Je vervloekt iedere maandagochtend je wekker en kijkt op zondagavond met tegenzin naar de komende week. De diagnose, dokter? Klassiek gevalletje ‘monday blues’. Gelukkig hebben we 6 tips voor jou op een rijtje gezet, waarmee jij weer met het juiste been uit bed stapt. Ongeacht of het weekend is of een druilerige maandagmorgen. 

Monday morning blues doet meer dan alleen je humeur verzieken

De zondag is voor jou een oase van rust: je slaapt heerlijk uit, ontbijt gezellig met je gezin en de rest van de dag staat er ook niet veel geks op de planning. Heerlijk, totdat je ineens het besef hebt dat het morgen alweer maandag is…

Ineens ervaar je vloed van negatieve emoties, uiteenlopend van moeheid, hopeloosheid en zelfs depressie. En dat jij niet de enige bent die hier last van heeft, blijkt. De gevreesde maandagochtend is namelijk een heus cultureel fenomeen geworden: trends als #mondaymotivation sieren instagram, net als vele andere ‘ik-haat-maandag’-grappen.

En hoewel we dit allemaal weglachen, kan het regelmatig ervaren van de zogenaamde monday morning blues duiden op een écht probleem.

Kijk jij namelijk vaak op tegen de komende week dan kan dit een teken zijn dat je toch misschien je werk niet leuk genoeg vindt, zegt Rita Friedman, een carrièrecoach uit Philadelphia, in een artikel in Forbes.

“Als jij gepassioneerd bent over wat je doet, dan zie jij de maandagochtend juist als een mogelijkheid om te doen waar je écht van houdt. Voel jij je echter ondergewaardeerd, of zie je echt op tegen de werkzaamheden, dan kan het beginnen van de zoveelste uitzichtloze werkweek ontzettend deprimerend aanvoelen.”

… en dat “ik-heb-geen-zin-in-mijn-werk”-gevoel heeft daadwerkelijk gevolgen:

“Uit talloze psychologie- en neurologie- studies weten we dat dit een enorm negatief effect kan hebben op de kwaliteit van het werk die we leveren. Kom je namelijk met lood in je schoenen naar het werk, dan ben je niet alleen minder productief; je voelt je ook minder gemotiveerd, bent sneller pessimistisch, minder creatief én pikt minder snel nieuwe dingen op.” 

Zoals doet die monday blues dus meer met je dan alleen je humeur verzieken — maar hoe kom je daarna vanaf?

Monday blues

6 manieren om dat maandagochtendgevoel aan te pakken

Zoals Friedman al eerder zei kán jouw monday morning blues iets te maken hebben met hoeveel plezier jij uit je werk haalt. Haar eerste tip is dan ook om dit onder de loep te nemen:

1. Achterhaal de oorzaak van jouw monday blues

Wil je daadwerkelijk van die maandagochtend funk afkomen, achterhaal dan de oorzaak van het probleem — waarom zie jij zo tegen je werkweek op?

Om erachter te komen wat er scheelt, maak je een lijst waar je puntsgewijs noteert wat jou dwars zit. Is het die vervelende collega, die meeting waar je tegenaan loopt of komt het toch doordat je je in het weekend iets teveel hebt laten gaan?

Door dit te doen, maak je voor jezelf duidelijk of jouw monday blues iets is waar je eigenlijk om kunt lachen of dat er toch meer aan de hand is. In dat laatste geval zul je moeten nadenken over een realistische oplossing. Misschien zul je een gesprek moeten aangaan met die collega of toch zoeken naar een andere baan.

Hoe dan ook: het probleem onder ogen komen, helpt jou stappen te zetten dat negatieve gevoel op te lossen. Naast het kritisch kijken naar je baan, zijn er ook nog een aantal andere tips die jij kunt proberen, wil je die monday blues vermijden.

2. Bereid je voor op de komende week

De overgang maken van een relaxte zondag naar een hectische maandag is tamelijk stressvol. Terwijl je gister nog een heerlijke brunch had, beland je nu in een overvolle inbox vol taken. En dat nog vóór 10.00 uur.

Om deze overgang – en daarmee de bijkomende stress – te verlichten, maak je het jezelf makkelijk door je op vrijdagmiddag al voor te bereiden op de komende week:

Met welke taken ga je volgende week aan de slag? Wat is er deze week gebeurd? Verwacht je enige obstakels tegen te komen?

Rooster hiervoor één uur in je agenda in en gebruik dat reflectiemoment om jezelf voor te bereiden. Niet alleen ga je hierdoor met een relaxter gevoel het weekend in, je begint jouw maandagochtend ook minder gestrest omdat je weet wat er moet gebeuren.

3. Geef jezelf iets om naar uit te kijken

Weten dat je deze week een aantal saaie vergaderingen op de planning hebt staan, gevolgd door een gesprek waar je al weken tegenop kijkt, creëert nou niet bepaald een leuk vooruitzicht.

Geef jezelf daarom ook iets om naar uit te kijken. Door op zondag 3 positieve dingen op te schrijven, maak je die ‘meh’-werkweek al een stuk aantrekkelijker.

En dit kan al iets heel kleins zijn; dat avondje uit bijvoorbeeld of die woensdagavond wanneer je het rijk voor je alleen hebt en eindelijk aan dat boek kan beginnen waar je maar niet aan toekomt. Uiteindelijk blijft het een ‘glas half vol/ half leeg’-situatie en ligt het er maar aan hoe jij naar jouw werkweek kijkt. Kies je ervoor om je te focussen op de positieve dingen, dan heeft die monday morning blues al veel minder grip op je. Fijn doen dus.

Monday blues overwinnen

4. Laat je werk waar het hoort: op kantoor

Het weekend is voor jou een kans om op te laden. Wanneer jij dan ook op vrijdagavond of zaterdagochtend wordt lastig gevallen door collega’s die “nog een snelle vraag hebben over die analyse die we maandag moeten voorleggen” verknal je jouw rustmoment.

Zorg er daarom voor dat je vanaf vrijdagmiddag niet bereikbaar bent — en hou je daaraan. Dat betekent dat jij dus ook niet je werkgerelateerde mail checkt, je zet je notificaties uit – en nog belangrijker – je reageert niet.

Appt een collega dus “even met een dringende” vraag – waarvan we allemaal weten dat dit best tot maandag kan wachten – parkeer dit dan tot dan.

5. Ga vroeg naar bed en sta vroeg op

De beste manier om die gevreesde maandag onder ogen te komen, is door – net als een pleister – er gewoon in één keer mee te dealen. Dit betekent dus dat je niet zes keer snoozed, maar meteen uit bed stapt zodra de wekker gaat.

Dit lukt natuurlijk niet wanneer je de zondag daarvoor ‘een late’ maakt. Door op tijd naar bed te gaan, zorg je ervoor dat je tenminste die 7 tot 9 uur slaap pakt. En wil je nou extra productief zijn, sta dan een half uurtje eerder op. Gebruik die tijd om te mediteren en om rustig op te starten.

Dit klinkt misschien als een lesje van een strenge schooljuffrouw, maar een goed slaapritme en voldoende rust zorgt ervoor dat jij minder hectisch jouw maandagochtend start. Zet die wekker dus wat eerder, zet die ‘morning playlist’ van Spotify aan en geniet op je gemak van een kop koffie. Gegarandeerd geen monday blues.

Meer weten over het creëren van de perfecte ochtendroutine, check dan onderstaande video. Daarin vertelt Björn je zijn ochtendroutine:

6. En lukt het je nu echt niet om vrolijk te zijn, wees dan in ieder geval fashionable

Is jouw humeur nou écht niet te redden; het weer is druilerig, je weet nu al dat je in een gigantische file terecht komt en je werkt vandaag ook nog eens samen met die vervelende stagiair? Hang dan zelf de slingers op en trek je mooiste outfit aan.

Dat klinkt misschien wat simpel, maar de manier waarop jij je kleedt, kan ontzettend jouw humeur en je gedragingen beïnvloeden. Zit jij namelijk goed in je vel en voel jij je zelfverzekerd over hoe je eruit ziet, dan vertaalt dat zich naar de manier waarop jij de dag aanpakt.  Trek dus die nieuwe blazer aan, rock die nieuwe jurk of strik die vrolijke stropdas op een nieuwe manier — maak die maandag minder saai!

Monday blues advies

Kortom: monday blues? Daar doe jij niet aan

Niet langer laat jij die maandagochtend de baas over je humeur zijn. Jij kiest ervoor om de week positief te starten en nog beter te eindigen.

Dat deed je zo:

 • Achterhaal de oorzaak van jouw monday blues — ligt het aan de maandag of toch aan je baan?
 • Bereid je voor op de komende week — weten wat er in het verschiet ligt vermindert die maandagochtend-stress.
 • Geef jezelf iets om naar uit te kijken — is jouw glas half vol of half leeg?
 • Laat je werk waar het hoort: op kantoor — het weekend is om op te laden. Je bekommeren om werkzaken hoort hier niet in thuis.
 • Ga vroeg naar bed en sta vroeg op — de dag relaxed en uitgerust beginnen, scheelt je een hoop negativiteit
 • En lukt het je nu echt niet om vrolijk te zijn, wees dan in ieder geval fashionable — “dress up, show up.”

En blijf je nu last hebben van dat maandagochtendgevoel?

Merk je nu dat je toch nog tegen die ‘dreaded monday’ blijft aanhikken, bijvoorbeeld omdat je maandagochtend gewoon niet weet wáár je moet beginnen en de taken zich maar op blijven stapelen? Volg dan eens een cursus Time Management.

Dat zit zo:

Wanneer je namelijk je baan baan oké vindt, maar gewoonweg de taken die erbij horen niet geregeld krijgt, kan het zomaar zijn dat jouw werkwijze niet efficiënt genoeg is — en dat geeft stress (wat die monday blues weer verergert.)

Leer jij echter beter met deze werkzaamheden omgaan, dan verminder je de hectiek én krijg je meer gedaan. Zo ga je aan het eind van de dag niet alleen voldaan naar huis, je start die maandag ook zonder die gevreesde monday blues.

Volg ‘m dus eens, die cursus Time Management — in 1 dag is het gepiept.

Monday blues tip

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog