en je slimmer en efficiënter wilt leren werken.
- Onze nieuwste cursus Effectief Thuiswerken voor Teams — werken op afstand, verwachtingen managen en productief zijn vanuit huis.
- Of wat dacht je van een cursus Gesprekstechnieken, Feedback Geven of Snellezen? Stuk voor stuk ontzettend leerzaam.
Je leert het allemaal bij ons en dat in minder dan 1 dag! Alleen of samen met je collega’s. Kijk wat bij jou past en schrijf je snel in voor een cursus op locatie, bij jullie of online!
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij? | Cursus Time Management
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog