De meest gestelde vragen rondom de populaire messaging tool zijn toch wel ‘Wie ziet of ik online ben op Whatsapp?’, ‘Kan ik bij Whatsapp uitzetten dat ik online ben?’ en ‘Kun je whatsapp berichten sturen zonder online te komen?’. Drie simpele antwoorden daarop zijn: ‘iedereen!’, ‘ja!’ en ‘nee’. Dit is hoe je jouw online status op whatsapp kunt verbergen ( en nog twee extra privacy tips!).

Online status whatsapp verbergen, waarom zou je?

Online op whatsapp maar niet online gezien worden: kan dat en waarom zou je dat willen? Nou, wat WhatsApp – en daarmee nagenoeg iedereen om je heen – van je kan zien is best verbazingwekkend. Je hebt het waarschijnlijk niet door, want de instellingen zijn nu eenmaal standaard niet erg privacybeschermend wanneer je de app installeert. En we kunnen ons voorstellen dat je sinds de installatie nooit in de hoek ‘privacy instellingen’ hebt gekeken. Toch is het behoorlijk aan te raden. Want met de privacy in deze enorm veel gebruikte app is nogal wat niet pluis gebleken in het verleden.

Whatsapp versus privacy: niet al te best

Whatsapp komt regelmatig onder vuur te liggen vanwege de gebrekkige privacy. Zeker doordat het bedrijf de voorwaarden heeft veranderd, weten veel mensen niet waar ze ‘ja’ tegen hebben gezegd. De gegevens worden nu gedeeld met Facebook, de eigenaar van Whatsapp. Niet ideaal, aangezien Facebook de data van consumenten gebruikt om het gedrag in kaart te brengen en daarmee dus gerichte advertenties kan opzetten.

En hoewel Whatsapp claimt dat jouw whatsapp gesprekken en data veilig zijn, besluiten steeds meer mensen over te stappen op een veiliger alternatief. Direct messaging tools als Signal en Telegram zijn dan ook erg in trek. 

Die keuze kunnen we echter niet voor je maken. Waar we je wél bij kunnen helpen, is het verbeteren van je eigen privacy op whatsapp: wie ziet wat. Hieronder drie quick tips. Wil je nu meer whatsapp tips and trucs leren, dan raden we je aan dit uitgebreide artikel te lezen waar we alle tips voor je hebben verzameld: 36 whatsapp tips and trucs die je moet kennen

Whatsapp online status veranderen

Kan ik verbergen dat ik online ben op WhatsApp? Whatsapp online status verbergen (en meer)

Online status whatsapp verbergen iphone of android? Pak je telefoon er dus gauw bij en kijk hoe jouw WhatsApp privacy instellingen erbij staan. Niet al te best, als je dat nog niet eerder gedaan hebt.

Alle instellingen staan namelijk standaard op: ‘iedereen kan alles van je zien’. Dat weten veel mensen niet, waardoor ze ongemerkt blootgesteld staan aan onbekenden.

Je status, je profielfoto en wanneer je voor het laatst online was bijvoorbeeld. Dat kan echt iedereen zien die je nummer heeft of heeft ingetoetst. Als het aan WhatsApp ligt, tenminste. Als het aan jou ligt, kun je daar heel snel en simpel iets aan doen:

1. De Whatsapp online status uitzetten

Kan iemand zien op je online bent op whatsapp? Ja, maar: wanneer je voor het laatst je telefoon pakte om in je WhatsApp te kijken, dat gaat niet iedereen een mallemoer aan. Of zelfs niemand, inclusief je nieuwsgierige partner of baas. Je WhatsApp online status verbergen, doe je daarom zo:

 • Ga naar ‘Instellingen’ in Whatsapp
 • Klik op ‘Account’
 • Dan ‘Laatst gezien’
 • En kies wie dit zien kan

Let op: dit is de juiste plek om je online status te verbergen. Dan hebben we het over het zinnetje ‘Laatst gezien…’ onder je naam, hè? In hetzelfde rijtje onder privacy instellingen staat namelijk ook ‘Status’. Dit is het zinnetje onder je naam als je de contactenlijst bekijkt. Doe je zelf waarschijnlijk maar zelden, maar het kan de moeite zijn om deze eventueel ook af te schermen.

Waarschijnlijk wil je hetzelfde voor je profielfoto instellen. Misschien is het er eentje van je laatste vakantie, op het strand, met blote bast of bikini. Het kán dat je er ongemakkelijk van wordt als iedereen dat zomaar ziet. Je vindt deze privacy instelling in hetzelfde rijtje, onder ‘Laatst gezien’ staat ‘Profielfoto’. Zet hem op ‘Mijn contacten’ en alleen je vrienden kunnen nu je profielfoto nog zien. Wel zo prettig.

Of je whatsapp berichten kunt sturen zonder online te komen? Nee, dat helaas niet. Maar je is wel nog een andere manier waarop je jouw privacy kunt beschermen

Hoe kan ik voorkomen dat iemand ziet dat ik online ben? Door Whatsapp juist in te stellen!

2. De blauwe vinkjes uitzetten

Hoe kan ik mijn online status verbergen op whatsapp? Want dit moest maar eens afgelopen zijn: het euvel van de blauwe vinkjes. Ben je er helemaal klaar mee dat anderen kunnen zien wanneer jij een bericht wel of niet gelezen hebt? Of vind je het eigenlijk maar irritant dat je er zelf de hele tijd zo op let?

Ze kunnen uit…

 • Ga naar ‘Instellingen’
 • Klik op ‘Account’
 • Dan ‘Privacy’
 • En klik op het groene schuifje naast ‘Leesbewijzen’ (WhatsApps naam voor de blauwe vinkje

Kan je online status uitzetten? Yes. Status whatsapp? Niet zichtbaar!

3. Meelezen voorkomen door berichten af te schermen

Je telefoon ligt op je bureau en je collega ziet dat een vriend je ‘vanavond gaan we even helemaal los’ stuurt. Hoeft-ie misschien niet per sé te zien. Maar je wil het wel weten wanneer iemand je een berichtje stuurt. Je hoeft meldingen op je scherm wanneer er een bericht binnenkomt niet helemaal uit te zetten om het privacy-proof te maken. De voorvertoningen uitschakelen is genoeg.

Dat doe je zo:

 • Ga naar ‘Instellingen’
 • Klik naast het rode icoontje in de lijst op ‘Meldingen’
 • Scroll omlaag tot ‘Toon voorvertoning’ of ‘Show preview’, die je hier kunt uitschakelen

Je krijgt dan in het vervolg alleen nog maar ‘Bericht van vriend X’ op je scherm te zien. Niet wat er in te lezen valt. Fijn. En wel zo veilig.

4. Verberg je profielfoto

Wil je niet dat iedereen die je nummer heeft jouw profielfoto kan zien? Je baas bijvoorbeeld of collega’s? Stel dat dan in. Zeker wanneer jij je in een groepschat bevindt met (voor nu nog) onbekende deelnemers is het handig om je profielfoto af te schermen. 

 • Ga naar ‘Instellingen’
 • Naar ‘Account’
 • Kies ‘Privacy’
 • En kies dan voor ‘Profielfoto’. Hier kun je jouw voorkeur aangeven

5. Gebruik Face-ID of Touch-ID

Het kan nooit kwaad om je whatsapp gesprekken te beveiligen door middel van een toegangsverificatie. Dit kan door middel van Face-ID of Touch-ID. Mocht je dan je telefoon ergens open laten liggen dan hebben nieuwsgierige aagjes geen kans.

 • Ga naar ‘Instellingen’
 • Naar ‘Account’
 • ‘Privacy’
 • Kies ‘Schermvergrendeling’ en schakel  ‘Gezichts-ID / Touch ID vereist’ in. Kies na welke tijd dit van kracht moet zijn.

6. Gebruik een tweestapsverificatie

Nieuwe functie whatsapp online: door een tweestapsverificatie in te gebruiken verklein je de kans dat je account wordt gehackt. Je hebt hiervoor een zes cijferige-toegangscode nodig en een eenmalige bevestigingscode. Deze ontvang je per SMS. 

 • Ga naar ‘Instellingen’
 • Naar ‘Account’
 • Schakel ‘Verificatie in twee stappen’ in en geef een zescijferige code op en je mailadres. 

Whatsapp online status veranderen

Mensen vroegen ook | Veelgestelde vragen whatsapp status veranderen

 • Kun je je whatsapp status verbergen voor 1 persoon?

  Nee, helaas kun je je WhatsApp-status niet specifiek verbergen voor slechts één persoon. Wanneer je een status update plaatst op WhatsApp, wordt deze zichtbaar voor al je contacten die jouw telefoonnummer hebben en WhatsApp gebruiken. Je kunt je status echter wel verbergen voor al je contacten door de privacy-instellingen aan te passen.

  Ga naar de instellingen van WhatsApp, selecteer “Account” en vervolgens “Privacy”. Daar kun je bepalen wie jouw status kan zien door te kiezen uit de opties “Iedereen”, “Mijn contacten” of “Niemand”.

  Houd er rekening mee dat als je ervoor kiest om je status te verbergen voor “Iedereen” of “Mijn contacten”, dit van toepassing zal zijn op al je contacten en niet alleen op één specifieke persoon.

 • Ben je online als je belt met whatsapp?

  Nee, wanneer je een telefoongesprek voert via WhatsApp, ben je niet zichtbaar als “online” voor anderen. Normaal gesproken, wanneer je actief bent op WhatsApp, wordt je status weergegeven als “online” voor je contacten. Echter, tijdens een telefoongesprek wordt je status automatisch gewijzigd naar “in gesprek” en ben je niet zichtbaar als “online” voor anderen. Dit geldt zowel voor spraak- als videogesprekken via WhatsApp.

 • Wanneer ben je online op whatsapp?

  Je bent “online” op WhatsApp wanneer je actief bent op de app en deze open hebt staan op je telefoon. Wanneer je WhatsApp opent en de app actief gebruikt, wordt je status weergegeven als “online” voor je contacten. Dit betekent dat anderen kunnen zien dat je op dat moment beschikbaar bent en direct kunt reageren op berichten.

  Als je WhatsApp verlaat of het op de achtergrond laat draaien terwijl je andere apps gebruikt, dan wordt je status niet weergegeven als “online”. In dat geval kan het zijn dat je status wordt weergegeven als “laatst gezien” met de tijd waarop je voor het laatst actief was op WhatsApp.

  Het is ook mogelijk om je online status te verbergen door de privacy-instellingen aan te passen. In de instellingen van WhatsApp kun je ervoor kiezen om je status te verbergen voor “Iedereen”, “Mijn contacten” of “Niemand”. Als je ervoor kiest om je status te verbergen, wordt deze niet meer weergegeven voor anderen, zelfs niet als je actief bent op WhatsApp.

 • Wanneer online status whatsapp verbergen?

  Er zijn verschillende redenen waarom je ervoor zou kunnen kiezen om je online status op WhatsApp te verbergen. Hier zijn een aantal veelvoorkomende redenen:

  • Privacy: Sommige mensen willen niet dat anderen weten wanneer ze actief zijn op WhatsApp, om verschillende redenen zoals privacy of veiligheid.
  • Vermijden van druk: Het kan zijn dat je niet altijd direct wilt reageren op berichten, maar dat anderen wel verwachten dat je snel reageert als ze zien dat je online bent. Door je online status te verbergen, kun je deze druk vermijden.
  • Afleiding: Als je je online status niet verbergt, kan het zijn dat anderen je continu berichten sturen, waardoor je afgeleid raakt van andere taken die je aan het uitvoeren bent.
  • Werk: Voor sommige mensen kan het belangrijk zijn om tijdens werktijden hun online status te verbergen om afleiding te voorkomen en zich te concentreren op hun werk.

  Onthoud wel dat als je ervoor kiest om je online status te verbergen, je ook niet de online status van anderen kunt zien.

Hoe whatsapp online status verbergen | Gerelateerde artikelen

Meer weten over productiviteit? Volg onze training

Wil je als kenniswerker jouw tijd optimaal benutten en slimmer werken? Dan is onze 1-daagse time management training precies wat je nodig hebt! Deze training is speciaal ontworpen om jouw productiviteit naar een hoger niveau te tillen en je te helpen omgaan met de uitdagingen van een drukke werkomgeving.

Tijd is een kostbaar goed en we begrijpen hoe belangrijk het is om het meeste uit elke minuut te halen. Onze training is gericht op het aanleren van slimme time management technieken en methodes die je direct kunt toepassen in je dagelijkse werkzaamheden. Je zult leren hoe je jouw tijd effectief kunt plannen en prioriteiten kunt stellen, waardoor je beter georganiseerd bent en stress tot een minimum wordt beperkt.

Stel je eens voor hoe het zou voelen om aan het eind van de dag voldaan en tevreden terug te kijken op al je behaalde doelen. Met onze time management training zul je ontdekken hoe je jezelf kunt motiveren en gefocust kunt blijven, zelfs als de werkdruk hoog is. Je leert ook hoe je afleidingen kunt verminderen en jezelf kunt afstemmen op taken die echt belangrijk zijn voor jouw succes.

Daarnaast bieden we je praktische tools aan om efficiënter te werken en tijdverspilling te minimaliseren. Leer hoe je jouw agenda kunt optimaliseren, vergaderingen effectiever kunt maken en slimme technologieën kunt inzetten om je werklast te verlichten.

Onze trainers zijn ervaren experts op het gebied van time management en ze zullen je begeleiden met waardevolle inzichten en persoonlijke tips die je niet in boeken zult vinden. Je krijgt ook de kans om ervaringen uit te wisselen met andere deelnemers, wat je een bredere kijk op time management zal geven en je nieuwe ideeën zal inspireren.

Wacht daarom niet langer! Investeer in jezelf en je toekomst door deel te nemen aan onze time management training. Na deze 1-daagse intensieve training ben je klaar om slimmer te werken, je doelen te overtreffen en meer vrije tijd te genieten. Schrijf je vandaag nog in en ontdek hoe je jouw productiviteit kunt verhogen en een georganiseerde en succesvolle kenniswerker kunt worden!

Wie zijn wij? | Training Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog