door Redactie TIJDwinst.com
Slimme tips voor ieder druk bezet mens.

Phubbing: de Doodsteek voor Romantische en Zakelijke Relaties?

Laten we eerlijk zijn: er is niets zo vervelend als wanneer iemand tijdens een etentje z’n telefoon tevoorschijn haalt. Er bekruipt je dan al snel het gevoel dat jij niet interessant genoeg bent. Toch maak ook jij je er schuldig aan — bewust of onbewust phub jij je gesprekspartner. Met grote gevolgen:

Wanneer hun beeldscherm belangrijker is dan jij

Je hebt het vast wel eens mee te maken gehad. Wie weet heb jij je er zelf schuldig aan gemaakt:

Terwijl je met een groep vrienden in een restaurant zit haalt één iemand zijn telefoon te verschijn. “Even een berichtje terugsturen”, mompelt hij. Voordat je het weet zit de helft van je vriendengroep op z’n telefoon en is het gesprek dat jullie eerder hadden stilgevallen. 

Tip: altijd haast en stress? Volg onze 1-daagse cursus time management!
Meer weten?

Best vervelend. Niet alleen verziekt het de sfeer, je voelt je stiekem ook genegeerd. Alsof het nieuws op zijn beeldscherm belangrijker is dan dat jij bent. 

En toch:

Hoewel we het zelf vervelend vinden, halen we toch steeds vaker onze smartphone tevoorschijn. Om een bericht te sturen of om even snel het nieuws te checken. En kijken we er even niet naar, dan houden we hem binnen handbereik. We leggen hem naast ons neer, op tafel. We houden hem zelfs vast — in de hand geklemd om ‘m tijdens een moment van stilte tevoorschijn te halen. 

Phubbing gevolgen

Dit gedrag lijkt misschien onschuldig, toch blijkt dit phubben (ja, er bestaat een heuse naam voor) schadelijker dan wat je in eerste instantie zou denken. 

Phubbing is een samentrekking van de engelse woorden ‘phone’ en ‘snubbing’, ofwel iemand onbeleefd negeren. Het is de gewoonte om iemand af te wijzen door je aandacht te vestigen op je smartphone, in plaats van op je gesprekspartner. 

De ironie van phubbing

Wanneer we nagaan waar we onze telefoon eigenlijk voor gebruiken is het vreemd dat we onze naasten negeren voor wat er zich op onze smartphone afspeelt. Het merendeel van de functies die onze telefoon bevat helpt ons in contact te staan met anderen. Je stuurt een appje naar een goede vriendin, belt een familielid die je lang niet hebt gesproken en checkt social media om te te zien hoe het met die jeugdvriend gaat. Kortom: kunnen we op dit moment niet met iemand rond de tafel zitten, onder het genot van een kop koffie, dan kunnen we dankzij onze smartphone toch met elkaar in verbinding staan. 

Een mooie gedachte, toch blijft het ironisch.

Ditzelfde technologische snufjes is namelijk óók de reden dat we deze familieleden en vrienden negeren, of phubben. Zitten we eindelijk rond de tafel – met die kop koffie – dan richten we alsnog onze blik op die smartphone.  

Blijkbaar gaat het ons dus niet zozeer om het contact. Dat hebben we op dat moment immers. 

… waar dan wel om?

Simpel:

4 redenen waarom jij je telefoon belangrijker vindt dan je gesprekspartner

We phubben omdat we er voordeel uithalen. Het verzadigt iets in ons:

  • Met name onze drang naar informatie. We zijn bang om ook maar iets te missen. Een nieuwtje bijvoorbeeld, of een prikkelende foto op Instagram. De zogenaamde Fear Of Missing Out.
  • Daarnaast redt het je uit benarde situaties, zoals een pijnlijke stilte. Of wat dacht je van een feest waar je niemand kent behalve de gastheer. Op zo’n moment ben je blij dat je op je telefoon kunt scrollen en niet geheel verloren in een hoek staat.
  • Je phubbet ook wanneer je iemand op afstand wilt houden. Die praatgrage reiziger in de trein bijvoorbeeld. Hij zal vast geen gesprek met je aanknopen wanneer jij met je neus in het beeldscherm gedoken zit. 
  • Tot slot kan het de indruk wekken dat je een druk bezet (en dus interessant) mens bent. Telkens berichten moeten beantwoorden of appjes moeten sturen; mensen zullen vast denken dat je immens populair en succesvol bent…

Dankzij deze ‘voordelen’ verkies je regelmatig je telefoon boven je gesprekspartner. Meestal onbewust natuurlijk, maar desalniettemin heeft ook het zonder opzet negeren van je gesprekspartner negatieve gevolgen:

Phubbing tips

Wees je er bewust van. Deze gevolgen heeft phubbing op je relatie

Ongeacht of het om een zakelijke of emotionele relatie betreft: wil er een sterke band ontstaan, dan zal men er zowel mentaal als emotioneel aanwezig moeten zijn. Vooral wanneer het op een romantische relatie aankomt; 

Effect van phubbing op je relatie

Daar volstaat het niet om enkel fysiek op dezelfde plek aanwezig te zijn. Je zal aandacht voor je partner moeten hebben. Écht luisteren naar wat de ander zegt en wat hem of haar bezighoudt. Gebeurt dat van beide kanten, dan verhoog je de kwaliteit van de relatie. 

Grijp je echter telkens naar je telefoon – bijvoorbeeld wanneer jullie net knus op de bank zitten – dan verstoor je deze aandacht. Jij laat je onderbreken en afleiden en hebt niet langer oog voor wat echt belangrijk is — namelijk degene naast je. 

Jouw partner zal zich hierdoor genegeerd voelen, minder gerespecteerd zelfs. Niet leuk voor hem of haar, maar ook zeker niet voor jou

Een partner die langdurig gephubbed wordt, zal op den duur jouw onverschilligheid opvatten als een gebrek aan respect. En doordat hierdoor de ontevredenheid in de relatie groeit, heeft dat ook een zware impact op jouw algemeen geluksgevoel.

Effect van phubben op je zakelijke relaties

Ook bij een professionele relatie moet er sprake zijn van wederzijdse aandacht. Er is namelijk niets zo vervelend als wanneer je tijdens een vergadering collega’s tot de orde moet roepen omdat ze niet naar je luisteren, omdat hun smartphone de aandacht heeft. 

Tip: meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'

Een studie genaamd “Put down your phone and listen to me”, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Computers in Human Behaviour’ toont daarbij aan dat dit niet alleen voor werknemers telt. Een leidinggevende die phubt brengt het er ook bekaaid vanaf. 

Zo blijkt dat een baas die telkens op zijn of haar telefoon zit minder betrouwbaar wordt ingeschat, dan een leidinggevende die wél aandacht voor het team heeft.

Het onderzoek verklaart dit doordat werknemers hun leidinggevende zien als iemand die invloed kan hebben op hun carrière. De persoon beslist immers het salaris, promotie of ontslag. Een baas die telkens met z’n neus in zijn telefoon gedoken zit, zou hier minder juiste beslissingen in maken. 

Phubbing advies

Kortom

Het lijkt misschien onschuldig; even je telefoon tevoorschijn halen tijdens de lunch of hem in je hand houden terwijl je met een collega praat. Toch heeft het een enorme impact — en dan met name op de mensen om je heen. Ze nemen je minder serieus, zien je als onverschillig of ervaren dat zij niet belangrijk zijn. Dat beeld wil je natuurlijk niet scheppen, vooral niet wanneer het op je partner aankomt. 

Let er daarom op. Voorkom dat je jouw gesprekspartner tekort doet en pak je phub-neiging aan. De enige manier waarop je dit doet, is door jouw telefoon niet langer te zien als een verlengstuk van je hand. Jij zal je telefoonverslaving moeten aanpakken. In een komend artikel leggen we uitgebreid uit hoe je dat doet. 

Lees alles over onze populaire 1-daagse open trainingen bij jou in de buurt

Lees alles over een 1-daagse in-company training bij jou op locatie

Mis geen enkele tip!
Meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'
Maximaal 2x per maand. Geen spam, beloofd!
© Copyright 1999 – - SRS Consulting B.V. / TIJDwinst.com B.V.
X