Je hebt je koffers nog niet uitgepakt en je bent haast alweer vergeten hoe je vakantieappartement eruit zag. Of hoe dat Italiaanse dessert smaakte. Hoe die Franse wijn proefde. Of die Spaanse muziek klonk. Kortom: je vakantieherinneringen lijken weg te ebben. Gelukkig bestaan er volgens deze professor 3 manieren waarop je langer je herinneringen kunt vasthouden. 

Je weet ook wel dat jouw vakantiegevoel niet oneindig lang kan duren. Na twee weken ebt het relaxte geval dat je tijdens jouw vakantie in Italië ervoer weg en ook je bruine velletje gaat weer terug naar zijn melkflessen-stand.

Toch kun je volgens Dan Ariely, professor Psychologie en gedragsdeskundige, langer vasthouden aan dat vakantiegevoel. Misschien niet aan die bruine tint, maar wel aan de herinneringen die je tijdens je vakantie hebt gemaakt.

In een artikel in het psychologie magazine Popular Science legt hij uit dat je invloed kunt hebben op het herinneringsproces.

​​‘Vakantie bestaat uit drie delen: de tijd van tevoren, de tijd tijdens en de tijd erna’, zegt hij.

Indien je langer aan je herinneringen wil vasthouden, en dus ook lang nadat je koffers zijn uitgepakt vakantie wil vieren, zul je volgens hem daar aandacht aan moeten schenken: aan de wat er vóór je vakantie gebeurt, tijdens, maar ook ná.

Dit is hoe je dat volgens hem doet:

vakantie vieren

Leer tijdens je vakantie iets nieuws

Volgens de professor houdt je brein langer je vakantieherinneringen vast wanneer jij tijdens je vakantie uit je comfortzone kruipt. Hij raadt dan ook aan om nieuwe dingen te leren. Niet alleen omdat het je geheugen jong en soepel houdt, maar ook zodat jouw herinneringen intenser worden. Stel jij jouw brein namelijk aan nieuwe informatie bloot, dan ontwikkelt het nieuwe neuroverbindingen. Hierdoor onthoud je zaken niet alleen sneller, je slaat het ook langer op.

Vakantietips

 • Leer tijdens je verblijf zoveel mogelijk van de taal. Bestel je gerecht in het Spaans, bekijk die Italiaanse dessert kaart of laat die Franse sommelier je meer vertellen over die wijn.
 • Volg een workshop of les. Steel je handen uit de mouwen en ontdek hoe je werkelijk authentieke sushi maakt, leer flamenco dansen of neem deel aan die pottenbakken cursus.
 • Ontmoet nieuwe mensen. Knoop eens een gesprekje aan met de persoon naast je aan de bar, woon die poëzieavond bij (ook al versta je geen woord Portugees) of schrijf je in voor die vollybalwedstrijd op het strand.

vakantie vieren

Probeer zoveel mogelijk verschillende dingen uit

Ariely legt daarnaast uit dat wanneer jouw vakantiedagen op elkaar lijken, je veel sneller je vakantie vergeet. ‘De dagen zullen zich aaneen rijgen’, zegt hij. Hierdoor wordt het voor je brein één grote brei aan herinneringen en is het moeilijk om dingen van elkaar te onderscheiden.

Hij raadt dan ook aan om je vakantie te vullen met verschillende en wisselende activiteiten. ‘Ga voor variatie’. Op die manier sla je veel aparte herinneringen op waardoor je voorkomt dat je vakantie één grote vage herinnering wordt.

Vakantietips

 • Spendeer niet al je dagen aan het zwembad, maar bezoek een dat middeleeuwse dorpje. Doe mee aan een excursie of stap op de fiets en rijd op de bonnefooi ergens naar toe.
 • In plaats van altijd hetzelfde hotel of camping te bezoeken, probeer je eens iets anders. Al is het in dezelfde omgeving: een kleine variatie maakt al een groot verschil.
 • Huiverig om die lokale dish op de kaart te proberen? Gewoon doen. Trakteer je smaakpapillen gedurende je vakantie op nieuwe dingen en wie weet welke lekkernijen je ontdekt.
 • Zelfs kleine aanpassingen in fysieke activiteiten stimuleren je geheugen. Ga je altijd skiën pak dan eens een snowboard op. Wandel je veel? Verruil je wandelschoenen dan eens voor een mountainbike. Doe iets anders.

Maak van je dag van thuiskomst ook een feest

Tot slot hamert Ariely erop dat je een positieve afsluiter aan je vakantie wil geven. Er is namelijk zoiets als de ‘peak-end rule’. Dat houdt in dat wat er zich tijdens een piekmoment en op het einde van een gebeurtenis voordoet, lang blijft hangen.

Zo’n piekmoment kan bijvoorbeeld het bezoeken van een oud stadje zijn geweest, of de zonsondergang aan het strand. Dat onthoud je. Helaas is het einde van onze vakantie vaak negatief. En aangezien je ook dát onthoudt, wil je ervoor zorgen dat ook dat zo positief mogelijk is.

Ariely:

‘Je verlaat het hotel en betaalt, je neemt een vlucht, de maatschappij raakt je bagage kwijt, je komt thuis en moet een hoop was doen. Het is best jammer dat een vakantie op een negatieve manier moet eindigen, maar het gebeurt wel.’

Wil je dus langer vakantie vieren, zorg er dan voor dat je dat laatste moment positief eindigt.

Vakantietips

 • Besluit om na het uitpakken van de koffers een middagje naar het bos of strand te gaan.
 • Ga ‘s avonds met het gezin uiteten of organiseer een kleine BBQ voor familie. Gezellig, lekker en je kunt nog eens jullie vakantie doornemen.
 • Plak er een overnachting in Nederland achteraan. Een avondje zonder kids in een hotel, een wellness overnachting of een dagje op een vakantiepark.
 • Besluit om de laatste dag naar een pretpark, zwembad of dierentuin te gaan. Een leuke afsluiter van jullie vakantie!

vakantie vieren

Kortom: langer vakantie vieren? Je doet het zo

Je weet ook wel dat je vakantie niet oneindig kan duren. Na een paar weken wordt je gewoon weer op kantoor verwacht en zul je jouw werkzaamheden moeten hervatten. Toch betekent dat niet dat je jouw vakantiegevoel direct bij thuiskomst gedag moet zeggen. Wanneer je bovenstaande tips opvolgt, kun je ervan verzekert zijn dat je jouw vakantie nog lang zal herinneren; ook lang nadat jouw koffers zijn uitgepakt.

Dit is hoe je dat deed:

  1. Leer tijdens je vakantie nieuwe dingen. Stel je brein bloot aan nieuwe informatie en kruip uit je comfortzone.
  2. Probeer zoveel mogelijk nieuwe dingen uit. Ga voor variatie. Lig niet het hele dag aan het zwembad maar bezoek nieuwe plekken, leer nieuwe mensen kennen en probeer eens een nieuw gerecht uit.
  3. Maak van je dag van thuiskomst ook een feest. Sluit je vakantie niet af met een domper (koffers uitpakken), maar plak er een extra dagje achter aan. Ga een middagje wandelen, organiseer een BBQ of bezoek bijvoorbeeld een pretpark.

Een sterk geheugen draait dus vooral om het opdoen van nieuwe ervaringen en informatie. Daardoor onthoudt je jouw vakantie niet alleen langer, het maakt het er ook leuker op!

Wie zijn wij? | Training Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog