Mocht je jezelf ooit de vraag gesteld hebben ‘hoe word ik beter plannen en organiseren’ dan ben je hier aan het juiste adres. We delen onze meest uitgebreide handleiding ooit met exclusieve tips en inzichten die je normaal alleen tijdens onze training hoort!
Wij van Tijdwinst.com worden maar wat blij van een goede planning. En laten wij nou net weten hoe je er een maakt! In dit artikel leggen we je daarom haarfijn uit wat plannen nou eigenlijk is, maar ook waar het bij de meeste mensen vaak mislukt. Aan het eind van dit artikel weet je daardoor niet alleen waar je op moet letten, maar ook hoe je stap voor stap een feilloze planning maakt.
Wat komt aan bod?
- Wat is plannen en organiseren?
- Waarom is plannen en organiseren belangrijk?
- Waarom vinden we plannen en organiseren lastig?
- Waarom de meeste planningen niet werken
- Waar voldoet een goede planning aan?
- Hoe leer ik plannen en organiseren?
- Conclusie en samenvatting
Aan de slag.
1. Wat is plannen en organiseren?
Als drukbezette kenniswerker heb je natuurlijk een idee van wat plannen is. Maar wat is het verschil tussen plannen en organiseren eigenlijk? Kijken we naar de officiële definitie in het van Dale, dan kunnen we ‘plannen’ als volgt omschrijven:
Plannen: “het voorbereiden van werkzaamheden of het opzetten van een plan.”
En organiseren?
Organiseren: “een bepaalde structuur aanbrengen.”
De ‘plannen en organiseren’ definitie luidt daarom als volgt:
“Plannen en organiseren is het voorbereiden van werkzaamheden of het opzetten van een plan waarbij er een bepaalde structuur wordt aangebracht.” Hiervoor zal men doelen moeten stellen, prioriteiten moeten bepalen en de benodigde tijd, acties, middelen en mensen moeten aanwijzen.
Dat is waar plannen – en time management in zijn geheel – op neerkomt.
Klinkt goed, maar ook als veel werk. Waarom zou je daar tijd en moeite in steken? Je hebt per slot van rekening al genoeg te doen.
Hierom:
2. Waarom is plannen en organiseren belangrijk?
Aan het begin van je werkweek duik je het liefst gelijk je mailbox in. Vervolgens tik je een aantal meetings af en wanneer je aan het eind van de dag nog tijd over hebt, neem je dat project eens onderhanden. Je werkzaamheden uitstippelen en op een rijtje zetten? Niet nodig. Toch wel!
5 redenen waarom plannen en organiseren zo belangrijk is:
- Het geeft overzicht. De boel in kaart brengen laat jou zien wat er nog allemaal moet gebeuren en wat jouw aandacht nodig heeft.
- Hierdoor kun je sneller en beter keuzes maken. Je bepaalt sneller wat prioriteit heeft en wat jouw tijd en aandacht waard is.
- Dit zorgt ervoor dat je efficiënter werkt; je bespaart tijd en energie, maakt minder fouten en kunt voor jezelf een duidelijke lijn uitzetten.
- Op zijn beurt zal dit ervoor zorgen dat je systematisch en ordelijk te werk gaat. Dat neemt niet alleen een hoop (werk)stress weg, het levert je ook betere prestaties en resultaten op.
- Deadlines? Jij ziet ze al van mijlenver aankomen. Plannen en organiseren laat je namelijk anticiperen op wat er komen gaat en voorkomt dat je uitstelgedrag vertoont.
3. Waarom vinden we plannen en organiseren lastig?
Over goed plannen en organiseren dus niets meer dan goeds. Waarom vinden we het dan – één – zo lastig en – twee – vermijden we het vaak? Omdat we maar al te graag vasthouden aan een aantal smoesjes en denkfouten.
Niet kunnen plannen en organiseren? Dat komt hierdoor:
1. We denken dat plannen veel tijd kost
Je werkzaamheden plannen en organiseren gaat niet vanzelf. Het kost tijd. Toch kost niet plannen méér tijd en is de rust, tijdwinst en kwaliteit die je ervoor terugkrijgt vele malen groter.
Plannen en organiseren kost je wekelijks namelijk één a twee uur, maar ga eens na wat werken vanuit chaos je oplevert: miscommunicatie, onnodige fouten die je achteraf moet rechtzetten, tijdverlies, misgelopen kansen of ontevreden managers.
Eigenlijk kunt je het je dus niet veroorloven om niet te leren plannen en organiseren.
2. We vinden plannen confronterend
Een andere reden waarom we plannen liever uit de weg gaan, is omdat het ons met de neus op de feiten drukt. Ineens wordt jouw werkvoorraad inzichtelijk en zie je wat er nog allemaal moet gebeuren en – nog erger – welke zaken je allemaal hebt uitgesteld — help! In plaats van rust ervaar je nu juist werkstress!
Besef dat zaken inzichtelijk maken echter niet méér werk oplevert. Het werk lag er al, het moest uiteindelijk toch gebeuren, je stak echter je hoofd in het zand.
Dat stress-gevoel dat plannen in het begin oplevert kun je dan ook snel loslaten. Plannen en organiseren heeft namelijk niet als doel om jouw werkvoorraad in één dag weg te ruimen. Het helpt je jouw werkvoorraad doseren, zodat je bewust prioriteiten kunt stellen.
3. Plannen zou ten koste gaan van onze creativiteit en spontaniteit
Nog zoiets: “wanneer ik mijn hele week plan mis ik die spontaniteit”. Bull. Veel mensen denken dat creativiteit en spontaniteit niet te verenigen zijn met georganiseerd werken. Toch zijn dit vaak de mensen die hun zaakjes niet geregeld krijgen of waar je telkens achteraan moet zitten.
Knoop in je oren: er is niets spontaan of creatief aan achter de feiten aanlopen. Zeker wanneer je beseft dat juist de grootste genieën en creatieve geesten die onze geschiedenis kent notoire planners zijn of waren.
Plannen en organiseren zorgt er juist voor dat jij jezelf de mogelijkheid geeft om in een flow te komen: dé plek waar creativiteit schuilt. Juist wanneer jij jouw zaakjes goed regelt kun je jouw denkkracht benutten aan het bedenken van nieuwe ideeën. Telkens afgeleid raken door randzaken, chaos of gemiste deadlines doen dat niet voor je…
4. We denken dat collega’s er toch niet in meegaan
“Ik kan mijn werkzaamheden plannen, maar mijn collega’s trekken toch hun eigen plan. Voor ik het weet ligt mijn planning weer overhoop en krijg ik zaken over de schutting geknikkerd”. — eentje die we ook veel in de trainingen horen.
Hoewel je geen invloed hebt op de manier van werken van anderen, heeft het wel degelijk zin om je eigen werkzaamheden te plannen. Niet alleen geef je hiermee het goede voorbeeld, je kunt richting collega’s ook beter verantwoorden waarom je iets niet wilt overnemen of waarom je zijn of haar vraag nu niet kunt oppakken.
“Ik wil je daar later op de dag best mee helpen, maar nu heeft dit project mijn aandacht.”
Je maakt hen bewust van jouw prioriteiten en zet hen aan na te denken over hun stoorgedrag en reactieve werkwijze.
5. We denken dat plannen en organiseren niet binnen onze functie past
Horen we ook veel: “leuk en aardig, dat plannen. Maar binnen mijn functie is dat gewoon onmogelijk. Ik moet altijd ‘aan’ staan en bijspringen.”
Natuurlijk is iedere functie anders. Toch steken we onze hand ervoor in het vuur: iedereen heeft baat bij goed leren plannen en organiseren. Ongeacht je baan of functie. Want die onverwachte afspraken, ad-hoc klusjes en spoedjes die zich tussendoor opdringen? Kun je prima rekening mee houden!
De werkelijke reden dat veel mensen denken dat plannen niet voor hen opgaat, is dat ze vasthouden aan drukdoenerij. Dat duidt voor hen namelijk aan dat ze belangrijk zijn, een serieuze functie vervullen en daarmee onmogelijk aan plannen kunnen doen.
Onzin, zoals je dadelijk leert. Druk en productief zijn, zijn namelijk twee totaal verschillende dingen.
Overvolle inboxen en gemiste deadlines zijn geen teken van het “druk hebben”, het zijn tekenen van een gebrek aan overzicht.
6. We denken dat we planningen niet nodig hebben
“Ach, ik heb het eigenlijk wel goed voor elkaar zo. Mijn ‘systeem’ werkt: ik onthoud gewoon alles. En ja, soms zie ik dan iets over het hoofd, maar meestal komt alles op z’n pootjes terecht.”
Vaak zijn dit de mensen die juist baat hebben bij plannen en organiseren. Ook zijn vaak de lastigste gevallen. Hoe laat je iemand inzien dat zijn “systeem” juist voor stress en chaos zorgt? En dat een goede planning dit kan verlichten?
Tijdens de trainingen laten we deze mensen – misschien val jij hier ook wel onder – onderstaande tips een tijd in de praktijk uitproberen. En wat blijkt? Na ze toegepast te hebben, willen ze niets anders meer!
Hopelijk hebben we je denkbeeld over het nut van plannen en organiseren – en time management in zijn geheel – verandert. Je kunt gewoonweg niet zonder. In ieder geval niet wanneer je productief, efficiënt én stressvrij wilt zijn.
4. Waarom de meeste planningen niet werken: 4 meest gemaakte fouten bij plannen en organiseren
Toch ben je er nog niet. Want voordat je leert hoe goed plannen werkt en antwoord krijgt op de vraag “wat hoort er allemaal bij plannen?”, moet je eerst weten waar een goede planning uit bestaat én waar je normaal de mist in gaat.
Je kunt pas leren plannen en organiseren wanneer je weet wat niet werkt. Pas dan vermijd je die veelgemaakte fouten en eindig je met een plan dat wél werkt.
Waarom de meeste planningen niet werken:
- De planning is incompleet
- De planning is inflexibel
- De planning is onrealistisch
- De planning is omslachtig
Fout 1. De planning is incompleet
De meeste mensen maken een planning op basis van wat ze die week willen doen. Vaak ontstaat er hierdoor een lijst aan ambitieuze wensen en doelen. Omdat ze geen rekening houden met de werkzaamheden die er al liggen of vergeten dat er zich soms ook onverwachte zaken voordoen, komen ze uiteindelijk in de knoei. De planning is incompleet.
Hierdoor loopt niet alleen hun planning in het honderd en zien de klussen over het hoofd, maar eindigen ze ook met een stress gevoel: “ik heb deze week zoveel gedaan, maar aan dat ene belangrijke project ben ik helemaal niet toegekomen!”.
Fout 2. De planning is inflexibel
Een andere grote fout is een planning die zo volgepropt staat dat wanneer een klus of afspraak uitloopt, alles in het honderd loopt. De overvolle planning en het gebrek aan ruimte voorkomt dat ze kunnen schuiven of andere klussen kunnen oppakken. Vervelend wanneer het om een ad hoc klus gaat, maar zeker wanneer je hierdoor mooie kansen moet laten schieten.
Fout 3. De planning is onrealistisch
Daarbij levert het volproppen van je planning eerder een ‘wensenlijst’ op dan een realistische en uitvoerbare takenlijst. Je kunt je prima voornemen om deze week dat project af te ronden, die analyse uit te rollen én ook nog de zolder op te ruimen, maar haalbaar is het niet. Vul je planning daarbij ook nog eens aan met vage, ondoordachte klussen en een onrealistische planning is onvermijdelijk.
Fout 4. De planning is omslachtig
Je kunt er ook in doorslaan; planningen maken in tal van systemen, apps, kladblokken en de nodige post-its. Hiermee denk je misschien super bezig te zijn, maar het tegendeel is waar:
Om een goed werkende planning te hebben, moet je op jouw systeem kunnen vertrouwen. Jij moet weten: ‘wanneer ik wil weten hoe mijn dag eruit ziet, kan ik dat hier vinden. 100% van de tijd.’
Wanneer je allerlei subsystemen daarvoor moet raadplegen, heb je die zekerheid en rust niet. Daarbij: aan het eind van jouw werkdag – wanneer je moe bent, klaar bent met je collega’s en het woord ‘werk’ niet meer kunt horen – wil je niet nog allerlei mappen en apps moeten checken. Dan wil je één waterdicht systeem hebben, één die je zelfs kunt bijwerken wanneer je doodop bent.
Dus om je vraag te beantwoorden ‘hoe word ik beter in plannen?’. Vermijd bovenstaande fouten; vermijd een volgepropte, onrealistische planning die jou geen ruimte biedt en die bestaat uit subsystemen. Dan kom je een heel end.
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
5. Waar voldoet een goede planning aan?
Wat je uiteindelijk wil – en waar wij jou bij gaan helpen – is een planning die realistisch en uitvoerbaar is. Beter gezegd:
- Een planning die wel compleet is, en die wél ruimte houdt met onverwachte zaken;
- Een planning die wel flexibel is, en die wél ademruimte biedt;
- Een planning die wel realistisch is, en niet slechts een wensenlijst;
- Een planning die wel uit één overzichtelijk systeem bestaat, en niet uit allerlei sub-systemen;
Die gaan we samen nu maken, aan de hand van een aantal eenvoudige tips. Wil je hier meer over weten en het echt grondig aanpakken, dan raden we je aan ons boek ‘Elke Dag om 15.00 Uur Klaar’ te lezen.
6. Hoe leer ik plannen en organiseren? 5 tips voor plannen en organiseren
Tip 1. Breng werkzaamheden en verantwoordelijkheden in kaart.
Je kunt je zaakjes pas ordenen wanneer je weet wat er ligt. Neem daarom eens de tijd om alles dat jou bezighoudt op te schrijven: welke taken kom je dagelijks tegen, wat wordt er wekelijks van je verwacht? Zijn er terugkerende afspraken? Projecten die je ieder half jaar moet uitvoeren (denk aan de belastingdienst of je accountant)? Hoe veel tijd vergen die van je?
Deze zogenaamde gedachtendump kan overweldigend zijn, maar besef dat het werk er toch al lag. Je brengt het nu alleen in kaart.
In het boek ‘Elke Dag om 15.00 Uur Klaar’ vergelijken we dit met de denkwijze van superinvesteerder Warren Buffet. Hij zegt:
‘Do not save what is left after spending, but spend what is left after saving’
Met andere woorden: je kunt niet uitgeven wat je niet hebt. Dat werkt ook met het maken van een planning zo.
Wanneer jij bijvoorbeeld al tien uur per week aan het verwerken van je mailbox besteedt, zijn dat al tien uren die je niet in dat project kunt steken. En wanneer je weet dat je maandelijks tijd kwijt bent aan het controleren van de omzetcijfers, houd daar dan ruimte voor vrij.
Hier komen we zometeen op terug. Belangrijk voor nu: weet welk werk er ligt, de frequentie en hoeveel tijd jou dat kost.
Tip 2. Plannen doe je in één waterdicht systeem
Verbrand je post-its, een planning maak je in een zo eenvoudig mogelijk systeem. Vergeet daarom al die apps, programma’s en kladblokken en gebruik slechts één agenda en één takenmanager. Die twee mogen gerust in dezelfde tool zitten, bijvoorbeeld Outlook. Zelf gebruiken we de takenmanager Todoist en Google Calendar.
Uiteindelijk gaat het niet om de tool, maar om vertrouwen: wéten dat alles zich op één vaste plek bevindt.
Wil je ook meer gedaan krijgen en je leven beter organiseren? Probeer dan nu Todoist Premium! Met Todoist Premium krijg je toegang tot geweldige functies zoals labels, herinneringen en het bijhouden van je productiviteit. Het goede nieuws? Je kunt het nu 2 maanden lang helemaal gratis uitproberen. Klik gewoon op deze link ➡️ Todoist Premium – 2 maanden gratis en begin meteen met het plannen van je taken op een slimmere manier.
Tip 3. Projecten kun je niet plannen. Hak ze in stukken
Wat pak je liever op: een eenvoudig klusje waarbij je direct weet wat je moet doen of een vage klus waarover je nog moet nadenken? Precies. Voordat je daarom aan het plannen slaat, zul je bepaalde werkzaamheden eerst in stukken moeten hakken.
Een groot project kun je namelijk niet direct doen. Het bestaat uit meerdere stappen — wij noemen dat ‘taken’ of ‘acties’. Je zal een project daarom eerst moeten ontleden en moeten terugbrengen naar individuele taken. Pas dan krijg je een beeld van wat de klus werkelijk inhoudt, wat je daar allemaal voor moet doen en hoeveel tijd dat kost.
De mini-scrum oefening kan je hierbij helpen.
Tip 4. Grote taken plan je altijd in je agenda
Eigenlijk is het heel simpel: je hebt werk dat je binnen een half uur kunt uitvoeren en je hebt werk waarmee je langer dan een half uur zoet bent. En laten we eerlijk zijn: wanneer krijg je zomaar de kans om zo’n grote klus tussendoor op te pakken? Precies, nooit.
Let er daarom op dat wanneer je een planning maakt, je deze grote taken – zaken waarmee je dus langer dan dertig minuten bezig bent – niet zomaar op een takenlijstje knikkert. Plan er gelijk tijd voor in, in je agenda.
Hiermee voorkom je uitstelgedrag én dwing je jezelf gelijk na te denken over de taak: ‘op welke dag kan ik hier het beste aan werken?’, ‘hoeveel tijd kost me dit?’, ‘heb ik hier ruimte voor of moet ik met zaken schuiven?’?
Tip 5. Houd ruimte voor onverwachte zaken
Hoe beter plannen en organiseren? Onthoud 1 ding: je komt altijd voor verrassingen te staan, hoe goed je ook plant. Want naast dat je jouw vaste en terugkerende werkzaamheden hebt, zijn er ook nog altijd taken en afspraken die plotseling de kop opsteken. Daar zul je rekening mee moeten houden. En ja, dat kan.
Door bij voorbaat al enkele uren per week opzij te zetten voor ad hoc klussen, tussentijdse vragen of spoedgevallen voorkom je dat je een onrealistische planning maakt; één waarbij je alweer moet schuiven of waarbij je uiteindelijk 60 uur maakt in plaats van de voorgenomen 40.
De tip? Plan jezelf niet helemaal vol en houd, afhankelijk van je functie, één a twee uur per dag vrij.
Tip 6. Werk met een basisopstelling
We hebben het nu over terugkerende werkzaamheden en over onverwachte zaken gehad. Beide dingen kun je al prima vastleggen in een planning. Zo zie je namelijk hoeveel tijd je na aftrek nog overhoudt. We noemen dit een ‘basisopstelling’.
Neem bijvoorbeeld het verwerken van je mailbox. Dit is een terugkerende taak waaraan je dagelijks anderhalf uur kwijt bent. In een veertig-uur-durende werkweek is er dus al een flinke hap uit je beschikbare tijd genomen:
Voeg hier de tijd aan toe die je opzij zet voor onverwachte zaken, en je zal zien dat je minder beschikbare tijd overhoudt dan dat je misschien dacht:
Afgaande van deze basisopstelling kun je nu een realistische planning maken. Een waarbij je niet aan veertig uur werkt kunt plannen, maar slechts 14. Een wezenlijk verschil.
Tip 7. Breng je prioriteiten in kaart
Je plant niet alleen met het doel om overzicht te hebben, maar vooral om zo productief en efficiënt mogelijk te werken. Voor je daarom jouw planning volschiet met allerlei random klussen, bedenk je eerst wat nou werkelijk de meest urgente en meest belangrijke taken zijn. Wat zijn jouw prioriteiten?
Tuurlijk is het fijn als je aan het einde van de dag die prognose kunt aftikken, maar is dat werkelijk de meest belangrijke taak die er ligt? Nu je er bij stilstaat, valt je in dat dit prima tot donderdag kan wachten. En dat het afhandelen van die klacht vele malen belangrijker is! Plan dat dan ook zo in!
Bedenk wat jouw prioriteiten zijn deze week: welke klussen hebben de grootste impact en voegen de meeste waarde toe aan je voortgang? Schrijf deze op. Plan ze vervolgens aan het begin van de week in, het liefst direct aan het begin van de dag en begin eraan. Al die andere klussen plan je er vervolgens omheen. Niet andersom.
Tip 8. Werk je systeem regelmatig bij
Een badkuip die lekt, werkt niet. Evenals een planning die niet regelmatig wordt opgeschoond. Voor je het weet verval je weer in je oude slechte gewoontes en schrijf je “even snel” iets op een post-it of een los blaadje.
Neem daarom dagelijks een kwartiertje de tijd om door je planning heen te lopen en werk bij. Wat heb je vandaag gedaan? Waaraan heb je gewerkt? Hoe lang was je daar mee bezig? — één uur in plaats van de vooringeschatte drie? Prima, aanpassen. Zijn er taken die je kunt afvinken? Dingen die je doorsluist naar morgen? Werk. Het. Bij.
Tip 9. Reflecteer wekelijks
Doe dit ook wekelijks, maar dan grondiger. Deze wekelijkse reflectie vergt één uur van je tijd, maar bereid je voor op de komende week. Dit helpt je niet alleen afschakelen, maar het geeft je ook rust en helpt je anticiperen op de afspraken en taken die je tegemoet gaat.
- Check je agenda: wat heb je de afgelopen week gedaan. Is alles af of schuiven er dingen door?
- Kijk vervolgens naar de aankomende week. Welke klussen en afspraken staan daar? Moet je daar nog iets voor voorbereiden?
- Werp een blik op grote projecten die je nog hebt liggen: kun je de komende week er misschien een oppakken? En kun je daar dan direct aan beginnen of moet je eerst nog zaken uiteenzetten?
- En niet te vergeten je mailbox: werk hem bij zodat de teller op 0 staat en je fris aan een nieuwe werkweek begint. Hiervoor kun je de OHIO-methode gebruiken.
Tip 10. Volg een cursus time management
Het lijkt haast een exacte wetenschap, plannen. En misschien weet je na het lezen van al deze tips niet goed waar je moet beginnen. Of juist wél en verlang je naar meer! Wat jouw reden ook is, je bent van harte welkom bij onze 1-daagse training Time Management.
Eén van onze experts gaat dieper in op bovenstaande stof en leert je nog beter worden in plannen en organiseren! Ben je daar nieuwsgierig naar, kijk dan zeker eens naar de mogelijkheden. Je mag namelijk alleen komen, maar je collega’s zijn ook van harte uitgenodigd!
7. Conclusie en samenvatting
Een hoop verteld en hopelijk een hoop geleerd. Laten we het nog eens kort voor je op een rij zetten.
Plannen en organiseren definitie
“Plannen en organiseren is het voorbereiden van werkzaamheden of het opzetten van een plan waarbij er een bepaalde structuur wordt aangebracht.” Hiervoor zal men doelen moeten stellen, prioriteiten moeten bepalen en de benodigde tijd, acties, middelen en mensen moeten aanwijzen.
Waarom is plannen en organiseren belangrijk?
- Meer overzicht
- Betere keuzes
- Prioriteiten stellen
- Efficiënter werken
- Systematisch werken
- Minder (werk)stress
- Minder fouten
- Betere prestaties
- Minder uitstelgedrag
Plannen en organiseren obstakels
Twee redenen waarom plannen en organiseren vaak mislukt:
1. Denkfouten
- We denken dat plannen veel tijd kost — het levert juist tijd op.
- We vinden plannen confronterend — het toont slechts het werk dat er ligt.
- Plannen zou ten koste gaan van onze creativiteit en spontaniteit — het creëert ruimte om creatief te kunnen zijn.
- We denken dat collega’s er toch niet in meegaan — het maakt juist assertiever.
- We denken dat plannen en organiseren niet binnen onze functie past — iedereen heeft er baat bij.
- We denken dat we planningen niet nodig hebben — probeer het een tijd uit en je zal zien dat je nooit meer zonder kunt
2. Planfouten
- We maken planningen die incompleet zijn — in plaats daarvan wil je een planning die rekening houdt met onverwachte zaken.
- We maken planningen die inflexibel zijn — je wilt ademruimte.
- We maken planningen die onrealistisch zijn — ga voor een uitvoerbare planning, geen wensenlijst.
- We maken planningen die omslachtig zijn — ook wanneer je moe bent wil je jouw systeem kunnen uitvoeren
Hoe maak je een goede planning?
Wat werkt wel?
- Breng werkzaamheden en verantwoordelijkheden in kaart
- Plannen doe je in één waterdicht systeem
- Projecten kun je niet plannen. Hak ze in stukken
- Grote taken plan je altijd in je agenda
- Houd ruimte voor onverwachte zaken
- Werk met een basisopstelling
- Breng je prioriteiten in kaart
- Werk je systeem regelmatig bij
- Reflecteer wekelijks
- Volg een cursus time management
Meer weten? Lees gerust verder
- Weekplanning maken? Timemanagement expert deelt zijn 3 beste tips
- Wat kun je doen aan uitstelgedrag? Leer beter plannen en organiseren (6 tips)
- Leren plannen en organiseren? “Je bent te optimistisch” zegt Nobelprijswinnaar
- Vergeetachtige collega’s? ‘Wachten op’-lijst voorkomt frustratie
- Prioriteiten matrix uitgelegd: dringend versus belangrijk
Wie zijn wij? | Cursus Time Management
Waar kan je een goed plannen en organiseren cursus volgen? Bij ons!
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog