Je hebt niet eens een nacht doorgehaald en toch voel je je moe. Een nachtje minder goed slapen blijkt uit onderzoek niet de reden te zijn dat je oververmoeid bent. Maar dat betekent dan ook dat een nacht goed slapen ook niet helpt om meer energie te krijgen. Hoe kom je nu van die oververmoeidheid af? De truc ligt niet bij een betere nachtrust, maar bij betere routines. Want hoe minder keuzes je hoeft te maken, hoe minder moe jij bent. Kom van jouw oververmoeidheid af en lees de praktische tips in dit artikel.

Je weet als geen ander wat oververmoeidheid is. Je loopt al wekenlang rond met klachten van oververmoeidheid. Je voelt je soms duizelig, misselijk, vindt het lastig om keuzes te maken, je concentratie is ver te zoeken en je snauwt regelmatig je collega’s, partner en anderen af. Je lijkt Gordon Ramsey in Hells Kitchen wel als er weer eens iets misgaat. Wat zijn nog meer oververmoeidheid symptomen? En wat moet je doen als je oververmoeid bent? In dit artikel gaan we er dieper op in, zodat jij precies weet wat het is, waar het door komt en wat je moet doen om ervan te komen. 

Wat komt aan bod:

  1. Wat zijn de symptomen van oververmoeidheid? 
  2. Oververmoeid en toch werken? Dit effect heeft het op je werk
  3. ‘Ego depletion’ is het probleem
  4. Het gevolg van ego depletion
  5. Wat te doen bij oververmoeidheid – 4 tips die jou weer energie geven
  6. Hoe lang duurt het om te herstellen van oververmoeidheid? 
  7. Dus, wat te doen als je oververmoeid bent? 
  8. Anderen vroegen ook

Wat zijn de symptomen van oververmoeidheid? 

De tekenen van oververmoeidheid kunnen zich op verschillende manieren uiten, zowel fysiek als mentaal. Als je je dus nog afvraagt: hoe herken je oververmoeidheid, bekijk je deze lijst van symptomen van oververmoeidheid

De lichamelijke klachten van oververmoeidheid:

  • Moe, je bent altijd moe. Ook al heb je 8 of 9 uur slaap gehad, je wordt alsnog moe wakker. 
  • Je hebt last van pijn in je gewrichten en spieren, ook al heb je niet gesport. De stress en angst zorgen hiervoor.
  • Regelmatige hoofdpijn.
  • Je bent om de haverklap verkouden of hebt de griep. 
  • Door de spanning en angst klopt je hart onregelmatig of extra snel.
  • Je voelt je soms kortademig of ademt snel.
  • Je komt moeilijk in slaap en wordt regelmatig wakker. 
  • In stressvolle situaties en ‘s nachts zweet je overmatig. 
  • Buikpijn, diarree, verstoppingen, overgeven of misselijkheid; je hebt er vaak last van. 

Hoe merk je dat je lichaam op is? Als je last hebt van een of meerdere van deze lichamelijke klachten. 

De psychische klachten van oververmoeidheid: 

  • Regelmatig ben je geïrriteerd, boos, emotioneel of agressief. 
  • Je hebt moeite met het concentreren op je werk of het onthouden van informatie. 
  • Zonder redenen ben je vaak angstig of paniekerig. 
  • Je motivatie en energie staan op een laag pitje. Je hebt nergens zin in en hebt geen energie om iets te doen. 
  • Depressieve gevoelens zijn je niet vreemd. Je voelt je vaak een lange tijd somber en hebt geen interesse in de activiteiten die je normaal doet. 
  • Je vermijdt sociale situaties door een lage sociale batterij, gaat mensen uit de weg en je voelt je eenzaam. 

Wanneer ben je oververmoeid? Wanneer je je herkent in deze klachten. Deze klachten zijn niet echt handig als je een kenniswerker bent. Naast dat het niet leuk is voor je, heeft het ook nog effect op je productiviteit

Oververmoeid en toch werken? Dit effect heeft het op je werk

Dat oververmoeidheid irritant is, is één ding. Maar het heeft ook effect op hoe je functioneert op je werk. 

  • Je motivatie zakt tot een 0-punt. Je hebt geen zin om naar je werk te gaan, sleept jezelf de dag door met eindeloos veel koppen koffie en hebt al helemaal geen zin in de kletspraatjes van je collega’s. 
  • Als je collega of een stagiaire iets verkeerds heeft gedaan, reageer je daar niet zo begripvol op. Je schiet snel uit je slof. Ook als je collega een grapje probeert te maken. Al snel word je gezien als het chagrijn van het team. 
  • Je concentratie is belabberd. Hierdoor doe je extra lang over klussen die je voorheen fluitend met twee vingers in je neus deed. Sterker nog, je doet er niet alleen langer over, je maakt ook meer fouten. 
  • Bovendien lukt het je minder goed om beslissingen te maken. De stress en paniek razen door je lichaam. 

De symptomen van oververmoeidheid en stress los je niet op door simpelweg meer en langer te slapen. 

oververmoeid ondanks alle koffie op een dag

‘Ego depletion’ is het probleem

Hoewel een symptoom van oververmoeidheid minder goed slapen is, betekent een paar nachten wel goed slapen niets voor je probleem. Uiteraard heeft minder slaap wel effect op hoe je je voelt, maar het is niet de oorzaak. De oorzaak zit ‘m in je mentale staat. Uit onderzoek van dr. Art Markman, professor Kathleen Vohs en dr. Roy Baumeister blijkt dat je hersenen niet toegang hebben tot eindeloze energie. 

Je brein moet de hele dag door heel veel moeite doen om doorzettingsvermogen, wilskracht en zelfbeheersing te tonen. Van overwegingen tussen een gezonde lunch in de kantine of friet van de snackbar tot sporten na het werk of op de bank neerploffen. 

Iedere keuze die je moet maken, kost je brein energie. En op een gegeven moment is deze mentale batterij op. Dus wanneer ben je oververmoeid? Als je dag in dag uit veel keuzes moet maken waarbij je veel wilskracht, doorzettingsvermogen en zelfbeheersing nodig hebt. Ego depletion dus. 

Luister hieronder naar onze podcast over hoe je jouw mentale batterij weer kunt opladen

Het gevolg van ego depletion

Wanneer je brein geen energie meer heeft, is het niet meer mogelijk om het beste van jezelf te laten zien. Je bent minder vriendelijk naar anderen, het lukt je niet om je te concentreren en je maakt geen handige keuzes meer. 

Als de batterij van je brein op is, is de kans groot dat je niet nog even lekker gaat sporten na een lange werkdag. En koken, daar heb je al helemaal geen zin in. Nee, jij hebt meer zin om op de bank te ploffen, je favoriete Netflix-serie op te zetten en een pizza te bestellen. XXL graag, met extra veel kaas erop. Dit kost je minder energie om te doen en is het snelst geregeld. Echt gezond is het niet, dat weet je ook wel. Maar ja, het is nu wel het makkelijkste om te doen. 

Oké, you get the point. Je wilt niet dat je mentale batterij opraakt, want je bent gewoon niet jezelf als je geen energie meer hebt. Maar wat te doen tegen oververmoeidheid? 

Wat te doen bij oververmoeidheid – 4 tips die jou weer energie geven

Elke dag extra vroeg onder de wol kruipen gaat je dus niet helpen bij je extreme vermoeidheid. Uiteraard is het goed om wel elke avond aan minstens 8 uur slaap te komen, maar dit gaat je niet helpen om je snel weer energiek te voelen. Om ervoor te zorgen dat je brein niet uitgeput blijft, is het belangrijk om je wilskracht, doorzettingsvermogen en discipline een handje te helpen. En dat doe je door je keuzes en beslissingen te vereenvoudigen

1. Ruil je energieslurpende beslissingen in voor gewoontes en routines

Iedere dag sta je voor veel keuzes. Wat ga je eten? Welke outfit trek je aan? Hoe meer keuzes je moet maken, hoe sneller de energie van je brein opraakt. De truc is dus om keuzes makkelijker te maken. Waardoor je meer op de automatische piloot dingen kunt doen en dus je minder mentaal uitgeput voelt.

Ook bekende succesvolle mensen passen dit principe toe. Denk aan Steve Jobs die je altijd zag in een zwarte coltrui, blauwe jeans en sneakers. Dag in, dag uit. Zijn kast hing dus niet vol met keuzes, maar met een aantal van zijn favoriete basisoutfits.

Hoe zorg je ervoor dat je goede gewoontes en routines creëert? 

  1. Kies voor een outfit die je altijd draagt, creëer een capsule wardrobe of leg ‘s avonds je kleding voor de volgende dag al neer. 
  2. Maak een weekplanning voor wat je eet, zodat je per dag weet wat je als ontbijt, lunch en diner gaat eten. Plan vaste dagen in voor bepaalde gerechten, zodat je er niet meer over na hoeft te denken. 
  3. Spreek met jezelf twee of meer vaste dagen met jezelf af dat je gaat sporten. 
  4. Sta op een vast tijdstip op en volg een vaste, gezonde routine: douchen, ontbijten en de deur uit. 
  5. Maak een wekelijkse en dagelijkse planning voor je werk, zodat je niet hoeft na te denken wat je moet gaan doen. 
  6. Reserveer een vast moment in je agenda om je huis op te ruimen en schoon te maken. 

2. Laat je zo min mogelijk afleiden

Een berichtje dat op je telefoon verschijnt, een notificatie dat je een nieuwe mail hebt ontvangen; je concentratie is gelijk foetsie. Je staat meteen voor de keuze: check ik dat berichtje of mailtje of doe ik dat later. Weer een keuze die je moet maken, terwijl je weet dat je keuzes moet minimaliseren. 

Bovendien heb je bij elke onderbreking veel wilskracht nodig om weer je aandacht naar je werk te leiden. Natuurlijk lijkt het je leuker om even dat berichtje of mailtje te checken dan weer met je werk verder te gaan. Maak het jezelf makkelijker: zorg dat je niet voor de keuze komt te staan. Hoe? Door notificaties uit te schakelen; zorg voor minder afleiding door de dag heen. Als ze je echt nodig hebben, dan bellen ze je wel. 

3. Stel grenzen en geef ze aan

Als je een people-pleaser bent, wil je het liefst iedereen tevreden en te vriend houden. Je probeert iedereen te helpen die hierom vraagt en zegt snel ja op verzoeken. Met gevolg: je krijgt je werk niet af en je energie raakt op aan zaken die anderen belangrijk vinden. Durf grenzen te stellen en deze aan te geven. Heb je weer een mail ontvangen van je collega of je weer iets voor hem of haar wilt doen, terwijl je zelf nog genoeg te doen hebt? Zeg nee. Focus je op je eigen werk

4. Goed voor jezelf zorgen

Die 8 uur slaap per dag staat al op je to do’s. Maar er zijn meer manieren om beter voor jezelf te zorgen, waardoor je niet meer zo oververmoeid raakt. Maak gezondere keuzes en zorg dat je niet continu je wilskracht hoeft aan te spreken om deze keuzes te maken. 

  • Haal geen zakken chips, chocola en koekjes meer in huis, maar spreek met jezelf af dat je iets lekkers mag eten wanneer je wekelijks je koffietje buiten de deur drinkt.
  • Doe je boodschappen als je nog vol energie zit en net hebt gegeten. Daardoor voorkom je een overvolle boodschappenkar vol onzin. Maak liever een boodschappenlijstje waar je je aan houdt. 
  • Plan je sportmomenten in en doe deze het liefst ‘s morgens. Je hebt dan nog energie om het te doen en na het werk echt niet. 

Meer tips?

Wil je meer tips en handige inzichten om je oververmoeidheid te verdrijven? Check dan onze Instagram. We geven daar allerlei tips en tricks om slimmer te werken. Hierdoor houd je meer tijd en energie over. Liever de nieuwste artikelen in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief

meer tips om oververmoeidheid tegen te gaan

Hoe lang duurt het om te herstellen van oververmoeidheid

Natuurlijk vraag je jezelf af: hoe lang duurt oververmoeidheid? Dat hangt af van hoe je ermee omgaat en hoe erg de oververmoeidheid is. Heb je pas een paar dagen of weken last ervan? Dan kan het vaak al binnen een paar dagen tot weken verbeteren. Heb je er al wat langer last van? Geef jezelf dan ook wat langer de tijd om ervan te herstellen. 

Dus, wat te doen als je oververmoeid bent

Hoewel vaak wordt gedacht dat oververmoeidheid een kwestie is van slaaptekort, is dit niet het geval. Je bent op vanwege het lage energiepeil van je hersenen. Hoe merk je dat je lichaam op is? En hoe merk je dat je oververmoeid bent? Dat merk je door bepaalde lichamelijke en mentale klachten, zoals een kort lontje hebben, spierpijn hebben zonder dat je hebt gesport, je bent vaak ziek en hebt moeite met concentreren. Dit pak je aan door het je brein makkelijker te maken. Deze moet namelijk de hele dag door keuzes maken en moet daarvoor discipline en wilskracht aanspreken. Maak dit makkelijker door routines en gewoontes te creëren, waardoor je minder keuzes hoeft te maken. Vermijd prikkels die je afleiden en zorg goed voor je lichaam. 

Volg een training Time Management

Wil je alles leren over efficiënter werken, waardoor je meer energie overhoudt? En wil je tips krijgen die je direct in de praktijk kunt toepassen? Volg dan onze 1-daagse training Time Management. Na deze training weet je precies wat je moet doen om effectiever te werken en focus je je alleen nog op dat wat er echt toe doet. 

Anderen vroegen ook

  • Wat is oververmoeidheid?

    Het is een staat van extreme fysieke en mentale uitputting wat is veroorzaakt door langdurige stress, overbelasting en te veel keuzes moeten maken elke dag. Het gaat verder dan een gewone vermoeidheid en kan je dagelijks functioneren in de weg staan. 

  • Hoe voelt oververmoeidheid?

    Het voelt alsof je constant uitgeput bent, wat niet verdwijnt nadat je hebt gerust. Je hebt weinig energie, kunt je moeilijk concentreren en hebt het gevoel dat je op bent. Misschien heb je ook moeite met het uitvoeren van je dagelijkse activiteiten. 

  • Wat zijn de symptomen van oververmoeidheid?

    Wat zijn tekenen van oververmoeidheid:

    • Prikkelbaarheid
    • Concentratieproblemen
    • Spierpijn
    • Slaapproblemen
    • Verzwakt immuunsysteem
    • Last van darmen 
  • Wat zijn de oorzaken van oververmoeidheid?

    Oververmoeidheid kan worden veroorzaakt door langdurige stress, een te druk werkschema en geen goede routines en gewoontes. Ook fysieke oorzaken, zoals voedingstekorten of hormonale disbalans kunnen bijdragen aan oververmoeidheid. Net als ongezonde levensstijlkeuzes, zoals te veel cafeïne, alcohol, ongezond eten en te weinig bewegen. 

  • Hoe kan ik oververmoeidheid voorkomen?

    Oververmoeidheid voorkom je door goede routines en gewoontes toe te passen. Slaap minstens 8 uur per nacht, zorg dat je minder keuzes hoeft te maken, eet gezond, beweeg genoeg en stel grenzen om overbelasting te voorkomen. 

  • Wat moet ik doen als ik oververmoeid ben?

    1. Slaap voldoende, minstens 8 uur
    2. Neem pauzes
    3. Vermijd overmatige stimulatie, beperk inname van alcohol, cafeïne en schermtijd
    4. Zorg dat je gezond eet
    5. Zorg dat je minder vaak keuzes hoeft te maken
    6. Beweeg voldoende, ga wandelen of beoefen yoga
    7. Zoek professionele hulp als het aan blijft houden
  • Wanneer moet ik een arts raadplegen voor oververmoeidheid?

    Raadpleeg een arts als je oververmoeidheid langer aanhoudt dan een paar weken, ondanks dat je voldoende structuur in je leven hebt aangebracht. Ook als je last hebt van duizeligheid, onverklaarbare pijn, stemmingswisselingen en het je dagelijks functioneren belemmert. 

  • Kan oververmoeidheid leiden tot andere gezondheidsproblemen?

    Ja, het kan leiden tot een verzwakt immuunsysteem, burn-out, problemen met concentratie, verhoogd risico op hart- en vaatziekten en verhoogde stress. Ook kan het zorgen voor hoofdpijn, spierpijn en verteringsproblemen.

  • Hoe wordt oververmoeidheid behandeld?

    Oververmoeidheid behandel je door structuur en rust in je dagelijkse routine aan te brengen. Dit houdt in: voldoende slaap, gezonde voeding, regelmatig bewegen en stressfactoren verminderen. Maar ook het minimaliseren van keuzes, afleidingen beperken en duidelijke grenzen stellen.

  • Kunnen voeding en dieet invloed hebben op oververmoeidheid?

    Ja. Voeding is belangrijk om energie te hebben. Als je bepaalde voedingsstoffen niet binnen krijgt, kan dit leiden tot oververmoeidheid: 

    • B12, foliumzuur of vitamine D
    • Voeding met veel suikers leiden tot energiedips
    • Te weinig vocht
    • Te veel alcohol of cafeïne 
  • Hoe lang duurt het voordat ik me beter voel als ik oververmoeid ben?

    Je vraagt jezelf af: hoe lang duurt herstel oververmoeidheid? Dat verschilt per persoon. Je zult je levensstijl moeten veranderen en dat heb je niet van de ene op de andere dag gedaan. Sommige mensen lukt dit binnen een paar dagen en zijn ook binnen een paar dagen van hun vermoeidheid af. Anderen doen er weken of maanden over. 

Wie zijn wij? | Timemanagement.nl

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat gespecialiseerd is in slimmer (samen) werken. Daarvoor bieden we je diverse (online) trainingen aan. Van time management tot snellezen. Nieuwsgierig? Bezoek onze website of blogs en schrijf je snel in voor een van onze trainingen. 

Populaire trainingen: