Om je productiviteit te boosten, moet je de Rex in jezelf temmen en de Albert naar boven laten komen. Een lesje impulsiviteits-onderdrukking.
Impulsiviteit, we hebben er allemaal last van. Plotseling duiken we in een activiteit die geen prioriteit heeft of weinig relevant is voor je werk. Ja, jij ook. Heb jij nooit ‘nu.nl’ of ‘facebook.com’ in je adresbalk ingetikt voordat je er erg in had, terwijl je eigenlijk net -eindelijk- wilde beginnen aan een belangrijke klus die je al tich keer hebt uitgesteld? Of dat je opeens de onweerstaanbare drang krijgt om online te gaan shoppen voor dingen die je niet nodig hebt, terwijl je eigenlijk nog het gras moet maaien of wat privé-administratie moet uitpluizen? Precies.
Impulsiviteit is één van onze grootste productiviteitsremmers. Om jouw tuin niet in een jungle te laten veranderen en om die offerte af te krijgen, is het van belang om je impulsieve gedrag in bedwang te krijgen.
Wat komt aan bod:
- Impulsiviteit: hoe Albert en Rex jouw productiviteit beïnvloeden
- Zo tem je je impulsiviteit
- Aan de slag
Impulsiviteit: hoe Albert en Rex jouw productiviteit beïnvloeden
Om je impulsiviteit in bedwang te krijgen, moet je eerst één en ander weten over het fenomeen ‘impulsiviteit’ zelf. Oliver Emberton is een productieve alleskunner die zich graag verdiept in hoe de mens werkt en denkt. Hij onderzocht waar impulsiviteit vandaan komt en wat het met ons doet. Om dat verhaal logisch en begrijpelijk te maken, bracht hij ‘Albert’ en ‘Rex’ tot leven.
Maak kennis met het duo Albert (aangenaam) en Rex (iets minder aangenaam) dat zich in jouw brein begeeft en verantwoordelijk is voor jouw impulsiviteitsgedrag:
Wat gebeurt er in je hoofd op het moment dat je de tv aanzet en een zak chips opentrekt, terwijl je buiten het gras al bijna tot aan je keukenraam ziet uitsteken?
En wat hebben Albert en Rex daar mee te maken?
We zijn door de jaren heen geëvolueerd van primitieve wezens tot zelfbeschouwende en verstandige personen. Toch is er een vlaag van onze primitieve voorouders in ons blijven voortleven. Laten we voor het gemak de geëvolueerde, verstandige persoon in onszelf ‘Albert’ noemen en de primitieve voorouder ‘Rex’:
Dat moment waarop je die zak chips niet kunt weerstaan, dat is ‘Rex’. Hij is je instinct, je liefde, je angst en meer van dergelijke basis-emoties die we in ons dragen.
Het stemmetje in je hoofd dat zegt dat het gras er wel erg schandalig bij staat nu, is ‘Albert’: ons rationele, denkende zelf. Helaas voor ons is Albert al aardig op leeftijd, vergeetachtig, moe en heeft hij de neiging zo nu en dan op standy by te gaan. Ruimte voor Rex om zijn entrée te maken.
Je brein zit constant in een wisselwerking tussen goeie ouwe Albert en gekke Rex die het stuur graag overneemt.
Albert heeft wel iets te zeggen, maar het is maar de vraag of Rex zich daar wat van aantrekt. Zolang Rex het eens is met wat Albert hem zegt, zal hij naar hem luisteren. Maar wordt Rex opstandig, dan doet hij precies waar hij zelf zin in heeft.
De enige reden dat de mens tot grote dingen in staat is geweest – zoals een deuglijke maatschappij opzetten, mensen naar de maan sturen en atomen splitten – is het feit dat we hebben geleerd om Rex zo nu en dan te negeren en de Albert in ons vrij de ruimte te geven.
Het is voor jouw productiviteit dus van cruciaal belang dat je weet hoe je de Rex in jou moet temmen, om het stuur vrij te maken voor Albert.
Zo tem je je impulsiviteit
Rex is zo impulsief en actief als een klein kind, dus moet je hem ook zo behandelen om hem te kunnen temmen en zo ruimte te maken voor productiviteit.
Hoe zou je een kind behandelen wanneer je hem iets wil (af)leren? Hem streng toespreken, je autoriteit laten gelden – is het eerste en meest noodzakelijke middel. Wat je daarbij nog meer moet onthouden, wanneer je Rex wil temmen:
Vergeet logica
Rex denkt en handelt als een klein kind. Daar kun je niet mee in discussie gaan, of logica en rationeel denken gebruiken om hem te overtuigen. Vergeet daarom logica en gooi het over een andere boeg om iets bij Rex gedaan te krijgen. Met behulp van emoties bijvoorbeeld.
Speel in op zijn emoties
Een klein kind spreekt geen taal van woorden, maar de taal van emoties. Probeer de Rex in je dus enthousiast te maken, of boezem hem angst in.
Stel je voor hoe je situatie er uit ziet wanneer je die taak gedaan hebt. Of wat voor een horror zich afspeelt wanneer je dat niet doet. Je vrouw springt bijvoorbeeld een gat in de lucht en kookt je favoriete maal vanavond, wanneer je dat gazon onder handen neemt. Wanneer je dat financieel jaarverslag weer niet op tijd afkrijgt, verlies je je baan misschien. Denk in extremen om je emoties aan te wakkeren.
Zorg goed voor jezelf
Wanneer een klein kind honger heeft, depressief is of slaperig is zal het reageren met een huilbui of opstandig gedrag. Zorg daarom goed voor jezelf: eet gezond, maak genoeg tijd vrij voor leuke dingen en slaap voldoende om Rex rustig te houden.
Wees gedisciplineerd
Een kind dat geen zin heeft in zijn groenten moet je geen toetje voor zetten. Eerst de vervelende taak gedaan krijgen en dan een leuke beloning. Leg die zak chips weg en beloof aan jezelf dat je hem mag verorberen wanneer je gazon aan kant is. Straf jezelf dus ook wanneer je die vervelende taak toch niet gedaan hebt. Geen gras gemaaid? Geen chips vanavond.
Werk samen
Rex is gevoelig voor sociale druk. Wanneer je in een team werkt, zul je eerder aan je taken beginnen omdat je binnen het team niet wil falen. Spreek bijvoorbeeld deadlines af met de afdeling administratie over wanneer je financieel jaarverslag af is en werk samen met de directeur die een introducerende column schrijft bij het verslag.
Dwing hem om te beginnen
Rex instinct zal in veel gevallen weigeren ergens aan te beginnen, omdat het onbekend is en hij daar helemaal geen zin in heeft. Maar er zijn veel dingen die best leuk blijken, wanneer je een klein kind er toe dwingt om er aan te beginnen. Zoals pianolessen of de basisschool.
Maak je omgeving kindvriendelijk
Zoals je een stop op de keukenkastjes zou zetten om te voorkomen dat je kind er gaat graaien, zo kun je de omgeving voor Rex ook ‘kindvriendelijk’ maken om te voorkomen dat hij stomme dingen doet.
Zorg dat alle ‘lokkertjes’ voor impulsieve acties uit het zicht verdwijnen. Verwijder het Facebook-icoontje dat standaard in je browser staat, zet je e-mailnotificaties uit, stop die zak chips weg in de kast en ga gefocust aan de slag zonder verleid te worden tot impulsieve acties die je productiviteit in de weg staan.
Aan de slag
Nu je eenmaal weet met wie je te maken hebt (Albert en Rex) en je weet hoe je met hen om moet gaan (Rex temmen, Albert achter het stuur zetten), zul je langzaam de patronen gaan herkennen in je productiviteitsgedrag. Je gedrag in eerste instantie herkennen (bewustwording) is de beste manier om er verandering in aan te brengen.
Blijf Rex dus in de gaten houden, grijp hem bij de kladden wanneer hij op het verkeerde moment het stuur overneemt en maak duidelijk wie er de dienst uitmaakt: Albert.
In onze 1-daagse cursus Timemanagement leer je onder begeleiding van een expert hoe je dit in de praktijk toepast – alleen, of samen met je team. De keuze is aan jou.
Je zult zien dat dat gazon er binnen de kortste keren piekfijn bij staat en je je verslag nog vóór de deadline bij je baas kunt afleveren.
Herken jij de Rex in jezelf? Wat doet jij om hem te temmen? Vertel ons over jouw Rex in een reactie.
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij? | Cursus Time Management
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog